Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź, właśnie dzwoniłem i musi to urządzenie być w jakimś wykazie, z drugiej strony znalazłem "Ponadto Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 9 marca 2020 r. (0112-KDIL2-1.4011.23.2020.2.AMN) potwierdził, że koszty zakupu i montażu klimatyzatora z funkcją grzania można odliczyć w PIT jako ulgę termomodernizacyjną." więc w sumie teraz sam nie wiem jak to wygląda.

W wykazie jest właśnie pompa ciepła, ale nie ma określonej PP czy PW. Tak wiec jeśli będziesz miał na fakturze klimatyzacja z pompą ciepła, będzie to honorowane i odliczysz to w PIT

Pkt 11 materiały i 10 usług

https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odliczenia-i-zwolnienia/ulga-termomodernizacyjna/wykaz-rodzajow-materialow-budowlanych-urzadzen-i-uslug-zwiazanych-z-realizacja-przedsiewziec-termomodernizacyjnych/

No i minął ponad tydzień, więc spróbuję przedstawić, jeśli kogoś to w ogóle interesuje, porównanie między ogrzewaniem gazowym i klimatyzacją. Wnioski nie są może super jednoznaczne i oczywiste tak jak przedstawiają to kwoty, ale..

Klima:

działanie - 126h; zużycie 51kWh

śr./dobę - 9,71 kWh 6,26 zł

śr./h - 405W 0,26 zł

Gaz:

działanie - 95h; zużycie 229kWh

śr./dobę - 57,85 kWh 8,21 zł

śr./h - 2,41kWh 0,34 zł

Temperatura w trakcie trwania testu była przy gazie niższa średnio o ok. 2*, ale raczej wątpię żeby miało to tłumaczyć koszt wyższy o ok 30%. Najlepiej byłoby stworzyć to porównanie przy identycznych warunkach, ale jest to po prostu niemożliwe.

Poza tym, test robiony był w taryfie G11, czyli 0,645 zł/kWh. W przypadku taryfy G12 oszczędność byłby jeszcze większa. Widać, że przynajmniej do tych temperatur w okolicach 0* klimatyzacja jest wyraźnie oszczędniejsza, w G12 już bezkonkurencyjna kosztowo.

Właśnie zaczynam test grzania hybrydowego, czyli 22-6; 13-15 klima, w pozostałych temperatury będzie pilnował sterownik od gazu. Połączę tanią taryfę oraz lepszy komfort podłogówki (tak swoją drogą, różnica komfortu przy gazie (grzejniki i podłogówka) a tylko przy klimie na prawdę nie jest duża). Na oko, przypuszczam że powinienem zaoszczędzić dodatkowo ok 20%, a to wydaje mi się - niemało

Bardzo ładnie.

Przy g12w wyjdzie przyzwoicie.

Teraz jest duża wilgotność i pc robi często defrosty

Testuj nadal, dziel się wynikami.

:)

Dla porównania, mi bierze w ostatnich 3 dniach po około 12 do 15kWh na dobę w taniej.

Woj. śląskie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie.

Toja też napisze za listopad

klima parter 169kwh

klima pietro 84

Podłogówka cop1 171kwh.

Klima na parterze od 8-21:30 ustawiona na 24 w nocy na 23

Na piętrze grzeje od 8 do 21:30 później wyłączona temperatura 23*

Podłogówka grzanie tylko w taniej podłoga na parterze ładowanie do 24,5* podłoga na piętrz ładowana do 22,5*

Dwa razy odpalona koza .

Na takich nastawach leci większość sezonu w większe mrozy podkręcam klimy w dzień o 1* jak jest cieplej pazdziernik/ marzec/ kwiecień to obniżam parter o 1* a piętro wyłączam. Podłoga sam a działa wg harmonogramu(czas, temperatura podłogi temp zewnętrzna) nie modyfikuje

Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie.

za 4600-5600 to szukałbym markowego sprzętu. Tani się kupuje dla szybkiego zwrotu a drogi dla jakości.

ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy.

Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu.

ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy.

Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu.

Może źle to określiłem. Nie dobrałem prawidłowo mocy na piętrze ok.140m2 i jednostka 3,5 kW jest po prostu za mała i nie wydala z grzaniem. Dlatego dokładam jeszcze jedną. I proszę o pomoc w wyborze.

Jeżeli zamierzasz grzać jak najdłużej w okresie przejściowym, to takiej dwu sprężarkowej jak moja, czyli Gree Amber Prestige 3,5 kW nie polecam. Nie schodzi poniżej 600W. Ale dogrzejesz w miarę szybko

A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np:

Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a

A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np:

Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a

klima chodzi na czujniku z pilota czy z jednostki wewnętrznej ?? jak duże pomieszczenie ogrzewa ?

rotenso mirai ma podwójny parownik podwójną sprężarkę i elektroniczny zawór rozprężny utrzyma swoje 4,2kw w grzaniu do -15 stopni. Klasa efektywnosci a+++ bardzo dobrze działa na grzaniu schodzi z modulacją do 450w i ma o wiele przyjemniejszy algorytm grzania niż wymieniany w poscie wyżej gree amber prestige

klima chodzi na czujniku z pilota czy z jednostki wewnętrznej ?? jak duże pomieszczenie ogrzewa ?

Pilot. 40m2 + 2 pomieszczenia 40m2 przez korytarz.

Odszranianie nie jest za każdym razem. Gdybym wiedział wcześniej że Miraj ma inny charakter niż ten Gree.. gdybym w ogóle wiedział że one mogą mieć tak różne algorytmy. No coż, ja tą swoją jeszcze poznaję, a myślałem że to będzie po prostu włącz i zapomnij od pierwszego uruchomienia