Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Wiecie 3 dni grzałem klimą... słabo to wyszło powietrze ciepło ale nogi pod stołem i już zimno. Fizyka ciepłe powietrze się unosi, teraz mam włączony grzejnik olejowy 500W rozgrzewa się na dole do 104*C i powiem Wam że daje radę lepiej jak klima. Oczywiście klimą jeszcze będę grzał - nie jest to ogrzewanie typu beee... ale widzę różnicę.

To współczuję podłogi, coś chyba z izolacją nie za bardzo. Jestem przeciwnikiem podłogówki z takiego powodu że wykonawcy olewają inwestora i oszukują na ociepleniu bo i tak będzie ciepło tylko jakim kosztem?

Co do klimy to budżetowe modele mają skromne sterowanie , u mnie jest nastawa temperatury co 1 stopień , a przydałoby się co pół , mam ustawione na 21 st w praktyce jest od 20,8 do 22.5, jak włączę na 22 to nie wyrabiam jest zbyt ciepło. Nie wiem jak ustawić przy termostacie w pilocie jest praca 1,5-2 h i przerwa ok 5h, ja przelączę na termostat w klimatyzatorze to taktuje poimo że grzeje cały dom i daje radę 9 min pracy 30-40 min przerwy. Czy takie taktowanie jest szkodliwe, bo nic o tym w instrukcji nie napisano?

Co do klimy to budżetowe modele mają skromne sterowanie , u mnie jest nastawa temperatury co 1 stopień , a przydałoby się co pół , mam ustawione na 21 st w praktyce jest od 20,8 do 22.5, jak włączę na 22 to nie wyrabiam jest zbyt ciepło. Nie wiem jak ustawić przy termostacie w pilocie jest praca 1,5-2 h i przerwa ok 5h, ja przelączę na termostat w klimatyzatorze to taktuje poimo że grzeje cały dom i daje radę 9 min pracy 30-40 min przerwy. Czy takie taktowanie jest szkodliwe, bo nic o tym w instrukcji nie napisano?

Wielokrotnie pisałem otym problemie który opisujesz.Przyjdą chłody to problem ustąpi.

To i tak nie masz wielkiego problemu z taktowaniem moja potrafiłą odwalić ok 100 start stopów na dobę. Dlatego jak przychodzi czas grzania to jadę na pilocie poźiej jak jest zimno przechodzę na termostat wenętrzzny.

Taktowanie jak pisałem do kaisaia to pisali że takie zachowanie jest normalne . Reklamacje na sprężarkę są rzadkie prędzej elektronika jakiś kondensator czy inne gówno.

Nigdzie w necie nie znlazłem jednoznacznej informacji szkodliwości taktowania. Jednak taktowanie na pewno nie jet energooszczędne marnujesz energię na rozruch.

Wielokrotnie pisałem otym problemie który opisujesz.Przyjdą chłody to problem ustąpi.

To i tak nie masz wielkiego problemu z taktowaniem moja potrafiłą odwalić ok 100 start stopów na dobę. Dlatego jak przychodzi czas grzania to jadę na pilocie poźiej jak jest zimno przechodzę na termostat wenętrzzny.

Taktowanie jak pisałem do kaisaia to pisali że takie zachowanie jest normalne . Reklamacje na sprężarkę są rzadkie prędzej elektronika jakiś kondensator czy inne gówno.

Nigdzie w necie nie znlazłem jednoznacznej informacji szkodliwości taktowania. Jednak taktowanie na pewno nie jet energooszczędne marnujesz energię na rozruch.

Wielkie dzięki O Mistrzu Kaisai ! Jesteś niezawodny , poważnie. kolega mi podał ile razy załącza się u niego PC biawar, mianowicie kilka tysięcy razy na sezon to ci powiem ze ręce opadają.Z 2 strony ile razy startuje agregat w lodówce ? około 9 tys razy na rok i jakoś lodówka nie pada po 10 latach.

"Mam kaisai fly 2,6kw. Mam kilka pytania odnośnie jego zachowania.

1.Kiedy sprężarka chodzi na minimalnych obrotach i nie jest w stanie już zejść niżej z poborem to co jakiś czas podkręca swoje obroty pobór 700-1000W. Powtarza się to co ok 20-30min. Czy to normalne zachowanie?

2, Gdy na zewnątrz jest ciepło i klimatyzator dogrzeje tzn znacząco przebije temperaturę pod sufitem wyłącza się i po krótkim przestoju znowu się włącza takie cykle powtarzają się często. Jak jest chłodniej działa ok.

Czy można zmienić gdzieś na zworkach histerezę działania? Czy częste start mają wpływ na żywotność sprężarki?

3. Gdy temperatury zewnętrzne są dodatnie a klimatyzator ma dogrzane pomieszczenie i stoi w standby tuż przed uruchomieniem rozpoczyna defrost . To normalne zachowanie? Jakaś forma ochrony sprężarki?

4. Klimatyzator generalnie grzeje ładnie ale nie schodzi z mocą pobieraną poniżej 250-300W . W jakich warunkach osiąga deklarowane 120W.?

1. Taki jest algorytm działania sprężarki

2.Nie ma możliwości zmiany algorytmu działania sprężarki

3. To normalne zachowanie

4. Producent nie podaje warunków minimalnego poboru energii el.

"

"Czy załączanie się sprężarki kilkadziesiąt razy na dobę w warunkach takich jak mamy teraz tzn powyżej 10* nie wypłynie negatywnie na jej żywotność?

Nie mamy na to wpływu , taki jest algorytm działania. Awaryjność sprężarek w klimatyzatorach KAISAI jest minimalna .

"

Pytania i odpowiedzi

Ich kierownika działu techicznego

Edytowane przez kulibob

To współczuję podłogi, coś chyba z izolacją nie za bardzo. Jestem przeciwnikiem podłogówki z takiego powodu że wykonawcy olewają inwestora i oszukują na ociepleniu bo i tak będzie ciepło tylko jakim kosztem?

No ale co to za argument przeciwko ogrzewaniu podłogowemu ? Wszystko można wykonać dobrze lub źle - wystarczy że inwestor przypilnuje wykonawców. Tymczasem podlogowka ma sporo zalet ... choćby poczucie ciepła przy tego rodzaju ogrzewaniu jest dużo większe i gdy przy kaloryferach musiałam mieć 22 stopnie minimum żeby było mi ciepło tak przy podlogówce 19 jest ok a przy 22 to już „ukrop” - daje to realne oszczędności przy naprawdę dużym komforcie cieplnym.

• Like 1

No ale co to za argument przeciwko ogrzewaniu podłogowemu ? Wszystko można wykonać dobrze lub źle - wystarczy że inwestor przypilnuje wykonawców. Tymczasem podlogowka ma sporo zalet ... choćby poczucie ciepła przy tego rodzaju ogrzewaniu jest dużo większe i gdy przy kaloryferach musiałam mieć 22 stopnie minimum żeby było mi ciepło tak przy podlogówce 19 jest ok a przy 22 to już „ukrop” - daje to realne oszczędności przy naprawdę dużym komforcie cieplnym.

zgoda ale argument "bo my lubimy ciepła podłogę" jest z doopy. W porządnym domu podłoga wcale nie jest ciepła ay w pomieszczeniu było ok. Przy ciepłej podłodze nie dało y się normalnie funkcjonować

zgoda ale argument "bo my lubimy ciepła podłogę" jest z doopy. W porządnym domu podłoga wcale nie jest ciepła ay w pomieszczeniu było ok. Przy ciepłej podłodze nie dało y się normalnie funkcjonować

Tu się zgodzę bo to kardynalny błąd ... ciepła podłoga to jest fajna w łazience i tylko po kąpieli , podłoga nie powinna być ciepła bo nie na tym polega ten typ ogrzewania że czuje się ciepłą podłogę. Ja byłam dość sceptycznie do niej nastawiona ale cieszę się że dałam się przekonać bo dom jest naprawdę fajnie równo wygrzany, temperatura jest stabilna , jest sporo możliwości jak i czym ogrzeje się podłogę i można to zrobić bardzo ekonomicznie.

Wpływ masz - ustawiasz kaganiec (może być 15 minut pracy, 45 minut przerwy czy dowolna inna "częstotliwość") i nie tylko nie taktuje, ale jeszcze COP wyższy.

pod warunkiem że uda ci się aplikację uruchomić na moim telefonie nie rabotajet bo android zabytkowy

Wpływ masz - ustawiasz kaganiec (może być 15 minut pracy, 45 minut przerwy czy dowolna inna "częstotliwość") i nie tylko nie taktuje, ale jeszcze COP wyższy.

Nawet niewiem czy apka ma tyle pol aby tak kombinować albo czy ma jakąś pętle.

Zresztą problem taktowania rozwiązuje czujnik w pilocie.

As straty związane z postojem i tak liczę po taniej taryfie niezależnie w której taryfie strata powstała.

Na razie wszystko ustawione bez kagańca , klimy , podłoga cwu ma tylko kaganiec solarny jak wyjdzie ze mało mam drogiej taryfy to zacznę kombinować z podłoga i CWU. Narazie zapas to 1300kWh drogiego prądu październik jeszcze ze 100 dorzuci a potem z górki do marca.

Pewnie za parę dni coś zacznie się odpalać kwestia słońca.

Apka umożliwia ustawienie temperatury , godziny, trybu grzania.

Problemem jest miejsce pomiaru pod sufitem to powoduje taktowanie do tego kompensacja temperatury.

Jak mówiłem nie zamierzam nic kombinować na razie max komfortu jeśli plan będzie zagrożony będę optymalizował.

Tak jak ci pisałem kiedyś gadżet który wygrzebałes fajny

Na razie muszę znaleźć temperaturę optymalna podłogi

Edit apce na pewno brakuje IF

Edytowane przez kulibob

Apka umożliwia ustawienie temperatury , godziny, trybu grzania.

Problemem jest miejsce pomiaru pod sufitem to powoduje taktowanie do tego kompensacja temperatury.

Jak mówiłem nie zamierzam nic kombinować na razie max komfortu jeśli plan będzie zagrożony będę optymalizował.

Tak jak ci pisałem kiedyś gadżet który wygrzebałes fajny

Na razie muszę znaleźć temperaturę optymalna podłogi

zacznij od 22 st

Zawsze można "wyciągnąć" czujkę temperatury na zewnątrz klimy i dać ją w dowolne miejsce. U mnie w biurze mam tak czujnik "wyciągnięty" z klimy.

PS. Jak serwis robi klimę to nie używają odkurzacza, a kompresora do jej przedmuchania. Trochę bardziej kurzące, ale niby zdecydowanie lepiej czyszczące.

Zawsze można "wyciągnąć" czujkę temperatury na zewnątrz klimy i dać ją w dowolne miejsce. U mnie w biurze mam tak czujnik "wyciągnięty" z klimy.

PS. Jak serwis robi klimę to nie używają odkurzacza, a kompresora do jej przedmuchania. Trochę bardziej kurzące, ale niby zdecydowanie lepiej czyszczące.

Co da wyciąganie i klecenie, skoro klimatyzator posiada zewnętrzny zdalny termostat i na nim przy średnich temperaturach zewnętrznych ma bardzo dużą histerezę?

Nie można wyjąć termostat wewnętrzny ma kompensacje teparatyry. ustawisz 24 wyłączy się chyba przy 28 i włączy przy 26. Problemem jest to że pod sufitem temperatura spada bardzo szybko z 28 na 26,

Jak jest chłodno i niema słońca to niema problemu z taktowaniem bo jest za chłodno i się nie wyłącaa.