Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Albo po Batrkowsku, allbo na ścianie zewnętrznej, między kuchnią i salonem, na wysokości tych trzech stolców. Jakiś model ze sterowanymi automatycznie poziomymi żaluzjami.

3,5kW to mało. Mam 5kW i jak na razie całkiem fajnie na 128m2, choć sugerują mi różni oni, że to za dużo i mało to-to efektywne. Polemizowałam bym.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Na twoim miejscu klimę zamontowałbym na bocznej ścianie spiżarni.

Tak, to wydaje się najlepsze miejsce. Również jestem za! :) Ale ja jednak myślałbym o kanałówce ;). Ale jak się nie da albo szkoda kasy to split. Nie wrzucałbym jednak nic nadzwyczaj mocnego tylko jak przymrozi porządnie resztę dogrzał tym źródłem dodatkowym. Względnie jak weźmiesz już coś mocniejszego to szukaj z jak największą modulacją. Możesz też pomyśleć o midei. Ten mój mission extreme fajnie sobie potrafi modulować a jest już wyposażony na mrozy. Ma gwarantowane grzanie do -27'C, jest grzała karteru i tacy. Cena całkiem też Ok. Przy -7'C trzymał mi temperaturkę na poziomie 21'C biorąc od 260-300W po dogrzaniu potem czasem wychodził wyżej ale generalnie w takim zakresie sobie jechał. Powierzchnia 18+9+4 m2 = 21'C a pokój 12 m2 20,5'C. Parter słabo izolowany.

Na twoim miejscu klimę zamontowałbym na bocznej ścianie spiżarni.

tak???

nugat_4_rz01_klima2.jpg

Ten rzut poprzednio był taki, ogólny przed zmianą.. W rzeczywistości jest tam wnęka na lodówkę.

dlaczego w tym miejscu? Będzie dmuchało na w sumie nieużytkowy gabinet, kuchnia wątpliwa. No i nie wiem czy to Lomo Luxury dmucha lewo/prawo. Dodatko będę miał problem z prowadzeniem przewodów bo jestem po tynkach/wylewkach :(

tak???

[ATTACH=CONFIG]375981[/ATTACH]

tak

dlaczego w tym miejscu?

Ponieważ będzie to najbardziej komfortowe. Siedzenie po klimą jest mało przyjemne.

Po drugie będziesz mógł szybko dogrzać pomieszczenie - gabinet jeśli zajdzie taka potrzeba.

Po trzecie, część ciepła powędruje też na pięterko.

tak

Ponieważ będzie to najbardziej komfortowe. Siedzenie po klimą jest mało przyjemne.

Po drugie będziesz mógł szybko dogrzać pomieszczenie - gabinet jeśli zajdzie taka potrzeba.

Po trzecie, część ciepła powędruje też na pięterko.

Dokładnie, nie wrzucaj tego za plecami, wybierz miejsce neutralne, to które sugerujemy z Barth'zem jest naprawdę optymalne. Względnie myśl o konsolce...? Pokazywałem kiedyś tutaj na forum. Wtedy dajesz gdzieś ją tak jak grzejnik... Są jeszcze inne bardziej bajeranckie opcje :) tylko kasa: http://www.daikin.pl/minisite/nexura/

Dokładnie, nie wrzucaj tego za plecami, wybierz miejsce neutralne, to które sugerujemy z Barth'zem jest naprawdę optymalne. Względnie myśl o konsolce...? Pokazywałem kiedyś tutaj na forum. Wtedy dajesz gdzieś ją tak jak grzejnik... Są jeszcze inne bardziej bajeranckie opcje :) tylko kasa: http://www.daikin.pl/minisite/nexura/

miejsce wygląda ok, tylko problem ze wszystkimi połączeniami do jednostki zew. (chociaż w spiżarce by tak bardzo nie przeszkadzało... ponadto umieszczenie jednostki zew. przy wejściu po prawej stronie jest niezbyt atrakcyjne - podejrzewam ze małżonka tego nie zaakceptuje ... no chyba że bym to postawił na gruncie i lekko zasłonił... hmm.. rozumiem że w tej opcji muszę mieć klimę z rozrzutem lewo/prawo? Luxury tego mnie ma. Ponadto chyba nie ma programatopra 24h.. a wydaje mi się to ciekawą opcją bo mogę sobie ustawić grzanie np. rano przed wstaniem i przed powrotem do domu.

co chyba ze jest ta opcja w module wifi...

Ma ma, musisz się pobawić przyciskiem timer'a, na pilocie kiedy świeci się ON to klima włączy się o zadanej godzinie, jeśli OFF to wyłączy się o zadanej godzinie, a jeśli świeci się ON/OFF to włączy się i wyłączy o zadanej godzinie.

czy poprzez timer można ustawić określoną temp. czy bierze ostatnio ustawioną?? czy poprzez wi-fi też to można konfigurować?

Moi rodzice, w przypływie gotówki, oraz dlatego że się starzeją, będą chcieli zmienić (już po 3 latach) ogrzewanie domu kominkiem na rzecz grzania klimatyzatorem względnie klimatyzatorami (może i ich namówię także na WM). Będę mógł tutaj zapodać projekt w celu wstępnego opracowania planu inwestycyjnego? W końcu co wiele głów to nie jedna. :cool:

czy poprzez timer można ustawić określoną temp. czy bierze ostatnio ustawioną?? czy poprzez wi-fi też to można konfigurować?
Bierze ostatnią zadaną temp. Poza tym z pilota timer możesz ustawić tylko na 1 cykl ON/OFF. Nie wiem co się da modułem WIFI bo z niego nie korzystam, podejrzewam, że przez WIFI można już dowolnie sterować urządzeniem. Ewentualnie można zastosować programator do gniazdka, ale tego też nie stosuję, bo nie wiem czy to jest "zdrowe" dla urządzenia, ale raczej wydaje mi się, że nie bardzo.

Bierze ostatnią zadaną temp. Poza tym z pilota timer możesz ustawić tylko na 1 cykl ON/OFF. Nie wiem co się da modułem WIFI bo z niego nie korzystam, podejrzewam, że przez WIFI można już dowolnie sterować urządzeniem. Ewentualnie można zastosować programator do gniazdka, ale tego też nie stosuję, bo nie wiem czy to jest "zdrowe" dla urządzenia, ale raczej wydaje mi się, że nie bardzo.

ale rozumiem że moduł WiFi posiadasz?? W Luxury powinien byc w standardzie...

Nie mam modułu i nie przewiduję w ciągu najbliższego kwartału.

Dziwne, rozmawiałem z doradcą technicznym Gree i potwierdził że Wifi w Luxury jest w standardzie. W Economic trzeba dokupić.. W ogóle to niezły bałagan jest w dokumentacji Gree... w jednej ulotce piszą jedno w drugiej zupełnie coś odwrotnego.... i na czym się tu opierać :(

Dziwne, rozmawiałem z doradcą technicznym Gree i potwierdził że Wifi w Luxury jest w standardzie. W Economic trzeba dokupić.. W ogóle to niezły bałagan jest w dokumentacji Gree... w jednej ulotce piszą jedno w drugiej zupełnie coś odwrotnego.... i na czym się tu opierać :(

To co mówiłem :) Ci co sprzedają na hurtowniach tzn. dystrybutorzy to czasem jest masakra. Sam sprawdzam wszystko na tyle ile się da. Kiedyś przygotowałem sobie rozdzielacze do kanałówki Gree zgodnie z najnowszym katalogiem mając zapewnienia że wymiary są OK. Tymczasem przyszło urządzenie a tu lipa zupełnie co innego... I bądź tutaj mądry. A w ulotkach bywa masę błędów. Znów odwołam się do kanałówki, w jednej kanałówka gree grzeje do -10'C a w drugiej do -15'C :)