Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

No ale co to za argument przeciwko ogrzewaniu podłogowemu ? Wszystko można wykonać dobrze lub źle - wystarczy że inwestor przypilnuje wykonawców. Tymczasem podlogowka ma sporo zalet ... choćby poczucie ciepła przy tego rodzaju ogrzewaniu jest dużo większe i gdy przy kaloryferach musiałam mieć 22 stopnie minimum żeby było mi ciepło tak przy podlogówce 19 jest ok a przy 22 to już „ukrop” - daje to realne oszczędności przy naprawdę dużym komforcie cieplnym.

Masz rację i piszesz mądrze, a dlaczego? bo w przeciwieństwie do innych nie posiadających podłogówki, Ty ją posiadasz poczułaś na własnej skórze odczułaś jej dobroć ;)

Nie rozumiem jak można wypowiadać się i krytykować podłogówkę wcale jej nie użytkując! Jeżeli nie jeżdżę autem to sie nie wypowiadam na temat jazdy, proste.

Masz rację i piszesz mądrze, a dlaczego? bo w przeciwieństwie do innych nie posiadających podłogówki, Ty ją posiadasz poczułaś na własnej skórze odczułaś jej dobroć ;)

Nie rozumiem jak można wypowiadać się i krytykować podłogówkę wcale jej nie użytkując! Jeżeli nie jeżdżę autem to sie nie wypowiadam na temat jazdy, proste.

Mam podłogówkę ale tylko w wybranych pomieszczeniach i to elektryczną.

Poniższy Twój wpis świadczy o czymś innym. Ale spoko, skoro masz to fajnie.

To współczuję podłogi, coś chyba z izolacją nie za bardzo. Jestem przeciwnikiem podłogówki z takiego powodu że wykonawcy olewają inwestora i oszukują na ociepleniu bo i tak będzie ciepło tylko jakim kosztem?

Się zdziwiłem ustawione na 23 na pilocie wskazania 24 w chałupie 24 a klima się odpaliła i pochodziła z 30 min . Dziwne. Sezon grzewczy się rozpoczoł :o

Edit: pilot miął słabe bateryjki i padła komunikacja przełączył się na wewnętrzny termostat.

Edytowane przez kulibob

Od kilku dni mam włączoną klimę Gree 3,2 KW na R32.

Sprawdzam jak sobie radzi (poradzi) z ogrzaniem całego domu.

Pracuję w domu , więc mogę sobie poobserować jak działa.

Mam nowy miernik poboru mocy (stary okazało się że pokazywał bzdury) i widzę że pry grzaniu klima pobiera u mnie najmniej około 220W.

Na razie sobie radzi , choć jednakowej temperatury w całym domu nie ma. Sądzę że i tak dzięki rekuperacji powietrze jest i tak lepiej dostarczane do pomieszczeń niż jakby nie było wentylacji albo była "grawitacyjna".

I to chyba tyle z plusów :(

MInus dla mnie olbrzymi to ustawienie temperatury co 1 stopień , co jest delikatnie mówiąc tragedią. Obecne termostaty mają możliwość ustawiania temperatury nawet co 0,1 stopień.

U nas problem bo 22 stopnie to dla nas za zimno , a 23 stopnie to za ciepło.

Dodatkowo histereza pracy klimatyzatora też jest wysoka i zdaje mi się że jest to 1-2 stopień , więc też tragedia przy histerezach w termostatach pomp ciepła PW które mają nawet od 0,2 ...

Wczoraj zauważyłem że klima dalej grzała mimo że ustawione było na niej 23 stopnie a czujnik temperatury zamontowany fabrycznie w klimie pokazał że w pomieszczeniu jest już 25 stopni. Nie wiem czy tak olbrzymia jest histereza grzania , czy może elektronika w Gree jest fatalna i sobie kiepsko radzi z trzymaniem stabilnej temeratury.

Włączenie funkcji IFeel czyli kontrola za pomocą czujnika temperatury umieszczonego w pilocie klimy też zbytnio nic nie daje.

Ciężko z tego powodu nazwać ogrzewanie domu (pomieszczenia) klimatyzatorem SPLIT jako komfortowe.

Inna rzecz to hałas.

Przy grzaniu i zejściu nawet na najniższą moc (i zapewne najniższe obroty wentylatora) klima jest mocno słyszalna , nawet w oddalonej o wiele metrów sypialni.

Jak sobie radzicie z tymi problemami ? Bo z tego co czytam to sporo ludzi dogrzewa się klimatyzatorem.

Jak dla mnie grzanie klimą SPLIT jak na razie nie wygląda zachęcająco. Za duży hałas , brak możliwości precyzyjnej temperatury grzania , zbyt wysoka histereza pracy , dziwnie pracujący algorytm ogrzewania (mimo ustawionych 23 stopni nagrzał pokój do 25 stopni i dalej grzała)

A jak Wy sobie radzicie ?

Jak dla mnie grzanie domu klimą raczej dla ludzi o bardzo małych wymagania co do komfortu (mały zakres ustawienia temperatur , bardzo wysoka histereza , poziom głośności). Jest może i tanio , ale komfort też tragiczny ...

Edytowane przez kaszpir007

Jak dla mnie grzanie domu klimą raczej dla ludzi o bardzo małych wymagania co do komfortu (mały zakres ustawienia temperatur , bardzo wysoka histereza , poziom głośności). Jest może i tanio , ale komfort też tragiczny ...

Co do histerezy masz racje porażka w przypadku pilota. W przypadku czujnika w klimie porażka to kompensacja dostosowana do durszlaków.

Co do grzania to kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca dla czujnika w pilocie. Zrobi się chłodniej to zacznie lepiej chodzić .

Uważam że przesadzasz to ja raczej należę do ludzi o dużych wymaganiach termicznych podłogówka steruje z dokładnością a do 0,1*.

Kolejny problem to dystrybucja ciepła z klimy i niema znaczenia tutaj moc wydaje mi się że jeden split to na max 60-70m2.

Hałas to jakaś bujda zupełnie pomijalne dopuki nie włączysz na high

Narazie klima niema za bardzo co robić wczoraj pochodziła z 45min i tyle.

Problem większy że temperatura podłogi spada doszła do 22,7* ale jeszcze mieści się w granicach komfortu ale już końcówka:)

Irytujący jest stendby czyli mielenie bezcelowe powietrza dwie klimy wciągnęły ok 12kwh na grzanie zużywając 1kwh.

Co do histerezy masz racje porażka w przypadku pilota. W przypadku czujnika w klimie porażka to kompensacja dostosowana do durszlaków.

Co do grzania to kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca dla czujnika w pilocie. Zrobi się chłodniej to zacznie lepiej chodzić .

Uważam że przesadzasz to ja raczej należę do ludzi o dużych wymaganiach termicznych podłogówka steruje z dokładnością a do 0,1*.

Kolejny problem to dystrybucja ciepła z klimy i niema znaczenia tutaj moc wydaje mi się że jeden split to na max 60-70m2.

Hałas to jakaś bujda zupełnie pomijalne dopuki nie włączysz na high

Narazie klima niema za bardzo co robić wczoraj pochodziła z 45min i tyle.

Problem większy że temperatura podłogi spada doszła do 22,7* ale jeszcze mieści się w granicach komfortu ale już końcówka:)

Irytujący jest stendby czyli mielenie bezcelowe powietrza dwie klimy wciągnęły ok 12kwh na grzanie zużywając 1kwh.

Należysz jak piszesz do ludzi o dużych wymaganiach termicznych , którzy mają ustawione ogrzewanie podłogowe co 0,1 stopnia a nie przeszkadza Ci ogrzewanie nadmuchowe z ustawieniem co 1 stopień i z nieznaną histerezą (zapewne 1-3 stopnie) ???

Przecież jedno drugiemu przeczy ...

Co do poziomu hałasu to nie będę się wypowiadał , ale dla mnie moja klima Gree nawet na najniższym bieg jest słyszalna.

Inne klimy jakie testowałem na wyjazdach też na najniższym biegu były słyszalne.

Na szczęście poziom hałasu nie jest olbrzymi i da się wytrzymać , ale nie zmienia faktu że ją słychać ..

U mnie na szczęście nie jestem "skazany" do grzania domu klimą i nie po to ta klima została zakupiona.

Sprawdzam z ciekawości czy mogła by mi "zastąpić" obecnie ogrzewanie i widzę jakie ma wady i te wady są na tyle duże dla mnie że raczej nie zdecydowałbym się ogrzewać domu klimą.

Zdziwiony jestem że producenci nie zaoferowali ustawienia temperatury chociaż co 0,5 stopnia i nie dali możliwości ustawienia histerezy pracy (0,5-1stopień) chociaż.

To by mocno zwiększyło komfort ogrzewania ..

Ni chyba że w najdroższych klimach są takie funkcje.

U mnie za chwilę zapewne odpalę pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe i ... zapomnę o grzaniu klimą.

Edytowane przez kaszpir007

Należysz jak piszesz do ludzi o dużych wymaganiach termicznych , którzy mają ustawione ogrzewanie podłogowe co 0,1 stopnia a nie przeszkadza Ci ogrzewanie nadmuchowe z ustawieniem co 1 stopień i z nieznaną histerezą (zapewne 1-3 stopnie) ???

Przecież jedno drugiemu przeczy ...

Co do poziomu hałasu to nie będę się wypowiadał , ale dla mnie moja klima Gree nawet na najniższym bieg jest słyszalna.

Inne klimy jakie testowałem na wyjazdach też na najniższym biegu były słyszalne.

Na szczęście poziom hałasu nie jest olbrzymi i da się wytrzymać , ale nie zmienia faktu że ją słychać ..

U mnie na szczęście nie jestem "skazany" do grzania domu klimą i nie po to ta klima została zakupiona.

Sprawdzam z ciekawości czy mogła by mi "zastąpić" obecnie ogrzewanie i widzę jakie ma wady i te wady są na tyle duże dla mnie że raczej nie zdecydowałbym się ogrzewać domu klimą.

Zdziwiony jestem że producenci nie zaoferowali ustawienia temperatury chociaż co 0,5 stopnia i nie dali możliwości ustawienia histerezy pracy (0,5-1stopień) chociaż.

To by mocno zwiększyło komfort ogrzewania ..

Ni chyba że w najdroższych klimach są takie funkcje.

U mnie za chwilę zapewne odpalę pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe i ... zapomnę o grzaniu klimą.

Miałem ekogrocha grzałem z histerezą 0,1

Mam klimę i ona jet od głównego grzania zaczną się chłody histereza będzie bez znaczenia bo będzie chodzić 24h.

Teraz temperatura podłogi jest ustawina z histerezą 0,1. Ale sterowane temperaturą podłogi,

Te dwa elementy się uzpełniają.

Co może przemawiać za moim systemem tylko cena instalacji i chłodzenie latem. Reszta przewag po twojej stronie tzn PC PW.

Zeszły rok grzałem klimą i ekogrochem symulującym grzanie tylko w T2 i było to akceptowalne może poza pietrem ale tam wychodziła dystrybucja ciepła z klimy dlatego założyłem drugą klimę na piętro.

Samo grzanie podłoga tylko w T2 też nie jest super komfortowe :)

Klima ogrzewa powietrze bardzo nierównomiernie. Jak w w tym samym miejscu mamy ponad stopień różnicy w zależności od wysokości, to można sobie szukać punktu, w którym chcielibyśmy temperaturę idealną dla nas - ale jaki to ma sens? Trzeba przyjąć, że TTTM i tyle. Jak ktoś chce równo ogrzane pomieszczenie to tylko podłogówka.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7814543&viewfull=1#post7814543

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132662-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-2

Od kilku dni mam włączoną klimę Gree 3,2 KW na R32.

Sprawdzam jak sobie radzi (poradzi) z ogrzaniem całego domu.

Pracuję w domu , więc mogę sobie poobserować jak działa.

Mam nowy miernik poboru mocy (stary okazało się że pokazywał bzdury) i widzę że pry grzaniu klima pobiera u mnie najmniej około 220W.

Na razie sobie radzi , choć jednakowej temperatury w całym domu nie ma. Sądzę że i tak dzięki rekuperacji powietrze jest i tak lepiej dostarczane do pomieszczeń niż jakby nie było wentylacji albo była "grawitacyjna".

...

Bardzo współczuję z powodu niezadowolenia z zakupu. Czym kierowałeś się przy wyborze swojego klimatyzatora, jakie inne modele brałeś pod uwagę i jakimi kryteriami kierowałeś się przy wyborze.

Ja jestem jak na razie mega zadowolony i faktycznie klimatyzator daje radę. Skorzystałem bezpośrednio z opinii Kuliboba, przy wyborze modelu, bazując na jego doświadczeniach również przy ustawieniach. Objawy dużej histerezy ustąpiły jak na dworze zrobiła się stabilna temperatura w okolicach +10, w tej chwili cykl pracy wynosi 1h a przerwy ok 30 min, Przy czym klimatyzator pracuje z niewielka mocą sądząc po temperaturze powietrza wylotowego.

Klimy mają coś w rodzaju pogodówki i priorytetem dla nich jest ograniczenie taktowania i dlatego starają się dążyć wydłużenia interwałów praca/przerwa co powoduje przegrzania i wychłodzenia ale przy wysokich temperaturach na zewnątrz.

Podobny objaw miałem przy 6 konwektorach ze elektronicznym autonomicznym sterowaniem również chłodniej było przy wyżczych temp zewnętrznych dlatego jak na razie znalazłem swoje optimum na poziomie 22 stopni.

Marka gree to według mnie padaka pod względem stosunku jakości do ceny, u mnie hałaśliwość i wysoka cena spowodowała od razu skreslenie tej marki z listy do ewentualnego zakupu.

Ja co prawda nie w domu, a w pracy. Mam pomieszczenie ok. 4x5m. Klima chodzi cały rok. Ma utrzymywać temp. ok 20-21 st. Wygląda to tak, że w zimie ustawione jest 19 stopni w trybie heat lub auto i trzyma ok. 20. W lecie jest tryb cool i 22st. i wtedy trzyma też ok. 20-21 stopni. Hałas nie wiem jaki jest, bo mam inne urządzenie, które jest głośniejsze.

Jedyne co jest zmienione to, że czujnik temperatury jest "wyciągnięty" z klimy na kablu, na ścianie na wysokości ok. 1,2m. Dodatkowo jest wiatrak, który co jakiś czas miesza powietrze. Pomieszczenie jest wysokie 4-5m.

Miałem ekogrocha grzałem z histerezą 0,1

Mam klimę i ona jet od głównego grzania zaczną się chłody histereza będzie bez znaczenia bo będzie chodzić 24h.

Teraz temperatura podłogi jest ustawina z histerezą 0,1. Ale sterowane temperaturą podłogi,

Te dwa elementy się uzpełniają.

Co może przemawiać za moim systemem tylko cena instalacji i chłodzenie latem. Reszta przewag po twojej stronie tzn PC PW.

Zeszły rok grzałem klimą i ekogrochem symulującym grzanie tylko w T2 i było to akceptowalne może poza pietrem ale tam wychodziła dystrybucja ciepła z klimy dlatego założyłem drugą klimę na piętro.

Samo grzanie podłoga tylko w T2 też nie jest super komfortowe :)

U mnie klima od 1 listopada jest włączona nonstop. Termostat w klimie steruje kiedy ją włączyć a kiedy wyłączyć.

Na liczniku prądu pokazuje mi pobór około 10-11W w trybie czuwania.

A co ma się stać jak będzie chłodniej ? Magicznie polepszy się histereza pracy jak i dojdzie ustawienia temperatury co np. 0,5 czy też 0,2 stopnia ?

Nie .. Nic się nie zmieni. Może jedynie to że będzie dłużej działała , bo obecnie włącza się popracuje jakiś czas i wyłącza.

Jak przyjdą mrozy to po prostu będzie działała nonstop i tyle ...

Może i grzanie tylko w T2 pompą PW + podlogówka też nie jest w pełni komfortowe , ale nawet w takim grzaniu mam lepszą histerezę pracy niż przy włączonym nonstop klimatyzatorze ...

Klimy mają coś w rodzaju pogodówki i priorytetem dla nich jest ograniczenie taktowania i dlatego starają się dążyć wydłużenia interwałów praca/przerwa co powoduje przegrzania i wychłodzenia ale przy wysokich temperaturach na zewnątrz.

Marka gree to według mnie padaka pod względem stosunku jakości do ceny, u mnie hałaśliwość i wysoka cena spowodowała od razu skreslenie tej marki z listy do ewentualnego zakupu.

1. Namoje to nie zupełnie jest pogodówka prędzej naturalne straty budynku wymuszają ciągłą prace. A zimno na zewnątrz wymysza "mocniejszą" prace sprężarki

2. Gree skreśliłem dlatego że producent niebył wstanie dostarczyć tabel mocy odawanej i pobieranej

3. Ja nie chce mieć kaisaia chce panasa, toshibe czy mitsu? Ale czy warto stosunek jakości do ceny?

Edit.

Wielu problemów by nie było gdyby tanie modele miałyby nastawę co 0,5* i mogły lepiej modulować w dół z mocą ale to $$$$

Edytowane przez kulibob

U mnie klima od 1 listopada jest włączona nonstop. Termostat w klimie steruje kiedy ją włączyć a kiedy wyłączyć.

Na liczniku prądu pokazuje mi pobór około 10-11W w trybie czuwania.

A co ma się stać jak będzie chłodniej ? Magicznie polepszy się histereza pracy jak i dojdzie ustawienia temperatury co np. 0,5 czy też 0,2 stopnia ?

Nie .. Nic się nie zmieni. Może jedynie to że będzie dłużej działała , bo obecnie włącza się popracuje jakiś czas i wyłącza.

Jak przyjdą mrozy to po prostu będzie działała nonstop i tyle ...

Może i grzanie tylko w T2 pompą PW + podlogówka też nie jest w pełni komfortowe , ale nawet w takim grzaniu mam lepszą histerezę pracy niż przy włączonym nonstop klimatyzatorze ...

Praca ciagła spowoduje że nie bedziesz odczuwał tak skoków temperatury będzie starała się modulować koło zadanej. Problemem jest za wysoka moc minimalna.

Jak dodasz do kompletu klimę i "stabilnie naładowaną" podłoge to jest ok

Bardzo współczuję z powodu niezadowolenia z zakupu. Czym kierowałeś się przy wyborze swojego klimatyzatora, jakie inne modele brałeś pod uwagę i jakimi kryteriami kierowałeś się przy wyborze.

.

Klima została zakupiona do chłodzenia salonu i do tego co została zakupiona sprawuje się znakomicie.

Do ogrzewania mam zupełnie inny system (pompa ciepła PW LG + podłogówka wodna).

Klimę do ogrzewania odpaliłem aby sprawdzić czy z taki system ogrzewania będzie dla mnie akceptowalny i aby porównać z pracą i kosztami w stosunku do posiadanej pompy ciepła LG Therma 9KW.

Z tego co widzę to moja klima spokojnie schodzi do około 220W przy ogrzewaniu , co jest nierealne dla mojej pompy ciepła LG Therma

Co do marki Gree to opinie różne. Ja płaciłem za klimę Gree 3,2KW na R32 z montażem 2400zł więc chyba niezbyt dużo ;)

No zobaczymy co dalej. U mnie cykl pracy wyglądał tak że klima działała sobie kilka godzin a potem przerwa kilka (naście godzin). W większości wyglądało to tak że włączała się w nocy , rano wyłączala i włączała ponownie w nocy.

Wczoraj w nocy zmieniłem z 23 stopni na 22 stopnie , bo na temometrze w salonie było ponad 25 stopni. Od wczorajszej zmiany klima się jeszcze nie załączyła.

W nocy było 10 stopni. Dziś około 12 stopni na zewnatrz

1. Namoje to nie zupełnie jest pogodówka prędzej naturalne straty budynku wymuszają ciągłą prace. A zimno na zewnątrz wymysza "mocniejszą" prace sprężarki

2. Gree skreśliłem dlatego że producent niebył wstanie dostarczyć tabel mocy odawanej i pobieranej

Edit.

Wielu problemów by nie było gdyby tanie modele miałyby nastawę co 0,5* i mogły lepiej modulować w dół z mocą ale to $$$$

Przecież dane Gree są ogólnodostępne ...

Pierwsza lepsza stronka ..

https://aero7.pl/klimatyzator/gree-lomo-eco-32-kw-gwh12qb-k6dna5i#dane-techniczne

Przecież dane Gree są ogólnodostępne ...

Pierwsza lepsza stronka ..

https://aero7.pl/klimatyzator/gree-lomo-eco-32-kw-gwh12qb-k6dna5i#dane-techniczne

Agdzie te dane pokazuja moc pobrana i oddana w określonych warunkach zewnętrznych i wewnętrznych? Tak aby mieć COP powiedzmy przy +2 i 24* wewnątrz?

Prawie wszyscy producenci podali m te dane . Gree nie umia przysłać tabel podają tylko wykresy spadku mocy w odniesieniu do warunków zewnętrznych

Agdzie te dane pokazuja moc pobrana i oddana w określonych warunkach zewnętrznych i wewnętrznych? Tak aby mieć COP powiedzmy przy +2 i 24* wewnątrz?

Prawie wszyscy producenci podali m te dane . Gree nie umia przysłać tabel podają tylko wykresy spadku mocy w odniesieniu do warunków zewnętrznych

Z tego co pamiętam to kiedyś była na temat tego dyskusja że w przypadku klimatyzatorów i klimatyzatorów kanalowych tych danych nie ma i żaden producent nimi się nie chwali. Takie dane są dostępne dla pomp PW.

Producent podaje co najwyżej SCOP i tyle i to w większości jest co SCOP to klimatu ciepłego a nie naszego ...

Dokładne dane są w przypadku pomp PW , w przypadku klimatyzatorów PP takie dane są rzadkością a już tym bardziej szczegółowe (temperatura na zewnątrz , pobór prądu , moc , COP) ...

Sadzę że jak klimy mają takie same SCOP to i będą pracowały ze zbliżonym COP.

Tyle że żadną tajemnicą nie jest to że COP klim kanałowych jest niższe od COP pomp PW ..

Z tego co pamiętam to kiedyś była na temat tego dyskusja że w przypadku klimatyzatorów i klimatyzatorów kanalowych tych danych nie ma i żaden producent nimi się nie chwali. Takie dane są dostępne dla pomp PW.

Producent podaje co najwyżej SCOP i tyle i to w większości jest co SCOP to klimatu ciepłego a nie naszego ...

Dokładne dane są w przypadku pomp PW , w przypadku klimatyzatorów PP takie dane są rzadkością a już tym bardziej szczegółowe (temperatura na zewnątrz , pobór prądu , moc , COP) ...

Sadzę że jak klimy mają takie same SCOP to i będą pracowały ze zbliżonym COP.

Tyle że żadną tajemnicą nie jest to że COP klim kanałowych jest niższe od COP pomp PW ..

kaisai,rotenso, midea, daikin udostępnił te dane w droższych nie pytałem

Mam dwa splity kaisai-a na piętrze i na parterze mam również wodną podłogówkę, którą obsługuje jak to kulibob nazywa frankensztajn (czyli klima też kaisai 5.3 kw przerobiona na pompę ciepła) , grzanie klimami W MOJEJ ocenie to porażka ciepło nierównomierne, w glowę gorąco w stopy zimno klima 2.6kw która nie ogarnie całego domu pobiera tyle samo prądu co napędzający cała podłogówkę frankensztajn 5.3
  • Like 1