Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Witam

Latem zamontowałem klimatyzację multisplit 3 jednostki wewnętrzne. Od października wykorzystywałem do dogrzewania w godzinach taniego prądu czyli 13-15. W stanie spoczynku układ klimatyzacji pobierał ok 10W ale gdy temperatura zewnętrzna spada poniżej 0 st C układ zaczyna pobierać ok 120W. Jak się domyślam jest to związane z wyposażeniem jednostki zewnętrznej w grzałki tacki ociekowej oraz sprężarki (karteru sprężarki). Czy jeżeli ustawie włączanie zasilania całego układu godzinę przed włączeniem grzania będzie to wystarczające na to aby grzałki te zdziałały to do czego zostały umieszczone. Są jakieś przeciwskazania aby klimatyzacja była odłączona od zasilania. Dzięki za podpowiedzi

zalecenia mówią aby zasilanie włączyć na conajmniej 5 godzin przez planowanym uruchomieniem

Majstry a powiedzcie mi czy klimatyzator jak chodzi na max to jego temp jest w granicach 30 stopni czy to jego minimalna temp te 30 stopni bo tego nijako nie moge się dowiedzieć nie mając tego a bardzo mnie to interesuje .

Jak sprężarka chodzi, to u mnie jest ponad 40* niezależnie od obrotów wentylatora.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=451896

PSX_20210111_162204.jpg

PSX_20210111_162204.jpg

Bardzo dobrze kasiai haruje jak nie wiem co, ale mam pytanie jak u Ciebie bo u mnie się bardzo obladza, sprawdzałem wypoziomowany jest idealnie ale ma jedną mała dziurkę odpływową centralnie z tyłu koło dociekacza i jedną małą od frontu i to niestety jak się zalodzi to lód narasta na tacy na zakręcie parownika *przydałaby się tam dziura) a następnie dziura odpływowa i potem to już poziom lodu rośnie w komorze wentylatora ta jest ok 5 cm luzu, ale podejrzewam że przy zatkanym odpływie kiedyś się wentylator zatrzyma, musze doczekać do lata i wyciąć porządne dziury w tacy tam gdzie się da ale to tak 2 cm średnicy

Lepszy będzie kabel grzejny w podstawe

Bardzo dobrze kasiai haruje jak nie wiem co, ale mam pytanie jak u Ciebie bo u mnie się bardzo obladza, sprawdzałem wypoziomowany jest idealnie ale ma jedną mała dziurkę odpływową centralnie z tyłu koło dociekacza i jedną małą od frontu i to niestety jak się zalodzi to lód narasta na tacy na zakręcie parownika *przydałaby się tam dziura) a następnie dziura odpływowa i potem to już poziom lodu rośnie w komorze wentylatora ta jest ok 5 cm luzu, ale podejrzewam że przy zatkanym odpływie kiedyś się wentylator zatrzyma, musze doczekać do lata i wyciąć porządne dziury w tacy tam gdzie się da ale to tak 2 cm średnicy

U mnie też zamarznięta efekt braku kabla i częstych defrostów spowodowanych temp około 0 i wysoką wilgotnością. Lekartswo to kabel .

Myślałem aby na zimę wywalać to kolanko od wylewu i rozwiercić ta drugą dziurę.

Jednak wtedy po gwarancji a montażysta mówił o ile można mu wierzyć że wcześnie wystawi przeglądy przy reklamacji.

Ja nie mam tego kolanka, Tego "a montażysta mówił o ile można mu wierzyć że wcześnie wystawi przeglądy przy reklamacji" nie zrozumiałem

Czym odladzasz klimę? Ja leje 2 konewki wody ciepłej i po sprawie. Do wentylatora brakowało jeszcze z 4 cm ale dziś było ładnie to spokojne to zrobiłem. Wiem już ile tych dziur i gdzie wywiercę

Nie odladzam chodzi i żyje .

jak nawali i wezwę instalatora to ma podbić przeglądy wstecznie. Trochę w to nie wierzę ale..

Zastanawiałem się nad przeglądem ale instalator chce 250 zl to według mnie za drogo. I zastanawiam się czy nie kliknąć na fixly zapytania, przecież jak ktos ma autoryzację do klim to może będzie taniej? Co o tym myślisz?

No raczej jak się wentylator zaklinuje i silnik spali to nie wiem czy to będzie na gwarancji i to z datą wsteczną.

JA olałem. Sądzę że jak wentyl się zablokuje to wywali błąd.

Zastanawiałem się nad przeglądem ale instalator chce 250 zl to według mnie za drogo. I zastanawiam się czy nie kliknąć na fixly zapytania, przecież jak ktos ma autoryzację do klim to może będzie taniej? Co o tym myślisz?

No raczej jak się wentylator zaklinuje i silnik spali to nie wiem czy to będzie na gwarancji i to z datą wsteczną.

Przegląd może ci ktoś taniej zrobi ale wtedy to on przejmuje gwarancję na urządzenie, więc raczej tak jakbyś tej gwarancji już nie miał,

co do lodu i wentylatora, to niestety potrafi zablokować wentylator

Niekoniecznie gwarantem jest producent a warunkiem koniecznym do otrzymania gwarancji sa przeglądy w to nie to samo.

Ale jakim cudem wentylator się zablokował?

U mnie jest to chyba niemożliwe bo agregat pracuje od listopada cały czas podczas defrostu jest odrobina wody i od razu start więc nie ma możliwości przymarznięcia musiałby być jakiś przestój.

Mylisz sie w sprawie gwarancji, doczytaj kartę gwarancyjną, bo producent ci nie przyjedzie naprawić sprzętu, obca ekipa też nie.

Akurat w branży klimatyzacyjnej gwarancja działa zupełnie inaczej niż w przypadku TV czy pralki

Rozumiem, ale nie skorzystam bo klima kosztowała 2350 więc płacenie 1500 za 3 lata przeglądów (2x250 rocznie) jest bez sensu, tym bardziej że czyszczę filtry co tydzień, nie ma grzybów bo nie używam w lecie poza tym jest wskaźnik ubytku czynnika więc sprężarki nie zatrę. Inna kwestia co takiego wartościowego zrobi serwis za te 250 zł (dodam że koszt dojazdu do mnie z Raszyna na lpg to koszt 5 zł w obie strony. Nie jestem łosiem żeby dać się okraść. Za 4-5 lat z chęcią wymienię moją klimę na coś innego jakby padła i tak będę do przodu.

Moja na parterze już w połowie się spłaciła a dopiero co zakładałem

Heloł, heloł Boys and girls jak tam wasze ciężko harujące speżary poradziły sobie z mrozem ostatniej nocy? Jak na razie moja daje radę nie defrostuje za często w salonie 22,8*C za oknem teraz -6*C w nocy -8,6*C. Ciekaw jestem co będzie dalej.

W Poznaniu jeszcze jest ciepło,więc idzie normalnie.

Teoretycznie moja jest do -15.

Nie wiem co zrobić jak będzie zimniej.

Czy na te 3 dni wyłączyć ją zupełnie i grzać ,jak poprzednie lata grzejnikami i podłogówką na prąd,

czy tylko tak dogrzewać a klimy nie wyłączać ?

W Poznaniu jeszcze jest ciepło,więc idzie normalnie.

Teoretycznie moja jest do -15.

Nie wiem co zrobić jak będzie zimniej.

Czy na te 3 dni wyłączyć ją zupełnie i grzać ,jak poprzednie lata grzejnikami i podłogówką na prąd,

czy tylko tak dogrzewać a klimy nie wyłączać ?

Zależy jak jest ustawione w elektronice. Czujniki temperatury są w jednostce zewnętrznej i wewnętrznej. Jeśli była wyłączona a temperatura jest niższa niż -15 st. to w zasadzie nie powinna się włączyć. Jeśli pracowała i w tym czasie temperatura spadła do -15 st. nie wykluczone, że dalej będzie grzać.

Jest jeszcze taka sprawa, że temperatura w miejscu umieszczenia jednostki zewnętrznej może odbiegać od tej od wskazanej przez stację pogodową.

Mam jedną klimę do - 15 st.C (Kaisai Fokus), ale od czasu podłączenia, czyli ponad 3 lata nie doszło do -15 st.

Heloł, heloł Boys and girls jak tam wasze ciężko harujące speżary poradziły sobie z mrozem ostatniej nocy? Jak na razie moja daje radę nie defrostuje za często w salonie 22,8*C za oknem teraz -6*C w nocy -8,6*C. Ciekaw jestem co będzie dalej.

Jak są mrozy to z defrostami niema problmu defrostuje mocno +1 0.

Ja czekam na -24 w nocy zatrzy dni ma być :)

Czas grzejnik wstawić do pomieszczenia technicznego bo druga lodówka 10* musi mieć, podłogówkę be kagańca puścić i kabel grzejny na wodomierzu odpalić wrazie W.

Edytowane przez kulibob

A kanałówkę ktoś ma ? ciekawi mnie ten temat bo mam jeden dom w zapasie do remontu i zastanawiam się jak to rozegrać ,była stara instalacja grawitacyjna ale to tu to tam coś cieknie i szlifierka kątowa idzie w ruch i do widzenia i teraz kilka możliwości bo nawet kupiłem piec dolniak mpm ale jego mogę sprzedać i co dalej ? robić podłogówkę oraz PC własnej konstrukcji z klimatyzatora heiko ok 3 tys plus bebechy i razem ok 4,5 do 5 tysiaków a drugie rozwiązanie to klimatyzacja kanałowa którą mogę w piwnicy założyć i mam idealny dostęp do każdego pomieszczenia z rurami koszt pompy to też ok 5 tysiaków ale tańsza podłoga ,co tu wybrać hm ;)

Miałem podobne dylematy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364847-Ogrzewania-domu-po-termoizolacji&p=7955238&viewfull=1#post7955238

Ostatecznie sam zaprojektowałem i wykonałem instalację do grzania i wentylacji:

http://garysek.podlasie.pl/pic/dom_went.jpg

Dodatkowo do ociepleniu poddasza doszło jakieś 60 m2 ogrzewanej powierzchni nie uwzględnionej na tym schemacie.

Według ciepło właściwie wyszło mi zapotrzebowanie na moc ok. 7 kW. Zamówiłem taką kanałówkę i taki rekuperator.

Sam wszystko zainstalowałem, jedynie co przyjechała firma od chłodnictwa, zarobiła rurki miedziane i dopuściła czynnika.

21.12.2020 ostatni raz paliłem w piecu, poprzedniej nocy za oknem -18oC, a zapas mocy w pompie jeszcze jest.

Od 03.01 do teraz zużyłem 342 kWh prądu.

Edytowane przez garysek

A kanałówkę ktoś ma ? ciekawi mnie ten temat bo mam jeden dom w zapasie do remontu i zastanawiam się jak to rozegrać ,była stara instalacja grawitacyjna ale to tu to tam coś cieknie i szlifierka kątowa idzie w ruch i do widzenia i teraz kilka możliwości bo nawet kupiłem piec dolniak mpm ale jego mogę sprzedać i co dalej ? robić podłogówkę oraz PC własnej konstrukcji z klimatyzatora heiko ok 3 tys plus bebechy i razem ok 4,5 do 5 tysiaków a drugie rozwiązanie to klimatyzacja kanałowa którą mogę w piwnicy założyć i mam idealny dostęp do każdego pomieszczenia z rurami koszt pompy to też ok 5 tysiaków ale tańsza podłoga ,co tu wybrać hm ;)

Ja bym wybrał podłogówkę. Mieszkamy od początku stycznia i po reakcjach żony widzę, że to całkiem inna bajka niż grzejniki czy DGP (miałem rozprowadzenie z kominka) Na sterowniku 21,5 a kobieta łazi bez skarpet bo jej ciepło a w domu z grzejnikami i kominkiem 23 to było mało i ciągle zimno :D

Od początku miesiąca do teraz poszło mi na CO i CWU dla 3ch osób 167kWh. 106m2 ogrzewane ocieplenie nie do końca zrobione.

Edytowane przez Pytajnick

Lepiej od razu zrób PC PW. Na dodatek jak dasz zawór trójdrożny z wyjściem na wężownicę bojlera to trzy razy taniej będzie Cię kosztowała ciepła woda, o komforcie cieplnym we wszystkich pomieszczeniach nie wspomnę.

Tanie ogrzewani klimą jest jak najbardziej wskazane zwłaszcza gdy chce się mieć tanie ogrzewanie (zarazem ekologiczne), ale ma pewne ograniczenia i wady w stosunku do PC PW. U Ciebie to jest tak, że możesz mieć tanią PC PW.

Ja bym wybrał podłogówkę. Mieszkamy od początku stycznia i po reakcjach żony widzę, że to całkiem inna bajka niż grzejniki czy DGP (miałem rozprowadzenie z kominka) Na sterowniku 21,5 a kobieta łazi bez skarpet bo jej ciepło a w domu z grzejnikami i kominkiem 23 to było mało i ciągle zimno :D

Od początku miesiąca do teraz poszło mi na CO i CWU dla 3ch osób 167kWh. 106m2 ogrzewane ocieplenie nie do końca zrobione.

W moim domu mam podłogówkę i wiem że to super ale kupiłem drugi dom bo była okazja tanio kupić to kupiłem dla syna i w pierwszej wersji miało zostać ogrzewanie grawitacyjne bo było ale okazało się że to do dupy bo albo tu albo tam coś cieknie a nawet kupiłem już kocioł dolniak ale myślę czy dać sobie spokój z kotłami i iść w pompę i są dwie opcje pierwsza tańsza czyli kanałówka druga droższa choć w tej samej mniej więcej cenie ale dochodzi zrobienie podłogówki na cienkim styropianie max 3-4 cm bo już jest między piwnicą a pokojami strop betonowy a jak bym dał 10cm styro i wylewkę to kolana do parapetów by sięgały :D:D

pompa ciepła byłaby robiona z klimatyzatora więc koszt podobny do kanałowej .