oszczednyGrześ 07.01.2017 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Lomo Economic śmiga aż miło przy -22 ale jego wydajność jest znacznie niższa niż Lomo Luxury , dłuższe defrosty w przypadku economica ( wprawdzie nie tak długie jak w LG basicu 45 min pierwszy defrost ) ale przy słabo izolowanych lokalach Luxury radzi sobie o wiele lepiej, a co za tym idzie taniej Dziękuje za potwierdzenie, bo jak widać, nadal wiele osób nie wierzy w to co potrafią współczesne klimy. Ktoś nawet gdzieś twierdzi, że Gree U-Crown w mróz -20'C da tyle co farelka... Ale lepiej bzdury pisać niż samemu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ale kable COP=1 dużo lepsze i tylko o około 30% droższe w eksploatacji. Kable to komfort ciepłej podłogi. Bezcenne. Ale tylko na bdb izolacji. Dobrze dobrana kanałówka plus kable to układ świetnie się sprawdzający. Jak podawałem domek 100m2 z bdb izolacjami za grudzień przy 23'c w domu zjadł 200 kwh w takim systemie. Inna sprawa, że nie każdemu może się podobać grzanie powietrza. Ale przypominam, że split to inny komfort (gorszy) niż kanałówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Moja midea mission extreme przy -20'C maksymalnie nawiewała 50'C przy poborze 1,1kw na wentylatorze na maks. Test zakończyłem przed momentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eltea 07.01.2017 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Dziękuje za potwierdzenie, bo jak widać, nadal wiele osób nie wierzy w to co potrafią współczesne klimy. Ktoś nawet gdzieś twierdzi, że Gree U-Crown w mróz -20'C da tyle co farelka... Ale lepiej bzdury pisać niż samemu sprawdzić. U-Crowny montowaliśmy u klienta który klimatyzacją ogrzewa cały dom ( 180m2 6 pomieszczeń , łazienki ma w DEVi a reszta Gree U-Crowny. Mamy pisemny glejt od Free Polska że te urządzenia maja pracować bezawaryjnie do temp -30 stopni w klasie energetycznej A+++ . Instalacje klimatyzacyjna ma na odrębnym pod liczniku celem weryfikacji realnych kosztów. Jeszcze jakieś wątpliwości Panowie ? Gość jedną inwestycją załatwił sobie komfort zimą i latem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2017 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 U-Crowny montowaliśmy u klienta który klimatyzacją ogrzewa cały dom ( 180m2 6 pomieszczeń , łazienki ma w DEVi a reszta Gree U-Crowny. Mamy pisemny glejt od Free Polska że te urządzenia maja pracować bezawaryjnie do temp -30 stopni w klasie energetycznej A+++ . Instalacje klimatyzacyjna ma na odrębnym pod liczniku celem weryfikacji realnych kosztów. Jeszcze jakieś wątpliwości Panowie ? Gość jedną inwestycją załatwił sobie komfort zimą i latem . I macie dane ile kosztuje go ogrzewanie? Ile ma tych u-crownów. Dom jak izolowany? jest rekuperacja mam nadzieję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.01.2017 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Drugi nawiedzony handlarz.(alterco.pl)Ten już z otwartą przyłbicą walczy klienta. Grześ przynajmniej się trochę kryguje Nie neguję zalet stosowania klimatyzacji, w tym dla ogrzewania. Mam zapewne w tej mierze więcej doświadczeń niż obaj Panowie razem wzięci.Wasz entuzjazm, którym z powodów marketingowych usiłujecie zarazić nieświadomych potencjalnych użytkowników drażni mnie z prostej przyczyny.Wskazujecie wyłącznie na cudowne właściwości grzania klimatyzatorami, starannie pomijając ciemniejsze strony, w tym w szczególności dotyczące komfortu. Cyfry? Jaki problem. "Będzie działał do -30". Ile bierze prądu? "Prawie nic, ze 300-400 W".Szumi? "No trochę, ale w sypialni da się spać".I tak dalej w kółko.Funkcjonować być może będzie, jak wynika z wykresu Moliera, ale z jaką wydajnością i z jakim natężeniem hałasu.Najprościej przystawić chiński pirometr do wylotu klimy i pochwalić się z dumą; Pracuje i to z temperaturą bliską krytycznej dla R410a. Tak się składa, że przeciętny użytkownik nie będzie przystawiał nóg czy rąk do wylotu klimatyzatora.Zazwyczaj będzie od niego w odległości kilku metrów i tam ma być mu ciepło, cicho i bez przeciągu. Po prostu komfortowo. Wypadałoby panowie handlarze, by być choć odrobinę wiarygodnym zrobić to kompleksowo - mierzyć temp. choćby 1 metr od wylotu, do tego jakiś chociażby prosty anemometr i równie prosty decybelomierz.Termometr referencyjny ustawcie niekoniecznie w centrum nawiewu, a powiedzmy pod przeciwległą ścianą.Wówczas prezentujcie wyniki, nawet gdyby w związku z użyciem prymitywnych amatorskich narzędzi przekraczały dane katalogowe producenta. Ponadto pragnę zauważyć, że o komforcie nie macie panowie najmniejszego pojęcia. Chłodno pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eltea 08.01.2017 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Drugi nawiedzony handlarz.(alterco.pl) Ten już z otwartą przyłbicą walczy klienta. Grześ przynajmniej się trochę kryguje Nie neguję zalet stosowania klimatyzacji, w tym dla ogrzewania. Mam zapewne w tej mierze więcej doświadczeń niż obaj Panowie razem wzięci. Wasz entuzjazm, którym z powodów marketingowych usiłujecie zarazić nieświadomych potencjalnych użytkowników drażni mnie z prostej przyczyny. Wskazujecie wyłącznie na cudowne właściwości grzania klimatyzatorami, starannie pomijając ciemniejsze strony, w tym w szczególności dotyczące komfortu. Cyfry? Jaki problem. "Będzie działał do -30". Ile bierze prądu? "Prawie nic, ze 300-400 W". Szumi? "No trochę, ale w sypialni da się spać". I tak dalej w kółko. Funkcjonować być może będzie, jak wynika z wykresu Moliera, ale z jaką wydajnością i z jakim natężeniem hałasu. Najprościej przystawić chiński pirometr do wylotu klimy i pochwalić się z dumą; Pracuje i to z temperaturą bliską krytycznej dla R410a. Tak się składa, że przeciętny użytkownik nie będzie przystawiał nóg czy rąk do wylotu klimatyzatora. Zazwyczaj będzie od niego w odległości kilku metrów i tam ma być mu ciepło, cicho i bez przeciągu. Po prostu komfortowo. Wypadałoby panowie handlarze, by być choć odrobinę wiarygodnym zrobić to kompleksowo - mierzyć temp. choćby 1 metr od wylotu, do tego jakiś chociażby prosty anemometr i równie prosty decybelomierz.Termometr referencyjny ustawcie niekoniecznie w centrum nawiewu, a powiedzmy pod przeciwległą ścianą. Wówczas prezentujcie wyniki, nawet gdyby w związku z użyciem prymitywnych amatorskich narzędzi przekraczały dane katalogowe producenta. Ponadto pragnę zauważyć, że o komforcie nie macie panowie najmniejszego pojęcia. Chłodno pozdrawiam Pratchawiec A w tej bajce był smok ??!! A tak dla ścisłości elterco.pl a nie "alterco.pl" i nie jesteśmy handlarzami tylko na co dzień zajmujemy się instalacją KLIMATYZACJI rożnych marek a że GREE na chwilę obecną ma najlepszą ofertę na pompy ciepła Powietrze - Powietrze więc pozwoliłem sobie "się udzielić w temacie" wiec panie "Pratchawiec" czasem warto posłuchać PRAKTYKÓW ( nie myląc z "wciskaczami" ) którzy rzetelnie doradzą i zaproponują najbardziej optymalne rozwiązanie a nie pierwszego lepszego splita z oferty na którym mają największe "bicie". Udzielam się tylko w tematach w których mogę pomóc swoja wiedzą i doświadczaniem a na brak klientów nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.01.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ten komfort grzania klimą jest daleki od optymalnego. Z kablami to nie żart. Mam, używam, wiem. Poza tym klima nie obgoni całego sezonu, no i kosztuje tyle, co kilka lat grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ten komfort grzania klimą jest daleki od optymalnego. Z kablami to nie żart. Mam, używam, wiem. Poza tym klima nie obgoni całego sezonu, no i kosztuje tyle, co kilka lat grzania. Trzeba by być głupim by zakładać same klimatyzatory do grzania. Przypomnę jeszcze raz. Skoro przydaje się chłodzenie latem a i klimy obecnie świetnie potrafią grzać to warto je zrobić w tandemie z podłogówką na prąd ponieważ zimą obniżą koszty ogrzewania a latem tanio schłodzą. Nie wyobrażam sobie splita w każdym pokoju. I raz jeszcze, split to inny komfort niż kanałówka dobrze rozprowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.01.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Czy inni uzytkownicy Lomo mogą potwierdzić te rewelacyjne osiągi szczególnie jeżeli chodzi o temp wyrzutu?? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Drugi nawiedzony handlarz.(alterco.pl) Ten już z otwartą przyłbicą walczy klienta. Grześ przynajmniej się trochę kryguje Nie neguję zalet stosowania klimatyzacji, w tym dla ogrzewania. Mam zapewne w tej mierze więcej doświadczeń niż obaj Panowie razem wzięci. Wasz entuzjazm, którym z powodów marketingowych usiłujecie zarazić nieświadomych potencjalnych użytkowników drażni mnie z prostej przyczyny. Wskazujecie wyłącznie na cudowne właściwości grzania klimatyzatorami, starannie pomijając ciemniejsze strony, w tym w szczególności dotyczące komfortu. Cyfry? Jaki problem. "Będzie działał do -30". Ile bierze prądu? "Prawie nic, ze 300-400 W". Szumi? "No trochę, ale w sypialni da się spać". I tak dalej w kółko. Funkcjonować być może będzie, jak wynika z wykresu Moliera, ale z jaką wydajnością i z jakim natężeniem hałasu. Najprościej przystawić chiński pirometr do wylotu klimy i pochwalić się z dumą; Pracuje i to z temperaturą bliską krytycznej dla R410a. Tak się składa, że przeciętny użytkownik nie będzie przystawiał nóg czy rąk do wylotu klimatyzatora. Zazwyczaj będzie od niego w odległości kilku metrów i tam ma być mu ciepło, cicho i bez przeciągu. Po prostu komfortowo. Wypadałoby panowie handlarze, by być choć odrobinę wiarygodnym zrobić to kompleksowo - mierzyć temp. choćby 1 metr od wylotu, do tego jakiś chociażby prosty anemometr i równie prosty decybelomierz.Termometr referencyjny ustawcie niekoniecznie w centrum nawiewu, a powiedzmy pod przeciwległą ścianą. Wówczas prezentujcie wyniki, nawet gdyby w związku z użyciem prymitywnych amatorskich narzędzi przekraczały dane katalogowe producenta. Ponadto pragnę zauważyć, że o komforcie nie macie panowie najmniejszego pojęcia. Chłodno pozdrawiam Pratchawiec A czy ty potrafisz normalnie podchodzić do człowieka czy każdego atakujesz? Typowe polskie piekiełko... Nie znasz człowieka a wypisujesz bzdety. Proszę abyś zrozumiał jeszcze raz co powtarzam. Nie uważam ogrzewania klimą za super rozwiązanie bo takich nie ma! Znam ogrzewanie węglem, gazem, kaflakiem, kozą, kominkiem, czystym prądem... Kiedyś sam nie wierzyłem w to, że można klimą grzać. Ale skoro w wielu krajach dużo zimniejszych od naszego potrafiło i nadal potrafi się sprawdzać to czemu nie spróbować. Spróbowałem więc i efekty były bdb. I po raz kolejny Skoro przydaje się chłodzenie latem a i klimy obecnie świetnie potrafią grzać to warto je zrobić w tandemie z podłogówką na prąd ponieważ zimą obniżą koszty ogrzewania a latem tanio schłodzą. Nie wyobrażam sobie splita w każdym pokoju. I raz jeszcze, split to inny komfort niż kanałówka dobrze rozprowadzona. Dodatkowo koszty instalacji są nieduże. W dobrze zaizolowanych domach niewiele potrzeba a i w tych gorzej też potrafią zrobić różnicę. Dalej, te słowa: Szumi? "No trochę, ale w sypialni da się spać". to wybacz kolego nie moje ale użytkownika. Pirometr to nie zabawka z hipermarketu jak coś...tylko lepszej klasy urządzenie ale mniejsza o to. Sprawdzałem ile potrafi nagrzać powietrze i tyle. Czego się doszukujesz? Dziurę w całym zawsze można znaleźć... O jakiej temperaturze krytycznej dla r410a mówisz?! -20'C? Coś ci się pomyliło chyba. Jaka jest temperatura wrzenia r410a? Co do ciepła to dom trzeba dobrze zaizolować a następnie dobrać rozwiązanie, które jak najlepiej będzie uzupełniać straty jeśli takowe są. Można i owszem dać sobie pompę p-w, klimakonwektor, kominek i też będzie ok. Ale znam tańsze rozwiązania. I raz jeszcze sama klima do grzania w domu to nie rozwiązanie idealne tym bardziej na splitach! Chociaż znam domy gdzie ludzie grzeją tylko kanałówką w Polsce a w innych krajach jest tego masę! Ale u nas to beee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Czy inni uzytkownicy Lomo mogą potwierdzić te rekreacyjne osiągi szczególnie jeżeli chodzi o temp wyrzutu?? Niech michał weźmie i pomierzy pirometrem. Ja tak zrobiłem wczoraj przy -20'C. Nawiew był na auto jak pamiętam. Chyba, że pirometr nie okłamał... Mój mission midea przy -20'C dmuchał wczoraj na poziomie 50'C. Tyle w temacie mam do powiedzenia. Jak się wkurzę to podjadę i dzisiaj i film nagram. Nie wiem tylko czy znajdę czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 08.01.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Hej. Czytam wasz wątek gdyż w marcu będę rozpoczynał budowę ogrzewania w domu szkieletowym.* Miałem już wizję,* ale po przeczytaniu wątku, zglupialem. Od początku.* Mój dom to szkieleciak. Parter i poddasze użytkowe.* Razem ok. 82m2 użytkowej. 8.8m x 7.5 plus garaż 3.5x6.5m . Garaż jest doklejony do domu z jednej strony. Nie zakładam by go ogrzewać jakoś specjalnie. Garaż będzie "kotłownią". Dom to będzie elewacja drewniana/5cm welna/osb12/welna 15cm/osb12/kartongips (specjalnie pominąłem folie para i wiatro izolacyjne). Podłoga na legarach a pomiędzy nimi 10cm welny. Podłoga między piętrami* 20cm. Dach to 20cm+5 (lub 10)cm welny, zobaczę jak wyjdzie Okna standard, dwu szybowe. I teraz mój pomysł był taki : Rekuperator 100m3/h. Wywiew z łazienki na piętrze i parterze + kuchnia. Nawiew do salonu i sypialni na piętrze.* Łącznie: Wyloty brudnego powietrza parter 2x i piętro 1x Wyloty czystego powietrza* parter 1x piętro 3x Do tego ogrzewanie kanałowe przy użyciu LG CM18/UU18W. Wyjście z niego chciałem zrobić 2xfi250 na thermoflexach i robić podzielone na dwie nitki grzanie domu. Z jednej nitki grzać* łazienki,* kuchnia, wiatrołap i odrobinę garaż.* A z drugiej nitki miałoby być salon (2 wyloty) i trzy sypialnie na górze. Wszystko na termoflexach fi250 zakończone anemostatami z żaluzjami. Czerpnia w korytarzu ... 2x200,* również termoflex. Wiatrołap, kuchnia i dwie łazienki dostaną ogrzewana podłogę elektrycznie. Tak,* by było miło w stopy . Dlaczego CM18/UU18W?* Bo kosztuje tylko 6000zl i pracuje do -18. A co poniżej? Myślałem do tego dołożyć dwie nagrzewnice kanałowe(fi250).* Na jedną nitke 1kW a drugą* 2.5kW gdyby klima się wyłączyła przy takich mrozach jak wczoraj (-22). Wtedy włączę wentylator sam i te grzalki. Jedna czy dwie doby to jakoś nie zbankrutuje. CWU będzie pompa* aristona 240l. Schemat domu podrzucę wieczorem. Dzięki za wszelkie sugestie. Będę się dzielił spostrzeżeniami gdyż i tak na 100% będzie Kanałówka z Pompą PP. Kwestia tylko, czy moje pomysły są dobre i ewentualnie jak je ulepszyć. Założenie takie, by było tanio i wygodnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.01.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Grzesiu Oszczędny Otwieram wieczorem forum M Ogrzewanie - GrzesiuPompy ciepła - GrzesiuWentylacja - Grzesiu Otwieram lodówkę ...... Wszędzie Cie pełno.Wszędzie peany na cześć Gree.Setki porad, tabelek i rekomendacji.Zero kompetencji w zakresie chłodnictwa.cyt. O jakiej temperaturze krytycznej dla r410a mówisz?! -20'C? Coś ci się pomyliło chyba. Jaka jest temperatura wrzenia r410a?Ręce opadają.Jak jeszcze nabijesz postów, a lekko Ci to idzie uzyskasz status NAJLEPSZEGO DORADCYSzczęka i ręce opadają. Tyle tytułem komentarzain meriti Raz jeszcze podkreślam, że nie jestem przeciwnikiem wykorzystania klimatyzacji dla dogrzewania domu.Świadczyć o tym mogą polemiczne wprawdzie, ale w gruncie rzeczy afirmatywne posty dotyczące tej materii, nphttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?275600-Gree-U-Crown-w-praktyce&p=7362462&viewfull=1#post7362462http://forum.muratordom.pl/showthread.php?275600-Gree-U-Crown-w-praktyce&p=7362505&viewfull=1#post7362505http://forum.muratordom.pl/showthread.php?275600-Gree-U-Crown-w-praktyce&p=7362582&viewfull=1#post7362582 I jeszcze jedno Przyzwoicie i profesjonalnie wykonana instalacja nadmuchowa do ogrzewania domu z wykorzystaniem odpowiedniej jednostki (ek) kanałowej będzie Szanownych użytkowników kosztować więcej niż porównywalna mocą PC powietrze woda i to nie od Meetunga.Chyba, że kanałówkę kupimy ze szrotu a kanały połączymy drutem lub innymi ersatzami. Zostańcie szanowni potencjalni użytkownicy przy zwykłych splitach ze średniej półki.Spełnią w całości rozsądne oczekiwania w zakresie zarówno letnim jak i nawet w okresie lekkiej zimy. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.01.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Kłaniam. http://emotikona.pl/emotikony/pic/papa.gif Jako użytkowników Gree U Crown (dobrze, że tak przymroziło) i nie związany z żadnym instalatorstwem, powołałem się na samozwańczego rzecznika obiektywnego forumowicza, w skrócie SROF...http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj2.gif Mamy pisemny glejt od Free Polska że te urządzenia maja pracować bezawaryjnie do temp -30 stopni w klasie energetycznej A+++ . Instalacje klimatyzacyjna ma na odrębnym pod liczniku celem weryfikacji realnych kosztów. Jeszcze jakieś wątpliwości Panowie ? . Prosimy o głębszą refleksję przy podawaniu danych (innymi słowy forumowicze to nie durnie), ta klasa A+++ jest dla Hiszpanii (dla klimatu ciepłego), dla naszej ojczyzny to A+ i SCOP = 3,8. Ale kable COP=1 dużo lepsze i tylko o około 30% droższe w eksploatacji. Ten komfort grzania klimą jest daleki od optymalnego. Z kablami to nie żart. Mam, używam, wiem.. Przemek, ja to Cię podziwiam, za tą budowę i wiedzę. Serio, serio. Ale pomieszkaj parę lat w tym co stworzyłeś, to pogadamy. Nie neguję zalet stosowania klimatyzacji, w tym dla ogrzewania. Negujesz, negujesz.... "poczytaj się" na chłodno. Szumi? "No trochę, ale w sypialni da się spać". Funkcjonować być może będzie, jak wynika z wykresu Moliera, ale z jaką wydajnością i z jakim natężeniem hałasu. Sama prawda, sama prawda. Dzisiaj moja druga połowa stwierdziła (przy - 22*C), że nam jakiś traktor po ulicy jeździ. - Nie ma luba, to nie traktor, to nasz klimatyzator....- rzekłem jej. A mamy do jedn. zewn. dobre kilkanaście metrów. Do tego split zasuwa na wyższych obrotach i mimo tego, że wisi w korytarzu (daleko od sypialni) zaczyna przeszkadzać w spaniu. Poza tym klima nie obgoni całego sezonu,. A skąd to przeświadczenie? Dobrze dobrana kanałówka plus kable to układ świetnie się sprawdzający. Jak podawałem domek 100m2 z bdb izolacjami za grudzień przy 23'c w domu zjadł 200 kwh w takim systemie.. Grześ nie mam zamiaru zarzucać Ci mówienia (pisania) nieprawdy, ale nie wierzę, że kanałówki są bardziej ekonomiczne od splita. Bo, przepraszam bardzo, z jakiego fizycznego tytułu? Nie wierzę, też w te rewelacyjne wyniki, które podajesz. Trudno znaleźć lepiej ocieplony dom aniżeli Barth3z, a jemu wychodzi mniej więcej tyle samo. U Crown + kable. No dobra, jako SROF, naraziłem się wszystkim.http://emotikona.pl/emotikony/pic/sumo.gif Teraz ring wolny, zepchnijcie moje mundrości w czeluście. Tylko zluzujcie proszę temp. razgawora. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 No dobra, jako SROF, naraziłem się wszystkim.http://emotikona.pl/emotikony/pic/sumo.gif w końcu ktoś podszedł metodycznie do tego bałaganu. osobiście użytkuję taniego chińczyka z castoramy ale niestety u mnie takich temperatur nie było żeby się wypowiadać. najniżej było -10*C. jestem za merytoryczną krytyką wszelkich "rewelacji" na tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 w skrócie SROF... Padłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.01.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Kłaniam. http://emotikona.pl/emotikony/pic/papa.gif Negujesz, negujesz.... "poczytaj się" na chłodno. Sama prawda, sama prawda. Dzisiaj moja druga połowa stwierdziła (przy - 22*C), że nam jakiś traktor po ulicy jeździ. - Nie ma luba, to nie traktor, to nasz klimatyzator....- rzekłem jej. A mamy do jedn. zewn. dobre kilkanaście metrów. Do tego split zasuwa na wyższych obrotach i mimo tego, że wisi w korytarzu (daleko od sypialni) zaczyna przeszkadzać w spaniu. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gif Przez 8 lat, o czym kilkakrotnie pisałem, grzałem mój poprzedni dom klimatyzacją. Efekty ekonomiczne, o czym pisałem - bezsporne. Klima "zwróciła" mi się w ciągu 3 lat. Komfort - no cóż dość dużo kompromisów. Chłodna czy wręcz zimna podłoga, takież ściany i wszystko czego dotknąłeś. Można żyć. Jednak nie sposób, jak wynika z moich doświadczeń grzać dom klimą w okienkach taryfowych. Chwila po wyłączeniu - w domu zimno. Wystarczyło jedna choć na dwie godziny włączyć kable i sytuacja zmieniała się diametralnie. Dlatego uważam, że klima stanowić powinna cenne wsparcie dla rozumnie użytkowanej podłogówki. Tak z powodów ekonomicznych jak i zachowania odpowiedniego komfortu. Do spełnienia tych oczekiwań wystarczą jednak zwykłe proste, wręcz budżetowe inwertery. Nie powinno ich się katować pacą w warunkach ekstremalnych, w których znacznie lepiej sprawdzają się inne sposoby ogrzewania. Zdaję sobie sprawę, że trudno porównywać dzisiejsze klimatyzatory z tymi moimi z 2005 r, choć wówczas były one z najwyższej półki, a i dziś wielu średniakom do nich daleko. Jednak promowanie na siłę grzania klimą, bez oglądania się na pozostałe, poza stricte ekonomicznymi, aspekty uważam za co najmniej nie przemyślane i lekkomyślne. Wręcz za sabotaż uznaje promowanie klimatyzacji kanałowej i to jako głównego czy wręcz wyłącznego źródła ogrzewania domu. Do takiego ogrzewania rzadko który budowany w Polsce tradycyjny dom o ciężkiej konstrukcji się nadaje. Przy tym instalacja kanałów winna być starannie wykonana i przede wszystkim zaprojektowana. To nie wentylacja mechaniczna, nie te przepływy, nie te temperatury, nie ta automatyka. Trzeba również uświadomić potencjalnych użytkowników o bezwzględnej potrzebie a zwłaszcza o kosztach serwisu takich instalacji. Na ten temat i wiele innych okoliczności ani słowa. Wynika to, jeśli chodzi o Grzesia z prozaicznej przyczyny; jest totalnym ignorantem jeśli chodzi o chłodnictwo. Nie rozróżnia co wytłuściłem w cytacie, temperatury wrzenia R410a od jego temperatury krytycznej, Dobitnie świadczy to o zerowej wiedzy w tej mierze. Sąd moje obawy, że uzyska niedługo status NAJLEPSZEGO DORADCY. Nie on pierwszy i zapewne nie ostatni, niestety! Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Przez 8 lat, o czym kilkakrotnie pisałem, grzałem mój poprzedni dom klimatyzacją. Efekty ekonomiczne, o czym pisałem - bezsporne. Klima "zwróciła" mi się w ciągu 3 lat. Komfort - no cóż dość dużo kompromisów. Chłodna czy wręcz zimna podłoga, takież ściany i wszystko czego dotknąłeś. Można żyć. Jednak nie sposób, jak wynika z moich doświadczeń grzać dom klimą w okienkach taryfowych. Chwila po wyłączeniu - w domu zimno. Wystarczyło jedna choć na dwie godziny włączyć kable i sytuacja zmieniała się diametralnie. Dlatego uważam, że klima stanowić powinna cenne wsparcie dla rozumnie użytkowanej podłogówki. Tak z powodów ekonomicznych jak i zachowania odpowiedniego komfortu. Do spełnienia tych oczekiwań wystarczą jednak zwykłe proste, wręcz budżetowe inwertery. Nie powinno ich się katować pacą w warunkach ekstremalnych, w których znacznie lepiej sprawdzają się inne sposoby ogrzewania. Zdaję sobie sprawę, że trudno porównywać dzisiejsze klimatyzatory z tymi moimi z 2005 r, choć wówczas były one z najwyższej półki, a i dziś wielu średniakom do nich daleko. Jednak promowanie na siłę grzania klimą, bez oglądania się na pozostałe, poza stricte ekonomicznymi, aspekty uważam za co najmniej nie przemyślane i lekkomyślne. Wręcz za sabotaż uznaje promowanie klimatyzacji kanałowej i to jako głównego czy wręcz wyłącznego źródła ogrzewania domu. Do takiego ogrzewania rzadko który budowany w Polsce tradycyjny dom o ciężkiej konstrukcji się nadaje. Przy tym instalacja kanałów winna być starannie wykonana i przede wszystkim zaprojektowana. To nie wentylacja mechaniczna, nie te przepływy, nie te temperatury, nie ta automatyka. Trzeba również uświadomić potencjalnych użytkowników o bezwzględnej potrzebie a zwłaszcza o kosztach serwisu takich instalacji. Na ten temat i wiele innych okoliczności ani słowa. Wynika to, jeśli chodzi o Grzesia z prozaicznej przyczyny; jest totalnym ignorantem jeśli chodzi o chłodnictwo. Nie rozróżnia co wytłuściłem w cytacie, temperatury wrzenia R410a od jego temperatury krytycznej, Dobitnie świadczy to o zerowej wiedzy w tej mierze. Sąd moje obawy, że uzyska niedługo status NAJLEPSZEGO DORADCY. Nie on pierwszy i zapewne nie ostatni, niestety! Pozdrawiam Pratchawiec I tak odwrócisz kota ogonem co bym nie napisał. Przyzwyczaiłem się do tego. Raz jeszcze pragnę CIĘ uświadomić. Nikomu nie poleciłbym ogrzewania domu samym klimatyzatorem! Chociaż tacy są. Piszę od tym od samego początku. Nie widzisz, nie chcesz widzieć, lubisz jak wielu szukać problemów? Skąd wiesz co rozróżniam co nie? Zadałem Ci pytanie o temperaturę wrzenia jak ty pisałeś o krytycznej o tak po prostu a ty już wiesz kto jest jakim ignorantem. A teraz po kolei odnośnie tego co piszesz Komfort - no cóż dość dużo kompromisów. Chłodna czy wręcz zimna podłoga, takież ściany i wszystko czego dotknąłeś. Bezsprzecznie! Ale od tego jest izolacja to raz a dwa podłogówka. Jak ktoś ma dom źle zaizolowany to nie wrzuci się mu podłogówki żeby grzał grunt i płacił krocie za ogrzewanie. Dlatego zawsze mówię o grubej warstwie izolacji w podłodze. Byli już tacy co twierdzili że po co, nie trzeba e tam. Tutaj na forum nie jeden. Jakoś coraz mniej takich. Chwila po wyłączeniu - w domu zimno. Racja jak mamy do czynienia ze słabo izolowanym domem gdzie wieje jak popadnie. Dom musi być bezwzględnie szczelny. Jak dom jest ciepły to chwila (ile ona trwa) nie powoduje że robi się zimno. Mamy też podłogówkę jak akurat w domu można ją założyć. A poza tym nie wyłączamy ogrzewania pompą kanałową, chodzi cały czas. Dlatego uważam, że klima stanowić powinna cenne wsparcie dla rozumnie użytkowanej podłogówki. Tak z powodów ekonomicznych jak i zachowania odpowiedniego komfortu. Dokładnie praca w tandemie. Klima grzeje taniej niż kable, czy coś innego precyzyjnie sterowanego. Mamy komfort ciepłej podłogi. I o tym piszę. Do spełnienia tych oczekiwań wystarczą jednak zwykłe proste, wręcz budżetowe inwertery. Nie powinno ich się katować pacą w warunkach ekstremalnych, w których znacznie lepiej sprawdzają się inne sposoby ogrzewania. Co to znaczy proste? Sprzęt za 1500 zł jest prosty czy nie? Katalogowo zapewniający wysokie parametry pracy do -22'C. To już ekstremalnie czy nie? Dalej ile mamy warunków ekstremalnych? Warunki ekstremalne trzeba też korelować z danym budynkiem. Dla jednego budynku będzie ekstremalnie zaczynało się przy -10 a dla super izolowanego znacznie dalej. Mniej ciepła potrzeba mniej będzie męczyć się sprężarka. A pompy p-w? Dla nich kiedy i jak mamy ekstremalnie? Jednak promowanie na siłę grzania klimą, bez oglądania się na pozostałe, poza stricte ekonomicznymi, aspekty uważam za co najmniej nie przemyślane i lekkomyślne Raz jeszcze. Latem przydaje się chłodzenie więc klimę zwykle się zakłada. Zimą skoro może ona z COP > 1 zagrzać bardzo fajnie to można ją zrobić w tandemie z podłogówką elektryczną np. Jak ktoś nie chce to nie musi. Ile ludzi tyle zdań. Ty uważasz że pompa ciepła p-w plus klimakonwektor to super sprawa i jest cool. Inny uważa węgiel, jeszcze inny gaz, kolejny biomasę, kominek itd. itp. Każdy ma w pewnej części swoją rację. Ja przedstawiam swoje, szanuje innych. Nie atakuje a dyskutuję. Ale tak jak mówiłem, nie dziwi mnie typowe polskie piekiełko. I właśnie wracając do doradcy, nie wiem o co Ci znów chodzi. Człowieku, nie miałeś okazji ze mną rozmawiać jak niektórzy z forum którzy mieli okazję się spotkać i normalnie porozmawiać. Przede wszystkim kulturalnie. Nigdy nikogo nie ZMUSZAM to konkretnych rozwiązań tylko podaję za i przeciw. Zawsze polecam zrobić dobrze zaizolowany dom i szczelny z rekuperacją. Potem uświadamiam, że koszty grzejąc nawet czystym prądem są zadowalające. Podaję realne przykłady. A reszta należy już do ludzi to co wybiorą. Początkiem zawsze jest IZOLACJA!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Komfort - no cóż dość dużo kompromisów. Chłodna czy wręcz zimna podłoga, takież ściany i wszystko czego dotknąłeś. Można żyć. Jednak nie sposób, jak wynika z moich doświadczeń grzać dom klimą w okienkach taryfowych. Chwila po wyłączeniu - w domu zimno. Chłodna, czy też wręcz zimna podłoga jest również przy ogrzewaniu grzejnikowym. A w takich domach żyją miliony ludzi w Polsce. Przesadzasz z pojęciem komfortu. Grzać w okienkach taryfowych się da - no ja do końca to nie umiem - ale się da. Obniżanie w drogiej, podbijanie w taniej taryfie. Dokładnie tak samo, jak przeważająca część grzejących PC. A z tego co czytam, to Grześ jest za tym, by kanałówki/splita nie wyłączać. Więc i efektu zimna zaraz po wyłączeniu nie będzie. Dlatego uważam, że klima stanowić powinna cenne wsparcie dla rozumnie użytkowanej podłogówki. Tak z powodów ekonomicznych jak i zachowania odpowiedniego komfortu. O widzisz !!! Mam identyczne odczucia i refleksje. Zwłaszcza, że IMO, ów komfort oznaczać będzie również chłodzenie latem. Dla niektórych, zwłaszcza z problemami zdrowotnymi (układ naczyniowy, sercowy, oddechowy) możliwość przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu to bardzo ważna sprawa. Jednak promowanie na siłę grzania klimą, bez oglądania się na pozostałe, poza stricte ekonomicznymi, aspekty uważam za co najmniej nie przemyślane i lekkomyślne. Wręcz za sabotaż uznaje promowanie klimatyzacji kanałowej i to jako głównego czy wręcz wyłącznego źródła ogrzewania domu. To, że nie mamy doświadczenia w tym ogrzewaniu (my Polacy) i w przytłaczającej większości mamy domy murowane, nie oznacz jeszcze, że promowanie ogrzewania nadmuchowego jest sabotażem. Przy tym instalacja kanałów winna być starannie wykonana i przede wszystkim zaprojektowana. To nie wentylacja mechaniczna, nie te przepływy, nie te temperatury, nie ta automatyka. Trzeba również uświadomić potencjalnych użytkowników o bezwzględnej potrzebie a zwłaszcza o kosztach serwisu takich instalacji. Na ten temat i wiele innych okoliczności ani słowa. Ja o tym wiem. Zgadzam się z tym co napisałeś. Swego czasu też apelowałem do Grzesia, by wziął jakiś przypadek na warsztat. I rozrysował wszystko od A do Z. Policzył przepływy powietrza dla danych temp., hałas, wydajności, koszty. Konkretny dom, konkretne rysunki. Nie zdjęcia czegoś wiszącego na suficie, czy zdjęcie jakiegoś pomiaru. Dom o takim i takim zapotrzebowaniu, temp. w poszczególnych pomieszczeniach, jak sterowana, w jakim zakresie, gdzie ułożone kanały, jak i gdzie odpływ kondensatu z jednostek przy grzaniu i chłodzeniu. Ilość instalacji chłodniczej itd itd. Tego niestety brakuje. W pełni zgadzam się natomiast z tym co napisał Grześ odnośnie zainstalowania klimy do chłodzenia i jej wykorzystania do grzania. Dokładnie tak było ze mną. W pierwszej kolejności ma chłodzić (niestety moje zdrowie...), a przy okazji, skoro już ma być to niech "na siebie zarobi" zimą. I tak właśnie robi. Pozdrawiam SROF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts