Gość Konto usunięte_1* 23.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Jednym słowem mądrze to rozmieścić i zapomnieć o typowo drogiej pompie ciepła a latem też swoje zalety pokaże , ja też już jestem na tym etapie aby 80% ogrzewać dom splitem a jedynie w duuże mrozy odpalić kocioł , ja myślę o duosplit wyczytałem na tym forum jeszcze bardzo ciekawą informację , mianowicie split wisi na podwórku ale nie podłączamy rurek do wymiennika w środku tylko do spirali w np buforze , ma prawo takie coś zadziałać ? i jak tym sterować ? albo idzie non stop na maxa ? chyba nie najlepsze to rozwiązanie ale np zastosowanie czegoś takiego http://allegro.pl/lg-cb24l-kanalowy-7-1kw-polska-dystrybucja-i6686920410.htmlmoc 7 kw chyba powinna wystarczyć na około 100m2 docieplonego domu co ? ciekawe jak oni liczą tą moc roczną ? 2000kw ,praca cały rok ? nie wydaje mi się Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 23.01.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Pytanie ile chcesz tam przebywać kiedy itd. Jak często to kupić najtańsza klimę np. taki lomo od gree. Można go mieć za około 1600 zł. Jak chcesz tylko do czasu do czasu tam przebywać to same konwektorki wrzucić z precyzyjnym termostatem. Piszesz coś o podłodze... no jakbyś chciał mieć w miarę przyjemną to na takiej powierzchni możesz zainstalować klimę nisko przy ziemi i powietrze będzie też ogrzewać powierzchnię podłogi lub zamontować jednostkę tzw. konsolkę. Albo dajesz dobrą izolację od gruntu i wrzucasz maty grzewcze lub kable. Pytanie raz jeszcze na ile sens pewne rzeczy robić. W zasadzie na takiej powierzchni klima + maty jesteś w stanie zmieścić się w 3 tys zł. Co do tego jak zimą radzą sobie klimy... spokojnie przy -23'C w słabo izolowanym budynku split Midea MIssion Extreme o mocy 2,9 kW ogrzewał 2 razy większą powierzchnię od tej tutaj podawanej w projekcie trzymając 22'C. Nawet tanie lomo dawało radę bdb. przy -20'C. Założenie jest aby można tam przebywać cały rok, także podczas najniższych temperatur. Rozumiem że dobra lub bardzo dobra izolacja cieplna od gruntu + konsola by rozwiązały problem chłodnej podłogi? Czy ogrzewanie podłogowe to jednak mus? Ja nie mówię żeby była jakoś specjalnie ciepła podłoga, ale żeby np. nie zamarzła na niej woda po myciu mopem jak tam będą ułożone płytki ceramiczne czy panele. Także ogrzewania podłogowego jakoś bardzo nie potrzebuje, zwłaszcza że to ponoć nie jest całkiem zdrowe dla stóp.. Rozumiem że na zimę osuszacz powietrza muszę nabyć oddzielnie bo taki klimatyzator przy grzaniu nie suszy (skrapla) wilgoci? Ta konsola musi stać na podłodze, czy można ją powiesić kilkanaście cm nad podłogą na ścianie? Edytowane 23 Stycznia 2017 przez igor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.01.2017 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Założenie jest aby można tam przebywać cały rok, także podczas najniższych temperatur. Rozumiem że dobra lub bardzo dobra izolacja cieplna od gruntu + konsola by rozwiązały problem chłodnej podłogi? Czy ogrzewanie podłogowe to jednak mus? Ja nie mówię żeby była jakoś specjalnie ciepła podłoga, ale żeby np. nie zamarzła na niej woda po myciu mopem jak tam będą ułożone płytki ceramiczne czy panele. Także ogrzewania podłogowego jakoś bardzo nie potrzebuje, zwłaszcza że to ponoć nie jest całkiem zdrowe dla stóp.. Rozumiem że na zimę osuszacz powietrza muszę nabyć oddzielnie bo taki klimatyzator przy grzaniu nie suszy (skrapla) wilgoci? Ta konsola musi stać na podłodze, czy można ją powiesić kilkanaście cm nad podłogą na ścianie? Po kolei, jak chcemy grzać podłogę to wrzucamy powiedzmy minimum 25 cm styropianu od gruntu i w wylewkę kable albo na wylewkę pod płytki czy tam panele maty grzewcze czy specjalne kable. Wtedy trzymamy komfort ciepłej podłogi a klima dogrzewa powietrze. Jak nie damy podłogówki a damy dużo styro powiedzmy te 20-25 cm to z podłogą nie będzie bardzo zimno przy panelach lecz w wypadku płytek nie będzie już tak fajnie. Ale nic ci nie zamarznie Jak nadmuch skierujemy nisko przy podłodze to powietrze w pewien sposób ogrzeje jej powierzchnię. Ale to taki system nieoptymalny bo nie rozejdzie się to po całej powierzchni optymalnie. Klima przy grzaniu będzie suszyć bo przecież "wieje" więc to rodzaj suszenia. Żadnych osuszaczy nie potrzeba. Konsolki wiesza się nad podłogą. Konsolki jednak są nieco drogie, można zaadaptować splita. Pokazywałem tutaj takie rozwiązanie. Pamiętaj, że podstawą jest izolacja. Co ja bym zrobił: 1. Dobrze zaizolował podłogę na gruncie. 2. Wrzucił podłogówkę elektryczną pod panele lub płytki z precyzyjnym termostatem do utrzymywania ciepłej podłogi (nie grzania podłogą tylko i wyłącznie). 3. Zamontował klimę nawet coś w rodzaju jednego z tańszych urządzeń takich jak lomo i dołożył jeden mały konwektor na mrozy powiedzmy -30'C. 4. Wrzucił również mimi rekuperator i maksymalnie uszczelnił budynek. 5. Dobrze zaizolował dach i ściany przynajmniej 30 cm w dachu i 15 cm na ściany - ale dobrze zrobione. W takim wydaniu nie ma szans aby były jakieś problemy z utrzymywanie wysokiego komfortu termicznego nawet w baaardzo duże mrozy. To wszystko w przypadku gdy chcemy w tym domu przebywać często. Jeśli nie, to nie ma sensu aż tak kasę w to ładować Chociaż te paręnaście m2 nie powinno zrujnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.01.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jednym słowem mądrze to rozmieścić i zapomnieć o typowo drogiej pompie ciepła a latem też swoje zalety pokaże , ja też już jestem na tym etapie aby 80% ogrzewać dom splitem a jedynie w duuże mrozy odpalić kocioł , ja myślę o duosplit wyczytałem na tym forum jeszcze bardzo ciekawą informację , mianowicie split wisi na podwórku ale nie podłączamy rurek do wymiennika w środku tylko do spirali w np buforze , ma prawo takie coś zadziałać ? i jak tym sterować ? albo idzie non stop na maxa ? chyba nie najlepsze to rozwiązanie ale np zastosowanie czegoś takiego http://allegro.pl/lg-cb24l-kanalowy-7-1kw-polska-dystrybucja-i6686920410.html moc 7 kw chyba powinna wystarczyć na około 100m2 docieplonego domu co ? ciekawe jak oni liczą tą moc roczną ? 2000kw ,praca cały rok ? nie wydaje mi się Co to znaczy dobrze ocieplony dom? Jakie izolacje w podłodze, ściany i dach? Dom koniecznie szczelny z rekuperacją. 7 kw to za dużo, nie polecam polegania tylko na pompie, najlepsze układy są w tandemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Co to znaczy dobrze ocieplony dom? Jakie izolacje w podłodze, ściany i dach? Dom koniecznie szczelny z rekuperacją. 7 kw to za dużo, nie polecam polegania tylko na pompie, najlepsze układy są w tandemie. Dom nie nowy ale ściany z pustką w środku 5 cm grubość 43 cm a na tym 12 cm styro grafit 0,32 , tylko z podłogą babola strzeliłem bo tylko 10 cm ale dach 30 cm wełny , zapotrzebowanie jak to prawda z ciepłowłaściwe to średnioroczne coś około 4,kw ale to raczej z przymrużeniem oka traktuję ale myślę -myślałem że coś około 7kw byłoby dobrze bo i za jakiś czas na strychu zrobię jakieś pokoje , tylko interesuje mnie jak oni liczą to zapotrzebowanie roczne 2000kw , bo wg mnie to drożej niż teraz pale węglem , więcej jak dwie tony mi nie idzie na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.01.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Dom nie nowy ale ściany z pustką w środku 5 cm grubość 43 cm a na tym 12 cm styro grafit 0,32 , tylko z podłogą babola strzeliłem bo tylko 10 cm ale dach 30 cm wełny , zapotrzebowanie jak to prawda z ciepłowłaściwe to średnioroczne coś około 4,kw ale to raczej z przymrużeniem oka traktuję ale myślę -myślałem że coś około 7kw byłoby dobrze bo i za jakiś czas na strychu zrobię jakieś pokoje , tylko interesuje mnie jak oni liczą to zapotrzebowanie roczne 2000kw , bo wg mnie to drożej niż teraz pale węglem , więcej jak dwie tony mi nie idzie na sezon Ta pustka powietrzna to co ona daje...? Przecież to nie jest próżnia, tak naprawdę następuje tam rozproszenie ciepła. Co z tego że jest 12 cm styropianu za tą pustką na kolejnym pustaku... Naprawdę to niewiele pomaga. Taki dom doizolowałbym od środka. Co do grzania pompą powietrze-powietrze to dom szczelny musi być bo ona cyrkuluje nam cały czas więc jeśli domek będzie "dziurawy" to pompa będzie musiała kręcić i kręcić z większą mocą. Warto rzeczy robić po kolei. Co do tego ile idzie węgla... To raz jego kaloryczność a dwa sprawność systemu. To wszystko wpływa na zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.01.2017 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Konsole też dmuchają tak mocno? Jak mocno? Konsolki fajnie się wpisują np. pod oknem wyglądają jak grzejnik Inna sprawa że droższe. Ale tak jak pisałem dużo lepiej spisują się w ogrzewaniu niż np. split pod sufitem. Ja ostatnio wrzucałem kilka zwykłych splitów do grzania właśnie przy podłodze i powiem szczerze ze różnica jest znaczna. Przy podłodze mam na myśli około 40-50 cm od podłogi. Przy grzaniu jest znacznie lepiej a i jeszcze ogrzewa nieco podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 23.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 @oszczednyGrześ dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło jakbyś jeszcze mógł napisać, bo widzę że jesteś zorientowany w temacie, z czego zrobić same ściany, podłogę i strop, jakie materiały byłyby tu najlepsze w sytuacji o jakiej piszemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 24.01.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 25cm w podloge to takie optimum? ile na to wtedy wylewki jak kable chce dac i nimi grzac w 2 taryfie?myslalem cos raczej 20cm styro + 8-10 wylewki. dodac 5 styro jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.01.2017 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 25cm w podloge to takie optimum? ile na to wtedy wylewki jak kable chce dac i nimi grzac w 2 taryfie? myslalem cos raczej 20cm styro + 8-10 wylewki. dodac 5 styro jeszcze? Ja bym dał... Jak tylko idzie te 5 cm dołożyć. Potem już będzie ciężko to poprawić. Raz a dobrze lepiej to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.01.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 problemu nie ma. tylko lepiej to teraz ustalic a nie po wybudowaniu i ustaleniu otworow okiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 znalazlem w necie w opisie jednej z klim ze ma taka opcje nawiewu ja myslalem nad montazem klimy nisko w oklicy metra nad ziemia (jednostka wewnetrzna) bo glownie miala by grzac ale czy w takim przypadku nie lepiej bedzie wlasnie wysoko i wtedy mam na obie pory roku "dobrze" ulokowany nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.01.2017 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 znalazlem w necie w opisie jednej z klim ze ma taka opcje nawiewu [ATTACH=CONFIG]379644[/ATTACH] ja myslalem nad montazem klimy nisko w oklicy metra nad ziemia (jednostka wewnetrzna) bo glownie miala by grzac ale czy w takim przypadku nie lepiej bedzie wlasnie wysoko i wtedy mam na obie pory roku "dobrze" ulokowany nawiew? nikogo nie będę oszukiwał, że jednostka przy podłodze lepiej grzeje a ta wyżej lepiej chłodzi. Obrazki to marketing a fizyka i życie jest inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 27.01.2017 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 a powiedz jak z chlodzeniem gdy klima bedzie na jakims 1m wysokosci?na jakiej wysoosci najlepiej ja w takim razie dac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.01.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Klima nie ogrzeje domu przez cały sezon. To pewne. Najpierw zacznie wyć, a potem będzie dmuchać chłodnym powietrzem i ciągnąć mnóstwo energii. Na przykład moja według danych katalogowych potrafi pobierać 1800W, a oddawać 1320W.Czyli grzejnik elektryczny to mus i teraz pytanie tylko jaki. Jeśli masz mieć nocną taryfę, będzie się to opłacać bo zamieszkanie będzie stałe, to najlepiej zalać kabel za kilka stówek w podłodze i nim grzać. Resztę można uzupełnić farelką, konwektorem, albo klimą. Ta ostatnia opcja jest najdroższa w montażu i najbardziej problemowa, ale może przynieść oszczędności i do tego chłodzi w lecie.Cały czas rozmawiamy o małym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.01.2017 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Klima nie ogrzeje domu przez cały sezon. To pewne. Najpierw zacznie wyć, a potem będzie dmuchać chłodnym powietrzem i ciągnąć mnóstwo energii. Na przykład moja według danych katalogowych potrafi pobierać 1800W, a oddawać 1320W. Czyli grzejnik elektryczny to mus i teraz pytanie tylko jaki. Jeśli masz mieć nocną taryfę, będzie się to opłacać bo zamieszkanie będzie stałe, to najlepiej zalać kabel za kilka stówek w podłodze i nim grzać. Resztę można uzupełnić farelką, konwektorem, albo klimą. Ta ostatnia opcja jest najdroższa w montażu i najbardziej problemowa, ale może przynieść oszczędności i do tego chłodzi w lecie. Cały czas rozmawiamy o małym domku. Powtórzę raz jeszcze . tylko i wyłącznie tandem. Ja robię tak, że jak jest dobra izolacja od gruntu to można wrzucać podłogówkę tzn. kable albo maty. Przy gorszych izolacjach dajemy konwektory, które najlepiej współpracują z kanałówka czy splitem. Najlepsze jeżeli chodzi o komfort i ekonomię pracy są kanałówki. Jeden split musi mocno "gonić" by nagrzać większy obiekt. Kanałówką jesteśmy w stanie realizować to punktowo co zmienia znacząco sytuację. Nawiew może być też wręcz mało co odczuwalny. Co do wycia... To zależy. Z doświadczenia wiem że nie wszystkie wyją. LG generalnie nikomu nie polecam. Inną sprawą jest to, że "wycie" dodatkowo może być spowodowane przez zalodzenie wymiennika i tacy dlatego do grzania poleca się instalować grzałkę tacy skroplin bądź wybierać urządzenia, które są odpowiednio wyposażone. Ciekawi mnie też to, że klima potrafi pobierać więcej niż oddaje. Jeszcze się z tym nie spotkałem przynajmniej w ramach urządzeń jakie znam. Tej zimy przy największych mrozach do -27'C jak dostałem później informację kanałówka midei dogrzewała całkiem sprawnie nadal. Mam też podsumowanie robione wcześniej z 14 stycznia: Na początek, małe sprostowanie co do testowanego tutaj niedawno w tęgie mrozy Gree Lomo Economy. Otóż, nie posiada on grzałki karteru. Natomiast działając bez przerwy bez problemu radził sobie z największym dotąd odnotowanym mrozem na poziomie -25'C. Midea Mission Extreme to urządzenie wyposażone we wszystko co potrzebne do ogrzewania zimą. Do -27'C producent gwarantuje wysokie parametry pracy. Nam udało się ją przetestować przy temperaturze -23'C gdzie potrafiła dmuchać gorącym powietrzem w okolicach 50'C. Kanałówka Midea 5,3 kW dogrzewała dom przy najniższej zanotowanej temperaturze wynoszącej -23'C. Jej młodsza koleżanka midea 3,5 kW dawała radę przy -25'C. Dodatkowo wyposażona była w grzałkę tacy skroplin. Kanałowe Gree 3,5 kW posiadające de facto grzałkę karteru dzielnie radziło sobie dogrzewając dom przy temperaturach -23'C. Warto zaznaczyć, iż zakres katalogowej pracy dla tego urządzenie to raptem -10'C! Kolejne Gree Kanałowe 3,5 kW grzało przy -22'C. Co do małych domków. Największy dom jaki znam gdzie gość ma założoną mideę 5,3 Kw to 180 m2. Końcem stycznia będą kolejne podsumowania zużycia. Jestem bardzo ciekaw jakie będą wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam Samsunga. Może jest spieprzony montaż, może uciekli do lasu, ale nie polecam. To się nadaje do użycia w październiku i listopadzie, oraz pewnie końcem lutego i w marcu. Reszta kable w podłodze i może grzałka na nawiewie rekuperacji żeby takim chłodnym nie ciągnęło przy mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.01.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam Samsunga. Może jest spieprzony montaż, może uciekli do lasu, ale nie polecam. To się nadaje do użycia w październiku i listopadzie, oraz pewnie końcem lutego i w marcu. Reszta kable w podłodze i może grzałka na nawiewie rekuperacji żeby takim chłodnym nie ciągnęło przy mrozach. Samsung szajsung jak to mówią. Też samsungów nie znam. Sprawdzone mam gree, midea, toshiba, mitshubishi. Co do tego wycia to tak Ci mówiłem pomyśl czy aby nie był za bardzo oblodzony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 28.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Najlepsze jeżeli chodzi o komfort i ekonomię pracy są kanałówki. Te nawiewy od kanałówki to gdzieś przy podłodze? Jest szansa nagrzać tym stary dom z lat 30 z murami z cegły 50cm grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Samsung szajsung jak to mówią. Też samsungów nie znam. Sprawdzone mam gree, midea, toshiba, mitshubishi. Co do tego wycia to tak Ci mówiłem pomyśl czy aby nie był za bardzo oblodzony... I co? Mam chuchać, czy dłuta poszukać? Nawet mi się nie chce tam włazić, bo na 3,5m wisi. Dzisiaj działa i w trybie Quiet da się nawet znieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts