Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Odczuwasz jakieś niedogodności kanałówki ? bo sprawność jej widać w podpisie a to wg mnie wynik rewelacyjny .

Jedyna niedogodność to nie za ciepła podłoga, dziś dałbym kable w całą podłogę aby utrzymywać temperaturę podłogi na 23stopnie, tak mam w łazience i jest przyjemniejsza.

Jak robisz kanałówkę i chcesz nią grzać to polecam kanały w podłodze a nie w suficie, lepszy rozkład temperatur, mam 2 domy w jednym mam z góry w jednym od dołu więc mam porównanie

U mnie ok 20.00 zeszło na zewnątrz do -25,4 klima strasznie zaczęła buczeć więc ją wyłączyłem. Zauważyłem, że przy tak niskich temperaturach nie kręci się wentylator na zewnątrz, czy to normalne ?

Jeśli nie defrost to może źle odpływała woda z tacki. Być może przymarzło na tacce i śmigło wentylatora lód zablokował.

U mnie dziś - jeśli termometr dobrze pokazywał - było maksymalnie -17 stopni.

Temperatura w domu około 21 stopni w salonie + kuchnia(40 metrów kwadratowych, klima nastawiona na 24), w reszcie pomieszczeń zimniej(w zasadzie to zimno, utrzymuje stałe temperatury tak aby parkiety nie cierpiały), ale i tak tam nie siedzę wiec kij z tym.

Jeśli jednak przyszło by grzać i te pomieszczenia, a takie pogody trzymały by z tydzień lub dwa to alternatywnie jakieś piecyki elektryczne do dogrzewania aby nie marznąć, opcjonalnie druga klima

Przy tych -17 jednostka zewnętrza była już głośniejsza, słychać było ją w sypialni(wyłączyć się nie wyłączyła, DF co 1.5h).

Na małe domy jeśli komuś nie przeszkadza ciepło dmuchane, hałas, to choćby na rzęsach człowiek stawał to nie znajdzie się tańszej instalacji(mowa o nowych domach z przyzwoitym ociepleniem). Byle klime kupi się za 3 tysiące czy nawet taniej, a głupi kopciuch z cała instalacja, kominami, miejscem gdzie sie to ustawi to x razy tyle. Komfort cieplny na wyższym poziomie, tego nie ukrywam, ale w zestawieniu cena jakoś klima zwyżkuje delikatnie. Przyszłościowo może założę sobie pompę p-w, bo wszystkie rurki wyprowadzone, podłogówka pod 2/5 domu, jedyny minus ze w pomieszczeniu technicznym brak miejsca, aby coś tam jeszcze zmieścić. Póki co może być takie rozwiązanie.

Edytowane przez Pitrekkk

Wczoraj był pierwszy dzien biiałego misia. Chałupa się sprawdziłą :) W nocnym szczycie doszliśmy do -18 w dzień było od -8. Pusciłłem połogówkę bez kagańca. Dolna kklima 24h górna od 4:30 do 22:00.

Podłogówka z żarła 26kWh

klimatyzatory 20,5 kWh

Zobaczymy jak wyjdą dzisiejsze pomiar y od 0:00 do 0:00

Cieszy to że jest spory zapas mocy klimaty kaloryzatory pracowały ze średnią mocą pobieraną 0,86kW

A Podłogówka 1,08kW.

Szacunkowo 50% zapasu na klimach i 70% na podłogówce.

U mnie w nocy było -13 w dzień -10 Kasiai utrzymał tylko 20,7 na parterze o 10 bo jednak to nie te temperatury dla tak małej mocy ale zamknąłem drzwi do p gościnnego bo i tak nieużywany i na parterze jest 22.

Teraz trochę temperatura zaczęła zjeżdżać jest -18 o godz 20 i jak na razie jest ok dfrosty są ale tak co 80 min

Chyba się nie dziwisz że mocy brakuje przy -15 kaisai oda maksymalnie 2,39kW.

Sprawa z wentylem przykra jednak kabel by się przydał . Teraz ma być trochę na plusie może ta moja bryła lodu się rozpuści. Teraz niwbyło problemu z defrostamitzn były akceptowalne najgorzej jest koło 0 to wtedy całe gówno skuło się lodem