tfiga 16.11.2024 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 10:31 Zamontowałem u siebie kilka miesięcy temu hejtowaną tutaj, głównie za prądożerne grzałki, klimę Gree Amber Prestige 3,5kw, służacą tylko i wyłącznie do dogrzewania parteru, na oko 60-70m2, - otwarty salon + kilka pomieszczeń. Dom średnio ocieplony, 5cm styropianu pomiędzy murami. Klima podpięta pod inteligentne gniazdko do monitorowania zużycia prądu. Podzielę się swoimi wnioskami i obserwacjami, bo nie do końca są one zbieżne z wpisami na forum. Przede wszystkim klima w stanie wyłączonym bierze u mnie 5W i nigdy jeszcze nie zdarzyło się, aby brała więcej. Było już kilka nocy z temperaturą -3C i mimo to klima całą noc brała po 5W. Teoria, że klima poniżej temperatury +3C zużywa dodatkowy prąd do grzałek, u mnie się w ogóle nie sprawdza. Być może zmienili coś w sofcie w stosunku do tych sprzed kilku lat. Raczej wątpię, by instalatorzy, którzy znają tą klimę, nie podłączyli obu grzałek. Co do poboru prądu to klima nie schodzi podczas grzania poniżej 600W, z taką mocą pracuje zazwyczaj w sposób ciągły przy temperaturze na dworze około 10-15 stopni. Gdy na zewnątrz jest powyżej 15C to popracuje trochę po 600W i się wyłączy. Nie jestem specjalistą, ale nazywacie to chyba taktowaniem. Gdy na dworze jest około 5 stopni lub mniej, klima pracuje ciągle z mocą około 1-1,3kW. Co do oceny subiektywnej to jestem z niej zadowolony, daje bardzo dużo ciepła (dobrze, że posłuchałem instalatorów i nie zdecydowałem się na 5kW, bo byłaby zdecydowanie za mocna). Algorytm działania w niczym nie przeszkadza, nigdy nie zdarzyło się, aby dmuchała zimnym powietrzem. Nie korzystam z czujnika temperatury w pilocie, bo ten wmontowany w klimę działa wystarczająco dobrze. Nastawa 22-23 stopnie, prędkość ustawiam 2/5 gdy jest się w pobliżu, więcej gdy nie ma mnie w otoczeniu. Jednostka zewnętrzna zawieszona na ścianie. Jest cicha na zewnątrz, ot zwykły wiatrak chodzacy niezbyt szybko. W domu nie ma mowy, żeby go usłyszeć, nawet przy uchylonym oknie. Defrostu również jeszcze nie uświadczyłem, nawet nie oszroniła się jeszcze nigdy, no ale jest dosyć sucho jeszcze na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo33a 16.11.2024 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 12:51 W dniu 10.11.2024 o 18:00, d7d napisał: Może Rotenso ma harmonogram różnych poziomów ogrzewanie w różnych godzinach. Z reguły timer dostępny z pilota posiada tylko jedno opóźnione wyłączenie i ustawienie, za ile godzin ma się włączyć. To się nie nadaje do zarządzania cyklami grzania. Ale praktycznie każda klima z interfejsem wi-fi ma możliwość tworzenia harmonogramów przez aplikację. Jest to łatwe i wygodne, pozwala na przykład grzać nocą z mniejszą temperaturą w zadanych przedziałach czasu. Jeden z tym tylko jeden mały problem: te harmonogramy są zapisane w firmowej chmurze producenta i wymagają stałego, stabilnego połączenia urządzeń z internetem. Niby nic wielkiego, ale np. moje urządzenia Mitsubishi tak średnio kilka razy w roku zaliczają 'wpadkę' z różnych powodów: -Mitsubishi robi akurat 'przerwę techniczną'. Bank może robić sobie nocą 'konserwację', nikomu to nie przeszkadza, tutaj jest inaczej. (w aplikacji jest przeważnie informacja o tym, ale co mi z tego) -Dostawca internetu nawali, zawiesi się router, itd. Są to sporadyczne zdarzenia, ale wystarczy kilka razy w roku obudzić się w zimnym pokoju, aby zaczęło to denerwować. Na szczęście widzę, że jest projekt na Githubie interfejsów wifi własnej roboty, łączących się nie z MelCloud, ale z HA (postawionym lokalnie we własnej sieci). To jednak pewniejsze rozwiązanie, niż polegać na działaniu czyjeś chmury, aby ogrzewać dom. Pewnie znajdę (kiedyś) chwilę czasu na taką zmianę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2024 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 13:07 12 minut temu, gonzo33a napisał: Z reguły timer dostępny z pilota posiada tylko jedno opóźnione wyłączenie i ustawienie, za ile godzin ma się włączyć. To się nie nadaje do zarządzania cyklami grzania. Ale praktycznie każda klima z interfejsem wi-fi ma możliwość tworzenia harmonogramów przez aplikację. Jest to łatwe i wygodne, pozwala na przykład grzać nocą z mniejszą temperaturą w zadanych przedziałach czasu. Jeden z tym tylko jeden mały problem: te harmonogramy są zapisane w firmowej chmurze producenta i wymagają stałego, stabilnego połączenia urządzeń z internetem. W aplikacji LG widzę tylko harmonogram z różnymi godzinami i dniami ale nie widzę opcji ustawienia temperatury grzania , chłodzenia, wentylacji lub osuszania.. Działa tylko to co zostało ustawione czyli np. grzanie z ustawioną temperaturą i ustawioną siłą i kierunkami nawiewu. Może czego nie zaważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 16.11.2024 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:57 4 godziny temu, tfiga napisał: Zamontowałem u siebie kilka miesięcy temu hejtowaną tutaj, głównie za prądożerne grzałki, klimę Gree Amber Prestige 3,5kw, służacą tylko i wyłącznie do dogrzewania parteru, na oko 60-70m2, - otwarty salon + kilka pomieszczeń. Dom średnio ocieplony, 5cm styropianu pomiędzy murami. Klima podpięta pod inteligentne gniazdko do monitorowania zużycia prądu. Podzielę się swoimi wnioskami i obserwacjami, bo nie do końca są one zbieżne z wpisami na forum. Przede wszystkim klima w stanie wyłączonym bierze u mnie 5W i nigdy jeszcze nie zdarzyło się, aby brała więcej. Było już kilka nocy z temperaturą -3C i mimo to klima całą noc brała po 5W. Teoria, że klima poniżej temperatury +3C zużywa dodatkowy prąd do grzałek, u mnie się w ogóle nie sprawdza. Być może zmienili coś w sofcie w stosunku do tych sprzed kilku lat. Raczej wątpię, by instalatorzy, którzy znają tą klimę, nie podłączyli obu grzałek. Co do poboru prądu to klima nie schodzi podczas grzania poniżej 600W, z taką mocą pracuje zazwyczaj w sposób ciągły przy temperaturze na dworze około 10-15 stopni. Gdy na zewnątrz jest powyżej 15C to popracuje trochę po 600W i się wyłączy. Nie jestem specjalistą, ale nazywacie to chyba taktowaniem. Gdy na dworze jest około 5 stopni lub mniej, klima pracuje ciągle z mocą około 1-1,3kW. Co do oceny subiektywnej to jestem z niej zadowolony, daje bardzo dużo ciepła (dobrze, że posłuchałem instalatorów i nie zdecydowałem się na 5kW, bo byłaby zdecydowanie za mocna). Algorytm działania w niczym nie przeszkadza, nigdy nie zdarzyło się, aby dmuchała zimnym powietrzem. Nie korzystam z czujnika temperatury w pilocie, bo ten wmontowany w klimę działa wystarczająco dobrze. Nastawa 22-23 stopnie, prędkość ustawiam 2/5 gdy jest się w pobliżu, więcej gdy nie ma mnie w otoczeniu. Jednostka zewnętrzna zawieszona na ścianie. Jest cicha na zewnątrz, ot zwykły wiatrak chodzacy niezbyt szybko. W domu nie ma mowy, żeby go usłyszeć, nawet przy uchylonym oknie. Defrostu również jeszcze nie uświadczyłem, nawet nie oszroniła się jeszcze nigdy, no ale jest dosyć sucho jeszcze na dworze. Weź przerób tą twoją klimę na pompę ciepła ogrzejesz cały dom a pobory prądu nie będą większe jak 600 wat , ja 7-ką grzeję 133 m2 i na grzaniu podłogówki leci od 330-600 wat w mrozy (mam inny sterownik) w sterowniku jest cały myk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:43 5 godzin temu, tfiga napisał: Przede wszystkim klima w stanie wyłączonym bierze u mnie 5W i nigdy jeszcze nie zdarzyło się, aby brała więcej. AFAIK nie wyłączona, a włączona, gdy nie pracuje sprężarka (czyli gdy osiągnęła zadaną temperaturę i czeka z odpaleniem sprężarki na spadek temperatury wewnątrz - tylko po jaki gwizdek grzeje wtedy tacę, to nikt nie wie). 5 godzin temu, tfiga napisał: Było już kilka nocy z temperaturą -3C i mimo to klima całą noc brała po 5W. Po co Ci ta klima do grzania, skoro masz ją wyłączoną w mroźną noc? 5 godzin temu, tfiga napisał: Teoria, że klima poniżej temperatury +3C zużywa dodatkowy prąd do grzałek, u mnie się w ogóle nie sprawdza. Nie wiem, skąd wziąłeś teorię o +3C - 0C to praktyka. https://kaspars.net/blog/gree-amber-nordic-gwh09yd-s6dba1 Grzałki tacy należy unikać, bo zupełnie niepotrzebnie ciągnie prąd a potencjalny problem, który rozwiązuje, można rozwiązać bezkosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 17.11.2024 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu W dniu 16.11.2024 o 15:57, prokurator napisał: Weź przerób tą twoją klimę na pompę ciepła ogrzejesz cały dom a pobory prądu nie będą większe jak 600 wat , ja 7-ką grzeję 133 m2 i na grzaniu podłogówki leci od 330-600 wat w mrozy (mam inny sterownik) w sterowniku jest cały myk. Jak przerabia się pompę ciepła (klima jest pompa ciepła) na pompę ciepła? Skąd wiesz jaki będzie pobór prądu skoro nie znasz zapotrzebowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 17.11.2024 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu W dniu 16.11.2024 o 16:43, Kaizen napisał: Grzałki tacy należy unikać, bo zupełnie niepotrzebnie ciągnie prąd a potencjalny problem, który rozwiązuje, można rozwiązać bezkosztowo. Jak rozwiązać bezkosztowo potencjalny problem gromadzenia się lodu na tacy ociekowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 17.11.2024 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu W dniu 9.11.2024 o 23:40, itakpowiem napisał: Wybaczcie, że nie przewertowałem całego tematu a zadaje pytanie ale jest tego już 309 stron. Mam pawilonik/kontenerek 3mx7m z płyty pir 10cm, z dużymi przeszkleniami. Do ogrzewania/chlodzenia klima Rotenso Ukura 3,5 z wifi. Jak w miarę sensownie pod względem kosztów to ogrzewać zimą? Budyneczek dość szybko się wychładza i wyłączenie klimy po wyjściu z pawilonu i włączenie ponownie po powrocie do niego zdecydowanie nie wchodzi w grę. Tym bardziej, że użytkowany jest głównie popołudniami, rano już niecodziennie a w niedzielę wcale. Harmonogram czasowy np 1 h pracy na 3-4 odpoczynku, tryb ciągły z ustawieniem zadanej temperatury czy sterowanie termometrem smart i ustawienie temp załączenia i wyłączenia? Chciałbym też poza kosztami energii abyście w poradach uwzględnili wpływ na żywotność urządzenia. Częste włączanie i wyłączanie się sprężarki nie jest chyba dla niej dobre... Jaka jest wentylacja tego pawilonu. Przy grzaniu klima często to właśnie wentylacja powoduje bardzo duże straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 17.11.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, tomno napisał: Jak rozwiązać bezkosztowo potencjalny problem gromadzenia się lodu na tacy ociekowej? Ja mam w standardzie ogrzewanie tacy ociekowej AP-7KW i odłączyłem to już 1,5 roku temu a kabelek wyprowadziłem do piwnicy w razie czego mogę go zawsze pstryczkiem wł tzn tę grzałkę ale ani w mrozy ani mgły nigdy nie było to potrzebne taca zawsze succha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, tomno napisał: Jak przerabia się pompę ciepła (klima jest pompa ciepła) na pompę ciepła? Skąd wiesz jaki będzie pobór prądu skoro nie znasz zapotrzebowania? @prokurator osobiście przerobił PC PP na PC PW więc służy radą. Co do zużycia energii to jest takie gdybanie nie poparte obliczeniami czy realnym zapotrzebowaniem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 17.11.2024 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 51 minut temu, prokurator napisał: Ja mam w standardzie ogrzewanie tacy ociekowej AP-7KW i odłączyłem to już 1,5 roku temu a kabelek wyprowadziłem do piwnicy w razie czego mogę go zawsze pstryczkiem wł tzn tę grzałkę ale ani w mrozy ani mgły nigdy nie było to potrzebne taca zawsze succha. Nie o to pytałem. Odłączenie grzałki nie rozwiązuje problemu potencjalnego gromadzenia się lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2024 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 minut temu 3 godziny temu, tomno napisał: Jak rozwiązać bezkosztowo potencjalny problem gromadzenia się lodu na tacy ociekowej? Jak pisałem (klik link w poprzednim poście) nie spotkałem się z takim problemem - woda spływająca w czasie rozmrażania jest ciepła i nie ma problemu z utorowaniem sobie drogi jak ktoś nie założył kretyńskiego kolanka i rurki do odpływu. A gdyby w jakiejś klimie faktycznie narastał lód na tacy, to trzeba ją bardziej podziurawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts