marvinetal 05.04.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Z tym haierem to jakiś cyrk. Katalogowo - najcichsza klima. Pytam autoryzowanego instalatora który go zachwala - w czym jest słabszy od konkurencji. Odpowiedź - głośność (!!). I takich opinii widziałem więcej zarówno wśród zwolenników jak i przeciwników marki. Czy naprawdę haier tak wałuje w katalogach czy ludziom w głowach szumi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.04.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Z tym haierem to jakiś cyrk. Katalogowo - najcichsza klima. Pytam autoryzowanego instalatora który go zachwala - w czym jest słabszy od konkurencji. Odpowiedź - głośność (!!). I takich opinii widziałem więcej zarówno wśród zwolenników jak i przeciwników marki. Czy naprawdę haier tak wałuje w katalogach czy ludziom w głowach szumi? Ja słyszałem opinię że nie jest właśnie jakiś super cichy, nawet się zastanawiałem teraz nad haier flexis nordic właśnie ze względu na cichość. Drugim zakłamanym parametrem jest pobór mocy minimalnej np w gree amber prestiż ma być ok 300 W a jest 680 i nie da rady niżej. Trzecim parametrem pożadanym przez przepraszam owieczki , jest grzałka karteru i tacy ociekowej. Te dwa elementy generują straty i świadczą o tym ze nasze urządzenie to stary model i to bardzo. Obecne klimy mają tak zrobioną tace ociekową że nie ma czego pogrzewać a funkcję podgrzania karteru pełni uzwojenie silnika i stosowne oprogramowanie. Mam tak w kaisaiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.04.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Więc ja się zapytuje:) Jakie znaczenie ma różnica 4dB (katalogowo a w rzeczywiści może 1dB) w klimie, która będzie wisiała w salonie w prawie centralnym punkcie domu?Owszem, miałoby to znaczenie gdyby ta jednostka miała nam wisieć nad głową w sypialni. Te 16dB w katalogach może ma działać jak placebo.Pewnie się powtarzam ale miałem przyjemność obcować z wysokim modelem Mitsubishi 5kW zawieszonym w biurze i znajomego. Głośniej pracował laptop na biurku niż ta jednostka oddalona ode mnie może 3-4mb.Kaisai w salonie 30m2 też nie zwraca na siebie uwagi więc parametr określam jako bardzo subiektywny. Mało tego. Jeśli Kaisai na najniższym biegu ma 20dB to instalacja grzejnikowa, którą mam tuż przy łóżku w bloku generuje ze 25dB. Zasypiam, wysypiam się, żyję... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 05.04.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Ja słyszałem opinię że nie jest właśnie jakiś super cichy, nawet się zastanawiałem teraz nad haier flexis nordic właśnie ze względu na cichość. ... Trzecim parametrem pożadanym przez przepraszam owieczki , jest grzałka karteru i tacy ociekowej. Te dwa elementy generują straty i świadczą o tym ze nasze urządzenie to stary model i to bardzo. Obecne klimy mają tak zrobioną tace ociekową że nie ma czego pogrzewać a funkcję podgrzania karteru pełni uzwojenie silnika i stosowne oprogramowanie. Właśnie wspomniany przez ciebie haier flexis nordic ma grzałke tacy ociekowej i dzięki temu grzeje do -25C. Tak opisują to w katalogu. Zwykły flexis bez tacy do -20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Właśnie wspomniany przez ciebie haier flexis nordic ma grzałke tacy ociekowej i dzięki temu grzeje do -25C. Tak opisują to w katalogu. Zwykły flexis bez tacy do -20C. Właśnie mój kasai ma zakres grzania do -25 st C bez relktów typu grzałki. Dotychczas przetestowałem to w zeszłe mrozy minimum u mnie przez kilka nocy to -23 st C. Można? Owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Więc ja się zapytuje:) Jakie znaczenie ma różnica 4dB (katalogowo a w rzeczywiści może 1dB) w klimie, która będzie wisiała w salonie w prawie centralnym punkcie domu? Owszem, miałoby to znaczenie gdyby ta jednostka miała nam wisieć nad głową w sypialni. Te 16dB w katalogach może ma działać jak placebo. Pewnie się powtarzam ale miałem przyjemność obcować z wysokim modelem Mitsubishi 5kW zawieszonym w biurze i znajomego. Głośniej pracował laptop na biurku niż ta jednostka oddalona ode mnie może 3-4mb. Kaisai w salonie 30m2 też nie zwraca na siebie uwagi więc parametr określam jako bardzo subiektywny. Mało tego. Jeśli Kaisai na najniższym biegu ma 20dB to instalacja grzejnikowa, którą mam tuż przy łóżku w bloku generuje ze 25dB. Zasypiam, wysypiam się, żyję... . Odczucie głośności zmienia się o 2 db, i tu jest caly problem te 2 ostatnie decybele decydują o komforcie użytkowania i cenie sprzętu niestety też. Jak ktoś jest głuchy to jest mu wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.04.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Właśnie wspomniany przez ciebie haier flexis nordic ma grzałke tacy ociekowej i dzięki temu grzeje do -25C. Tak opisują to w katalogu. Zwykły flexis bez tacy do -20C. W Iglotechu usłyszałem, że te Nordici mają inną sprężarkę ale nie dam sobie głowy uciąć. Sam fakt posiadania lub nie posiadania grzałki tacy ociekowej nie ma wpływu za zakres pracy urządzenia. Góra lodu przez zły odpływ z tacy może Ci urosnąć przy -5 i wentylator się zatrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 06.04.2022 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Producent sprężarek ten sam - highly/mitsubishi - zależnie od mocy. Nie widzę żadnych różnic w parametrach agregatu poza nieco mniejszą wagą nordica oraz mniejszą ilością czynnika - także u nordica. Właśnie mój kasai ma zakres grzania do -25 st C bez relktów typu grzałki. Dotychczas przetestowałem to w zeszłe mrozy minimum u mnie przez kilka nocy to -23 st C. Można? Owszem. To czemu nowoczesny haier wprowadza model z grzałką? Nie twierdzę że musi być grzałka do grzania ale prosty podział na stare/nowe jakoś tu nie pasuje. Widocznie dostrzegli coś w tych grzałkach. Może chodzi o sprawę gwarancji dla pracy w -25C. Co do głośności to wygląda że sprowadza się to do prostej zależności z przepływem powietrza. Im mniejszy przepływ tym cichsza praca. Jak się weźmie na to poprawkę to różnice katalogowe spadaj do max 1-2db miedzy producentami czy modelami. Trudno dokładnie policzyć bo mało kto podaje przepływ/głośność dla wszystkich nastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.04.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Producent sprężarek ten sam - highly/mitsubishi - zależnie od mocy. Nie widzę żadnych różnic w parametrach agregatu poza nieco mniejszą wagą nordica oraz mniejszą ilością czynnika - także u nordica. To czemu nowoczesny haier wprowadza model z grzałką? Nie twierdzę że musi być grzałka do grzania ale prosty podział na stare/nowe jakoś tu nie pasuje. Widocznie dostrzegli coś w tych grzałkach. Może chodzi o sprawę gwarancji dla pracy w -25C. Co do głośności to wygląda że sprowadza się to do prostej zależności z przepływem powietrza. Im mniejszy przepływ tym cichsza praca. Jak się weźmie na to poprawkę to różnice katalogowe spadaj do max 1-2db miedzy producentami czy modelami. Trudno dokładnie policzyć bo mało kto podaje przepływ/głośność dla wszystkich nastaw. To jest segmentacja rynku i dostosowanie oferty do oczekiwań rynku. Ciemny rynek = ciemny produkt. Uwierz mi że montując 2 lata temu klimatyzator kaisai skorzystałem z doświadczeń kuliboba i trułem mu tylek z 2 miesiace i zaufałem jego opiniom i jestem bardzo wdzięczny i niniejszym dziękuje bo nie ściemniał i klimatyzator robi mega robotę za niewielkie pieniądze. Każdy inny byłby problematyczny bo szkoda pieniędzy na drogie modele i szkoda pieniędzy do grzałek tktóre pracują poza domem w tacy ociekowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 21.04.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 A może będziecie mi w stanie pomóc przy wyborze klimy dla matki. Sam mam Gree Amber Prestige 3,5kW w mieszkaniu 85m2 i radzi sobie bardzo dobrze z ogrzewaniem. Tak więc moja starsza zobaczyła że się da, rachunki za ogrzewanie w obecnych czasach są 2x niższe i zaczęła myśleć również nad taką zmianą u siebie. Ale mam pewne wątpliwości, których sam sobie nie wytłumaczę Dom jest stary, ale ocieplony. Ma ok 80m2 ale ułożenie pomieszczeń niedzisiejsze. Wchodzisz do środka do przedpokoju jakieś 7-8m2, po prawej wejście na schody, na wprost pokój ok 25m2, po lewej kuchnia też ok 20m2. Pomieszczenia wysokie na jakieś 3,5m. Na górze garderoba i sypialnia, razem ok 25-30m2. Pomysł jest taki, żeby wrzucić 2 jednostki na dole do pokoju i kuchni. Raczej nie biorę pod uwagę multi splita. Mniej wydajne w stosunku do 2 odrębnych jednostek i droższe w zakupie. Zastanawiam się nad mocą tych jednostek i biorąc pod uwagę że ciepło unosi się ku górze, czy takie rozwiązanie będzie w stanie to wszystko ogrzać. Jeżeli nie do końca, będzie możliwość wstawienia na górze do delikatnego dogrzania grzejnika elektrycznego, ale podstawą powinno być ciepło z klimatyzatora z dołu. Ja tak zrobiłem u siebie, ale na jednej kondygnacji i sprawdza się świetnie. Minimalny pobór mocy grzejnika i brak efektu chłodu w najdalszym pomieszczeniu. Jeżeli takie rozwianie miałoby ręce i nogi, jaką moc klimatyzatorów dobrać? Jeżeli chodzi o model, to ja przykładowo briorę pod taki uwagę: Gree Lomo Luxury Plus GWH09QC-K6DNB2F, cena ok 3200 za sztukę, znajomy monter na pewno załatwi taniej. Oczywiście nie upieram się przy marce, modelu i mocy Nie chcę 2 sprężarkowej tak jak moja, ponieważ najprędzej przez to moc minimalna nie schodzi poniżej 600W. Najniższa temp. do grzania to -22*, więc wystarczająca. Kwestia tego, czy dwie takie jednostki nie będą zbyt małe do całości. Każda z pomieszczeniem w którym będzie pracowała poradzi sobie zapewne bez najmniejszego problemu, ale wydadzą dla całości? Może macie jakieś doświadczenia tego typu i propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IHI 30.04.2022 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 Właśnie mój kasai ma zakres grzania do -25 st C bez relktów typu grzałki. Dotychczas przetestowałem to w zeszłe mrozy minimum u mnie przez kilka nocy to -23 st C. Można? Owszem. Witam , czy mogę znać twój model Kaisai? Zastanawiał się nad Kaisai geo 3.5 lub Rotenso Moto X 3.5 Rotenso ma 2 grzałki ale czy one są potrzebne tak jak mówisz. Zresztą czytałem że Rotenso ma gorsza modulację od Kaisai. Cena praktycznie ta sama 2700-2800 jak i również klasy grzania a++ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lwojtaszek 01.05.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Co do haiera tundra to ma on tryb cichy na którym jest niesłyszalny. Oczywiście kosztem przepływu powietrza i mocy ale rzeczywiście jest niesłyszalny. Na pierwszym i drugim biegu jest akceptowalny. Sąsiad takiego ma i jest zadowolony. Ja sam mam LG sprzed 7 lat i one w porównaniu do haiera są głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Witam , czy mogę znać twój model Kaisai? Zastanawiał się nad Kaisai geo 3.5 lub Rotenso Moto X 3.5 Rotenso ma 2 grzałki ale czy one są potrzebne tak jak mówisz. Zresztą czytałem że Rotenso ma gorsza modulację od Kaisai. Cena praktycznie ta sama 2700-2800 jak i również klasy grzania a++ Dzięki Kaisay flay 2,9 kW cena 1500 zł + montaż 1200 razem 2700, czy ceny które podałeś uwzględniają montaż ? mam tabele mocy dla tego modelu moge podesłac na majla. model 3,5 kw ma te moc wtedy kiedy nie jest potzrbna czyli ok +10 st C natomiast od +2 to jest identyczna ale średni pobor mocy modelu 3,5 kw to az o 0,5 kWh wiecej, to jest kosmos/ Mój pobiera ok 0,7 Kwh natomiadt 3,5 Kw az 1,2 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mindom 03.05.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Kaisay flay 2,9 kW cena 1500 zł + montaż 1200 razem 2700, czy ceny które podałeś uwzględniają montaż ? mam tabele mocy dla tego modelu moge podesłac na majla. model 3,5 kw ma te moc wtedy kiedy nie jest potzrbna czyli ok +10 st C natomiast od +2 to jest identyczna ale średni pobor mocy modelu 3,5 kw to az o 0,5 kWh wiecej, to jest kosmos/ Mój pobiera ok 0,7 Kwh natomiadt 3,5 Kw az 1,2 kWh tzn jaki jest scop dla +2, jaki dla -7 ? gdzie znalezc te dane pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.05.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 tzn jaki jest scop dla +2, jaki dla -7 ? gdzie znalezc te dane pozdr mogę przesłac na majla jak mi podeślesz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryst16 31.05.2022 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Witam , czy mogę znać twój model Kaisai? Zastanawiał się nad Kaisai geo 3.5 lub Rotenso Moto X 3.5 Rotenso ma 2 grzałki ale czy one są potrzebne tak jak mówisz. Zresztą czytałem że Rotenso ma gorsza modulację od Kaisai. Cena praktycznie ta sama 2700-2800 jak i również klasy grzania a++ Dzięki Pytanie nie do mnie ale też mam Kaisai. Mam Kasai ONE 3,5KW, również bez grzałek, pracowała całą zimę, mieszkam pomiędzy Krakowem a Zakopanem także tej zimny było chyba najwięcej minus 22, klima działała bez problemów, oczywiście trzeba mieć dobrze zrobiony odpływ skroplin z tacy, nie mam tego małego kolanka tylko dokleiłem sobie duże kolano z PCV 50mm, leci prosto na trawnik. Grzałki tacy to wbrew pozorom dość spory pobór prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.05.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Pytanie nie do mnie ale też mam Kaisai. Mam Kasai ONE 3,5KW, również bez grzałek, pracowała całą zimę, mieszkam pomiędzy Krakowem a Zakopanem także tej zimny było chyba najwięcej minus 22, klima działała bez problemów, oczywiście trzeba mieć dobrze zrobiony odpływ skroplin z tacy, nie mam tego małego kolanka tylko dokleiłem sobie duże kolano z PCV 50mm, leci prosto na trawnik. Grzałki tacy to wbrew pozorom dość spory pobór prądu. Potwiedzam nie ma potzrebu żadnych grzałek bo to świadczy o przestarzałości sprzętu i światopoglądu segmentu rynku do którego jest kierowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 31.05.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Grzałki tacy to wbrew pozorom dość spory pobór prądu. Tak na poważnie???Spory pobór wg.Ciebie to 15-20watt:lol2: to może rozłącz wszystko w domu co jest na "stenbaju"(tv,pralkę ,suszarkę,modemy ,drukarki itp) pewnie łącznie też będzie tyle co ta grzałka pobiera a pracuje tylko kiedy jest na minusie a tamte "jedzą "przez cały rok .Akurat ta zima była cienka jak żyletki z polsilveru a to ,że raz spadło do -22 nic nie znaczy.Kiedy miałeś non stop 24h ponad 2tygodnie na minusie i twoja klima non stop pracowała ? Grzałka tacy jest po to dawana do klimy aby zabezpieczyć tyłek producenta w razie awarii wentylatora który może być zastopowany od lodu który się może zgromadzić na nie ogrzewanej tacy. Dziwnym trafem nie spotkasz tego rozwiązania w najtańszych klimach.Jak myślisz dlaczego ? Może zastosowali hiper technologię lepszą od tych w droższych modelach?To jakaż to technologia?Jak nie wiesz to podpowiem(cięcia księgowego).Jak co niektórym tak bardzo przeszkadza ta grzałka i gdyby mogli to spod siebie by zjedli to wystarczy rozłączyć grzałkę i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.05.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Chyba w 2013 roku firma Daikin wprowadziła w swoich wyrobach o mocy 6-8 kW i być może innych mocy rozwiązanie polegające na tym, że rury z freonem w jednostce zewnętrznej wstają poza konstrukcję dolnej obudowy. W czasie defrostu woda spływa omijając to co nazywamy "tacką". W Kaisai`u można usunąć w tace zaślepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.05.2022 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 (edytowane) @gawel Jesteś zadowlony z Kaisai? bedę myśleć nad montażem klimy w salonie oraz sypialni, narazie ratowałem się przenośną i było ok ale hałasuje Edytowane 31 Maja 2022 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts