oszczednyGrześ 08.01.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Kłaniam. http://emotikona.pl/emotikony/pic/papa.gif Jako użytkowników Gree U Crown (dobrze, że tak przymroziło) i nie związany z żadnym instalatorstwem, powołałem się na samozwańczego rzecznika obiektywnego forumowicza, w skrócie SROF...http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj2.gif Prosimy o głębszą refleksję przy podawaniu danych (innymi słowy forumowicze to nie durnie), ta klasa A+++ jest dla Hiszpanii (dla klimatu ciepłego), dla naszej ojczyzny to A+ i SCOP = 3,8. Przemek, ja to Cię podziwiam, za tą budowę i wiedzę. Serio, serio. Ale pomieszkaj parę lat w tym co stworzyłeś, to pogadamy. Negujesz, negujesz.... "poczytaj się" na chłodno. Sama prawda, sama prawda. Dzisiaj moja druga połowa stwierdziła (przy - 22*C), że nam jakiś traktor po ulicy jeździ. - Nie ma luba, to nie traktor, to nasz klimatyzator....- rzekłem jej. A mamy do jedn. zewn. dobre kilkanaście metrów. Do tego split zasuwa na wyższych obrotach i mimo tego, że wisi w korytarzu (daleko od sypialni) zaczyna przeszkadzać w spaniu. A skąd to przeświadczenie? Grześ nie mam zamiaru zarzucać Ci mówienia (pisania) nieprawdy, ale nie wierzę, że kanałówki są bardziej ekonomiczne od splita. Bo, przepraszam bardzo, z jakiego fizycznego tytułu? Nie wierzę, też w te rewelacyjne wyniki, które podajesz. Trudno znaleźć lepiej ocieplony dom aniżeli Barth3z, a jemu wychodzi mniej więcej tyle samo. U Crown + kable. No dobra, jako SROF, naraziłem się wszystkim.http://emotikona.pl/emotikony/pic/sumo.gif Teraz ring wolny, zepchnijcie moje mundrości w czeluście. Tylko zluzujcie proszę temp. razgawora. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gif Nie naraziłeś się. Narazić się może ktoś kto widzi tylko koniec własnego nosa, a takich tu nie mało, raczej nie ty. Co do tego że kanałówki mniej biorą.... Chodzi mi o to, że jak chcesz jednym splitem obgonić dużą powierzchnię z komfortowymi temperaturami to on weźmie więcej w porównaniu do kanałówki gdzie nawiewamy nią do poszczególnych pomieszczeń. Przynajmniej tak mam okazję obserwować do tej pory. W który wynik nie wierzysz? 200 kwh kanałówką w domu 100m2 z OZC 30 kwh/m2/rok? Za grudzień w okolicach Wrocławia? Zobaczymy jak będzie po styczniu . Co do tego traktora to mój marny gree wyjątkowo cichy a w zeszłym roku był traktor Sprawdź czy aby nie jest wymiennik gdzieś mocno przylodzony. Taca odpływowa sucha? Nie zalodziła się? Co do tego SCOP'a to tak może być ale w warunkach 7'C/20'C A nie gdy mamy 20 parę za oknem na minusie. Wybaczmy ale aż takich cudów nie ma co oczekiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Podsyłam charakterystykę dla Toshiby kanałowej przy grzaniu. Można rzucić okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 08.01.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Miłach jak u Ciebie teraz zużycie w te mrozy? Przez ostatnią dobę (od godz. 11 wczoraj do 11 dzisiaj, w dzień wczoraj -13, w nocy -23, w dzień dzisiaj o godz 11 było - osiem) Lomo wciągnęło 27kWh, co daje średnie zużycie w dużym zaokrągleniu 1,2kW/h, temp. w dziennej połowie domu 22*. Nie wiem jaką temp. dmucha, nie mierzę tego, utrzymuje zadaną temp i to jest dla mnie najważniejsze, nie wiejąc przy tym huraganem, max 2 bieg (410m3/h), dziś zdecydowaną większość czasu chodziła na 1 biegu (290m3/h). Bólem jest brak grzania tacy skroplin, co owocuje 2cm lodu (powstało tyle tylko przez te ostatnie mrozy, wcześniej nie było tego problemu), ale nie zauważyłem żeby powodowało to jakieś dysfunkcje w pracy klimy, u mnie jedn. zewn. stoi na "ziemi" więc w sumie ta tacka jest potrzeba chyba jak umarłemu kadzidło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 08.01.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 A jak się steruje przy klimatyzacji kanałowej temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach? Jakieś przepustnice sterowane termostatami?Co z przenoszeniem zapachów np pomiędzy piętrami? Czy ktoś zastanawiał się jak wepchnąć ściennego splita do obudowy DIY (tak jak niektórzy robią reku DIY)? Cena wtedy powinna być niższa przynajmniej o 30-50% - pierwsze z brzegu porównanie cen Gree 3,5kW z google: ścienny 2400zł, kanałowy 4300zł. Czy wentylatory które są w nim fabrycznie byłyby wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 A jak się steruje przy klimatyzacji kanałowej temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach? Jakieś przepustnice sterowane termostatami? Co z przenoszeniem zapachów np pomiędzy piętrami? Czy ktoś zastanawiał się jak wepchnąć ściennego splita do obudowy DIY (tak jak niektórzy robią reku DIY)? Cena wtedy powinna być niższa przynajmniej o 30-50% - pierwsze z brzegu porównanie cen Gree 3,5kW z google: ścienny 2400zł, kanałowy 4300zł. Czy wentylatory które są w nim fabrycznie byłyby wystarczające? Powiem tak, co do zapachów nie widzę różnicy pomiędzy tym jak miałem inne ogrzewanie a teraz kanałówkę. Jest rekuperacja, okap. Kanałówka bierze powietrze z przedpokoju. DIY, można próbować ale trzeba dorzucić wentylator wspomagający. I taka konstrukcja jedynie na małe odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Przez ostatnią dobę (od godz. 11 wczoraj do 11 dzisiaj, w dzień wczoraj -13, w nocy -23, w dzień dzisiaj o godz 11 było - osiem) Lomo wciągnęło 27kWh, co daje średnie zużycie w dużym zaokrągleniu 1,2kW/h, temp. w dziennej połowie domu 22*. Nie wiem jaką temp. dmucha, nie mierzę tego, utrzymuje zadaną temp i to jest dla mnie najważniejsze, nie wiejąc przy tym huraganem, max 2 bieg (410m3/h), dziś zdecydowaną większość czasu chodziła na 1 biegu (290m3/h). Bólem jest brak grzania tacy skroplin, co owocuje 2cm lodu (powstało tyle tylko przez te ostatnie mrozy, wcześniej nie było tego problemu), ale nie zauważyłem żeby powodowało to jakieś dysfunkcje w pracy klimy, u mnie jedn. zewn. stoi na "ziemi" więc w sumie ta tacka jest potrzeba chyba jak umarłemu kadzidło. Na ziemi? Bezpośrednio? Musisz to podnieść. Dzięki za info. Ale jak możesz dla porównania zmierz temp nawiewu. Zadając mu powiedzmy 28'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Podsyłam charakterystykę dla Toshiby kanałowej przy grzaniu. Można rzucić okiem. [ATTACH=CONFIG]377928[/ATTACH] Ciekawe Im bardzie "przewymiarowane " tym wyższa sprawność układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 DIY, można próbować ale trzeba dorzucić wentylator wspomagający. I taka konstrukcja jedynie na małe odległości. Pokaz ta przerobke a nie pisz o rzeczach ktore ci sie tylko wydaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Pokaz ta przerobke a nie pisz o rzeczach ktore ci sie tylko wydaja Próby były. Brakowało sprężu, wentylator był konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ciekawe Im bardzie "przewymiarowane " tym wyższa sprawność układu Dane katalogowe producenta . Sam planuję wymianę na Toshibę właśnie i będę weryfikował. Wiadomo, to pomiar testowy. Może uda mi się dostać informacje na temat warunków wykonywania tych pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Próby były. Brakowało sprężu, wentylator był konieczny. Pokaz ale tym razem nie tak jak pokazywales kompletne instalacje, ktorych nikt nie widzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 08.01.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Hej. Czytam wasz wątek gdyż w marcu będę rozpoczynał budowę ogrzewania w domu szkieletowym.* Miałem już wizję,* ale po przeczytaniu wątku, zglupialem. Od początku.* Mój dom to szkieleciak. Parter i poddasze użytkowe.* Razem ok. 82m2 użytkowej. 8.8m x 7.5 plus garaż 3.5x6.5m . Garaż jest doklejony do domu z jednej strony. Nie zakładam by go ogrzewać jakoś specjalnie. Garaż będzie "kotłownią". Dom to będzie elewacja drewniana/5cm welna/osb12/welna 15cm/osb12/kartongips (specjalnie pominąłem folie para i wiatro izolacyjne). Podłoga na legarach a pomiędzy nimi 10cm welny. Podłoga między piętrami* 20cm. Dach to 20cm+5 (lub 10)cm welny, zobaczę jak wyjdzie Okna standard, dwu szybowe. I teraz mój pomysł był taki : Rekuperator 100m3/h. Wywiew z łazienki na piętrze i parterze + kuchnia. Nawiew do salonu i sypialni na piętrze.* Łącznie: Wyloty brudnego powietrza parter 2x i piętro 1x Wyloty czystego powietrza* parter 1x piętro 3x Do tego ogrzewanie kanałowe przy użyciu LG CM18/UU18W. Wyjście z niego chciałem zrobić 2xfi250 na thermoflexach i robić podzielone na dwie nitki grzanie domu. Z jednej nitki grzać* łazienki,* kuchnia, wiatrołap i odrobinę garaż.* A z drugiej nitki miałoby być salon (2 wyloty) i trzy sypialnie na górze. Wszystko na termoflexach fi250 zakończone anemostatami z żaluzjami. Czerpnia w korytarzu ... 2x200,* również termoflex. Wiatrołap, kuchnia i dwie łazienki dostaną ogrzewana podłogę elektrycznie. Tak,* by było miło w stopy . Dlaczego CM18/UU18W?* Bo kosztuje tylko 6000zl i pracuje do -18. A co poniżej? Myślałem do tego dołożyć dwie nagrzewnice kanałowe(fi250).* Na jedną nitke 1kW a drugą* 2.5kW gdyby klima się wyłączyła przy takich mrozach jak wczoraj (-22). Wtedy włączę wentylator sam i te grzalki. Jedna czy dwie doby to jakoś nie zbankrutuje. CWU będzie pompa* aristona 240l. Schemat domu podrzucę wieczorem. Dzięki za wszelkie sugestie. Będę się dzielił spostrzeżeniami gdyż i tak na 100% będzie Kanałówka z Pompą PP. Kwestia tylko, czy moje pomysły są dobre i ewentualnie jak je ulepszyć. Założenie takie, by było tanio i wygodnie. Pozdrawiam. Ewentualnie myślałem nad CB12L/UU12W. Trochę mniejszy ... ale czy do takiego domu trzeba mocniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 08.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Na ziemi? Bezpośrednio? Musisz to podnieść. Dzięki za info. Ale jak możesz dla porównania zmierz temp nawiewu. Zadając mu powiedzmy 28'C. Nie no, nie bezpośrednio na ziemi, pisząc na "ziemi" miałem na myśli, że jest na podmurówce wysokości 1 bloczka, no ale generalnie na gruncie. Postaram się zmierzyć temp na wyjściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Nie no, nie bezpośrednio na ziemi, pisząc na "ziemi" miałem na myśli, że jest na podmurówce wysokości 1 bloczka, no ale generalnie na gruncie. Postaram się zmierzyć temp na wyjściu. Ok, już się bałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Pokaz ale tym razem nie tak jak pokazywales kompletne instalacje, ktorych nikt nie widzial Idź poszukaj sobie kogoś innego do droczenia się. To już było. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.01.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Idź poszukaj sobie kogoś innego do droczenia się. To już było. Dziękuję. Nie drocze sie tylko prosze zebys pokazal. O wielu rzeczach piszesz, niewiele pokazujesz. Wiec skoro umiesz zrobic ze splita jednostke kanalowa to sie pochwala. Na pewno wielu skorzysta i bedzie ci wdziecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 08.01.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Próby były. Brakowało sprężu, wentylator był konieczny. A czy mógłbyś opisać jak jest zbudowana jednostka wewnętrzna klimatyzacji kanałowej? A może dysponujesz jakimiś zdjęciami wnętrza? Ja na razie tylko teoretyzuję, ale skoro reku DIY jest na forum popularny, to wyobrażając sobie taką klimę jako "połówkę rekuperatora DIY", z przepływem 4x większym. Czyli w teorii 2x mocniejsze wentylatory, 4x większe kanały. Nawet rachunek ekonomiczny zaczyna się zgadzać, różnica w cenie to porządne wentylatory i stalowa puszka. Chociaż jak można dostać wentylatory za ułamek ceny na Allegro tak jak przy reku DIY to dalej ma sens ekonomiczny. Pokaz ta przerobke a nie pisz o rzeczach ktore ci sie tylko wydaja Ja na przykład nie oczekuje pokazywania czegoś na gotowo, piszemy o koncepcjach które nie muszą być rzeczywiste, jak to bywa w DIY. Ale taka wymiana opinii zazwyczaj jest owocna. Czytałem na tym forum tematy o wielu "wynalazkach" w których było wiele teoretyzowania, ale nigdzie tam nie widziałem tylu wypowiedzi o podobnym (negatywnym) wydźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Dane katalogowe producenta . Sam planuję wymianę na Toshibę właśnie i będę weryfikował. Wiadomo, to pomiar testowy. Może uda mi się dostać informacje na temat warunków wykonywania tych pomiarów. Ważny jest trend i ogólna zasada . Te różnice COP są duże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Nie drocze sie tylko prosze zebys pokazal. O wielu rzeczach piszesz, niewiele pokazujesz. Wiec skoro umiesz zrobic ze splita jednostke kanalowa to sie pochwala. Na pewno wielu skorzysta i bedzie ci wdziecznych. Poczytaj wszystkie swoje wpisy kierowane w moim kierunku... Wrzucałem tutaj przykłady instalacji. To już było, powtarzam. W końcu też ktoś potwierdził że u kogoś coś robiłem, komuś doradziłem itd. Po co drążyć ten temat... Splita sam nie przerabiałem ale miałem okazję rozmawiać osobą która się podjęła. Był on umieszczony w korytarzu w mieszkaniu w podwieszanym suficie. Nawiewy w pobliżu wejścia do pokoi przy suficie, kanały "korytarze" zrobione ze styroduru plus wspomaganie wentylatorem DC na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 [quote=oszczednyGrześ;7381496.............................Splita sam nie przerabiałem ale miałem okazję rozmawiać osobą która się podjęła. Był on umieszczony w korytarzu w mieszkaniu w podwieszanym suficie. Nawiewy w pobliżu wejścia do pokoi przy suficie, kanały "korytarze" zrobione ze styroduru plus wspomaganie wentylatorem DC na powrocie. A ten ktoś lub Ty policzył to? Zrobił testy szczelności?. wyliczył straty ciśnień?W zwięzłej relacji brak szczegółów, lecz z pobieżnego opisu wynika, że ta twórczość to partyzantka i druciarstwo Zrobiłbyś coś takiego komuś za pieniądze?Wziął odpowiedzialność za tak udzieloną poradę? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts