klaudiusz_x 31.01.2021 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Strasznie kluczysz , a niczego nie gotujesz i nie korzystasz z TV i AGD? Dla przykładu u mnie to jest 1044 kWh razem z auto konsumpcją ej. 500 kWh za samo CO z pc pw, to kluczenie? CWU mam ze zwykłego bojlera. CO, czyli grzanie mam z pc pw. To podaję. CWU, to inna sprawa. Nie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2021 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) mam zużycie domowe z gotowaniem praniem tv i cwu 200 KWh , ogrzewanie 844 kWh razem 1044 kWh a ile to jest u Ciebie? Chyba że masz coś gratis i za pranie i gotowanie nie płacisz to ok To jest temat o tanim grzaniu, a nie o zużyciu prądu przez tv. Skoro nalegasz, to jutro podejdę do licznika ZE i podam za cały miesiąc całkowite zużycie prądu z sieci. Jednak temat tego wątku ma trochę inne wyznaczniki. Sam ich tutaj nie podajesz, a wymagasz od innych Edytowane 31 Stycznia 2021 przez klaudiusz_x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jest to problem, nie podawaj Sam ich tutaj nie podajesz, a wymagasz od innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2021 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 To jedziemy Klima 1 260 Klima2 171 CWU COP1 164 Podłoga cOP1 428 Cały sezon od 1 pazdziernika Klimy 1120 Podłoga COP1 1068 CWU COP1 472 czyli sumarycznie na CO 2188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 03.02.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 extreme uruchamia się przy -19 i daje radę grzać - sprawdziłem z ciekawości. W największe mrozy tj. około -15-20 paliłem w centralnym - w sumie kilka razy. Ogrzewałem od września do teraz 30m2 - klimą 3,5kw, oraz dodatkowo przez miesiąc 13m2 (w listopadzie) klimą 2,5kw: całość 1176kWh. Klimatyzatory założone w tamtym roku, zapomniałem że mają filtry - czyściłem dopiero w nowym roku. Pewnie miało to wpływ na zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.02.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 extreme uruchamia się przy -19 i daje radę grzać - sprawdziłem z ciekawości. To chyba nic nadzwyczajnego. Zwykły Kaisai Focus startnął przy -18 i grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 05.02.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Na zewnątrz -2,5C, u mnie klima jedna do ogrzania chaty wydaje z siebie +45C zmierzone termometrem na podczerwień. W tym samym czasie w odwiedzinach w pokoju ogrzewanym kanałówką była tam kratka nawiewna i wyciągowa, zmierzona tym termometrem bezprzewodowym, temp. w pomieszczeniu +21,3C a temperatura z kratki nawiewnej +26C. I zastanawiam się czy wszystkie kanałówki tak mają, że niską temperaturą dmuchają? W nawiązaniu do tabeli zamieszczonej przez @Kaizen na stronie 189, jest pokazana wydajność PC, ale nie chodzi tu model/producenta, tylko o zasadę i wykazane było, że przy +2C dla temp na wyjściu +25C/COP=4,36, a dla temp. na wyjściu +45C/COP=2,75. I zastanawiam się czy zawsze kanałówka pracuje z większym COP niż singiel klima? Ta kanałówka co dawała +26C na kratce wylotowej to praktycznie jakby obsługiwała podłogówkę bo na podobnych parametrach temperatury wyjściowej pracowała no i pomysł jest dla @Kulibob by sobie z Kasai zrobił frankensteina i zmienił ogrzewanie podłogówki z COP=1 na dużo większe I tutaj rodzi się pytanie ale bardziej do @vr5, bo ma PC i grzejniki, jaki efekt byłby gdyby PC pracowała na grzejnikach z niskim parametrem, ale wysokim COP tak by np utrzymać w domu +18C a resztę do +22C dobić klimą w trybie silent, by klima z siebie wydawała do +30C , czyli pracowała z COP w okolicy 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.02.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Nie wiem jaki PC ma COP, bo hydroboks jest z 2008 roku, a wtedy nie było takich bajerów by pokazywały COP. Grzeje wydajnie, w domu jest ciepło i to mi wystarczy. Ponieważ mają nadejść mrozy , więc poniżej -5 st.C przełączę na gaz - chyba wychodzi taniej. Z jednej strony w "magazynie" z PV kończą się kWh. Ale lada dzień jak wyjdzie słońce to zacznie przybywać kWh. Od 3 lat prądu starcza i płacę opłaty stałe. Jest to kolejny powód by nie zawracać sobie głowę COP-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 12.02.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Nic się nie dzieje, pompa z klimy wzięła wczoraj 17.9kWh, wciąż są rezerwy. Włączyłem też klimę żeby wspomagała, to wzięła tylko 1,78kWh, bo w domu ciepło to nie miała co robić. Ja nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.03.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Luty dość żarło 956 kwh na co i cwuklimy 388podłoga 100% tania 482CWU 86, Teraz klima mało grzeje czesto się wyłącza . Jednak noce chłodne to podłoga ciągnie te 15kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczelarzyk 02.03.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 U mnie klima pobrała od 10.12 864 kwh a więc średnio 10-11 kwh dziennie plus 12kwh dziennie z kabli w pokojach.Domek z7 82m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 U mnie klima pobrała od 10.12 864 kwh a więc średnio 10-11 kwh dziennie plus 12kwh dziennie z kabli w pokojach.Domek z7 82m. Czyli to jakieś 1859kWh za 82 dni ? Samo ogrzewanie, bez ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczelarzyk 03.03.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Tak , to tylko samo ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Tak , to tylko samo ogrzewanie. Ja mam Z7 z ogrzewanym garażem do 12-15stC. Dla porównania - od 10go grudnia do wczoraj -1010kWh na CO i CWU. Grudzień-Styczeń 3 osoby w domu, luty 4 bo córa ma pracę zdalną i u nas posiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczelarzyk 03.03.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Bardzo dobry wynik. Widać jaką różnicę robi brak rekuperacji i połowa ogrzewania z cop1. U mnie przy cenie prądu średnio 0,5zł /kwh(g12w) koszt ogrzewania to około 360zł miesięcznie . Mam 7,23 kw na dachu , za ostatnie pół roku dopłacilem 670zł za prąd. W domu wszystko na prąd. Latem niestety nie mogę odłożyć kwh do sieci bo pracują inkubatory , suszarnia i 2 400l zamrażarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domino.. 03.03.2021 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Witam, niedawno zostałam posiadaczką domu z lat 50`.W domu piece kaflowe, zastanawiamy się z mężem nad rodzajem ogrzewania. Na chwilę obecną dom nie posiada kotłowni, dlatego zastanawiamy się nad zainstalowaniem klimatyzatorów jako jedyne źródło ciepła. Był u nas pan i po oględzinach domu stwierdził ,że najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie montaż klim. w każdym pomieszczeniu moc 3,5 kW. Pan stwierdził,że wystarczy dobrze docieplić podłogę i to wystarczy( bez konieczności montowania ogrzewania podłogowego),a w domu będzie ciepło,ewentualnie mata na prąd w łazience.Czy takie rozwiązanie jest ok? Obawiam się,że w okresie zimowym podłoga będzie zimna. Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domino.. 03.03.2021 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Dom będzie cały remontowany,podłogi są częściowo z desek ,częściowo wylewki,ale nie wiadomo co pod nimi więc wszystko będzie zrywane ,wybierane i zrobimy podłogi od nowa,strych też będzie docieplany myślimy nad wełną 15+10 ,na podłogach też wełna i na to płyty osb i w przyszłości tam również musiałyby wejść klimatyzatory. Boje się trochę ,że zimą cały czas będzie hałas no i te podłogi nieogrzewane . Mam już taki mętlik w głowie, myslelismy nad piecem na pellet i podlogowke ale zależy jak z pozwoleniem na dostawienie kotłowni, czym więcej czytam tym mniej wiem ☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domino.. 03.03.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie zauważyłam ,że zmieniło mi na czerwony kolor, chodziło mi o to, że póki co poddasze nie będzie zagospodarowane ,więc Pan od klimy powiedział,że później będzie można ją tam zamontować . A jak się ma w takim przypadku kanalowka? Czy to lepsze rozwiązanie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.03.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie zauważyłam ,że zmieniło mi na czerwony kolor, chodziło mi o to, że póki co poddasze nie będzie zagospodarowane ,więc Pan od klimy powiedział,że później będzie można ją tam zamontować . A jak się ma w takim przypadku kanalowka? Czy to lepsze rozwiązanie ? Jeżeli robicie remont kapitalny podłogi to kanałówka miałaby sens jak najbardziej. Podpytaj 1igor1 on ma od kilku lat takie ogrzewanie Zalezy jakie sa rozmiary pomieszczeń jak małe to kanałowka jak bardzo duże co najmniej 20m2 to taniej wyjda splity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie zauważyłam ,że zmieniło mi na czerwony kolor, chodziło mi o to, że póki co poddasze nie będzie zagospodarowane ,więc Pan od klimy powiedział,że później będzie można ją tam zamontować . A jak się ma w takim przypadku kanalowka? Czy to lepsze rozwiązanie ? Skoro zrywanie podłogi, to zrobić podłogówkę? Wtedy pc pw Masz tam jakieś ocieplenie ścian? Pv planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts