Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Sprawdź sam - ustaw tak, żeby sobie chodziła sprężarka na minimum i wentylator na minimum, zmierz pobór prądu (możesz też organoleptycznie posłuchać sprężarki jak sobie cyka na niskich obrotach) i przestaw wentylator na maksa i ponów pomiary. Wzrósł pobór prądu zauważalnie powyżej tego, co więcej ciągnie wentylator? Zaczęła taktować napędzajac sprężarkę na zmianę do wysokich obrotów i wyłączając? Bo przy niezmienionym zapotrzebowaniu na ciepło/zimno wzrost mocy grzewczej musiałby do tego doprowadzić.

Przy czym przez lepsze zaciągnięcie z dalszych zakamarków zimnego (w trybie grzania ciepłego) powietrza dzięki większej cyrkulacji przez pewien czas podniesienie nieco obrotów sprężarki jest jak najbardziej możliwe i logiczne.

Popierasz tezę z tego wpisu? Masz na to jakieś wykresy? Bo logiki w tym żadnej nie ma.

Ty głosisz pewne twierdzenia za pewnik więc proszę o konkretne dane i dowody. Ja grzeje sobie tak jak mi się podoba nie zważając na to czy stracę czy zyskam kilka kWh w miesiącu. Zdecydowałem się na dom, jestem świadom kosztów. Traktowanie go jak pole doświadczalne aby innym na FM coś udowadniać jest dla mnie nawet nie nonsensem a wręcz głupota.

• Like 1

Ty głosisz pewne twierdzenia za pewnik więc proszę o konkretne dane i dowody. Ja grzeje sobie tak jak mi się podoba nie zważając na to czy stracę czy zyskam kilka kWh w miesiącu. Zdecydowałem się na dom, jestem świadom kosztów. Traktowanie go jak pole doświadczalne aby innym na FM coś udowadniać jest dla mnie nawet nie nonsensem a wręcz głupota.

100W x COP = 3 to sprężarka

+

100W x COP =1 to wentylator wewnętrzny chodzący na maksa

+

100 W x COP = 0 (bo wyrzuca ciepło na zewnątrz) to grzałka tacy

daje 400W ciepła z 300W prądu czyli całkowity COP = 1,333333333333333

1000W x COP =3 (na maksa jest całkiem podobny do minimum)

reszta tak samo

daje 3100W ciepła z 1200W prądu czyli całkowity COP = 2,58

Tak, wiem że to dla Ciebie czarna magia - dla mnie oczywista oczywistość.

+

+

reszta tak samo

Troche bym z tym polemizował. Nie dlatego że źle liczysz, tylko dlatego, że to sytuacje raczej nie występujące w naturze. Tak mi się przynajmniej wydaje

Drugi przypadek 1000W jest bardzo rozsądny, ale pierwszy???

Grzałka włącza się powiedzmy w okolicach 0*, tak więc żadna sprężarka nie będzie brała wtedy 100W. Do 100W może zejdą jakieś fajne jednostki, ale to pewnie będą okolice maksymalnie 10-12*, gdzie COP będzie pewnie w okolicy 6-8, a i znacznie więcej w bardzo porządnych sprzętach

Grzałka włącza się powiedzmy w okolicach 0*, tak więc żadna sprężarka nie będzie brała wtedy 100W.

W słoneczny, mroźny dzień wcale nie potrzebujesz dużo mocy i nie jest taka sytuacja niemożliwa.

Ale czy wyrzucisz grzałkę z równania, czy za minimum przyjmiesz 200, czy nawet 400W - nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa."

Innymi słowy lepiej pogonić klimę godzinę na maksa niż kilka godzin na minimum i wybierając klimę nie ma co się przejmować, z jaką minimalną mocą może chodzić sprężarka.

Edytowane przez Kaizen

Chyba, że producent zahardkodował z jakiegoś (IMO bezsensownego) powodu powiązanie obrotów sprężarki z ręcznei zawyżonymi obrotami wentylatora.

Tym bezsensownym powodem moze byc np. zapobieganie pracy z COPem padajacym na twarz o ktorym sam piszesz. Albo dmuchaniu chlodnym w odczuciu powietrzem po ludziach w trybie grzania.

Sprawdź sam - ustaw tak, żeby sobie chodziła sprężarka na minimum i wentylator na minimum, zmierz pobór prądu (możesz też organoleptycznie posłuchać sprężarki jak sobie cyka na niskich obrotach) i przestaw wentylator na maksa i ponów pomiary. Wzrósł pobór prądu zauważalnie powyżej tego, co więcej ciągnie wentylator? Zaczęła taktować napędzajac sprężarkę na zmianę do wysokich obrotów i wyłączając? Bo przy niezmienionym zapotrzebowaniu na ciepło/zimno wzrost mocy grzewczej musiałby do tego doprowadzić.

Hehe, stawiasz tezy a jak ktos prosi o dane to zadasz zeby to tobie je przedstawiono. Tak to nie dziala. Sam powinieneś podłączyć miernik i udowodnić co opisujesz (klima z nastawiona temp. pokojowa schodzi do 100W na włączonej sprężarce i wiatraku na maks i tak działa przez dłuższy czas, np. 1 godzine) albo dodawać do postów zastrzeżenie ze oparte sa na fikcji literackiej.

Edytowane przez marvinetal

Niby czemu większe obroty wentylatora miałyby zwiększyć obroty sprężarki?

A z tym się zgodzę w 100%. Prędkość wentylatora nie ma nic wspólnego z obrotami sprężarki. Powiem nawet więcej. Moja bierze min. 600W na AUTO, czyli 95% czasu na 1 biegu wentylatora. Po zwiększeniu obrotów na maxa, moc pobierana spada o jakieś 120W

Hehe, stawiasz tezy a jak ktos prosi o dane to zadasz zeby to tobie je przedstawiono. Tak to nie dziala. Sam powinieneś podłączyć miernik i udowodnić co opisujesz albo dodawać do postów zastrzeżenie ze oparte sa na fikcji literackiej.

Daj przykład.

Postawiłeś taką tezę:

Klima nie da rady chodzić na minimum jeśli wentylator jest na najwyższym biegu, będzie taktować. Modulacja zależy nie tylko od temperatury ale także od prędkości wentylatora.

Hehe... I gdzie dowód? Co w ogóle nazywasz taktowanie klimy przy jej histerezie?

Edytowane przez Kaizen

A z tym się zgodzę w 100%. Prędkość wentylatora nie ma nic wspólnego z obrotami sprężarki. Powiem nawet więcej. Moja bierze min. 600W na AUTO, czyli 95% czasu na 1 biegu wentylatora. Po zwiększeniu obrotów na maxa, moc pobierana spada o jakieś 120W

Bo sprezarka sie wylacza.

Hehe... I gdzie dowód? Co w ogóle nazywasz taktowanie klimy przy jej histerezie?

Dowod u mnie w domu :) Wyłączanie sprezarki, chodzi sam went

Edytowane przez marvinetal

nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa.".

Możesz mieć rację. Wygląda nawet na to, że ma to ręce i nogi.

Niestety, chyba nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić w prosty sposób, czyli na podstawie licznika energii. Na pewno wzrośnie pobór, ale jak wygląda w tym przypadku COP? Nie wiem

+

+

reszta tak samo

Wypisałeś mi wyliczenia z danych, które sobie sam wymyśliłeś i podstawiłeś. I co w ten sposób chciałeś mi udowodnić?

W słoneczny, mroźny dzień wcale nie potrzebujesz dużo mocy i nie jest taka sytuacja niemożliwa.

Ale czy wyrzucisz grzałkę z równania, czy za minimum przyjmiesz 200, czy nawet 400W - nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa."

Innymi słowy lepiej pogonić klimę godzinę na maksa niż kilka godzin na minimum i wybierając klimę nie ma co się przejmować, z jaką minimalną mocą może chodzić sprężarka.

To ile wynosi ten drastyczny skok COP? Z ilu na ile?

Witam,

IMHO optymalny zakres pracy każdego silnika i urządzenia elektrycznego/ mechanicznego nie jest przy maksymalnych obrotach, ale gdzieś tak przy 50-70% obrotów czy też mocy maksymalnej.

Klima nie jest tutaj wyjątkiem, niezależnie od producenta.

Jako przykład tabelka z manuala do klimy Mitsubishi MUZ-AP20VG (raczej dość wysoka półka cenowa).

Widać, jak zmienia się COP i moc urządzenia w zależności od częstotliwości pracy sprężarki.

[ATTACH=CONFIG]468924[/ATTACH]

Optymalny COP jest właśnie gdzieś pośrodku, natomiast jak zimno, to oczywiście może zajść konieczność 'wyciśnięcia' ile się da, aby ogrzać dom, dużym kosztem sprawności.

Dlatego warto jednak mieć z zapasem mocy, a nie dobierać tylko wg kryterium 'aby nie taktowała'.

Ale to tylko takie moje przemyślenia niedzielnego forumowicza.

Witam,

IMHO optymalny zakres pracy każdego silnika i urządzenia elektrycznego/ mechanicznego nie jest przy maksymalnych obrotach, ale gdzieś tak przy 50-70% obrotów czy też mocy maksymalnej.

Ale to tylko takie moje przemyślenia niedzielnego forumowicza.

Śmiesz polemizować z tutejszym bożyszczem kaizenem? Głupiś?

A tak na poważnie. Większość sezonu ogrzewam dom w trybie Auto (wentylator). Próbowałem ustawiać wentylator na maxa ale po osiągnięciu temperatury i tak jakby przechodził w auto; obniżał temp nawiewu i moc wentylatora - raczej się nie wyłączał. W tym trybie, w temperaturze zewnętrznej wyższej niż +3 pobiera 110-120W, mam zazwyczaj ustawione 22*.

Gdy zadałem 30* czyli max pobiera 800-1100W - to tylko ciekawostka, więcej tego nie powtórzyłem bo nie ma to sensu.

Samozwańczy bożek grzeje kablami, kozą, klimą, bąkami, drukarkami, kwokami i czort wie czym jeszcze dlatego ja osobiście jego boje czytam (choć nie chętnie) i dzielę, kiedyś przez 2, ostatnio przez 4 a od dzisiaj przez 10 :)

Śmiesz polemizować z tutejszym bożyszczem kaizenem? Głupiś?

Gdzie tu dostrzegasz polemikę drogi Watsonie z takim stwierdzeniami:

Źródeł takich informacji jest wiele, że najwyższy COP jest daleko od minimum i maksimum mocy.

Tak jest w tabelach Mitsubishi ale też w wielu wykresach i artykułach. Dla przykładu dosyć popularny wykres stąd

Sprawno%C5%9B%C4%87-a-cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87-i-moc-zpr%C4%99%C5%BCarki.jpg

Zresztą to logiczne, że im mniejsza moc cieplna sprężarki, tym większy "narzut" wentylatorów i elektroniki, więc COP całej klimy spada.

Czy do wpisu o doborze PC wg OZC z sygnaturki.

Jedno nie wyklucza drugiego, można mieć klimatyzator z zapasem mocy i z dobra modulacja.

Np. taki Daikin Comfora 7kW potrafi modulować do około 280W, to taki skrajny przykład.

Tyle potrafi produkować ciepła? W jakich warunkach?

Masz do niej tabelę tego typu:

attachment.php?attachmentid=451524

Moc minimalna 3,63kW dla PC PW nominalnie 8kW. W konkretnych warunkach (A12W55). Ale dla A20W25 to już moc MINIMALNA jest 12,37kW - ponad 1,5 x większa, niż nominalna.

To, że przy -20* klima potrafi zejść do 280W jest bez znaczenia bo wtedy pytanie, czy moc maksymalna wystarczy. Moc minimalna może mieć jakiekolwiek znaczenie gdy jest na sporym plusie i chcemy ciut dogrzać. IMO nie ma to znaczenia, bo lepiej grzać krótko z większą mocą niż długo czy stale z minimalną.