Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

I tak nikt nie kupi. A nagrzewnicą wiele drożej by nie było, gdyby talk tylko w taniej grzać.

Na wiosnę ściągnę to buczydło ze ściany i będzie dobrze.

Co to jest zestaw zimowy do klimy?

Najczęściej dodatkowa płytka do regulacji prędkości wentylatora jednostki zewnętrznej.

Potrzebne jak chcemy chłodzić zimą.

I tak nikt nie kupi. A nagrzewnicą wiele drożej by nie było, gdyby talk tylko w taniej grzać.

Na wiosnę ściągnę to buczydło ze ściany i będzie dobrze.

Co to jest zestaw zimowy do klimy?

Dla mnie zestaw zimowy to opcja rozmrażania tacy raz plus względnie grzałka karteru jak komuś przyjdzie do głowy klimę zimą wyłączać. U mnie klima od października działa bez przerwy.

Co do tej nagrzewnicy... na prawdę odradzam ale rób jak chcesz.

Wziąłbym tą klimę od ciebie Przemek nawet jutro, ale za duża jak dla mnie, potrzebuję 2,5kW do garażu, żeby w razie roboty szybko sobie nagrzać.

EDIT:

W związku z udziałem klimatyzacji w ogrzewaniu, wyniki będę umieszczał w tym właśnie temacie.

Styczeń 2017:

- dzienna 177kWh (całość klima)

- nocna 485 kWh (w tym klima 272kWh)

Razem ogrzewanie za styczeń 291pln.

Edytowane przez michalck81

W stopce masz średnie "Zużycie na cele CO z 6 sezonów 1707kWh oraz około 3m3 drzewa". Te 3m3 drewna to dodatkowo ok 3600-4000kWh, co daje ci łącznie 5300-5700kWh energii zużytej na CO. Trochę daleko do 2000kWh... A zdaje się, że rozmawiamy o ogrzewaniu w 80-90% klimą...

tylko weź pod uwagę że jak palę w kominku to temperatura w salonie skacze do 27 i więcej stopni, to jest przegrzewanie chałupy, i większość tego ciepła jest nie potrzebna. Wygląda to tak że Żona sobie pali, a ja jak wracam do domu to otwieram zimą okna, żeby zbić do minimum tych 24 stopni, także z kominka jak dostarczam faktycznie 1000 kWh to będzie wszystko.

Wziąłbym tą klimę od ciebie Przemek nawet jutro, ale za duża jak dla mnie, potrzebuję 2,5kW do garażu, żeby w razie roboty szybko sobie nagrzać.

EDIT:

W związku z udziałem klimatyzacji w ogrzewaniu, wyniki będę umieszczał w tym właśnie temacie.

Styczeń 2017:

Można powielać Twoje wyniki gdzie indziej i pokazywać że można tanio ogrzać dom i że warto wybudować lepiej niż inni?

Podsumowanie ogrzewania z kilku lokalizacji.

U mnie:

Za nami w zasadzie jeden z najzimniejszych miesięcy w ostatnich latach. Można powiedzieć, że wróciła Polska zima i to z tego najostrzejszego wydania, no może poza śniegiem, przynajmniej tutaj u nas. Solidne podsumowanie naszej instalacji testowej od 01.01.17 - 31.01.17 poniżej:

Temperatury parter nocą od północy 20'C. Dzień od 21 - 22'C. Czasami wieczorami parter nawet do 24'C. Poddasze sypialnia i pokój dziecięcy średnio 21-21,5'C. Gabinet 19,5-20,5'C. Łazienki od 19,5 - 28'C na czas kąpieli.

Zużycie:

Kanałówka + split = 472 kWh

Grzejniki Łazienkowe = 19 Kwh

Gaz: 69 m3 na cwu i podłogówki w kuchni i łazience uruchamiane rano.

Koszty 284 zł pompy ciepła p-p.

Grzejniki 11 zł

Gaz na cwu + co = 165 zł.

Daje nam to - 460 zł za cwu i co za styczeń.

Nadal taniej niż gazem o około 140 zł. Są to szacunki porównując zbliżony styczeń 2012 roku gdy średnia temperatura oscylowała na poziomie -3,3 a obecnie -7,7.

Są plany całkowitej likwidacji gazu i przechodzenie tylko na ogrzewanie elektryczne, które będzie wstanie wykorzystać dobrodziejstwa paneli fotowoltaicznych czy energii wiatrowej. Do gazy czy węgla niestety PV nigdy nie podepniemy.

2. Kolejne podsumowanie tym razem dla dobrze izolowanego domu 100m2.

Kanałówka midea 5,3 kW: 300 kwh dla 24C w domu.

Kable: 10kWh

CWU na ViviVerti 260L: 65kWh

Rekuperacja Airpack 300: 27kWh

Mamy zatem 179,80 zł za ogrzewanie, 37,7 za cwu i 15,66 zł za rekuperację, Razem raptem 233,16 zł za wszystko.

3. Następna instalacja dom 180 m2.

Podsumowanie stycznia:

łączny koszt grzania (pompa + grzejniki) - 370zł

pompa 590kWh (chodzi prawie cały czas)

+ kominek odpalany prawie codziennie na ok. 5 godzin do podnoszenia temperatury po powrocie z pracy. W domu gdy brak kominka 21'C.

4. Dom 95 m2. Kanałówka Toshiby 22'C w domu poszło 450 kwh. Dom 20/20/30 izolacje.

EDIT:

Styczeń 2017:

Patrząc na Twoje wyniki: dzienna z nocną dają zużycie 449 kWh odnosząc się natomiast do ceny prądu jaką ja bym tylko w jednej taryfie za to zużycie zapłacił po 0,67 zł to cena wyniesie 299,5 zł A więc jaki jest sens stosowania 2 taryf gdzie cena taka sama.

I może prośba do wszystkich:

Może nie podawać cen za zużycie bo to widać, że dla różnych okręgów odbioru prądy wygląda różnie a kWh to jednostka dla wszystkich taka sama.

Ta pustka powietrzna to co ona daje...? :) .

Gdzie indziej doszlismy co prawda ciężko ale jednak, do wniosku, ,ze izolatorem jest powietrze, czy się mylę?

Przecież to nie jest próżnia, tak naprawdę następuje tam rozproszenie ciepła.

A znów to pojęcie o próżni zaczerpnięte od tego cudaka Brzęczkowskiego. Wyjaśni Pna mechanizm tego rozproszenia?
Taki dom doizolowałbym od środka.
A może jednak jak już wypełnić tą pustkę poliuretanem? nie będzie taniej niż ocieplenie od środka?
Warto rzeczy robić po kolei.
Ale i też warto wiedzieć co kolwiek doradzając co i ile kosztuje i również to jak to wszystko działa.
Co do tego ile idzie węgla... To raz jego kaloryczność a dwa sprawność systemu. To wszystko wpływa na zużycie.
Skoro berthold61 stwierdził, ze idzie mu nie więcej jak dwie tony to już w tych wypalonych tonach są wszystkie straty jak i kaloryczność. A więc w czom dieło?

Znów pytań masa a odpowiedzi?

Edytowane przez kolektor1

Patrząc na Twoje wyniki: dzienna z nocną dają zużycie 449 kWh odnosząc się natomiast do ceny prądu jaką ja bym tylko w jednej taryfie za to zużycie zapłacił po 0,67 zł to cena wyniesie 299,5 zł A więc jaki jest sens stosowania 2 taryf gdzie cena taka sama.

I może prośba do wszystkich:

Może nie podawać cen za zużycie bo to widać, że dla różnych okręgów odbioru prądy wygląda różnie a kWh to jednostka dla wszystkich taka sama.

Może ja czegoś nie rozumiem, skąd ci wyszła taka sama cena? Policz jeszcze raz na spokojnie :)

U mnie wszystko napisane jest dobrze :)

Kolektor, chodziło mi o to, że nie widzisz sensu 2 taryf, ale nie wiem skąd ten wniosek wysnułeś, bo mnie za 449kWh do jakich się odniosłeś wychodzi 243pln ((177x0,36)+(272x0,66)), a ty podałeś, że u ciebie tyle energii kosztowałoby 300pln, teraz widzisz sens 2 taryf? Podane w moim poście zużycia i koszt dotyczą wyłącznie ogrzewania, myślałem, że to oczywiste, wszak tego dotyczy temat :)

No dobra, a co to za cyfra?

I ja się właśnie do niej odnosiłem.

Czy mógłbyś napisać jakie są wszystkie składniki ceny prądu taryfy nocnej i w jakich cenach?

No to trochę się zakręciłeś, bo odniosłeś się do kwoty za całe ogrzewanie, ale już kWh zliczyłeś tylko z klimy i stąd nieporozumienie.

Poniżej składniki taryfy nocnej:

- cena stricte prądu 0,2040 netto -> 0,2509 brutto

- składnik zmienny stawki sieciowej 0,0817 netto -> 0,1005 brutto

- opłata OZE 0,0037 netto -> 0,0046 brutto

Razem daje 0,3560pln.