Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Twoja pc nie robi tak samo?

Sprawdzałeś to?

Tak pewnie robi.

Tyle tylko, że tego nie wiesz.

Jeśli się wyłączy, to na chwilę, bo delta przekroczy te 2 stopnie i pc ponownie się włączy.

Przy pc pp, jest problem.

Przy podłogówce, problem nie istnieje, bo to inny nośnik ciepła.

Moja pompa pompa ciepła jest w pełni opomiarowana i można sobie zobaczyć na wykresie pracy jak pracuje , moduluje , kiedy się włącza , kiedy wyłącza.

Wczoraj włączyła się o 23 i działa cały czas bez jakiejkolwiek przerwy modulując mocą cały czas. Wyłączy się dopiero jak wyłączy ją termostat ustawiony na 22,6 stopnia (teraz jej 22,6) więc jak będzie 22.8 to nastąpi wyłączenie i ponownie się włączy jak spadnie do 22,4

Mówimy o pompie 9KW która potrafi wyciagnąć i 11KW przy dodatniej temperaturze i która potrafi wciągnąć 3KW ...

A klima Gree 3,5KW która na max potrafi dać 3,9KW i to przy zapewne dodatnich temp nie potrafi sobie radzić z modulacją.

Wiem że moja klima potrafi i zmodulować przy grzaniu do 200W , tyle że co z tego ?

Wczoraj klima działała 3 godziny (a może trochę mniej) , pobrała 2,4kwh i się wyłączyła ..

Do do pompy PW oczywiście mogę zrobić tak aby taktowała i się wyłączyła szybciej , ale uważam że pompa inwerterowa po to ma modulację i to bardzo szeroką że powinna potrafić działać cały czas , oczywiśce jak są odpowiednie warunki a przy obecnych warunkach uważam że klima nie powinna ani na chwilę się zatrzymać , no chyba że wykonać defrost , bo sprężarki tam użyte są dużo mniejszej mocy niż te w pompach PW i powinny modulować bardzo nisko.

A masz podgląd o temperaty zasilania?

Bo to miałem na myśli.

Czy także tak równo trzyma.

Pewnie mnie nie zrozumiałeś.

Pomijam sam defrost, bo to oczywiste, że temperatura spadnie nawet poniżej powrotu z podłogówki.

Ale o czym mówimy ? O pompe PW - LG Therma 9KW czy o pompie PP - Gree 3,5KW.

Temperatura zasilania jak i temperatura powrotu jest u mnie w pompie cały czas wyświetlana. Było zadane 30 stopni a pompa po jakimś czasie działała 29 stopni zasilanie i 27 stopni powrót. Działała przy takich ustawieniach cały czas.

Czasami oczywiście jest trochę wyższa ale później wraca do tych co powinna.

U mnie w pompe LG mam bardzo wysoki przepłwy wody w instalacji (około 35L). Pompa działa nie na zasadzie max przepływu (prędkość wody w obiegu sie nie zmienia) , zmienia się tylko delta. Może zacząć z delta i 6-8 a potem może spaść nawet do delty 1-2.

Przy obecnych temp spokojnie mogę prowadzić pompę w pracy ciągłej , tyle że to nie do końca opłacalne , bo poniżej 600-700W nigdy nie zejdzie dlatego pomyślałem że klima Gree może lepiej sobie radzic i sporo niżej zejść z mocą przy pracy ciągłej , ale niestety mocno się rozczarowałem i myślę że nie jest to wina sprężarki a jedynie algorytmu pracy.

Tyle że u mnie problemu nie ma. Ja grzać klimą nie muszę , gorzej jakby to było moje jedyne źródło ogrzewania to bym się załamał i chyba wolałbym grzać w kominku ;)

Edytowane przez kaszpir007

Chcesz powiedzieć że przez 9 dni pobrała Ci 42 kWh na ogrzewanie? I nie używasz niczego innego? Sory, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Wychodzi Ci w takim razie 4,6 kWh na dobę???

Stary, u mnie przy tych temperaturach (-6 czy -8 ) bierze tyle w ciągu 5 godzin w nocy. Powierzchnia 85m2, ocieplenie takie samo jak u Ciebie, wentylacja taka sama. Budynek z 2015 roku. Mi wychodzi ponad 900W/h a Tobie niecałe 200W/h. Gdzieś tu musi być haczyk

Gaweł, absolutnie nie kierowałem się przy wyborze klimy słowem prestiż w nazwie. W tabeli mocy minimalna wartość jest 130W przy grzaniu, mi nie schodzi poniżej 600W. Sam jestem zaskoczony jak cholera ale skąd mogłem wiedzieć?

Odczyta miałem z 8 grudnia także przez 8 dni wzięła 42kW.

Ja mam budynek z 2019/20 roku, ale to zwykły pustak max 25cm.

Styropian mam grafitowy, wełna 0,033 jeśli dobrze pamiętam. Robiłem sam także, każe łączenie pianowane, przy ścianach na stropie paski wełny tak że łącznie jest 45cm, tak samo przy kominie, a na reszcie 25cm, z czego 15+10 na mijankę. Stryopian na podłodze też na mijankę. Ocieplone mam super, gdyż nawet teraz jak śnieg leży na dachu to u mnie cały dach biały a u sąsiadów plamy topiącego się.

Strasznie dużo Ci bierze mi przy minus 8 za całą noc wzięła 3,3kW, z tego co patrzyłem pracowała prawie całą noc z poborem około 300W, raz zeszła na 144W.

Okna mam dwuszybowe, drzwi wejściowe lepsze 72mm.

Cały czas mam ustawione 21 stopni, czasem na noc schodzę na 20, w domu trzy osoby i kot, gotowanie na indukcji, czasem śmiga piekarnik, zmywarka to pewnie też coś ciepła daje. No i grzanie wody też mam prądem. ale zużyci podaje samej klimy bo założyłem podlicznik 1F.

Odczytam z ciekawości jutro rano i dam znać ile wyszło od początku grudnia.

Jedyny problem jaki mam to te trzeszczące plastiki jak się rozgrzewa no i w większe mrozy będę śmigał dodatkowo kominkiem.

Jaki masz model klimy dokładnie?

Dlaczego ona Ci nie schodzi niżej... Weź włącz na funkcje follow me z pilota, podgrzej suszarką pilot i zobacz czy zejdzie do minimum poboru, bo 600W z gniazdka to jest gdzieś ponad 2kW mocy grzewczej a mi strona ciepłowłaściwe pokazuje że dom potrzebuje 2,8kW w najzimniejszy dzień w roku. Masz ocieploną instalacje chłodniczą jak wchodzi do agregatu na polu?

Może masz podgrzewanie tacy od plus 5, a w niektórych modelach samo ono bierze ponad 2kWh na dobę bo ciągle leci na 100W.

Jutro z ciekawości odczytam pobory od początku grudnia i zmierzę temperaturę powietrza na wylocie z jednostki wewnętrznej na minimalnym poborze mocy 144W. (Sam jestem ciekaw bo jest lekko cieplejsze niż w pomieszczeniu.

Edytowane przez kryst16

Patrząc na tabele wydajności Kaisai ONE 3,5kW KRX-12 to przy 20 stopniach w domu i -7 na polu ma COP 2,23 czyli na 300W z gniazdka odda około 670W w postaci ciepła, czyli w sumie jest to możliwe jest strona ciepłowłaściwe pokazuje zapotrzebowanie 2,8kW w najzimniejszy dzień w roku. (Tam jest zapisane że to dla pustego domu bez innych źródeł ciepła).

99bd7349c633035dmed.jpg

Spoko ma COP do 0 i na plusie, czyli na okresy przejściowe bardzo dobrze, przy minus 7 już tylko COP powyżej 2,23, przy minus 10 COP ma 2,12, przy minus 15 COP wynosi 1,92, przy minus 20 i minus 25 już pogrom bo pobrany 1,16 odda 2,01 i na pobrany 1,12 odda tylko 1,69kW.

Czyli w duże mrozy muszę wspomagać się kominkiem bo klima może chodzić na maks.

Ja mam ten model i mogę potwierdzić nawet zdjęciami z licznika że schodzi do minimalnego poboru.

2fd91d91e9046606med.jpg

Edytowane przez kryst16

Sporo na mały agregat może. Mało gazu ?

Nie chce zejść poniżej 600-700W ale pompa LG 9KW która potrafi wygenerować nawet 10-11KW energii.

Klima Gree jest 3,5KW i przy grzaniu max może dać 3,9KW , zapewne przy temp dodatnich.

Nasz dom ma dużo mniejsze zapotrzebowanie i pompa 9KW jest stanowczo za duża i sądzę że pompa 3-5KW by była optymalna , dlatego myślałem że klima zużywa dużo mniej energii i będzie mogła działać nonstop , bez wyłączania się , bo co z tego że mogę pompą 9KW zmusić do pracy ciagłej jak będzie pobierała te 600-700w a nie ma to żadnego sensu.

KLima Gree widziałem potrafi pobrać przy grzaniu 200W , tyle że co z tego jak algorytm działa na zasadzie rosyjskiej ruletki.

Wczoraj jak pisałem działał 3 godziny i sie wyłączyła , pobrała 2,4Kwh , więc średnio 700W na godzinę , więc szału nie ma ...

Odczyta miałem z 8 grudnia także przez 8 dni wzięła 42kW.

Ja mam budynek z 2019/20 roku, ale to zwykły pustak max 25cm.

Styropian mam grafitowy, wełna 0,033 jeśli dobrze pamiętam. Robiłem sam także, każe łączenie pianowane, przy ścianach na stropie paski wełny tak że łącznie jest 45cm, tak samo przy kominie, a na reszcie 25cm, z czego 15+10 na mijankę. Stryopian na podłodze też na mijankę. Ocieplone mam super, gdyż nawet teraz jak śnieg leży na dachu to u mnie cały dach biały a u sąsiadów plamy topiącego się.

Strasznie dużo Ci bierze mi przy minus 8 za całą noc wzięła 3,3kW, z tego co patrzyłem pracowała prawie całą noc z poborem około 300W, raz zeszła na 144W.

Okna mam dwuszybowe, drzwi wejściowe lepsze 72mm.

Cały czas mam ustawione 21 stopni, czasem na noc schodzę na 20, w domu trzy osoby i kot, gotowanie na indukcji, czasem śmiga piekarnik, zmywarka to pewnie też coś ciepła daje. No i grzanie wody też mam prądem. ale zużyci podaje samej klimy bo założyłem podlicznik 1F.

Odczytam z ciekawości jutro rano i dam znać ile wyszło od początku grudnia.

Jedyny problem jaki mam to te trzeszczące plastiki jak się rozgrzewa no i w większe mrozy będę śmigał dodatkowo kominkiem.

Jaki masz model klimy dokładnie?

Dlaczego ona Ci nie schodzi niżej... Weź włącz na funkcje follow me z pilota, podgrzej suszarką pilot i zobacz czy zejdzie do minimum poboru, bo 600W z gniazdka to jest gdzieś ponad 2kW mocy grzewczej a mi strona ciepłowłaściwe pokazuje że dom potrzebuje 2,8kW w najzimniejszy dzień w roku. Masz ocieploną instalacje chłodniczą jak wchodzi do agregatu na polu?

Może masz podgrzewanie tacy od plus 5, a w niektórych modelach samo ono bierze ponad 2kWh na dobę bo ciągle leci na 100W.

Jutro z ciekawości odczytam pobory od początku grudnia i zmierzę temperaturę powietrza na wylocie z jednostki wewnętrznej na minimalnym poborze mocy 144W. (Sam jestem ciekaw bo jest lekko cieplejsze niż w pomieszczeniu.

Myślę że "tajemnica" tkwi w temperaturze. U Ciebie 20 max 21 stopni.

U wielu jest to 22-24 stopniu i wtedy klima zużywa sporo więcej energii.

Inna rzecz to "wentylacja".

Pytanie czy masz wentylacje ? Bo wielu tych co wentylację grawitacyjną się "oburza" że przecież ma a jak się zapytam czy ma nawiewniki na oknach (otwarte) i kattki wywiewne w łazience/kuchni to okazuje się że nawiewników nie ma albo są zamknięte (bo wieje), czyli tak naprawdę nie mają ŻADNEJ wenttylacji.

A przy sprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej duża część ciepłą jaką wygneruje klima wychodzi kominami ...

Inna rzecz to też o tym piszę. Ja mam też klimę Gree tylko model ekonomiczny o sporo mniejszej mocy i tylko A+ (grzanie) a rafal ma sporo wyższy i nowszy model Gree o wyższej klasie energetycznej i widać w obu naszych klimach modulacja pompy jest bardzo kiepska.

Wygląda że Kaisai (Midea) ma lepszy algorytm pracy i lepiej schodzi z mocą niż Gree i nic nie ma tutaj znaczenia "jakość" domu.

Nie chce zejść poniżej 600-700W ale pompa LG 9KW która potrafi wygenerować nawet 10-11KW energii.

KLima Gree widziałem potrafi pobrać przy grzaniu 200W , tyle że co z tego jak algorytm działa na zasadzie rosyjskiej ruletki.

Wczoraj jak pisałem działał 3 godziny i sie wyłączyła , pobrała 2,4Kwh , więc średnio 700W na godzinę , więc szału nie ma ...

Ciekawe zjawisko, u mnie teraz już Kaisai przy poniżej 0 na zewnątrz wyłączy się sporadycznie.

W klimatyzacji właśnie o to chodzi żeby ona zeszła na jak najniższy pobór i tak sobie pracowała.

A 700W na godzinę to sporo powinna sobie zejść do 200 i tak pracować.

Wygląda że Kaisai (Midea) ma lepszy algorytm pracy i lepiej schodzi z mocą niż Gree i nic nie ma tutaj znaczenia "jakość" domu.

No z tego co widzę to ma lepszy algortm. U mnie pracuje tak że np. leci sobie na poborze 144W, rozkręci się na 15-20 minut na pobór 300W i znów leci sobie na 144W, potem znów przyśpieszy na 300W+ i za jakiś czas zwolni, to wszystko słychać bo jednostka wewnętrzna wtedy delikatnie przyspiesza i o wiele cieplejszym dmucha. I też to obserwowałem. Bardzo sprawnie to robi.

Myślę że "tajemnica" tkwi w temperaturze. U Ciebie 20 max 21 stopni.

U wielu jest to 22-24 stopniu i wtedy klima zużywa sporo więcej energii.

Inna rzecz to "wentylacja".

Pytanie czy masz wentylacje ? Bo wielu tych co wentylację grawitacyjną się "oburza" że przecież ma a jak się zapytam czy ma nawiewniki na oknach (otwarte) i kattki wywiewne w łazience/kuchni to okazuje się że nawiewników nie ma albo są zamknięte (bo wieje), czyli tak naprawdę nie mają ŻADNEJ wenttylacji.

A przy sprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej duża część ciepłą jaką wygneruje klima wychodzi kominami ...

Wentylacja jest raczej dobra, ja mam komin systemowy 7,30m jeden kanał na łazienkę drugi na salon z aneksem kuchennym no i góra to osobna "rura" ponad dach. Kratki mam zwykłe bez możliwości zamknięcia, w łazience dodatkowo wentylator ale to włączam tylko jak jest potrzeba :-)

Ciągnie dość mocno.

Pewnie tak jak piszesz znaczenie ma tutaj temperatura, ja ją trzymam na 21 stopniach w nocy czasem zmniejszałem na 20 jak na polu było na plusie bo wtedy było mi za gorąco do snu.

Czytałem kiedyś że dla klimy to tak najlepiej 21-22, powyżej mocno zużycia idą w górę.

Ja tym grzeje pierwszą zimę, także zobaczymy jak mi wyjdą zużycia, wcześniej paliłem tylko w kominku z nadmuchami (mam nadmuchy do wszystkich pomieszczeń), ale to bez sensu np. w okresie przejściowym zapaliłem i po godzinie otwierałem wszystkie okna bo było za gorąco, bez sensu takie wypuszczanie ciepła. A palić trzeba było bo jak wygasło to się wychładzało.

Pewnie tak jak piszesz znaczenie ma tutaj temperatura, ja ją trzymam na 21 stopniach w nocy czasem zmniejszałem na 20 jak na polu było na plusie bo wtedy było mi za gorąco do snu.

Czytałem kiedyś że dla klimy to tak najlepiej 21-22, powyżej mocno zużycia idą w górę.

Ja tym grzeje pierwszą zimę, także zobaczymy jak mi wyjdą zużycia, wcześniej paliłem tylko w kominku z nadmuchami (mam nadmuchy do wszystkich pomieszczeń), ale to bez sensu np. w okresie przejściowym zapaliłem i po godzinie otwierałem wszystkie okna bo było za gorąco, bez sensu takie wypuszczanie ciepła. A palić trzeba było bo jak wygasło to się wychładzało.

Wiesz temperatura to ma być taka jak człowiek lubi a nie jaka jest "najlepsza" dla klimatyzatora.

Dla mnie optymalna to coś koło 23 stopni .

Z tego co potwierdził też Rafal Gree ma po prostu schrzaniony algorytm przy grzaniu. On ma nowszą klimę , dużo bardziej "teoretycznie" energooszczędną a w praktyce zachowują się podobnie i podobnie "głupieją".

Zapewne Gree bardziej zajął się chłodzeniem niż grzaniem i grzanie jest potraktowane po macoszemu ...

Choć z drugiej strony nie wiem , bo czytałem że wielu klimach kanałowych histereza pracy ustawiona jest jeszcze wyżej nawet na 3-5 stopni , tyle że w kanałówkach można to czesto zmienić na zworkach a przy klimach Split tego już nie ma (chyba).

Co do wentylacji to piszesz że masz wywiewniki a masz nawiewniki w oknach ? Bo jak nie ma nawiewnków w każdym pokoju to nie ma wentylacji a jak masz same kratki wywiewne to po prostu jedna działa jak nawiewna i cały syf z komina do domu idzie.

No cóż widać Kaisai ma lepszy algortym pracy , takie jaki powinien.

Szkoda bo kilka lat temu dopłaciłem do Gree , bo na poczatku miał być Kaisai ale instalator polwiedział że Gree jest lepiej wykonane , na czynniku R32 już i bardziej poleca Gree a różncia w cenie nie była jakaś wielka (chyba 100zł) i wziązłem Gree , tym bardziej że w papierach klima powinna przy grzaniui brać od 120W ...

Wiesz temperatura to ma być taka jak człowiek lubi a nie jaka jest "najlepsza" dla klimatyzatora.

Dla mnie optymalna to coś koło 23 stopni .

Dokładnie masz rację. Mi dobije na klimie przy ustawieniu 21 do 22 więc mi to wystarcza.

Z tego co potwierdził też Rafal Gree ma po prostu schrzaniony algorytm przy grzaniu. On ma nowszą klimę , dużo bardziej "teoretycznie" energooszczędną a w praktyce zachowują się podobnie i podobnie "głupieją".

Zapewne Gree bardziej zajął się chłodzeniem niż grzaniem i grzanie jest potraktowane po macoszemu ...

Choć z drugiej strony nie wiem , bo czytałem że wielu klimach kanałowych histereza pracy ustawiona jest jeszcze wyżej nawet na 3-5 stopni , tyle że w kanałówkach można to czesto zmienić na zworkach a przy klimach Split tego już nie ma (chyba).

Dziwne że aż tak ma kiepsko zrobiony algorytm grzania bo to strasznie głupie biorąc pod uwagę że ona Ci się wyłączy zamiast zejść do minimum i dopiero wtedy się wyłączyć jeśli temperatura dalej rośnie.

Ciekawe czy nowsze Gree też tak mają. U mnie Kaisai reaguje bardzo szybko temperatura spadnie o 1 stopień a ona już pracuje, czasem to aż mnie dziwi po co.

Co do wentylacji to piszesz że masz wywiewniki a masz nawiewniki w oknach ? Bo jak nie ma nawiewnków w każdym pokoju to nie ma wentylacji a jak masz same kratki wywiewne to po prostu jedna działa jak nawiewna i cały syf z komina do domu idzie.

Nie mam nawiewników w oknach, ale pewnie założę. Jedyny nawiew to doprowadzenie powietrza do kominka które jest pod kominkiem jako rura 50 mam PCV bo wkład nie ma możliwości wpięcia jej w palenisko, ale to też na wielkie mrozy mam zamiar zamknąć. Ogólnie to wietrze rano z 10 minut i wieczorem. W ciągu dnia uchylam okno na mikro jak gotuje lub w łazience różnie to bywa.

No cóż widać Kaisai ma lepszy algortym pracy , takie jaki powinien.

Szkoda bo kilka lat temu dopłaciłem do Gree , bo na poczatku miał być Kaisai ale instalator polwiedział że Gree jest lepiej wykonane , na czynniku R32 już i bardziej poleca Gree a różncia w cenie nie była jakaś wielka (chyba 100zł) i wziązłem Gree , tym bardziej że w papierach klima powinna przy grzaniui brać od 120W ...

Dziwi mnie to strasznie że nie schodzi Ci do 120-200W

Ja miałem brać Gree ale instalator nie miał akurat. Później proponował mi Mitsubishi ale spora różnica w cenie więc wziąłem Kaisai.

W sumie przekonało mnie też to że support Kaisai odpowiada na wszystkie pytania wysyła tabele wydajności i nie ma z nimi problemu.

Z ciekawości poproszę o tabelę wydajności modelu KAISAI PRO ciekaw jestem jak te droższe klimy trzymają COP przy ujemnych temperaturach bo niektórzy producenci się chwalą nominalną wydajnością do minus 10 a średnio mi się chce wierzyć że ich klimy mają wtedy COP powyżej 3-3.5

Edytowane przez kryst16

• 2 weeks później...
Orientujecie się czy można podłączyć przewód grzejny do odpływu z tacy jednostki zewnętrznej bezpośrednio z jednostki zewnętrznej? Czy może musi być oddzielne zasilanie bezpośrednio z gniazdka? Chodzi mi o to, żeby załączał się wraz z defrostem, czyli podgrzewaniem tacy jednostki zewnętrznej.

• 2 weeks później...

No i wnioski po pełnym miesiącu użytkowania klimy do ogrzewania łącznie z gazem po przejściu na taryfę G12. Myślę że jest bardzo dobrze.

Klima 101 zł

Gaz 165 zł

Gdybym grzał tylko gazem, wydałbym równo 100zł więcej, czyli oszczędność jest na poziomie 27%. Ten grudzień był najmroźniejszy od 5 lat, tyle przynajmniej prowadzę statystykę.

W okresie przejściowym oszczędność %-owa będzie jeszcze wyższa, ponieważ budynek będzie wolniej wytracał ciepło i gaz niejednokrotnie w ogóle nie będzie się załączał. A biorąc do tego pod uwagę fakt, że gaz od tego roku drożeje o ponad 40% (prąd o 11,6%) oszczędność będzie dużo, dużo większa.

A biorąc do tego pod uwagę fakt, że gaz od tego roku drożeje o ponad 40% (prąd o 11,6%) oszczędność będzie dużo, dużo większa.

Gaz o 54% w gorę.

Prąd o 25%

W sumie prąd u mnie podrożał o ponad 50% w ciągu ostatnich 2 lat.

Więc generalnie, tyle samo co gaz, patrząc na ceny sprzed ponad 2 lat

Edytowane przez klaudiusz_x

Tak podają w wyliczeniu dla różnych zużyć, ale jest to związane również z innymi opłatami miesięcznymi itd. Są już na stronach operatorów nowe tabele taryf i na ich podstawie policzyłem tylko czysty gaz z opłatami dystrybucyjnymi za 1kWh. Prąd wychodzi drożej dokładnie o 11,6% niezależnie czy to G11 czy G12 (PGE Warszawa), gaz jest mniej czytelny dla mnie jeśli chodzi o jego dokładną wycenę, ale wychodzi mi na pewno ponad 40%. Dokładnie będę wiedział jak prześlą mi rozliczenie.

Ja liczę zużycie gazu oraz prądu wyłącznie na cele ogrzewania. Nie ma w nich zawartego zużycia bytowego ani opłat miesięcznych, które tak czy inaczej wystąpią niezależnie od wielkości zużycia. Co ciekawe, jeśli dobrze wnioskuje, VAT na gaz został obniżony do 8%, na prąd do 5%. Dokładnie sprawdzę przy rozliczeniach, ale na pewno nie ma wątpliwości że gaz zdrożeje dużo bardziej od prądu.

My jesteśmy odbiorcami prywatnymi i 'czuwa' nad nami URE, ale spójrzcie co się dzieje przy kosztach dla firm. To jest chore, bo inaczej tego nazwać nie można. Ciotka ma restaurację i motel. Motel jest ogrzewany ekogroszkiem, który bardzo podrożał. Ale restauracja ma ogrzewanie gazowe. Za listopad 2020 zapłaciła za gaz ok 900zł., teraz przyszedł jej rachunek na 3900zł. A co będzie przy grudniu i styczniu? Nie zazdroszczę jej ani innym. Dotyczy to również wspólnot mieszkaniowych itp.

Kilkoro znajomych prowadzi niewielkie działalności i narzeka coraz bardziej od dłuższego czasu, ale dzięki naszym wspaniałym rządzącym i ich rewelacyjnemu planowi Polski Ład, trójka z nich na poważnie myśli o zamknięciu tych działalności i przejściu do szarej strefy. Dla zwykłego zjadacza chleba jak ja, Polski Ład może mieć jakieś plusy, może nawet przewyższające minimalnie minusy, ale dla przedsiębiorców jest to największa w historii podwyżka podatków. Doją ludzi pracujących jak tylko się da. Podwyżki gazu i prądu nie można uznać wyłącznie za ich winę, ale przyłożyli sporo starań od początku rządów do niszczenia zielonej energii i wiadomo było że z biegiem lat będzie tylko gorzej.

Kurczę, nie wiedziałem że pisząc o opłacalności używania klimy zacznę agitować politycznie:)

Prąd wychodzi drożej dokładnie o 11,6% niezależnie czy to G11 czy G12 (PGE Warszawa),

Jak Ci to wychodzi?

https://www.gkpge.pl/content/download/49838/file/wkladka_do_taryfy_g.pdf

https://www.gkpge.pl/content/download/38450/file/wkladka_do_taryfy_osd_ceny-brutto.pdf

Nowa cena taniej strefy w G12 to brutto 0,3082 + 0,0610 + 0,0117 + 0,00111 = 0,38201

Stara 0,3756 - to nie jest 11,6% a ledwo 1,7%.

Proponuję brać do obliczeń aktualne dane stąd, czyli to co widnieje w rozliczeniu na fakturze:

Tutaj masz cenę samej energii w PGE: https://www.gkpge.pl/Oferta/dla-domu/regionalna/cena-energii-elektrycznej-stawka-za-tani-prad-oferta-pge

Tutaj opłaty PGE Dystrybucja (plik Taryfa 2022, strona 89): https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/informacje-dla-konsumenta/taryfy-i-cenniki

Energia jest brutto, dystrybucja netto. Ja wziąłem pod uwagę 23% VAT, ale tak jak mówiłem, obiło mi się gdzieś że VAT na prąd jest obniżony do 5%

Edytowane przez rafalm81