Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

2,5 i3,5 ich moc maksymalna zrównuje się przy +2 ii wynosi 2,96/2,99 kW .więc niema raczej sensu.

3,5 ma przewagę w mocy w temperaturach mocno dodatnich a wtedy raczej tyle nie potrzeba

Nie analizowałem pod tym kątem co Ty. Dla mnie na początku była ważna moc maksymalna, bo planowałem dogrzewać tylko klimą. Ceny były porównywalne.

Mam teraz jeden Kaisai, ten słabszy i 2 mocniejsze oraz jeden Fokus. Porównując, to przy małym obciążeniu zachowują się praktycznie rzecz biorąc identycznie. Hałas jest też dokładnie taki sam.

Owszem jak się włączy nagrzewanie zimnego pokoju to nieco szybciej ten silniejszy dostarczy zadaną temperaturę i trochę wydajniej dmucha, ale później są tak samo ciche i pobierają porównywalną ilość prądu, czyli mało - tak +- 230 W, a czasem mniej.

Nie analizowałem pod tym kątem co Ty. Dla mnie na początku była ważna moc maksymalna, bo planowałem dogrzewać tylko klimą. Ceny były porównywalne.

Mam teraz jeden Kaisai, ten słabszy i 2 mocniejsze oraz jeden Fokus. Porównując, to przy małym obciążeniu zachowują się praktycznie rzecz biorąc identycznie. Hałas jest też dokładnie taki sam.

Owszem jak się włączy nagrzewanie zimnego pokoju to nieco szybciej ten silniejszy dostarczy zadaną temperaturę i trochę wydajniej dmucha, ale później są tak samo ciche i pobierają porównywalną ilość prądu, czyli mało - tak +- 230 W, a czasem mniej.

Mówię tylko że moc maksymalna jednego idrugiego modelu w warunkach zimowych jest taka sama.

Poboru tak niskiego jak 230 nie zauważyłem poza pierwszym uruchomieniem.

Ani na jednym ani na drugim modelu.

Jak jest ciepło pobiera ok 250-270W jak chłodniej to minimum ok 300W

@kulibob

Obecnie nie sprawdzam ile klimy biorą EE, bo ich używam tylko jak trzeba doraźnie skorygować temperaturę. Te 230 W było na Kaisai Fokus, którego uruchomiłem w pod koniec listopada 2017 roku. W pokoju 25 m2 kaloryfery były wyłączone, a w dzień temperaturę miałem około 23 st.C. Zużycie prądu śledziłem dzień w dzień chyba do końca grudnia 2017 r.

Powierzchnia ogrzewania chyba mniejsza niż u Ciebie stąd pewnie i pobór prądu mniejszy. Potem już sprawdzałem sporadycznie, a jak z fotowoltaiki w "magazynie" zaczęło przybywać to sobie odpuściłem. Podobnie było po zamontowaniu pompy ciepła. Ta po 24 miesiącach zużyła około 4800 kWh na ogrzanie domu i wody - do czerwca br pracowała stara jednostka zewnętrzna, teraz jest podpięta wyprodukowana we wrześniu 2018 r. o mocy 6 kW.

Poprawka:

powinno być po 12 miesiącach, a nie jak mylnie napisałem "po 24 miesiącach"

Edytowane przez vr5
korekta zapisu

Pierwszy miesiąc grzania splitem Kaisai (FLY 2.6) za mną. Jako jedyne źródło ciepła zużyło ok 80kWh energii.

Grzeje tylko dlatego , że zostało mi w magazynie 500 kWh energii i w sumie z ciekawości.

Komfort w porównaniu do podłogówki zasilanej gazem to niestety dramat a koszt taki sam w porównani do gazu.

Kaisai w specyfikacji podaje moc minimalna przy grzaniu 120W - u mnie nigdy nie zeszło poniżej 350W, zazwyczaj działa w okolicach 450-650W.

Minusy:

- hałas(jestem dosyć uczulony na tym punkcie)

- rozkład temperatur

- sterowanie - istny koszmar , klima żyje własnym życiem czy to pomiar temperatury z pilota czy z jednostki

Zalety :

- cena - 1600 zł - sam założyłem

- przyda się do chłodzenia

Ogólnie nie polecam Kaisai FLY - nie słuchajcie tych 2 naganiaczy z tego tematu, ogrzewanie podłogowe bez porównania lepsze.

Ogólnie nie polecam Kaisai FLY - nie słuchajcie tych 2 naganiaczy z tego tematu, ogrzewanie podłogowe bez porównania lepsze.

Jeśi to dominie to zawsze mówiłem ze mam podłogówkę i ona odpowiada za komfort a klima za główne źródło ogrzewania.

Zawsze mówiłem że parametry kajsaj nie porywają w stosunku do lpeszych klim ale rekompensuje to ceną dlatego stoji przed nimi.

mówił też że sterowanie jest do dupy nastawa co 1*

Pomierzyłem dokładność pilota i nastawisz 23 włączy się przy 22,5i wyłączy przy 23,5 lepsze na cieplejsze okresy. W temperaturach powyżej +10 pobiera ok 270W po ok 30min zaczyna pobierać ok 500W aż do dogrzania

W okresach chłodnych lepiej korzystać w czujnika w klimie wtedy startuje na ok 290-300W i moduluje w górę wg potrzeb.

Nastawy pilot vs czujnik w klimie.Przy pilocie mniej taktowania przy czujniku w klimie lepsza modulacja.

Urządzenie jest dobre ale ma swoje wady pozwala zejść z kosztem kWh do ok 15-17gr przy czym jest zajebiście tanie.

P

Komfort w porównaniu do podłogówki zasilanej gazem to niestety dramat a koszt taki sam w porównani do gazu.

Kaisai w specyfikacji podaje moc minimalna przy grzaniu 120W - u mnie nigdy nie zeszło poniżej 350W, zazwyczaj działa w okolicach 450-650W.

Minusy:

- rozkład temperatur

- sterowanie - istny koszmar , klima żyje własnym życiem czy to pomiar temperatury z pilota czy z jednostki

Ja mam klimę Gree 3,5 KW na R32. Zamontowana do chłodzenia salonu.

Też z ciekawości przez kilka dni grzałem dom klimą i szybko wróciłem do ogrzewania podłogowego.

Wady te same co wymieniłeś i już wielu to samo zauważyło.

Chociaż nie powinno być zdziwienia , bo ogólnodostępne wykresy rozkładów temperatury w zależności od sposób ogrzewania są dobrze znane i ogrzewanie nadmuchowe ma najgorszy z możliwych rozkład temperatury.

Niemalże idealny rozkład temperatury ma właśnie ogrzewanie podłogowe...

Są też inne wady jakich nie wymieniłeś (np. powinny być pootwierane wszystkie drzwi aby ciepło mogło lepiej "migrować".) a i są miejsca lepiej jak i gorzej dogrzane , więc o równomierności ogrzewania nie ma mowy.

Jak dla mnie takie ogrzewanie ma dwa plusy.

1. Niskie koszty inwestycji (poniżej 3000 zł)

2. Niskie koszty ogrzewania

I tyle.

Reszta to już wady.

Pierwszy miesiąc grzania splitem Kaisai (FLY 2.6) za mną. Jako jedyne źródło ciepła zużyło ok 80kWh energii.

Grzeje tylko dlatego , że zostało mi w magazynie 500 kWh energii i w sumie z ciekawości.

Minusy:

- rozkład temperatur

Zalety :

- cena - 1600 zł - sam założyłem

- przyda się do chłodzenia

To jest temat o "tanim ogrzewaniu" a nie o przewadze ogrzewania podłogowego gazem. Owszem ogrzewanie przy pomocy klimy ma swoje wady, ale z pewnością jest znacznie tańsze od ogrzewania gazem zwłaszcza przy temperaturach jakie występowały w tym miesiącu. Jest wysoce prawdopodobne, że montując samodzielnie klimę jak to się mówi "poszło coś nie tak jak powinno".

Dopiero przy temperaturach ujemnych zaczyna być porównywalny koszt grzania gazem i pompą ciepła. Natomiast grzanie PC PW w ogólnym bilansie daje jeszcze większe oszczędności w stosunku do grzania gazem bo dochodzi do tego tanie grzanie wody w skali całego roku.

Ci którzy nie mają gazu nie płacą za gaz nawet opłat stałych.

axel83 napisał:

ogrzewanie podłogowe bez porównania lepsze

Kolega chyba pomylił temat bo tu nikt nie licytuje, który rodzaj ogrzewania jest lepszy, więc nazywanie innych naganiaczami jest nieuprawnione i niegrzeczne. Kolejnym nadużyciem jest stwierdzenie bez argumentów:

koszt taki sam w porównaniu do gazu.

Klimatyzatory należy traktować jako współczesne "farelki" tylko bardziej ekonomiczne i zautomatyzowane jeżeli chodzi o ogrzewanie a trudno wymagać od "farelki" nawilżania, oczyszczania z pyłków, jonizacji a klimatyzatory to robią, jednak większość osób zakłada je w podstawowym celu jakim jest chłodzenie przegrzanych w lecie poszczególnych pomieszczeń lub całych domów (tu podłogówka niewiele może) a ponieważ koszt inwestycyjny jest niewielki stąd popularność takich rozwiązań. Sam używam 4szt Kaisai Fly głównie jako grzanie w różnych lokalizacjach i jest to dla mnie duża oszczędność w stosunku do równolegle istniejącego ogrzewania C.O. bazującego na gazie.

PS Kaisai Fly 2,6 i 3,5 to są takie same jednostki ograniczone tylko elektronicznie.

Jak dla mnie takie ogrzewanie ma dwa plusy.

1. Niskie koszty inwestycji (poniżej 3000 zł)

2. Niskie koszty ogrzewania

I tyle.

Reszta to już wady.

Czyli spełnia dwie podstawowe wymagania. Resztę komfortu można dorobić kablami lub kotłem elektrycznym/grzałką.

Dwie tanie klimy(z montażem) i dwie grzałki(CWU,Podłoga) to pół ceny najtańszej PW a chłodzenie w gratisie

Czyli spełnia dwie podstawowe wymagania. Resztę komfortu można dorobić kablami lub kotłem elektrycznym/grzałką.

Dwie tanie klimy(z montażem) i dwie grzałki(CWU,Podłoga) to pół ceny najtańszej PW a chłodzenie w gratisie

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-haier-8kw-samodzielny-montaz-CID628-IDH62p9.html

.

Za 10 tys.

Jak kto woli.

Podaję jako alternatywę zamiast śmieciucha nawet 5 klasy.

Tak jak podałem dwie klmy dwie grzałki . CWU czasówka i termostat CO Pompka rura SOnof th16

Zwróć uwagę że te haiery 8kw przy

-20 dla CO tz 35* ma moc 2,13 CWU 0,56 KW

-15 CO 3,87CWU 0,95

Więc w warunkach ekstremalnych moja buda mogłaby mieć problemy bez wsparcia agadzie gorsze budy?

Rozwiązanie Które ja proponuje jest ciągle dwa razy tańsze.

Jednak jakby rozszeżyli mój prąd o pc i pobranie już tej dotacji nie wkluczało by PC to może bym się szarpną nato

Tak jak podałem dwie klmy dwie grzałki . CWU czasówka i termostat CO Pompka rura SOnof th16

Zwróć uwagę że te haiery 8kw przy

-20 dla CO tz 35* ma moc 2,13 CWU 0,56 KW

-15 CO 3,87CWU 0,95

Więc w warunkach ekstremalnych moja buda mogłaby mieć problemy bez wsparcia agadzie gorsze budy?

Rozwiązanie Które ja proponuje jest ciągle dwa razy tańsze.

Jednak jakby rozszeżyli mój prąd o pc i pobranie już tej dotacji nie wkluczało by PC to może bym się szarpną nato

Są różne rozwiązania.

Podałem gotowca.

Jak ktoś potrafi sobie sam rurki CO na pp plus mosiężne graty zrobić, to takiego haiera w wersji split, skręci za połowę tej ceny gotowca. Do tego kociołek jak mój za 200zl z grzałką 8kW.

Wiadomo. Rurki, zaworki itd także kosztują swoje.

Przy - 15 odłączasz haiera z obiegu, lecisz na samych grzałkach, bo po co ma klima jęczeć.

Tanio i nie jest to namiastka grzania nadmuchowego.

Zamiast haiera, można wstawić inna klimę, np kaisai 7kW za 3,3k.

Do tego https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-plytowy-swep-b25thx26-nowy-f-ravat-CID628-IDDA4Hp.html

Edytowane przez klaudiusz_x

Przy - 15 odłączasz haiera z obiegu, lecisz na samych grzałkach, bo po co ma klima jęczeć.

Tanio i nie jest to namiastka grzania nadmuchowego.

Zamiast haiera, można wstawić inna klimę, np kaisai 7kW za 3,3k.

Do tego https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-plytowy-swep-b25thx26-nowy-f-ravat-CID628-IDDA4Hp.html

W polskich domach jest już trochę "samoróbek" zrobionych z klimatyzatorów, które po uruchomieniu z wymiennikiem płytowym to PC PW.

Koszt ich jest sporo niższy od gotowych pomp. Co więcej - w nowych domach solidnie ocieplonych często wystarczy pompa o mniejszej mocy. Daikin sprzedaje pompy chyba od 4 kW. Czyli coś w okolicy klimy 12 000 - 14 000 BTW (ok.3,5 kW).

W tych "prawdziwych" z reguły w hydroboksach są grzałki do wspomagania w czasie mrozów. Nic nie stoi na przeszkodzie by właściciel samoróbki też taką sobie wstawił. Kolega @kulibob już kilka razy wspominał o Frankensteinie, czyli samoróbce. A i na różnych forach są wskazówki jak takie coś zrobić.

Czyli wątek o tanim ogrzewaniu klimatyzatorem może kiedyś doczeka się o rozszerzenie o opcję klima - PC. Co więcej - w mojej rodzinie pracuje PC - PW (z klimy Daikin) w której domontowano 2 segmenty jednostek wewnętrznych po 5 kW kanałowych do chłodzenia. Wadą tego rozwiązania jest to, że tą PC + klima

umie obsługiwać tylko twórca tego urządzenia.

Ogrzewanie nadmuchowe ma fatalny rozkład temperatury.

ogrzewanie_podlogowe.jpg

Więc w jaki sposób zmienić tą charakterystykę rozkładu temperatur jak będziesz grzał klima ?

Jak włączysz podłogowkę i zaczniejsz grzać podłogówką to nie będzie sensu aby działała klima , bo i po co ? Jak ogrzewanie podłogowe ogrzeje dom.

Jak "pomieszasz " ogrzewanie podłogowe z ogrzewanie nadmuchowym to ciągle rozkład temperatur nie będzie idealny,

W Twoim przypadku najsensowniej było by przerobić klimę na pompę PW i miałbyś komfortowe ogrzewanie.

Według mnie jak ktoś chce tanio i komfortowo ogrzewać dom to nie grzać klimą , tylko tą klimę przerobić na pompę PW i cieszyć się tanim i komfortowym ogrzewaniem z ogrzewaniem podłogowym które ma najlepszą charakterystykę grzewczą i jest najbardziej komfortowe dla człowieka ..

Wykresy pokazują że ogrzewanie nadmuchowe jest najmniej komfortowe dla człowieka.

Jestem za a do czego ja mam podłączyć ten przerobiony komfortowy klimatyzator jak zrezygnowałem z XIX wiecznego centralnego wodnego bo jest za drogie i wadliwe i kiepsko się nim steruje bo ma bardzo dużą bezładność.

Daj więcej pv

U mnie anhydryt, miała być normalna gruba wylewka.

Przy anhydrycie, poslizg jest znacznie mniejszy.

Trzeba dostosowywać się do tego, co się ma.

Jak włączysz podłogowkę i zaczniejsz grzać podłogówką to nie będzie sensu aby działała klima , bo i po co ?

Nie zrozumiałem, więc pozwolę sobie dopytać. Podłogówka ma zwykle bardzo dużą bezwładność - często jest "niesterowalna". Jednak każdy dzień jest inny i zyski także.

Czy nie ma sytuacji, że podłogówka jest ustawiona, żeby w słoneczne dni było wystarczająco ciepło, a w dni pochmurne dodatkowo dogrzewać lekko część dzienną, rekompensując brak zysków?

A co ma na celu dawanie więcej pv jeżeli moje półroczne zużycie prądu całkowite w domu ma szansę zmieścić się w II półroczu 1700 kwh czyli za cały rok może wyjść 3,5 MWh , Tak czy inaczej mam ponad 100% pokrycia w I strefie a PV spokojnie wyprodukują 4 MWh, nawet jak bedę musiał dokupić z 1000 kwh w II strefie to kosztuje 400 zł. Ile by mi się to zwracało 20 lat?

Nie każdy ma jak chce mieć. Nie każdy, może mieć jak Ty masz.

Trzeba się dostosować do istniejących warunków.

Ty możesz, nie każdy da radę

Pzdr.