michalck81 11.12.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Uzupełniam energochłonność Lomo Eco, od 2 dni chodzi w godz. 13-6 na 22*, średnie zużycie 470W/h, ale temp za oknem iście wiosenne. Teraz idą jakieś mrozy więc poobserwuję zużycie i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Uzupełniam energochłonność Lomo Eco, od 2 dni chodzi w godz. 13-6 na 22*, średnie zużycie 470W/h, ale temp za oknem iście wiosenne. Teraz idą jakieś mrozy więc poobserwuję zużycie i napiszę. Ja miałem obserwować lomo to mi niestety wypadło wiele innych rzeczy i lipa. Ale wczoraj mój split midea mission włączyłem przy 10'C na zewnątrz i zadałem mu utrzymywanie 22'C. Utrzymywał oczywiście spokojnie pobierając 240-250W po tym jak złapał temperaturę w pomieszczeniu. Generalnie robił i tak przegrzew bo faktycznie było 23.5'C. Tak jeszcze pytanie, ile na razie kwh albo złotówek poszło ci na ogrzewanie w tym sezonie? Edytowane 11 Grudnia 2016 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 11.12.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Tak jeszcze pytanie, ile na razie kwh albo złotówek poszło ci na ogrzewanie w tym sezonie?Grzanie i reku załączyłem 2.11 z temp. 15*, wygrzewanie po tynkach i posadzkach więc sporo wilgoci, Lomo dołączyło 9.11, za listopad wyszło mi dokładnie 563kWh tylko w taniej taryfie. Od 1.12 do dziś poszło 177kWh taniej i 28kWh drogiej. Chałupka jeszcze nie zamieszkała, trwa wykańczanie z doskoku, brak jakichkolwiek zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 11.12.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 A wytłumacz dlaczego. Sterownik jednostki wewnętrznej chce osiągnąć żądaną temperaturę powietrza. Rozgrzewa więc wewnętrzny wymiennik i schladza go powietrzem domowym, przez co go podgrzewajac. Im więcej tego powietrza, tym będzie chłodniejsze, wiec i wymiennik musi się grzać do wyższej temperatury i COP przez to spada. Wydaje mi się to logiczne i potwierdzają to moje obserwacje, choć tylko takie na oko. przejzyj to https://www1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/building_america/inverter-driven-heat-pumps-cold.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.12.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Most heat pump models adjust fan speed automatically (“auto” mode) but also allow the user to select a fan speed manually. While CARB cannot monitor control settings, CARB was able to ascertain fan speed. It appears that all but two homeowners in this study left the fan on “auto”; Site 1 and Site 9 were the exceptions. These heat pumps remained in low fan speed for the entire monitoring period. As a result, the heat output remained low even though the unit delivered higher supply temperatures. Site 9 had the lowest overall COPs across the entire data set. CARB believes that the low fan speed at Site 1 was one of the key reasons the seasonal COP was much lower than the FE18 at Site 4 (which is in a slightly colder climate). As indicated in NREL’s lab study, high compressor frequencies coupled with low fan speeds are known to significantly reduce COP (Christensen et al. 2011). Chyba się źle wyraziłem. Opis powyżej jasno określa, że przy minimalnej mocy wentylatora, spada efektywność energetyczna. Jasne, że tak. Już pisałem, że sterownik chcąc osiągnąć zadaną temperaturę rozgrzewa wymiennik i ochładza go powietrzem domowym. Jeśli powietrza jest mało, to energia nie zostanie odebrana, temperatura wymiennika jednostki wewnętrznej pozostanie wysoka, a sprężarka jednostki zewnętrznej będzie pompować czynnik, pomimo braku możliwości odebrania od niego ciepła (modulacja nie jest przecież od zera, tylko poniżej jakiegoś progu całość się wyłącza). Czyli praca na pusto. Są wtedy niewielkie opory, ale to tak, jakby jeździć z pustymi taczkami - nieco jednak męczy, a efektu zero. Nie sugeruje nikomu ograniczania zakresu regulacji parametrów, bo to głupota. Dążenie jednak do jak najmniejszych nastaw temperatury, wydłużania czasu pracy, obniżania potrzebnej mocy, to kroki w kierunku zwiększenia COP. A wracając do "kontrowersyjnej" myśli, że wydajność wentylatora nie wpływa na COP. Załóżmy, że wentylator chodzi na maksa. Są jakieś straty na jego silniku, ale to powiedzmy niezbyt wiele. Teraz obniżając żądaną temperaturę zwiększamy COP, a przepływ powietrza nie ma tu żadnego znaczenia... pod warunkiem, że jest stały. Jednak przy małych mocach powietrze odbierze ciepło i przy mniejszym przepływie, więc można zaoszczędzić na zasilaniu wentylatora. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 pomóżcie mi w wyborze. ograniczyłem się do Gree 3.2kW. Kupuje z myślą do grzania w okresach przejściowych. Do wyboru mam trzy jednostki: - Gree Lomo Economic - 1800zł - Gree Lomo Luxury - 2600zł - Gree Viola Perfect - 2800zł U-Crown nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. Z powyższej trójki najbardziej zaawansowany i zbliżony do U-Crown jest Viola Perfect. Różnica w cenie pomiędzy Viola a Lomo Economic to 1000zł. Co zyskam kupując Viole? Nie pytam się o funkcję bo je łatwo wypunktować, ale o zużycie prądu, oszczędności, temperaturę w której utrzymują 100% mocy itp. oszczednyGrześ masz może tabelkę i wykresy dla Viola Perfect?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 12.12.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 oszczednyGrześ możesz podrzucić parę fotek jak wyglądają filtry oraz kanały w użytkowanej kanałówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.12.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 oszczednyGrześ możesz podrzucić parę fotek jak wyglądają filtry oraz kanały w użytkowanej kanałówce ? Chodzi Ci o czystość? Wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 14.12.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Na zewnątrz przez ostatnie 3 dni w nocy -7 a w dzień -3 do -4, do tego bardzo wietrznie, Lomo Eco połykało średnio 1kW/h, tyle też, że w godz. 13-22 obrabia cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 oszczednyGrześ masz może tabelkę i wykresy dla Viola Perfect?? viola jest wycofywana z rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.12.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 viola jest wycofywana z rynku... co ją zastępuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2016 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 co ją zastępuje? Generalnie to wcześniej viola była tym premium teraz u crown ale technologicznie do przodu. Pomyśl nad tym lomo luxury bo to tak jakby Viola Nawet lepszy. On i tak będzie grzał poniżej -22'C Moja kanałówka z katalogowym grzaniem -10'C przy -23'C grzała Wiadomo sprawność nie powalała ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.12.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Chodzi Ci o czystość? Wewnątrz? tak chodzi o czystość, z ciekawości pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 tak chodzi o czystość, z ciekawości pytam postaram się zrobić jutro lub w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Tymczasem od 1 grudnia od 0.00 do teraz poszło na ogrzewanie: 138 kwh z kanałówki7 kwh ze splita6 kwh z grzejnika nr 1 łazienka parter7 kwh z grzenika nr 2 łazienka piętro Temperatury różnie ale poddasze głównie dobrze ponad 21'C bywało i 23'C. Parter od 20,5 - 21'C. Gdy dogrzewane splitem czasem i 23'C. Niestety masakryczna izolacja na parterze i przeszklenia dają swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.12.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 a co sądzicie o firmie Chigo??? Dostałem dobrą cenę na model Panel152 .. http://chigo.pl/panel-152-white-premium-pro.html W tym momencie z Gree najbliżej mi do Luxury. Tylko dalej mam wątpliwości co do mocy... czy 3,5kW wystarczy... Poniżej rzut parteru i 2 różne lokalizacje jednostki wew. (niebieski lub czerwony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.12.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) ewentualnie takie Chigo.... http://wentsystem.com/pl/p/Klimatyzator-scienny-CHIGO-CS-35V3A-M169%2C-3%2C6-kW%2C-Panel-169-White-Pro%2C-WYSYLKA-GRATIS/23075520 Grafika łudząco podobna do Gree.... Czy to możliwe aby był tylko 1 bieg wentylatora?? 550 m3/h?? moc minimalna przy grzaniu to az 1550W ?? Chyba że źle to czytam.... Czy Lomo Luxury dmucha tylko góra-dół czy też na boki??? Edytowane 15 Grudnia 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 a co sądzicie o firmie Chigo??? Dostałem dobrą cenę na model Panel152 .. http://chigo.pl/panel-152-white-premium-pro.html W tym momencie z Gree najbliżej mi do Luxury. Tylko dalej mam wątpliwości co do mocy... czy 3,5kW wystarczy... Poniżej rzut parteru i 2 różne lokalizacje jednostki wew. (niebieski lub czerwony ) [ATTACH=CONFIG]375901[/ATTACH] Na twoim miejscu klimę zamontowałbym na bocznej ścianie spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.12.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dosłownie: zdjąłeś mi to z klawiatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 15.12.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 albo wrzucić do spiżarni jak jest miejsce, a na zewnątrz od strony salonu ładną kratkę - sam tak myślałem ale szerokość nie pozwalała(trochę kombinacji, aby całe powietrze wyrzucić na salon, ale też, żeby pobierać ze spiżarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts