Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

To nie grzejesz podłogówką?

Przy klimie promieniowanie jest znikome. Prawie całe ciepło jest przenoszone przez konwekcję. Gorący wymiennik jest dosyć dokładnie osłonięty i ma bardzo mały zakres który ogrzewa przez promieniowanie (tylko te miejsca mogą cokolwiek dostać poromieniowaniem, z których widzisz wymiennik w jednostce wewnętrznej).

Jak grzejesz powiedzmy cały czas do 21* - to ściany mają, przykładowo, 20*. Wyłączasz klimę - robi się szybko chłodno. Jak grzejesz do 24* z nawiewem na maksa gdy nikogo nie ma w domu (dzienne okienko) to ściany ogrzewasz do 21-22*. Klima się wyłącza i masz dalej ciepło. A że przez chwilę, jak nikogo nie było w domu było gorąco - to co to przeszkadza? Komfort dobry jak nie lepszy, COP wyższy, cena prądu niższa, kompletna cisza bo klima nie chodzi gdy jesteśmy w domu. Same zalety.

W pażdzierniku na kilka dni wyłączyłem ogrzewanie podłogowe i właczyłem klimę. Działała nonstop prawie tydzień.

Później wyłączyłem i już nie działa i wróciłem do ogrzewania podłogowego. Jednak ten rodzaj ogrzewanie mi najbardziej odpowiada.

Nie wiem. DLa mnie najprzyjemniej było jak działała klima i wentylator w klimie , wtedy był przepływ ciepłego powietrza i było mi przyjemnie.

Przy wyłączonej klimie jest dla mnie jak przy wyłączonym grzejniku. Niby ciepło w pokoju a komfort niższy ..

Być może z ciekawości spróbuję tego sposobu. Pompa PW grzała by od 22.00- 6.00 a klima od 13.00-15.00 , bo na razie pompą steruje termostat i włącza się kiedy chce ..

Musi być wpisane na fakturze pompa ciepła lub klima z pompą ciepła. Poza tym, warto dowiedzieć się w swoim urzędzie skarbowym czy będzie takie urządzenie honorowane. Bo niestety prawo mamy jedno, ale podobno w niektóre skarbówki robią z tym problem. Generalnie klimatyzację z pompą ciepła można odliczać

Dzięki za odpowiedź, właśnie dzwoniłem i musi to urządzenie być w jakimś wykazie, z drugiej strony znalazłem "Ponadto Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 9 marca 2020 r. (0112-KDIL2-1.4011.23.2020.2.AMN) potwierdził, że koszty zakupu i montażu klimatyzatora z funkcją grzania można odliczyć w PIT jako ulgę termomodernizacyjną." więc w sumie teraz sam nie wiem jak to wygląda.

W wykazie jest właśnie pompa ciepła, ale nie ma określonej PP czy PW. Tak wiec jeśli będziesz miał na fakturze klimatyzacja z pompą ciepła, będzie to honorowane i odliczysz to w PIT

Pkt 11 materiały i 10 usług

https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odliczenia-i-zwolnienia/ulga-termomodernizacyjna/wykaz-rodzajow-materialow-budowlanych-urzadzen-i-uslug-zwiazanych-z-realizacja-przedsiewziec-termomodernizacyjnych/

No i minął ponad tydzień, więc spróbuję przedstawić, jeśli kogoś to w ogóle interesuje, porównanie między ogrzewaniem gazowym i klimatyzacją. Wnioski nie są może super jednoznaczne i oczywiste tak jak przedstawiają to kwoty, ale..

Klima:

działanie - 126h; zużycie 51kWh

śr./dobę - 9,71 kWh 6,26 zł

śr./h - 405W 0,26 zł

Gaz:

działanie - 95h; zużycie 229kWh

śr./dobę - 57,85 kWh 8,21 zł

śr./h - 2,41kWh 0,34 zł

Temperatura w trakcie trwania testu była przy gazie niższa średnio o ok. 2*, ale raczej wątpię żeby miało to tłumaczyć koszt wyższy o ok 30%. Najlepiej byłoby stworzyć to porównanie przy identycznych warunkach, ale jest to po prostu niemożliwe.

Poza tym, test robiony był w taryfie G11, czyli 0,645 zł/kWh. W przypadku taryfy G12 oszczędność byłby jeszcze większa. Widać, że przynajmniej do tych temperatur w okolicach 0* klimatyzacja jest wyraźnie oszczędniejsza, w G12 już bezkonkurencyjna kosztowo.

Właśnie zaczynam test grzania hybrydowego, czyli 22-6; 13-15 klima, w pozostałych temperatury będzie pilnował sterownik od gazu. Połączę tanią taryfę oraz lepszy komfort podłogówki (tak swoją drogą, różnica komfortu przy gazie (grzejniki i podłogówka) a tylko przy klimie na prawdę nie jest duża). Na oko, przypuszczam że powinienem zaoszczędzić dodatkowo ok 20%, a to wydaje mi się - niemało

Bardzo ładnie.

Przy g12w wyjdzie przyzwoicie.

Teraz jest duża wilgotność i pc robi często defrosty

Testuj nadal, dziel się wynikami.

:)

Dla porównania, mi bierze w ostatnich 3 dniach po około 12 do 15kWh na dobę w taniej.

Woj. śląskie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie.

Toja też napisze za listopad

klima parter 169kwh

klima pietro 84

Podłogówka cop1 171kwh.

Klima na parterze od 8-21:30 ustawiona na 24 w nocy na 23

Na piętrze grzeje od 8 do 21:30 później wyłączona temperatura 23*

Podłogówka grzanie tylko w taniej podłoga na parterze ładowanie do 24,5* podłoga na piętrz ładowana do 22,5*

Dwa razy odpalona koza .

Na takich nastawach leci większość sezonu w większe mrozy podkręcam klimy w dzień o 1* jak jest cieplej pazdziernik/ marzec/ kwiecień to obniżam parter o 1* a piętro wyłączam. Podłoga sam a działa wg harmonogramu(czas, temperatura podłogi temp zewnętrzna) nie modyfikuje

Witam. Ogrzewam dom 3xklima 3.5 KW na 3 poziomy po jednej na poziom. Na 1 piętrze klima nie daje rady. Planuję dołożyć jeszcze jedną .Czy jest sens zakupić droższą typowo do grzania? Jeżeli tak to proszę o polecenie jaka ma być. Te pierwsze 3 to budżetowe kaisai ale nie jestem z nich super zadowolony z zalet to tylko to że były w miarę tanie po 2800 z montażem. Teraz instalator proponuje kasisai pro za 4600 lub rotenso mirai za 5600 czy to będzie dobry wybór czy poszukać innej. Klimy mają grzać w okresach przejściowych[jak najdłużej] aspekt chłodzenia pomijam całkowicie.

za 4600-5600 to szukałbym markowego sprzętu. Tani się kupuje dla szybkiego zwrotu a drogi dla jakości.

ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy.

Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu.

ROTENSO Mirai ma dwustopniową sprężarkę i podobno do -15* zachowuje nominalną wydajność. Jak już masz Kaisaia i się nie sprawdza to może bym odpuścił choć pierwszy raz słyszę, że ktoś jest nie zadowolony z tej klimy.

Za 5600 raczej nie kupimy typowej jednostki do grzania z Mitsu, Daikina czy Fujitsu.

Może źle to określiłem. Nie dobrałem prawidłowo mocy na piętrze ok.140m2 i jednostka 3,5 kW jest po prostu za mała i nie wydala z grzaniem. Dlatego dokładam jeszcze jedną. I proszę o pomoc w wyborze.

Jeżeli zamierzasz grzać jak najdłużej w okresie przejściowym, to takiej dwu sprężarkowej jak moja, czyli Gree Amber Prestige 3,5 kW nie polecam. Nie schodzi poniżej 600W. Ale dogrzejesz w miarę szybko

A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np:

Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a

A tak swoją drogą, powiedzcie mi czy u Was występują takie sytuacje jak u mnie. Jestem posiadaczem klimy od ok miesiąca i masa rzeczy mnie irytuje, np:

Temperatury lekko powyżej zera, klima załącza się na 1400W i mniej więcej chodzi tak przez 40min, po czym się wyłącza. Nie osiąga zadanej temperatury. Po ok 10 minutach załącza się z powrotem i taki sam cykl. Później włączy się na 1200W, zmoduluje na 600W, pochodzi z 1,5h i znowu się wyłącza, oczywiście nie osiągając temperatury. Załącza się po 10 minutach np na 10 min 1800W i się wyłącza. To jest albo chory algorytm, albo coś jest nie tak. A bywało i tak, że chodziła 20h na 600W bez zatrzymania. Nie rozumiem jej i strasznie mnie to czasami wkur..a

klima chodzi na czujniku z pilota czy z jednostki wewnętrznej ?? jak duże pomieszczenie ogrzewa ?