kaszpir007 23.11.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 To nie grzejesz podłogówką? Przy klimie promieniowanie jest znikome. Prawie całe ciepło jest przenoszone przez konwekcję. Gorący wymiennik jest dosyć dokładnie osłonięty i ma bardzo mały zakres który ogrzewa przez promieniowanie (tylko te miejsca mogą cokolwiek dostać poromieniowaniem, z których widzisz wymiennik w jednostce wewnętrznej). Jak grzejesz powiedzmy cały czas do 21* - to ściany mają, przykładowo, 20*. Wyłączasz klimę - robi się szybko chłodno. Jak grzejesz do 24* z nawiewem na maksa gdy nikogo nie ma w domu (dzienne okienko) to ściany ogrzewasz do 21-22*. Klima się wyłącza i masz dalej ciepło. A że przez chwilę, jak nikogo nie było w domu było gorąco - to co to przeszkadza? Komfort dobry jak nie lepszy, COP wyższy, cena prądu niższa, kompletna cisza bo klima nie chodzi gdy jesteśmy w domu. Same zalety. W pażdzierniku na kilka dni wyłączyłem ogrzewanie podłogowe i właczyłem klimę. Działała nonstop prawie tydzień. Później wyłączyłem i już nie działa i wróciłem do ogrzewania podłogowego. Jednak ten rodzaj ogrzewanie mi najbardziej odpowiada. Nie wiem. DLa mnie najprzyjemniej było jak działała klima i wentylator w klimie , wtedy był przepływ ciepłego powietrza i było mi przyjemnie. Przy wyłączonej klimie jest dla mnie jak przy wyłączonym grzejniku. Niby ciepło w pokoju a komfort niższy .. Być może z ciekawości spróbuję tego sposobu. Pompa PW grzała by od 22.00- 6.00 a klima od 13.00-15.00 , bo na razie pompą steruje termostat i włącza się kiedy chce .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek510 25.11.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Panowie mam małe pytanie. Chce zamontować na razie jednego splita do ogrzewania i zastanawiam się czy mogę do odliczyć w ramach ulgi od pitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 26.11.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Musi być wpisane na fakturze pompa ciepła lub klima z pompą ciepła. Poza tym, warto dowiedzieć się w swoim urzędzie skarbowym czy będzie takie urządzenie honorowane. Bo niestety prawo mamy jedno, ale podobno w niektóre skarbówki robią z tym problem. Generalnie klimatyzację z pompą ciepła można odliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek510 26.11.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedź, właśnie dzwoniłem i musi to urządzenie być w jakimś wykazie, z drugiej strony znalazłem "Ponadto Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 9 marca 2020 r. (0112-KDIL2-1.4011.23.2020.2.AMN) potwierdził, że koszty zakupu i montażu klimatyzatora z funkcją grzania można odliczyć w PIT jako ulgę termomodernizacyjną." więc w sumie teraz sam nie wiem jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 26.11.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 W wykazie jest właśnie pompa ciepła, ale nie ma określonej PP czy PW. Tak wiec jeśli będziesz miał na fakturze klimatyzacja z pompą ciepła, będzie to honorowane i odliczysz to w PIT Pkt 11 materiały i 10 usłughttps://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odliczenia-i-zwolnienia/ulga-termomodernizacyjna/wykaz-rodzajow-materialow-budowlanych-urzadzen-i-uslug-zwiazanych-z-realizacja-przedsiewziec-termomodernizacyjnych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 29.11.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 No i minął ponad tydzień, więc spróbuję przedstawić, jeśli kogoś to w ogóle interesuje, porównanie między ogrzewaniem gazowym i klimatyzacją. Wnioski nie są może super jednoznaczne i oczywiste tak jak przedstawiają to kwoty, ale.. Klima:działanie - 126h; zużycie 51kWhśr./dobę - 9,71 kWh 6,26 złśr./h - 405W 0,26 zł Gaz:działanie - 95h; zużycie 229kWhśr./dobę - 57,85 kWh 8,21 złśr./h - 2,41kWh 0,34 zł Temperatura w trakcie trwania testu była przy gazie niższa średnio o ok. 2*, ale raczej wątpię żeby miało to tłumaczyć koszt wyższy o ok 30%. Najlepiej byłoby stworzyć to porównanie przy identycznych warunkach, ale jest to po prostu niemożliwe.Poza tym, test robiony był w taryfie G11, czyli 0,645 zł/kWh. W przypadku taryfy G12 oszczędność byłby jeszcze większa. Widać, że przynajmniej do tych temperatur w okolicach 0* klimatyzacja jest wyraźnie oszczędniejsza, w G12 już bezkonkurencyjna kosztowo. Właśnie zaczynam test grzania hybrydowego, czyli 22-6; 13-15 klima, w pozostałych temperatury będzie pilnował sterownik od gazu. Połączę tanią taryfę oraz lepszy komfort podłogówki (tak swoją drogą, różnica komfortu przy gazie (grzejniki i podłogówka) a tylko przy klimie na prawdę nie jest duża). Na oko, przypuszczam że powinienem zaoszczędzić dodatkowo ok 20%, a to wydaje mi się - niemało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.11.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Bardzo ładnie. Przy g12w wyjdzie przyzwoicie. Teraz jest duża wilgotność i pc robi często defrosty Testuj nadal, dziel się wynikami. Dla porównania, mi bierze w ostatnich 3 dniach po około 12 do 15kWh na dobę w taniej. Woj. śląskie. Edytowane 30 Listopada 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 30.11.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Ja jestem pod Warszawą. Właśnie zauważyłem. Te defrosty mnie drażnią, potrafiła chodzić i 20 godzin bez nawet jednego, dzisiaj nawet co 40 minut. Są króciutkie, ale mimo wszystko strasznie zakłócają 'proces'. mam nadzieję że jak spadnie poniżej 0* przestanie tak szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 01.12.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Toja też napisze za listopadklima parter 169kwhklima pietro 84Podłogówka cop1 171kwh. Klima na parterze od 8-21:30 ustawiona na 24 w nocy na 23Na piętrze grzeje od 8 do 21:30 później wyłączona temperatura 23*Podłogówka grzanie tylko w taniej podłoga na parterze ładowanie do 24,5* podłoga na piętrz ładowana do 22,5*Dwa razy odpalona koza . Na takich nastawach leci większość sezonu w większe mrozy podkręcam klimy w dzień o 1* jak jest cieplej pazdziernik/ marzec/ kwiecień to obniżam parter o 1* a piętro wyłączam. Podłoga sam a działa wg harmonogramu(czas, temperatura podłogi temp zewnętrzna) nie modyfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.12.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Znajomy serwisant mitsubishi z przeszłością w innych firmach twierdził że gdyby on miał sobie zamontować do grzania to wybrałby Rotenso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie. za 4600-5600 to szukałbym markowego sprzętu. Tani się kupuje dla szybkiego zwrotu a drogi dla jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.12.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy.Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Możecie dodawać zdjęcia? Chciałem wrzucić tabele od mirai i nie idzie Edytowane 1 Grudnia 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.12.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Toja też napisze za listopad klima parter 169kwh klima pietro 84 Podłogówka cop1 171kwh. Jakoś dużo .masz. Musisz mieszkać w chłodniejszym rejonie. U mnie za listopad 196kWh pompą. Od początku sezonu 280kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 01.12.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy. Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu. Może źle to określiłem. Nie dobrałem prawidłowo mocy na piętrze ok.140m2 i jednostka 3,5 kW jest po prostu za mała i nie wydala z grzaniem. Dlatego dokładam jeszcze jedną. I proszę o pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 01.12.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie. Jeżeli zamierzasz grzać jak najdłużej w okresie przejściowym, to takiej dwu sprężarkowej jak moja, czyli Gree Amber Prestige 3,5 kW nie polecam. Nie schodzi poniżej 600W. Ale dogrzejesz w miarę szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 01.12.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np: Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 01.12.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np: Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a klima chodzi na czujniku z pilota czy z jednostki wewnętrznej ?? jak duże pomieszczenie ogrzewa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.12.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Podejrzewam że jeszcze w tych 10min wyłączenia kradnie Ci ciepło z domu. A tak na poważnie, pewnie w tym czasie odszraniany jest parownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts