Kaizen 06.12.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Copy sa po przeliczeniu mocy pobieranej i oddawanej Tylko zmierzenie mocy oddawanej przy klimie jest dosyć problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.12.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 midea [ATTACH=CONFIG]450943[/ATTACH] I nie ma tutaj obrotów (Hz czy chociaż orientacyjnie, jak w tabelce Mitsubishi) sprężarki. Czy to COP przy maksymalnych, czy innych obrotach? To czerwone, to niby nominalne? O ile przy znacznie ujemnych temperaturach interesuje nas przy grzaniu jaka jest moc maksymalna i odpowiadający jej COP, o tyle przy wyższych na średnich a jeszcze wyższych minimalnych obrotach. Oblookaj tę tabelkę Mitsubishi - inni producenci nie podają danych pozwalających na taką analizę - a to jest istotne. A nie jaki COP ma w różnych warunkach na nominalnych obrotach (nie mocy, bo jak widać nie wyciągnie nominalnej w mrozy), bo tak klima pracuje od święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.12.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Tylko zmierzenie mocy oddawanej przy klimie jest dosyć problematyczne. To podał producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.12.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 I nie ma tutaj obrotów (Hz czy chociaż orientacyjnie, jak w tabelce Mitsubishi) sprężarki. Czy to COP przy maksymalnych, czy innych obrotach? To czerwone, to niby nominalne? O ile przy znacznie ujemnych temperaturach interesuje nas przy grzaniu jaka jest moc maksymalna i odpowiadający jej COP, o tyle przy wyższych na średnich a jeszcze wyższych minimalnych obrotach. Oblookaj tę tabelkę Mitsubishi - inni producenci nie podają danych pozwalających na taką analizę - a to jest istotne. A nie jaki COP ma w różnych warunkach na nominalnych obrotach (nie mocy, bo jak widać nie wyciągnie nominalnej w mrozy), bo tak klima pracuje od święta. Lepszych danych od producentów klimy nie dostaniesz. Jak wybierałem klime to pod swoje potrzeby i nie interesowało mnie ile odda mocy przy -20 tylko jej COP i cena. Przy -20 mam 4kW w klimach i 3kW w podłodze i 1kW w farelce łazienkowej więc nie jest to tak istotne ile odda. A jak się będzie waliło i paliło to dadyli nawalę do kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.12.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Jak wybierałem klime to pod swoje potrzeby i nie interesowało mnie ile odda mocy przy -20 tylko jej COP i cena. Ale o to chodzi, że nie wiesz, przy jakich obrotach masz ten COP. To, że producent podał najlepszy osiągany COP w danych warunkach nie znaczy, że taki masz w praktyce, gdy klima chodzi na innych obrotach. Jeden producent pochwali się mocą i COP przy najwyższych obrotach (żeby pochwalić się wysoką mocą w mrozy), inny przy obrotach z najwyższym COP (żeby pochwalić się wysokim COP) inny się nie pochwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.12.2020 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Ten po prawej stronie? Przestawić nawiew możesz w bardzo ograniczonym zakresie. Do tego przy grzaniu nie masz równo rozprowadzonej temperatury po pomieszczeniu i przestawienie nawiewu niewiele zmieni w temacie głośności klimy. Kolejne rzeczy, które warto przemyśleć to jak odprowadzić skropliny i jaka będzie odległość od jednostki zewnętrznej. Gdyby nie kominek - to w tym rogu na północnej ścianie bym dał klimę i skropliny bezpośrednio na zewnątrz. Ale jak będzie kominek, to bym się obawiał, że wysoka temperatura może zaszkodzić. Wtedy dałbym jednostkę wewnętrzną na tej ściance na przeciwko korytarza (żeby dmuchała w jego kierunku, z możliwością przesunięcia w prawo) i skropliny puścił pod tynkiem do kanalizacji w kuchni. W obydwu tych lokalizacjach jednostkę zewnętrzną na za północną ścianą. A co do wyboru modelu i producenta, jest kilka parametrów, których producenci ani sprzedawcy nie podają - a wpływają na koszty używania (i to nie tylko koszt przeglądu). Spróbuj te informacje od nich wycisnąć. Dla przykładu: Dopytaj też, jaką mocą maksymalną dysponuje jednostka w różnych temperaturach. Dla przykładu Gree podaje to na wykresie jako % mocy. Tylko znowu dopytaj, dla jakich warunków jest określana moc "bazowa" i jaka to jest (maksymalna, znamionowa czy dla określonych obrotów sprężarki). Klik Fajnie by było, jakby podali też COPy w różnych warunkach i pod różnym obciążeniem - ale nie licz raczej, że wyciągniesz coś takiego: Dwa razy pisałem ze tej ścianki poprzecznej od spiżarki nie będzie, zostaje tylko ta pionowa miedzy oknem w kuchnia drzwiami wejściowymi. Nad konkretnym modelem będę się zastanawiał tuż przed zakupem, na szczęście wybór jest ogromny. COP itd ale nikt nie odniósł się do pytania o możliwość powieszenia jednostki na wysokości 2,8-2,9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.12.2020 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Ale o to chodzi, że nie wiesz, przy jakich obrotach masz ten COP. To, że producent podał najlepszy osiągany COP w danych warunkach nie znaczy, że taki masz w praktyce, gdy klima chodzi na innych obrotach. Jeden producent pochwali się mocą i COP przy najwyższych obrotach (żeby pochwalić się wysoką mocą w mrozy), inny przy obrotach z najwyższym COP (żeby pochwalić się wysokim COP) inny się nie pochwali. To są jedyne dane jakie uzyskasz od producentów klim. I tylko można na nich bazować. Z takiej tabeli wiesz że przy -20 masz taką moc i niższa nie powinna być wiesz też jaki masz w tych warunkach COP. Są to dużo lepsze dane niż daje gree. e dane wystarczyły aby określić że z samych klim mi wystarczy a stosunek COP do ceny jest akceptowalny niestety dość szacunkowo ale... Masz lepsze rozwiązanie? Nie mając kompletnych danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Dwa razy pisałem ze tej ścianki poprzecznej od spiżarki nie będzie, zostaje tylko ta pionowa miedzy oknem w kuchnia drzwiami wejściowymi. Że pionowa, to chyba oczywiste? Faktycznie nie dotarło do mnie, że likwidujesz wiatrołap - myślałem, że tylko spiżarkę. To będziesz miał mało miejsca na szafki i na ubrania oraz buty w wiatrołapie. I takie jakieś slumsowe dla mnie wejście do domu przez kuchnię (znaczy tak jest w Krakowie w akademikach zwanych slumsami). Ale OK, to nie ten wątek. Nad konkretnym modelem będę się zastanawiał tuż przed zakupem, na szczęście wybór jest ogromny. COP itd ale nikt nie odniósł się do pytania o możliwość powieszenia jednostki na wysokości 2,8-2,9m. Czy 2,5, czy 3m to bez różnicy. A ile miejsca musi być minimum między klimą a sufitem trzeba zostawić znajdziesz w DTR wybranej klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Masz lepsze rozwiązanie? Nie mając kompletnych danych Nie przejmować się COPem, bo różnice rzędu nawet kilkunastu procent w papierach nie muszą odpowiadać realnym, kiedy nie znamy Hz sprężarki. Żeby je porównywać potrzebne by były co najmniej takie dane tabele jak Mitsubishi. Teoretycznie SCOP dla tej samej strefy klimatycznej powinien być sprowadzeniem do wspólnego mianownika. Ale znowu tu często sprzedawcy podają SCOP nie precyzując, dla jakiej strefy - a często dla cieplejszej i łatwo dać się oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 07.12.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Mam namiar na klimatyzację 7 kw firmy heiko klon haier ale zastanawiam się czy grzać tym chałpę czy przerobić na pompę ciepła i grzać podłogę ,cena klimy 2950 zł plus jakieś klamoty dodatkowe i za 5 patoli jest pompa ciepła nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romen 07.12.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 witam, mam kanałówkę mida 5,3, czasem zimą przy dużej wilgotności otwory spodu jednostki zewnętrznej zaladzają się . jak tego uniknąć ? przypuszczam że jakiś kabel grzewczy z termostatem lub na wtyczkę by pomógł. Tylko jak technicznie to zrobić , trzeba odkręcić przednią osłonę klimatyzatora i na spodzie trytytkami przymocować kabel czy jakoś w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romen 07.12.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 jeśli będzie tak przez tydzień trzymało to obawiam się że lodu może sie zebrać na tyle duże że np wiatrak może haczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Tylko jak technicznie to zrobić , trzeba odkręcić przednią osłonę klimatyzatora i na spodzie trytytkami przymocować kabel czy jakoś w inny sposób? Najprościej powycinać co się da (pozostawiając przetłoczenia) z tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.12.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Że pionowa, to chyba oczywiste? Faktycznie nie dotarło do mnie, że likwidujesz wiatrołap - myślałem, że tylko spiżarkę. To będziesz miał mało miejsca na szafki i na ubrania oraz buty w wiatrołapie. I takie jakieś slumsowe dla mnie wejście do domu przez kuchnię (znaczy tak jest w Krakowie w akademikach zwanych slumsami). Ale OK, to nie ten wątek. Czy 2,5, czy 3m to bez różnicy. A ile miejsca musi być minimum między klimą a sufitem trzeba zostawić znajdziesz w DTR wybranej klimy. Sufit mam na 4,2 wiec się zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.12.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 witam, mam kanałówkę mida 5,3, czasem zimą przy dużej wilgotności otwory spodu jednostki zewnętrznej zaladzają się . jak tego uniknąć ? przypuszczam że jakiś kabel grzewczy z termostatem lub na wtyczkę by pomógł. Tylko jak technicznie to zrobić , trzeba odkręcić przednią osłonę klimatyzatora i na spodzie trytytkami przymocować kabel czy jakoś w inny sposób? @Kaizen dobrze radzi z nacięciem tacki. Ale sprawdź czy nie ma nadciętych wytłoczeń na tacce gdyż można z łatwością "wydłubać" dodatkowe otwory. W Kaisai Fli są dodatkowe 2 w tacce. Wystarczy włożyć śrubokręt płaski w nacięcia raz z jednej strony raz z drugiej strony i blaszka "puści". W zasadzie powinien wystarczyć ten jeden fabryczny pod warunkiem, że j. zewnętrzna jest poprawnie wypoziomowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.12.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Nie przejmować się COPem, bo różnice rzędu nawet kilkunastu procent w papierach nie muszą odpowiadać realnym, kiedy nie znamy Hz sprężarki. Żeby je porównywać potrzebne by były co najmniej takie dane tabele jak Mitsubishi. Teoretycznie SCOP dla tej samej strefy klimatycznej powinien być sprowadzeniem do wspólnego mianownika. Ale znowu tu często sprzedawcy podają SCOP nie precyzując, dla jakiej strefy - a często dla cieplejszej i łatwo dać się oszukać. Dlatego SCOP przyjąłem 3 dla szacunkowych wyliczeń. Jednak innych danych nie można przyjąć niż te podane przez producena bo ich poprostu niema. Tyle wiem że mi mocy nie zabraknie. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zobar 08.12.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, jako świeżak mam kilka pytań związanych z nowym nabytkiem multi splitem Kaisai1. jak optymalnie ustawić /pilot/ jednostki wewnętrzne na grzaniu - auto czy np. jeden wiatraczek /fan/ i niech sobie powoli chodzi, czy może inna opcja. 2. czy ja mam złe ustawienia, czy tak ma być - jednostki wewnętrzne pracują cały czas, nawet po osiągnięciu zadanej temperatury, wolniej, szybciej, kręcą 24/7, w ogóle nie wyłączają się całkowicie - tak ma być? Zewnętrzna się wyłącza. 3. może jakieś rady /poza zmień firmę/ w optymalnym użytkowaniu, które przydadzą się takim świerzkom jak ja, bo ponoć zima idzie.pomożecie? Edytowane 8 Grudnia 2020 przez zobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zobar 08.12.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Dzięki bardzo za podpowiedzi.Rozumiem, że chodzi o 10* na zewnątrz?a mam zewnętrzna K50D-42HFN32 czyli 5 wyjść ale używane tylko 4 /jeden zawór zamknięty/2 szt. - KWX-09HRBI, 1 szt. KWX-24HRB i kaseton KCA-12HRB32X.24HRB grzeje ponad 70m2 /salon z antresolą 6 m wysokości, kuchnią, korytarz/ i na dzisiejszą pogodę mocy nadto 09HRBI dwa pokoje dzieciaków po 20m2 i jest dużo, dużo nadto. Teraz przy nastawie 19 stopni /na pilocie/ w pokojach jest 23*. Dziwne, ale prawdziwe.Syn od dwóch dni ma wyłączone grzanie, córka wyłącza na noc, bo za gorąco /jesteśmy zimnego chowu, 21* w salonie to już upał/ Kaseton wariuje i mają go serwisanci sprawdzić. /nastawiamy np. 23*, chwilę pogrzeje i staje tj. wyłącza się całkowicie/ w efekcie w sypialni mamy 17-18*.Dla nas to nie tragedia /zimny chów/ ale czasami szczególnie po długich spacerach z psami, wygrzało by się kości.Klimę mamy od tygodnia i wszelkie informacje mile widziane. I jeszcze, chyba ważne, dziennie pożera nam około 12 kwh teraz, nie wiem czy to dużo czy mało. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez zobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zobar 08.12.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Teraz widzę, że trochę przesadziłem, szczególnie z pokojami dzieciaków. I ta 24 też mogłaby być mniejsza trochę, ale już po pierogach.Mam trochę pokręcony rozkład pomieszczeń i bałem się, że nie wszędzie będzie grzało. Ale też mam dwa pokoje, które w lecie przeistaczają się w piekarniki.Więc jak nie pogrzeje w zimie, to po chłodzi w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 16.12.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Witam Proszę o radę, mam zamontowane dwa klimatyzatory GREE LEMO LUXURY 3,5KW ora 5,1 KW. Instalator nie założył dodatkowej izolacji na rurki miedziane wychodzące na zewnątrz budynku argumentując to iż jest to niepotrzebne. W związku z powyższym proszę o radę czy jakoś dodatkowo zaizolować te rurki, czy jest to niepotrzebne a z mojej strony jakaś nadgorliwość. Rurki są położone w korytku Z pcv (około 2,5m). Natomiast z drugiego klimatyzators rurki są zwinięte w okrąg za jednostką zewnętrzną wiszącą na wysokości około 3 metrów. Ogólnie rzecz biorąc miałem nadzieję że jednostki wewnętrzne klimatyzacji będą nieco cichsze a szczególnie ta większa (5,1kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts