Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

od 1.12 Lomo hula w godz. 16-6, ostatnio zużycie prądu sprawdzałem w poniedziałek i od 1-5.12 wychodziło średnio 540W/h (w nocy najzimniej było -7*), w tym czasie klima utrzymuje temp. w otwartej połowie domu (salon, kuchnia) 22*, natomiast w sypialniach 19* (wszystko czyli sypialnie, łazienka, wiatrołap, jest póki co otwarte, bo nie ma jeszcze drzwi wew. i dom niezamieszkały jeszcze). W nocy w godz. 22-6 w sypialniach chodzą konwektory atlantica i dobijają do 20-21*. Miałem wrzucać drugiego splita na sypialnie, ale póki co rezygnuję. Lomo u mnie jest umieszczone na ścianie zewnętrznej salonu (zachodnia) a sypialnie są całkowicie po przeciwnej stronie domu (wschodnia), między ścianami zewn. jest 12m więc sądzę, że gdyby umieścić klimę bardziej centralnie pewnie temp. byłaby bardziej równomierna. Testuję jeszcze co tydzień-dwa różne nastawy temp w domu żeby wyjść najkorzystniej dla komfortu a dopiero później ocenić jak ten komfort obciąży kieszeń. Listopad rozgrzewając chałupę wyszedł 570kWh, ale nie wiem ile w tym było klimy, bo w międzyczasie skasowało mi się wskazanie podlicznika na klimę. zobaczymy jak wyjdzie grudzień.

Edycja:

klima w w/w czasie 1-5.12 zjadła średnio 540W/h, a nie jak wcześniej napisałem 700W/h, umknął mi jeden dzień z wyliczeń.

jaką masz taryfę? G12?

pomóżcie mi w wyborze. ograniczyłem się do Gree 3.2kW. Kupuje z myślą do grzania w okresach przejściowych. Do wyboru mam trzy jednostki:

- Gree Lomo Economic - 1800zł

- Gree Lomo Luxury - 2600zł

- Gree Viola Perfect - 2800zł

U-Crown nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. Z powyższej trójki najbardziej zaawansowany i zbliżony do U-Crown jest Viola Perfect. Różnica w cenie pomiędzy Viola a Lomo Economic to 1000zł. Co zyskam kupując Viole? Nie pytam się o funkcję bo je łatwo wypunktować, ale o zużycie prądu, oszczędności, temperaturę w której utrzymują 100% mocy itp.

jaką masz taryfę? G12?

G12w póki co w PGE, niedługo w Fortum (były DUON).

Dziś byłem u siebie coś porobić, przy okazji sprawdziłem zużycie energii, klima w okresie 5-9.12 bez większych zmian średnio 530W/h, nie napisałem wcześniej temp na Lomo cały czas ustawiona na 22*.

P.S. teraz wziąłbym Luxury 3,5 :)

Edytowane przez michalck81

U-Crown nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. .

Nie mam porównania, mam i znam tyle o ile, właśnie U Crown.

Teraz jest zima więc dla instalatorów stricte klimatyzatorów sezon martwy.

Popatrz, może warto ponegocjować z jakimś instalatorem, bo ceny dla nich netto są dobre?

http://gree.wienkra.pl/uploads/images/gree-ucrown.jpg

G12w póki co w PGE, niedługo w Fortum (były DUON).

Dziś byłem u siebie coś porobić, przy okazji sprawdziłem zużycie energii, klima w okresie 5-9.12 bez większych zmian średnio 530W/h, nie napisałem wcześniej temp na Lomo cały czas ustawiona na 22*.

P.S. teraz wziąłbym Luxury 3,5 :)

Dlaczego?

Nie mam porównania, mam i znam tyle o ile, właśnie U Crown.

Teraz jest zima więc dla instalatorów stricte klimatyzatorów sezon martwy.

Popatrz, może warto ponegocjować z jakimś instalatorem, bo ceny dla nich netto są dobre?

http://gree.wienkra.pl/uploads/images/gree-ucrown.jpg

Nie widziałem tego. Dzięki, faktycznie poszukam jakiegoś instalatora i może zrobi dobrą cenę..

Nie widziałem tego. Dzięki, faktycznie poszukam jakiegoś instalatora i może zrobi dobrą cenę..

No przyszło dzisiaj :). Na okresy przejściowe to nawet przy econimic bym pozostał. Moja kanałówka gree o znacznie gorszych parametrach daje radę na 100m2! :) A jak dom masz dobrze izolowany to bez obaw. No i też szeroka modulacja u economica.

Faktycznie trudno określić przepływ. Nie jest to jednak takie ważne, bo COP od niego nie zależy, tylko od temperatury nawiewu i zewnętrznej. Czyli nawiew powinien być możliwie chłodny, a praca ciągła.

Wbrew pozorom ma duze znaczenie, w skrocie im wiekszy przeplyw tym lepiej i na duzym przepkywie COP duzo wiekszy niz na malym

Prawda luxury potrafi niżej zjechać. W weekend będę też testował bardziej lomo econimic który założyłem u siostry do dogrzewania i na razie zadowolona, ale chcę zobaczyć na własnej skórze jak mocno moduluje.

A czy mógłbyś sprawdzić i napisać, czy u twojej siostry Lomo pokazuje temp zewnętrzną?

Wbrew pozorom ma duze znaczenie, w skrocie im wiekszy przeplyw tym lepiej i na duzym przepkywie COP duzo wiekszy niz na malym

właśnie...

zastanawiam się dlaczego niby temperatura ? co można za jej pomocą obliczyć ? COP ? a czy czasem nie jest tak że zasilamy energią pompę ciepła a ona "oddaje" nam energię i owy stosunek obu tych energii to ten COP ? pomijając "koszt" uzyskania energii a także ograniczenie się do samych temperatur "produkuje" całkiem nowe i fantastyczne "dane" ;) ciężko jest zmierzyć oddaną moc dlatego pozostaje mi zawierzyć danym producenta ewentualnie testom jakiś ośrodków posiadających taką zdolność... mierzenie temperatur może i ciekawe ale nie odpowie na pytanie o ekonomiczności uzyskanych mocy ;)

Żeby nie tworzyć nowego wątku, to mam pytanie :

Czy w domu z reku, DGP i kanałówką cały ten system nie będzie się gryzł ? Chodzi mi o wielkości sprężu poszczególnych wentylatorów - czyli np powietrze z reku czy kanałówki przedostaje/cofa się kanałami DGP kiedy to nie pracuje ?

Może odpuścić przy taki rozwiązaniu DGP bo to już byłyby 3 wentylatory w tym samym domu, za to nawiew np z reku zlokalizować gdzieś blisko kominka ?

A wytłumacz dlaczego. Sterownik jednostki wewnętrznej chce osiągnąć żądaną temperaturę powietrza. Rozgrzewa więc wewnętrzny wymiennik i schladza go powietrzem domowym, przez co go podgrzewajac. Im więcej tego powietrza, tym będzie chłodniejsze, wiec i wymiennik musi się grzać do wyższej temperatury i COP przez to spada. Wydaje mi się to logiczne i potwierdzają to moje obserwacje, choć tylko takie na oko.

A wytłumacz dlaczego. Sterownik jednostki wewnętrznej chce osiągnąć żądaną temperaturę powietrza. Rozgrzewa więc wewnętrzny wymiennik i schladza go powietrzem domowym, przez co go podgrzewajac. Im więcej tego powietrza, tym będzie chłodniejsze, wiec i wymiennik musi się grzać do wyższej temperatury i COP przez to spada. Wydaje mi się to logiczne i potwierdzają to moje obserwacje, choć tylko takie na oko.

pomijacie w swoich rozważaniach wzrost pobranej mocy przez wiatraki... to one zapewne mocno zniekształcają wasze teoretyczne rozważania ;)

ps

omawiane tu kanałówki mają niższy COP właśnie z powodu wiatraków...

Są trzy główne parametry wpływające na COP:

- temperatura DZ (im wyższa, tym lepiej),

- temperatura GZ (im niższa, tym lepiej),

- wymagana moc grzewcza.

Jeśli w pomieszczeniu jest 5st, a ma być 15, to niby GZ jest nisko, ale potrzeba dużej mocy, dużego przepływu powietrza, żeby tę temperaturę osiągnąć w sensownym czasie. Dlatego właśnie pomimo niskiej temperatury zadanej, temperatura wymiennika jednostki wewnętrznej musi być wysoka, oraz więcej mocy idzie w wentylatory. COP mocno spada.

Kiedy jednak temperatura zadana jest niewiele wyższa od aktualnej, to moc oddawana jest malutka, więc i wymiennik w jednostce wewnętrznej może być chłodniejszy, i wentylator wolniej pracować. Proste.

Ktoś tu jeszcze pisał i spadku COP przy brudnym filtrze. Spada COP, bo pomimo dużej mocy na wentylator, energia nie może być oddana bo nie ma medium (powietrza) w dostatecznej ilości.

Kiedyś TB pisał: podłoga na jeden stopień niżej od komfortu i resztę klimatyzacją, ustawioną na komfort i niech chodzi całą dobę. I to jest dobre rozwiązanie.

Są trzy główne parametry wpływające na COP:

- temperatura DZ (im wyższa, tym lepiej),

- temperatura GZ (im niższa, tym lepiej),

- wymagana moc grzewcza.

Jeśli w pomieszczeniu jest 5st, a ma być 15, to niby GZ jest nisko, ale potrzeba dużej mocy, dużego przepływu powietrza, żeby tę temperaturę osiągnąć w sensownym czasie. Dlatego właśnie pomimo niskiej temperatury zadanej, temperatura wymiennika jednostki wewnętrznej musi być wysoka, oraz więcej mocy idzie w wentylatory. COP mocno spada.

Kiedy jednak temperatura zadana jest niewiele wyższa od aktualnej, to moc oddawana jest malutka, więc i wymiennik w jednostce wewnętrznej może być chłodniejszy, i wentylator wolniej pracować. Proste.

Ktoś tu jeszcze pisał i spadku COP przy brudnym filtrze. Spada COP, bo pomimo dużej mocy na wentylator, energia nie może być oddana bo nie ma medium (powietrza) w dostatecznej ilości.

Kiedyś TB pisał: podłoga na jeden stopień niżej od komfortu i resztę klimatyzacją, ustawioną na komfort i niech chodzi całą dobę. I to jest dobre rozwiązanie.

Kanałówkami bawię się długo i intensywnie je obserwuję. Ogromne znaczenie ma przepływ! Jak jest stłumiony w jakikolwiek sposób to urządzenie od razu więcej pobiera a zatem i COP spada. Wyczyszczenie filtrów jak są mocno zabrudzone potrafi spowodować że pobór zjeżdża nawet o 200W! Znam taki przypadek. Co do wentylatora, jak zrobi się instalację to trzeba jak urządzenie pozwala wyregulować spręż aby to miało ręce i nogi, wtedy znów zyskujemy kolejne waty. Nawiewniki, z małymi oporami też pomagają i znowu zjazd o kolejne itd. Jak zaczynałem zabawę z kanałówkami to moja pierwsza testowa ta sama instalacja pobierała 350 W więcej niż teraz!