gawel 09.10.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Mam dwa splity kaisai-a na piętrze i na parterze mam również wodną podłogówkę, którą obsługuje jak to kulibob nazywa frankensztajn (czyli klima też kaisai 5.3 kw przerobiona na pompę ciepła) , grzanie klimami W MOJEJ ocenie to porażka ciepło nierównomierne, w glowę gorąco w stopy zimno klima 2.6kw która nie ogarnie całego domu pobiera tyle samo prądu co napędzający cała podłogówkę frankensztajn 5.3 To kwestia wielkości/rozległości domu oraz miejsca umieszczenia klimatyzatora. Nigdy nie miałem zimnej podłogi bez względu na grzanie klimatyzatorem czy konwektorami. Co świadczy o dobrej izolacji. Natomiast, w mojej ocenie kiedy budowlaniec usłyszy że inwestor jest zafixowany na podłogówkę to ma problem z głowy może izolację olać bo nie on będzie płacił rachunki za ogrzewanie. Kiedy podłogówka nie działa jest po prostu zimno, nic w tym dziwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 09.10.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Nie chodzi tylko o samą podłogę. Ale o rozkład temperatury, o otwieranie drzwi pokoi, o niedogrzaną łazienkę z samej klimy, szum może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jednak jest. Byłem w USA, z ogrzewaniem nadmuchowym kanałowym też miałem do czynienia, może to wszystko być tanie, może być skuteczne ale nie uznam tego za ogrzewanie komfortowe/idealne. Jako dodatek lub wspomaganie tak. ale jako główne dla mnie zdecydowanie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.10.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Nie chodzi tylko o samą podłogę. Ale o rozkład temperatury, o otwieranie drzwi pokoi, o niedogrzaną łazienkę z samej klimy, szum może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jednak jest. Byłem w USA, z ogrzewaniem nadmuchowym kanałowym też miałem do czynienia, może to wszystko być tanie, może być skuteczne ale nie uznam tego za ogrzewanie komfortowe/idealne. Jako dodatek lub wspomaganie tak. ale jako główne dla mnie zdecydowanie nie. Rozumiem, jednak klimat nam się zmienia i chłodzenie również jest ważne a będzie coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.10.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Mam dwa splity kaisai-a na piętrze i na parterze mam również wodną podłogówkę, którą obsługuje jak to kulibob nazywa frankensztajn (czyli klima też kaisai 5.3 kw przerobiona na pompę ciepła) , grzanie klimami W MOJEJ ocenie to porażka ciepło nierównomierne, w glowę gorąco w stopy zimno klima 2.6kw która nie ogarnie całego domu pobiera tyle samo prądu co napędzający cała podłogówkę frankensztajn 5.3 Grzałem czteroma klimami i przyznaję, że były strefy nie do końca dogrzane. Przy PC PW nie ma problemu. Klimy są używane jako dodatkowe źródło ciepła gdy chce się błyskawicznie dogrzać pomieszczenie w którym rzadko się przebywa oraz jeśli żonie w danej chwili potrzeba więcej ciepła bo wypuściła koty przez okno... O dobrodziejstwie chłodzenia w upały nie wspomnę. Dzięki klimom mogłem dobrać PC o mniejszej mocy. Do tego grzałkę w PC odłączyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 11.10.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 kulibobCzy sprawdziłeś do jakich wartości schodzi Kaisai w trybie Silent? Wentylator staje się praktycznie bezgłośny - może moc tez spada do deklarowanych 120W? Mniej taktuje u mnie w tym trybie. j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 kulibob Czy sprawdziłeś do jakich wartości schodzi Kaisai w trybie Silent? Wentylator staje się praktycznie bezgłośny - może moc tez spada do deklarowanych 120W? Mniej taktuje u mnie w tym trybie. j Ale cop to będzie marny bo wymienik się rozgrzewa na max. Ja zmieniłem z auto na 1 bieg i jest mimo wszystko o wiele ciszej a okres pracy się nie zmieił ciepło i tak się zdąży rozejść bo cykl pracy to co najmniej h i od pól do 2 godzin przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 11.10.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Ale cop to będzie marny bo wymienik się rozgrzewa na max. Ja zmieniłem z auto na 1 bieg i jest mimo wszystko o wiele ciszej a okres pracy się nie zmieił ciepło i tak się zdąży rozejść bo cykl pracy to co najmniej h i od pól do 2 godzin przerwy. Zależało mi na wypowiedzi kogoś kto ma podpięty watomierz - gdybanie że będzie mniejszy COP bez sprawdzenia jest mało istotne. Inteligentne gniazdo z pomiarem poboru już w drodze wiec sam sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Zależało mi na wypowiedzi kogoś kto ma podpięty watomierz - gdybanie że będzie mniejszy COP bez sprawdzenia jest mało istotne. Inteligentne gniazdo z pomiarem poboru już w drodze wiec sam sprawdzę. Ja testowałem zużycie prądu mojej pc w grudniu wtedy pracowała ok 4h i pobierała 1,7 kwh , ma scop wysoki na poziomie 4 ale w lecie to pracuje około 1h ma niezłe dygnięcie. Jak ty watomierzem chcesz zmierzyć COP strasznie jestem ciekawy:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 11.10.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Mogę przy podobnej pogodzie na 1 dzień ustawić wentylator low a 2 dnia na silent i porównać zużycie. Dodatkowo będzie widać czy chwilowe zużycie spada poniżej np. 220W jak w trybie low Edytowane 11 Października 2020 przez axel83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Zależało mi na wypowiedzi kogoś kto ma podpięty watomierz - gdybanie że będzie mniejszy COP bez sprawdzenia jest mało istotne. Inteligentne gniazdo z pomiarem poboru już w drodze wiec sam sprawdzę. Watomierz nie poda COP. A ten zależy od temperatury GZ i % obciążenia sprężarki przy tych samych pozostałych warunkach. A jeżeli sprężarka tak czy inaczej chodzi na minimum, to mniejsze obroty wentylatora to odrobinę mniejszy pobór prądu przez wentylator, ale wyższa temperatura skraplacza, mniejszy COP, i mniejsza produkcja ciepła. To niewielkie uproszczenie, że wyższe obroty wentylatora jednostki wewnętrznej = niższa temperatura wymiennika = wyższy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 11.10.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 poczytałem watek, pooglądałem modele i chyba się zdecyduję na kaisai fly 3,5kW lub rotenso imoto 3,5kW. wygląda na to, że kaisai powinien być tańszy kilka stówek - jutro poproszę o ofertę. myślę, że dam jednostkę na korytarzu skierowaną w stronę salonu i sypialni - głównie na salon. poza tym można zmienić delikatnie kierunek nawiewu żaluzjami. zrobię testy, czy da radę skutecznie i w miarę komfortowo grzać w okresach przejściowych - tak gdzieś do +5C na dworze. zaraz pod klimą (po jej lewej stronie) na tym korytarzy jest wejście do łazienki - myślicie, że ciepło się też tam rozejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) poczytałem watek, pooglądałem modele i chyba się zdecyduję na kaisai fly 3,5kW lub rotenso imoto 3,5kW. wygląda na to, że kaisai powinien być tańszy kilka stówek - jutro poproszę o ofertę. myślę, że dam jednostkę na korytarzu skierowaną w stronę salonu i sypialni - głównie na salon. poza tym można zmienić delikatnie kierunek nawiewu żaluzjami. zrobię testy, czy da radę skutecznie i w miarę komfortowo grzać w okresach przejściowych - tak gdzieś do +5C na dworze. zaraz pod klimą (po jej lewej stronie) na tym korytarzy jest wejście do łazienki - myślicie, że ciepło się też tam rozejdzie? Na spokojnie mam w domu na prawdę ciepło na parterze 22-23 na poddaszu 21. Dziś spisałem licznik po 10 dniach od właczenia klimy i podłogówki w łazience na minimum na razie na cele grzewcze wyszło 46 kwh łącznie czyli 4,6kwh/dobę jak dla mnie rewelacja. Co do kaysaia 3,5 kw też sie nad nim zastanawiałem ale jest minimalnie głośniejszy od 2,9 kw poza tym 3,5 kw to daje tylko przy +10 wtedy to ja potzrebuję 1,5 kw mocy grzewczej. srednie zyżycie prądu mojego jest 700 wat a tego 3,5 kw już 1,2 kw to dużaróżnica Mam od kuliboba tabele cop do tych modeli mogę ci przesłać na majla Edytowane 11 Października 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 11.10.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 w sumie racja - mocy powyżej 3kW potrzebuję dopiero poniżej +4C, a w tych temperaturach klimą nie planują już ogrzewać. a więc model 2,9 jak najbardziej będzie rozsądniejszym wyborem. zastanawiam się jeszcze nad imoto - jakoś mi wpadł w oko. jak możesz to podeślij mi proszę tabele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Rozumiem, jednak klimat nam się zmienia i chłodzenie również jest ważne a będzie coraz bardziej. Odbiegasz od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 w sumie racja - mocy powyżej 3kW potrzebuję dopiero poniżej +4C, a w tych temperaturach klimą nie planują już ogrzewać. a więc model 2,9 jak najbardziej będzie rozsądniejszym wyborem. zastanawiam się jeszcze nad imoto - jakoś mi wpadł w oko. jak możesz to podeślij mi proszę tabele to jest exel muszę mieć majla bo pw nie mogę dodać załączników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Odbiegasz od tematu. i co w związku z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 w sumie racja - mocy powyżej 3kW potrzebuję dopiero poniżej +4C, a w tych temperaturach klimą nie planują już ogrzewać. a więc model 2,9 jak najbardziej będzie rozsądniejszym wyborem. zastanawiam się jeszcze nad imoto - jakoś mi wpadł w oko. jak możesz to podeślij mi proszę tabele Nie patrz na moc nominalną, a na moc w danej temperaturze. Dla przykładu Lomo Luxury jest mocniejsze niż oczko mocniejszy Lomo Econo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) i co w związku z tym? Bo Nie chodzi tylko o samą podłogę. Ale o rozkład temperatury, o otwieranie drzwi pokoi, o niedogrzaną łazienkę z samej klimy, szum może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jednak jest. Byłem w USA, z ogrzewaniem nadmuchowym kanałowym też miałem do czynienia, może to wszystko być tanie, może być skuteczne ale nie uznam tego za ogrzewanie komfortowe/idealne. Jako dodatek lub wspomaganie tak. ale jako główne dla mnie zdecydowanie nie. Bo ma swoje wady, które tutaj pudrujecie. Nie mam klimy, nie mogę się w sposób jednoznaczny wypowiedzieć. Widzę za to głosy, które negują takie rozwiązanie, gdyż im daleko do komfortu. W tym wątku, piszą także ci, co mają i klimę i podłogówkę. Część z nich dogrzewa w okresach przejściowych także podłogówką, by poprawić komfort. Tak jak ja dzisiaj. Temp w domu 22,3 stopnia. Odpaliłem pompę, by poprawić komfort. Temperatura teraz, to o 0,3 stopnia więcej, bo dodatkowo testowałem swojego frankesztajna w innych nastawach. Stąd grzałem godzinę dłużej (w sumie 3,3 kWh dzisiaj poszło). Nie musiałem włączać klimy (frankszensztajna), gdyż termometr wskazywał, że jest ok. W całości zgadzam się z kolegą @brusss_2008, iż to namiastka ogrzewania bez komfortu. Takiego zdania, jest więcej forumowiczów, którzy swoje zdanie przedstawili w tym, oraz innych wątkach. Pzdr. Edytowane 11 Października 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Nie ma co pudrować i spodziewać się cudów ogrzewanie nadmuchowe czyli w tym przypadku split ma najgorszy rozkład temperatur to jedno ale jest najtańsze inwestycyjnie i również eksploatacyjnie więc to jest pewien kompromis. Nie mam podłogówki z wyjątkiem łazienki i nie miałem nigdy problemu z zimną podłogą jak ci co mają podłogówki przed ich włączeniem. Mam teorie na ten temat ze po prostu nie są to podłogi dobrze ocieplone bo wiadomo że i tak jest podłogówka, no chyba że ktos sam ten styropian kłądł to wtedy to juz nie wiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.10.2020 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 ja miałem do czynienia z ogrzewaniem nadmuchowym i raczej nie było komfortowe, szczególnie w murowanym budynku. budynek lekkiej konstrukcji był z kolei kiepsko izolowany i wiało z każdej dziury i klima tego nie była w stanie naprawić. ale potrafię sobie wyobrazić, że w murowanym budynki klima nie jest komfortowa (szczególnie przy ciężkich materiałach), natomiast przy lekkiej, dobrze izolowanej konstrukcji, na dodatek z drewnianą podłogą (nie żadne płytki czy panele), komfort może być zapewniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts