Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

komfort grzania klimą nie jest wysoki ze wzgledu na nawiew który łatwo może przewiać. Dobre do szybkiego nagrzania pomieszczenia lub do grzania jeśli nikogo w pokoju nie ma, Ale jeśli wieje na miejsce w którym się przebywa to można zachorować

Na co można zachorować? Nie rozumiem.... Jeżeli mówisz o splicie to racja, zbyt komfortowo nie jest i nie wyobrażam sobie grzania tylko i wyłącznie splitami (chociaż znam takich). Ale kanałowe pompy ciepła to już zupełnie inna sprawa i inny komfort jak zrobione jest to dobrze.

na 20st tylko 300W, ale wtedy też grzeje z przerwami, przy wyższych temp. grzeje non-stop

Mam przypadki Toshiby gdzie użytkownik dokładnie analizował pobory tych urządzeń i kanałówka pobierała raptem 100W przy ciągłej pracy (sprężarka + j. wewnętrzna) ale Toshiba to najwyższa półka cenowa i jakościowa. Np. daiseikai potrafi schodzić do bodajże 80W jako całość i grzać z wysokim COP'em. "Niebawem" u siebie planuję wrzucić u siebie Toshibę właśnie.

tak mówię o splicie którym od prawie miesiąca wyłącznie grzeję cały parter. Dobre jest do zostawienia na noc wtedy nagrzeje a w dzień się go nie włącza. Ale gdy chce się nagrzać w dzień a przebywa w pokoju to jednak powiew ze splita nie jest zbyt przyjemny. Moze tak byc ze kanałówka wygodniej ogrzewa - nei mam porównania

tak mówię o splicie którym od prawie miesiąca wyłącznie grzeję cały parter. Dobre jest do zostawienia na noc wtedy nagrzeje a w dzień się go nie włącza. Ale gdy chce się nagrzać w dzień a przebywa w pokoju to jednak powiew ze splita nie jest zbyt przyjemny. Moze tak byc ze kanałówka wygodniej ogrzewa - nei mam porównania

Tak, racja split nie jest za komfortowy. Ja mam porównanie bo sam mam na dole splita do wspomagania w większe mrozy i testów :) (urządzenie z gwarantowanym grzaniem do -27'C). a generalnie to kanałówka robi robotę. Chociaż tak jak pisałem wyżej split do grzania montuje się nisko i wtedy nie jest taki "problematyczny" ale wiadomo split nisko to też dziwnie wygląda dlatego też dostępne są własnie konsolki. Takie jakie ma gree czy toshiba i daikin. Nie mylić konsolki z urządzeniem przypodłogowo stropowym...

@oszczednyGrześ a CWU jak? bojler , przepływki w łazienkach/kuchni? Oprócz kanałówki i grzejników jakieś kable też położyłeś ?

Cwu w zależności od zużycia albo pompa ciepła do cwu (są teraz pompy już od 3,5 tys zł małe do całkiem dużych i fajnych za 6,5 tys zł z montażem) albo podgrzewacz czy przepływówki. Do tego perlatory i mamy tanie cwu. Można też myśleć o grzaniu w 2 taryfach. Co do kabli, u siebie nie mam bo marna izolacja ale u innych są. Dla mnie minumum na elektryczną podłogówkę to 20cm od gruntu a im więcej tym lepiej :) ale bez przesady też...

Obecnie testuję grzanie splitem 100m2 :) generalnie wiele rzeczy testuję celem weryfikacji i poszukiwania najlepszych rozwiązań.

Na razie grzeję tylko splitem. Zużycie około 40kWh.

Niedawno zakończyłem test, który opisałem krok po kroku na swoim Fanpag'u, wklejam jednak treść i tutaj bo może komuś się przydać, jako że nie raz pojawiają się pytania czy splitem da się ogrzać, czy powietrze się rozejdzie.

Test:

Czy jeden mały split (klimatyzator ścienny) Midea Mission Extreme o nominalnej mocy 2,9kW dla grzania będzie w stanie utrzymać temperaturę obliczeniową na poziomie 20'C w domu o powierzchni 100 m2? Pompa ciepła (klimatyzator) umieszczony jest w kuchni otwartej na salon i korytarz.

Obserwacje:

Rano o 7.30 pobudka i sprawdzanie temperatury. Kuchnia i salon po 22,5; korytarz, łazienka 21; pokój 21. Poddasze pokoje odpowiednio 20,5; 20; 21; 21. Łazienki u góry nie sprawdzono :/ od północy do 8.00 pompa pobrała 2.25kwh. średnia temperatura na zewnątrz za ten czas to 4'c. Aby powietrze mogło dobrze się rozprzestrzenić otwarto wszystkie drzwi do pomieszczeń. Jak widać wyniki ciekawe test trwa nadal.

Dane z 13.40. na parterze odpowiednio salon i kuchnia 22'c, korytarz 21, pokój 2. Na górze pokoje od 20-20,5'c. Temperatura na zewnątrz 9'c. Pompa czyli nasz split od północy do 13.40 pobrał 3,49 co daje 2,02 zł przy naszej stawce za prąd. Kolejne dane później.

Test trwa nadal temperatura na zewnątrz od około 1,5h wynosi 5'C tymczasem split cały czas zapewnia na parterze odpowiednio salon 22'C, kuchnia 22'C, korytarz 21'C, pokój 20'C, łazienka 20'C. Na poddaszu mamy temperaturę w każdy pomieszczeniu na poziomie 20'C. Pobór do tej pory 19:00 wyniósł 4,91kwh co daje nam średnio 258w na godzinę. Koszt jak na razie przez 19h grzania to 2,84 zł. Akurat w tym momencie, pompa ciepła przegrzała ponad ustawioną temperaturę i się wyłączyła sprężarka, działa tylko wentylator jednostki wewnętrznej. Do końca testu pozostało nam jeszcze 3 godziny.

Zamieszczamy rysunek poglądowy. Na niebiesko oznaczony został split umieszczony pod oknem w kuchni. Układ pomieszczeń i ich proporcje są dokładnie takie same jak w budynku.

rozklad1.JPG

Temperatura 4'C na zewnątrz, split pobiera w tym momencie 260-270W. Temperatura utrzymuje się w domu cały czas na parterze salon 22'C, kuchnia 22'C, korytarz 21'C, pokój 20'C, łazienka 20'C. Na poddaszu mamy generalnie 20'C oprócz 2 pomieszczeń gdzie temperatura wzrosła do 20,5'C dzięki zyskom bytowym czyli mieszkańcom oraz w jednym pomieszczeniu telewizorowi. Zmierzono również temperaturę w łazience na poddaszu, która wynosiła 20'C.

Test zakończony. Klimatyzator (de facto pompa ciepła) przez 22h pobrała 5,63 kwh co daje nam średnio 255 w/h. W naszym przypadku koszt ogrzewania 100m2 budynku niezbyt dobrze izolowanym wyniósłby 3,26 zł, przy zastosowaniu tej klasy urządzenia w opisywanych warunkach pogodowych i temperaturowych. Patrząc na nie mieliśmy do czynienia z dniem pochmurnym z temperaturami odpowiednio (w zaokrągleniu do pełnych stopni) od 00:00 - 8:00 średnia 4'C. Następnie od 8:00 - 17:00 średnia 6'C oraz od 17:00 - 22:00 średnia 4'C.

Przeliczając to na 24h daje nam to koszt 3,54 zł w takich właśnie warunkach. Jutro przyjdzie czas na analizy i porównania i wnioski. Dorzucimy także zdjęcia aby bardziej uwidocznić nasz test :).

Wczoraj jednak nie zakończyliśmy testu. Postanowiliśmy kontynuować sprawdzanie tego ile może zrobić mały split w kwesti ogrzewania tym bardziej, że temperatura nocą spadła do -4'C nad ranem o 6:30 wynosiła -3'C. Sprawdzając odczyty o godzinie 6:20 wyniki były nadal zadowalające. Otóż, na parterze temperatury od 21'C do 20'5'C a na poddaszu 20'C. Urządzenie przez 7h (zresetowano podlicznik) pobrało 2,2kWh. Zatem nawet i przy 3 stopniowym mrozie 2,9kW pompa ciepła zapewniała komfortową temperaturę w 100m2 domu!

@oszczędnyGrześ rozumiem, że jak ktoś chce ogrzewać poddasze kanałówką to nie zrobi tego grzejąc tylko w nocy w taniej, musiałby raczej 24h żeby sobie pykała czyli jedna taryfa, jak wtedy ogrzewać kablami salon z kuchnia na dole? W jednej taryfie wyjdzie drogo.

Coraz bardziej jednak się skłaniam żeby zaryzykować tanią skośnooką gruntówką samemu wykonać DZ spiralne poziome tak 4x150 fi32 to może wtedy nie zbankrutuje, na dole rurki na górze klimakonwektor kanałowy który by mi grzał i chłodził górę plus jeden duży kanał od niego na dół na środek salonu.

Ale myślę dalej...

Grześ wcześniej pisał, że sprawdzał to w słabo zaizolowanym domu. W domu na płycie i solidnej izolacji ścian i stropów powinna wyrobić w taniej taryfie. Ja dopiero za ok miesiąc będę mógł coś powiedzieć w tym temacie, bo split ruszy u mnie w 1 połowie listopada i zamierzam gonić nim w taniej taryfie. Edytowane przez michalck81

Do ogrzewania powietrzną pompą ciepła korzystniejsza jest jedna taryfa. Tak samo aby ona była włączona cały czas, jak nas nie ma w domu obniżamy temperaturę. Niedobre jest aby ją wyłączać całkowicie jak zrobi nam się ciepło. Dlatego też ciężko będzie zmagazynować energie przez całą noc aby w dzień było ciepło, to nie podłogówka :)

@oszczędnyGrześ rozumiem, że jak ktoś chce ogrzewać poddasze kanałówką to nie zrobi tego grzejąc tylko w nocy w taniej, musiałby raczej 24h żeby sobie pykała czyli jedna taryfa, jak wtedy ogrzewać kablami salon z kuchnia na dole? W jednej taryfie wyjdzie drogo.

Coraz bardziej jednak się skłaniam żeby zaryzykować tanią skośnooką gruntówką samemu wykonać DZ spiralne poziome tak 4x150 fi32 to może wtedy nie zbankrutuje, na dole rurki na górze klimakonwektor kanałowy który by mi grzał i chłodził górę plus jeden duży kanał od niego na dół na środek salonu.

Ale myślę dalej...

W moim przypadku grzeję w 1 taryfie i tak wychodzi mi 2 razy taniej niż gazem! Może podam skan rachunku.

prad.JPG

Podane jest tam zużycie za okres jak widać na ogrzewanie (kanałówka, grzejniki) oraz prąd bytowy (światło, rtv/agd, indukcja). Do tej fakturki należałoby jeszcze w tamtym okresie doliczyć około 170 zł z gazu (cwu oraz kilka razy jak było ponad -20'C dogrzewałem jeszcze bo nie miałem wszędzie pozakładanych elektrycznych grzejników).

Co do podłogówki, to ile płacimy za ogrzewanie zależy głównie od izolacji. Dlatego jak ktoś chce mieć podłogówkę to absolutnym minimum jest 20 cm styro. I zbankrutować się nie da bo są tutaj ludzie grzejący samymi kablami i płacą śmiesznie niskie rachunki! Przypominam, podstawa to szczelny dom i dobre izolacje jak mają być podłogówki. A pompa powietrze powietrze jak będzie ogrzewać bezpośrednio to i podłoga dobrze zaizolowana nie będzie powodować dyskomfortu nawet bez grzania (mowa o salonie, pokojach). W łazience daje się podłogówkę sterowaną precyzyjnie termostatem elektronicznym i grzejemy zaraz pod płytkami tyle ile i jak na potrzeba...

Co do taryf, to jeden z inwestorów podesłał ciekawe porównanie:

Symulacja dotyczy łącznego zużycia prądu na wszystko - ogrzewanie tylko kanałówka i na większe mrozy jest kominek:

Moim zdaniem prąd dwustrefowy się opłaca. U mnie w PGE sytuacja wygląda następująco:

- wersja jednostrefowa

59gr brutto za kWh 24h/7

- wersja dwustrefowa

35gr brutto za kWh przez 10godz. w ciągu dnia (22-6, 13-15)

66gr brutto za kWh przez 14 godz. w ciągu dnia (pozostałe godziny)

Nawet jeśli pompa ciepła by chodziła nonstop, to nie będzie różnicy w cenie pomiędzy taryfami. Może wyjść ciut korzystniej dla dwustrefowej, bo zazwyczaj w nocy jest zimniej i wtedy pompa trochę więcej bierze prądu.

Ostatnie pół roku, kiedy grzania i chłodzenia pompą było mało, zużycie wyniosło:

​737 kWh w porze drogiej

1126 kWh w porze taniej

Koszt: 486,42zł + 394,10 = 880,52zł

Jeśli miałbym wersję jednostrefową: 1863kWh * 0,59 = 1099,17zł

W zimie różnica jest większa, gdyż dochodzi grzanie domu i w cieplejsze dni (jak te ostatnie) wystarczy nagrzać przez kilka godzin, żeby dom trzymał ciepło:

1105 kWh -> 729,30zł

2107 kWh -> 737,45zł

suma -> 1466,75 zł

jedna taryfa -> 1895,08 zł

Grzanie wody to miesięcznie ok. 100kWh.

wersja jednostrefowa: 59zł

dwustrefowa w porze taniej: 35zł.

Co do kosztów, 120m2 dom to instalacje można mieć i od 25 tys zł. Mowa tutaj o wentylacji z reku, pompie p-p, ogrzewaniu elektrycznym, ogrzewaniu cwu. To ceny już z montażem. To zależy oczywiście od tego co się wybierze oraz jak skomplikowany dom ale jest to realne. A ile kosztuje gruntowa pompa?

Do ogrzewania powietrzną pompą ciepła korzystniejsza jest jedna taryfa. Tak samo aby ona była włączona cały czas, jak nas nie ma w domu obniżamy temperaturę. Niedobre jest aby ją wyłączać całkowicie jak zrobi nam się ciepło. Dlatego też ciężko będzie zmagazynować energie przez całą noc aby w dzień było ciepło, to nie podłogówka :)

Powyżej podesłałem porównanie jednego z użytkowników kanałówki. Ale, pewne jest to, że dla pompy p-p najlepiej jest gdy działa cały czas i trzyma temperaturę. Po pierwsze jest lepszy komfort termiczny a po drugie zużywa mniej. Jak kogoś stać to zawsze polecam wybierać urządzenia z jak największą modulacją i najmniejszymi poborami na minimum wydajności. Są np. kanałówki toshiby, które potrafią schodzić do 80 W poboru! Ale nawet moje gree całkiem całkiem daje radę. Ono katalogowo może przy grzaniu jechać na 220W jak dobrze pamiętam, chociaż tyle jeszcze nie widziałem :)

Grześ mówisz chyba o splitach...nie widziałem kanałówki z poborem 100W nawet na mocy minimalnej. Split, oczywiście te z najwyższej półki mają takie osiągi, potrafią tak "nisko zjechać" do 100w. Cieżko znaleźć kanałówkę do 5kW z COP powyżej 4,2. Najczęściej to 3,8 od 4 w górę to już Daikin Mitshubishi od 7-8K. Te jednostki charakteryzują się minimalną mocą grzewczą od 1,4Kw, to jest dużo a tańsze np. MDV już od 0,6Kw. Co myślicie o Panasonicu? cena porównywana z Daikinem czy Mitsu ale czy to tez taka sama półka jakościowo? Od kilku lat na rynku jest Aquarela czyli konkurent Daikinowskiej Althermy,

Grześ mówisz chyba o splitach...nie widziałem kanałówki z poborem 100W nawet na mocy minimalnej. Split, oczywiście te z najwyższej półki mają takie osiągi, potrafią tak "nisko zjechać" do 100w. Cieżko znaleźć kanałówkę do 5kW z COP powyżej 4,2. Najczęściej to 3,8 od 4 w górę to już Daikin Mitshubishi od 7-8K. Te jednostki charakteryzują się minimalną mocą grzewczą od 1,4Kw, to jest dużo a tańsze np. MDV już od 0,6Kw. Co myślicie o Panasonicu? cena porównywana z Daikinem czy Mitsu ale czy to tez taka sama półka jakościowo? Od kilku lat na rynku jest Aquarela czyli konkurent Daikinowskiej Althermy,

Są takie kanałówki bo robiłem. Toshiba bez okanałowania brała jak pamiętam około 80-90 w po dojściu do temperatury. Teraz mam jednego gościa który ma taką toshibe rozprowadzona i obiecał podsyłać dane jak się wprowadzi. Do domów do 120 m2 zwykle proponuje urządzenia o mocy nominalnej 3,5 kw. Znam przypadek midei 3,5 kw na dom 180m2 także.