Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Pomierzyłem histerezę na pilocie i niesjest tak zle jak sadzięłm przy na stewie 23 odpala się przy 22,5 i kończy przy 23,5 .

Teraz klima odpala się na 1-2h nad ranem i tyle . Na termostacie wewnętrznym durnieje jedna jak i druga więc ten typ tak ma.

W zeszłym roku testowałem sama klimę i było średnio zwłaszcza z podłoga. Później dorzuciłem do tego podłogówkę i tandem się sprawdzał.

Podłoga się jeszcze nie odpaliła ale jest dzisaj stosunkowo chłodno i "brak" słońca , niewiele jej brakuje do odpalenia ale muszą być spełnione dwa warunki temp podłogi poniżej 22 i na zewnątrz poniżej 5 z kagańca taryfowego zrezygnowałem.

Cały sezon testowania noego ogrzewania przedemną :) COP MIX :)

kulibob

Czy sprawdziłeś do jakich wartości schodzi Kaisai w trybie Silent?

Wentylator staje się praktycznie bezgłośny - może moc tez spada do deklarowanych 120W? Mniej taktuje u mnie w tym trybie. j

Nie używam silent. Oarter i pięro mam na mid. Tak jak testowałem moc pobieraną to nigdy nie spadła poniżej 220-250 . Ale 220 widziałem raz na samym początku wiec już nawet nie wiem czy mi się nie przyśniło :).

Generalnie im mocniejszy nawiew tym niższy pobór.

Przy chłodzeniu można zobaczyć okolice120-150W minimum ale na zewnątrz musi być chłodno +7+10 zbijanie nocne w taniej taryfie,

Podejrzewam że moc minimalną zobaczysz jak edziesz garzać przy +30 a przy chłodzeniu przy -10 wtedy jest szansa :)

Ale sprzęt jest ok stosunek jakości do ceny

Tylko naprawdę drogie modele fajnie modulują

Edytowane przez kulibob

Nie używam silent. Oarter i pięro mam na mid. Tak jak testowałem moc pobieraną to nigdy nie spadła poniżej 220-250 . Ale 220 widziałem raz na samym początku wiec już nawet nie wiem czy mi się nie przyśniło :).

Generalnie im mocniejszy nawiew tym niższy pobór.

Przy chłodzeniu można zobaczyć okolice120-150W minimum ale na zewnątrz musi być chłodno +7+10 zbijanie nocne w taniej taryfie,

Podejrzewam że moc minimalną zobaczysz jak edziesz garzać przy +30 a przy chłodzeniu przy -10 wtedy jest szansa :)

Ale sprzęt jest ok stosunek jakości do ceny

Tylko naprawdę drogie modele fajnie modulują

U mnie było na auto i obroty były niewielkie teraz mam na I biegu jest ok pod względem dmuchania a o wiele ciszej, na auto nawet przy niewielkiej mocy dmuchało jakoś tak bez sensu.

ten "mid" to II bieg?

Edytowane przez gawel

U mnie było na auto i obroty były niewielkie teraz mam na I biegu jest ok pod względem dmuchania a o wiele ciszej, na auto nawet przy niewielkiej mocy dmuchało jakoś tak bez sensu.

ten "mid" to II bieg?

Tak drugi. Zeszłą zime prawię całą poleciałem na 3 ze względu na COP i to że klima była tylko jedna i trzeba było to "ciepło" bardziej rozdmuchać.

ten "mid" to II bieg?

Tak drugi. Zeszłą zime prawię całą poleciałem na 3 ze względu na COP i to że klima była tylko jedna i trzeba było to "ciepło" bardziej rozdmuchać.

Ciekawe jakie to są różnice w cop w zależności od mocy nawiewu , chociaż tak niej więcej rząd wielkości.

Pewnie grosze . Podkręcenie wentyla o jeden bieg to 10-20W mniej a jak to się przekada na COPy nie wiem

A widzisz to nie pomyślałem o "zysku" z niższych obrotów wentylatora, który zmniejsz ewentualną stratę na cop. Pasowało mo podłączyć w puszce klimatyzator idealnie i nie mogę zmierzyć poboru prądu niestety :(

A widzisz to nie pomyślałem o "zysku" z niższych obrotów wentylatora, który zmniejsz ewentualną stratę na cop. Pasowało mo podłączyć w puszce klimatyzator idealnie i nie mogę zmierzyć poboru prądu niestety :(

Dorób sobie jakiegoś sonoffa do pomiaru.

Opaliłem podłogówke czekanie aż spadnie do 22 to za mało dla mnie .Przy 22,3 wymiękłem :) Teraz nastawy 22 piętro tam sa panele i22,5parter są płytki pogrzeje z godzinę i wróc do normalnych nastaw na temperaturę na zewnątrz.

A klimy grzeją mocno taktując.

Nie ma co pudrować i spodziewać się cudów ogrzewanie nadmuchowe czyli w tym przypadku split ma najgorszy rozkład temperatur to jedno ale jest najtańsze inwestycyjnie i również eksploatacyjnie więc to jest pewien kompromis.

Nie mam podłogówki z wyjątkiem łazienki i nie miałem nigdy problemu z zimną podłogą jak ci co mają podłogówki przed ich włączeniem. Mam teorie na ten temat ze po prostu nie są to podłogi dobrze ocieplone bo wiadomo że i tak jest podłogówka, no chyba że ktos sam ten styropian kłądł to wtedy to juz nie wiem

Dom raczej mam nieźle ocieplony. Dom jest na płycie fundamentowej i ocieplenie podłogi to 20+10cm styropianu (łącznie 30cm) , więc chyba nieźle ;)

Przed wczoraj sprawdzałem temepraturę podłogi i miała bez grzania 22 stopnie.

Po odpalaniu ogrzewania podłogowego (grzanie czasowe , ustawiona temperatura wody do 30 stopni) temepratura wzrosła do 26 stopni.

W domu mam mnóstwo gresu i naprawdę czuć różnicę w temperaturze podłogi ;)

Dorób sobie jakiegoś sonoffa do pomiaru.

Opaliłem podłogówke czekanie aż spadnie do 22 to za mało dla mnie .Przy 22,3 wymiękłem :) Teraz nastawy 22 piętro tam sa panele i22,5parter są płytki pogrzeje z godzinę i wróc do normalnych nastaw na temperaturę na zewnątrz.

A klimy grzeją mocno taktując.

A u mnie nie klima chodzi już chyba z 5 godzin w tym czasie z 3-4 defrosty , jest u mnie deszczowo i zimno. Nie grzeje z pełną moca tak na 25%

Dom raczej mam nieźle ocieplony. Dom jest na płycie fundamentowej i ocieplenie podłogi to 20+10cm styropianu (łącznie 30cm) , więc chyba nieźle ;)

Po odpalaniu ogrzewania podłogowego (grzanie czasowe , ustawiona temperatura wody do 30 stopni) temepratura wzrosła do 26 stopni.

Podłoga bardzo dobrze ocieplona i to chyba kwestia austosugestii że materiał ceramiczny jest zimny, a jakie jest ocieplenie pionowe płyty fundamentowej?

Przy takim ociepleniu tylko 22* ja do tylu jeszcze nie zeszłe a wymiękłem

Przy takim ociepleniu tylko 22* ja do tylu jeszcze nie zeszłe a wymiękłem

Mowa o temperaturze nie ogrzewanej podłogi. Nie grzanej od wielu miesięcy.

Nie wiem gdzie mieszkasz ,ale tam gdzie ja jest zimno.

Być może dlatego że obok rzeka i jeziora a miejscowosć położona w pradolinie Wisły.

Jest u nas zimniej o około 3-4 stopnie niż w w oddalonym od nas o kilkanaście km mieście.

W tym miesiącu mieliśmy kilka dni z temperaturą bliską 0 ..

Podłoga bardzo dobrze ocieplona i to chyba kwestia austosugestii że materiał ceramiczny jest zimny, a jakie jest ocieplenie pionowe płyty fundamentowej?

Ocieplenie boczne płyty 18cm styropianu.

Zapewne to "sugestia" , bo mimo że temperatura gresu i paneli podłogowych zbliżona to "cieplejsza" jest ta podłoga z paneli drewnianych.

Niby tylko 3kwh wpuszczone w podłoge a ajkos tak inaczej.

Chyba zle zaczełem od razu szukałem dołu a powinienem zacząć od góry i obcinać . Start podłogi dałem 10* zewnętrzna i 22,5 podłoga

Też w łazience włączyłem bo zimno jakby ktoś straszył prawie. mam pytanie czy zmniejszenie obrotów w splicie spowoduje obcięcie mocy gzrewczej czy po prostu będzie leciało bardziej ciepłe powietrze o tym samym strumieniu, bo na AUTO klimatyzator zwiększa obroty jak zwiększa temperaturę tak jakoś mi się wydaje.

Btw u mnie dziś klima chodzi cały czas bez taktowania. Czy to ma tak być?

Edytowane przez gawel

Mowa o temperaturze nie ogrzewanej podłogi. Nie grzanej od wielu miesięcy.

Nie wiem gdzie mieszkasz ,ale tam gdzie ja jest zimno.

Być może dlatego że obok rzeka i jeziora a miejscowosć położona w pradolinie Wisły.

Jest u nas zimniej o około 3-4 stopnie niż w w oddalonym od nas o kilkanaście km mieście.

W tym miesiącu mieliśmy kilka dni z temperaturą bliską 0 ..

Moja też nie grzana dopiero teraz ruszona i raz w sierpniu przy pierwszym nieuruchomieniu grzałek. Umnie też zimniej niż w centrum wiochy do kanału noteckiego ok 100m

Też w łazience włączyłem bo zimno jakby ktoś straszył prawie. mam pytanie czy zmniejszenie obrotów w splicie spowoduje obcięcie mocy gzrewczej czy po prostu będzie leciało bardziej ciepłe powietrze o tym samym strumieniu, bo na AUTO klimatyzator zwiększa obroty jak zwiększa temperaturę tak jakoś mi się wydaje.

Btw u mnie dziś klima chodzi cały czas bez taktowania. Czy to ma tak być?

Podejrzewam że nie zmniejsza mocy ale zmniejsza sprawność.

Im większy przepływ powietrza tym zimniejszy nawiew ale i zimniejszy powrót do Jednostki zewnętrznej. Na moje to itak grosze ale ja często walczyłem o grosze:)