Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

I co? Mam chuchać, czy dłuta poszukać? Nawet mi się nie chce tam włazić, bo na 3,5m wisi. Dzisiaj działa i w trybie Quiet da się nawet znieść.

:) Wiesz, do grzania nikomu nie założyłbym urządzenia bez grzałki. 3,5m to nie wysoko aż tak bardzo :). Ale zamiast wychodzenia i bawienia się dłutem możesz spróbować go "oszukać" i włączyć chłodzenie :) To się "odlodzi" inna sprawa że w domu będziesz chłodził :). Do grzania w takie zimy ja teraz czyli mrozy bez przerwy odmrażanie tacy to mus. Można automatycznie albo wrzucić kabel i co jakiś czas odlodzić. Ale najlepsze są klimy już ze specjalnie opracowanym algorytmem gdzie grzałka włącza się tylko wtedy kiedy potrzeba i ile potrzeba. W moim missionie jest to w zasadzie tylko podczas odszraniania. Taca jest sucha i czysta. inna sprawa, że on bardzo rzadko domaga się defrotstów...

85m2, izolację na strop i podłogę (piwnica) można dorzucić gorzej ze ścianami bo izolacja fundament-ściana kiepska i boję się że po ociepleniu ścian wyjdzie to w środku....szukam rozwiązania jak przejdzie zakaz węglem w śląskim, w sumie tam kocioł już na wykończeniu. ..
Więcej info na temat domu :) m2, czy coś jest izolacji :) itd. :)

85m2, izolację na strop i podłogę (piwnica) można dorzucić gorzej ze ścianami bo izolacja fundament-ściana kiepska i boję się że po ociepleniu ścian wyjdzie to w środku....szukam rozwiązania jak przejdzie zakaz węglem w śląskim, w sumie tam kocioł już na wykończeniu. ..

Spokojna głowa na takie czy podobne sytuacje już rozwiązania mamy :)

Gość Konto usunięte_1*
Spokojna głowa na takie czy podobne sytuacje już rozwiązania mamy :)

Im was więcej czytam tym bardziej mnie intrygujecie , nawet już częściowo o to pytałem , pytałem o klimę kanałową lg 7kw do domu narazie tylko parter 110m2 , ty mi odpisałes że to za duża , napisz coś więcej czy nawiewowa jakoś inaczej się liczy , ciekawi mnie jeszcze jak oni obliczaja tą moc , podawają roczne zużycie prądu 2000 kw , jak by nie patrzeć to oszczędnie to nie wychodzi no ale nie wiem czy podają to 24h/365 dni rokuu czy jak

Im was więcej czytam tym bardziej mnie intrygujecie , nawet już częściowo o to pytałem , pytałem o klimę kanałową lg 7kw do domu narazie tylko parter 110m2 , ty mi odpisałes że to za duża , napisz coś więcej czy nawiewowa jakoś inaczej się liczy , ciekawi mnie jeszcze jak oni obliczaja tą moc , podawają roczne zużycie prądu 2000 kw , jak by nie patrzeć to oszczędnie to nie wychodzi no ale nie wiem czy podają to 24h/365 dni rokuu czy jak

2000x 0.61 ... nie tanio? 101zl /mc... w bloku place 190 cały rok za samo CO... 50m2.

W budowanym domu chciałbym zejść do tych 100zl/ miesiac na kanałówce + konwektory.

panowie tak czytam i czytam bo temat ciekawy :),

kupiłem ostatnio 2 klimatyzatory toshiby po 5 tys zestaw, model o wydajności: 31,5 grzanie, 28kW chłodzenie pobór max 8kW inverter, w dtr'ce producenta informacja: gwarancja pracy do -15C. Urządzenie testowano i przeszło pomyślnie wszystkie testy w temperaturze -25C.

fajna rzecz tylko duża i ciężka, jedn. zewn. waży 300kg to ją w 11 chłopa przenosiliśmy ...

kiedyś na forum muratora czytając wątek adama_mk, padła taka trochę zabawna choć sensowna propozycja, aby stworzyć prosty system kaskadowy. Jedno urządzenie na max nie wyrabia to uruchamia się drugie i tak w koło macieju, a urządzeniem wykonawczym miały być elementy z lodówek im starsze tym lepiej. środek lodówki na zewnątrz, tył lodówki do środka i jazda :) w końcu to najstarsze i najtańsze pompy ciepła, w sumie może kiedyś się pobawię i do ogrzewania garażu to zmontuję :)

Mazik 2 MWh na rok to chyba dla dwu osobowej rodziny ? u mnie 5 osób - 6 MWh a prądem nic nie grzeję.

Edytowane przez Dwd89

Mazik 2 MWh na rok to chyba dla dwu osobowej rodziny ? u mnie 5 osób - 6 MWh a prądem nic nie grzeję.

Ja mówię o samym grzaniu "CO". Ze fajnie byłoby zejść do 2000kW na rok za grzanie.

Co wyjdzie z tego... zobaczymy.

Osobno cwu z Pompy ciepła a osobno inne media (oświetlenie led itp.).

Dom mały bo szkieleciak ok.82m2 użytkowej.

Licząc obecne 190zl miesięcznie za CO i 50m2 w bloku.... to jak wyjdzie więcej niż 2MWh to będzie dla mnie ok.

Czekam na propozycje oszczednegoGrzesia w tym temacie :)

Dom mały bo szkieleciak ok.82m2 użytkowej.

Licząc obecne 190zl miesięcznie za CO i 50m2 w bloku.... to jak wyjdzie więcej niż 2MWh to będzie dla mnie ok.

Czekam na propozycje oszczednegoGrzesia w tym temacie :)

Grzesiek cię od razu zapyta o izolację, więc dobrze jakbyś napisał zawczasu :cool:

Ja wam powiem tak, byłem w paru miejscach. Mówiłem co chcę. I każdy robił oczy jak 5zl mówiąc.

Wie Pan, to Panu nie ogrzeje, wie pan, to trzeba 8kW a najlepiej dorzucić parę kW więcej, by w zimie grzalki się nie włączaly bo to szkoda kasy(powietrze-woda). Najlepiej gaz (tam nie ma gazu- środek lasu), butla koło domu u pięć 14kW gazowy ...

A to tylko mały domek ... parter niecałe 50m2 i piętro 33m2 ...

U mnie tyle wychodzi plus po parę m3 drzewa

2010/2011 1489

2011/2012 1775

2012/2013 1675

2013/2014 1350

2014/2015 2055

2015/2016 1900

W stopce masz średnie "Zużycie na cele CO z 6 sezonów 1707kWh oraz około 3m3 drzewa". Te 3m3 drewna to dodatkowo ok 3600-4000kWh, co daje ci łącznie 5300-5700kWh energii zużytej na CO. Trochę daleko do 2000kWh... A zdaje się, że rozmawiamy o ogrzewaniu w 80-90% klimą...

Mam Samsunga Classic+ 18000BTU do sprzedania. Używany jeden sezon, historia na FM, egzemplarz kultowy. Bez ceny minimalnej, do uzgodnienia, sprzedam tanio. Tel: 793-447-218.

Przemek zostaw sobie ten sprzęt. W miesiącach przejściowych jest ok. Tak napisałeś wrzesień, październik, luty, marzec oraz wszystkie sytuacje kiedy będziesz szybko wymagał wzrostu temperatury. Przy takich temp. jak teraz non stop poniżej -10oC szkoda odpalać.

Rachunki znacząco Ci skoczą. W złotówkach nie wiele ale kWh przybędzie bez klimy.

Ps. Na początku chwaliłeś ogrzewanie klimą, ja podchodziłem sceptycznie co cię tak zmieniło, życie?

Przemek zostaw sobie ten sprzęt. W miesiącach przejściowych jest ok. Tak napisałeś wrzesień, październik, luty, marzec oraz wszystkie sytuacje kiedy będziesz szybko wymagał wzrostu temperatury. Przy takich temp. jak teraz non stop poniżej -10oC szkoda odpalać.

Rachunki znacząco Ci skoczą. W złotówkach nie wiele ale kWh przybędzie bez klimy.

Ps. Na początku chwaliłeś ogrzewanie klimą, ja podchodziłem sceptycznie co cię tak zmieniło, życie?

Zraziło go buczenie jednostki zewnętrznej przynajmniej tak rozumuje :). Kiedy może być problematyczna, no jak wrzucimy ją na ścianę od strony pokoi oraz gdy się zalodzi taca za bardzo. Inna sprawa że niektóre urządzenia są po prostu głośne. Jeżeli chcemy ogrzewać zimą to warto jednostkę zamontować w mądrym miejscu (odpowiednio na ścianie lub na ziemi). Oraz zaopatrzyć urządzenie w zestaw zimowy jeśli takowego nie posiada.

Co do szkoda gadać, to proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Otóż w krajach takich jak Kanada, Szwecja, Finlandia, Rosja grzeją z powodzeniem tymi urządzeniami. Ale raz jeszcze, to powinno chodzić w tandemie z czymś. Gdyby kolega Przemek miał np. mideę Missiona Extreme tej zimy to nie miałby powodów do narzekań... Chociaż cały czas powtarzam, że najlepiej jest do dogrzewania domu korzystać z kanałówek.

Coś nie bardzo chce mi się wierzyć w 2000kW na rok.

To ile pójdzie na ogrzewanie czy chłodzenie nie zależy od tego co piszą na ulotkach tylko to jakie dom ma zapotrzebowanie na ciepło. Te dane podawane z "naklejek" obejmują zwykle klimat "średni" a nie zimy. Tzn. jest i ciepły i średni a zwykle zimnego nie ma, chociaż już zaczyna się pojawiać. Jest podana metoda obliczeń tego zgodnie z dyrektywą. Wszystko jest tam opisane. Można poszukać. Ale tak naprawdę zmiennych jest tyle, że przywiązywanie uwagi do tego nie jest najlepszym pomysłem. Każdy budynek jest inny, inne preferencje temperaturowe, urządzenie pracuje na innych wydajnościach, różne temp, różne zyski bytowe itd...

Dlatego najlepiej jest obserwować budynki czy mieszkania gdzie są takie instalacje zrealizowane. Podaję je co miesiąc. Ten będzie najzimniejszym od lat więc powie nam więcej...