Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Gość TwojPan

Witam.

Ogrzewam własnie dom PC w trybie grzania jedynie ciepłym powietrzem z klimatyzatorów kanałowych 2x3,5kW.Dom w kształcie litery "T",137m2,otwarty na garaż 50m2,mocno zawilgocony,płyta MFP na dachu,dachówka,stan surowy zamknięty,tynki,podłoga-od wewnątrz zero izolacji,od zewnątrz częściowa..Po 2 tygodniach,temp wacha się w okolicy 13-14deg.Zaczynałem grzanie od -1deg przy zewnętrznej -5deg.Po 2-3 dniach temp.była już ponad zerem 3 deg i rosłą pomimo nocnych spadków temp. do minus 5 deg.Nie wiem,czy przy zwykłej klimie byłby taki efekt,ale na ten czas dla mnie bomba :)

Wszystko pięknie schnie,nawet podłogówka nie zrobiła by tego lepiej na te chwilę.

Edytowane przez TwojPan

Podsumowanie lutego z różnych lokalizacji.

Dom 100 m2 bardzo dobrze izolowany:

24'C w domu.

Kanałówka 207kWh

grzejnik łazienkowy 10kWh

Pompa ciepła do CWU 270 L ViviVerti - 56kWh

reku - 16kWh

Koszt: 167 zł za wszystko.

Dom 180 m2 przyzwoicie izolowany:

pompa plus grzejniki koszt 250 zł za luty.

491 kwh pobrała kanałowa pompa ciepła

kominek używany przez pierwszą część miesiąca co dwa dni na parę godzin.

Dom 140 m2 dobrze izlowany:

Kanałówka plus grzejniki koszt 350 kwh. Temperatury na poziomie 22-23'C.

• 2 weeks później...
Gość TwojPan

.....kominek używany przez pierwszą część miesiąca co dwa dni na parę godzin.

I przez te parę godzin spalone łącznie 1m3 opału.Ehh...co takie wpisy wnoszą?Masz ciepłomierz+licznik kalorii na kominku?Co to za nowa jednostka zużycia energii- "przez pierwszą część miesiąca co dwa dni na parę godzin" co?Ma to jakiś symbol,jednostkę etc..:mad:

I przez te parę godzin spalone łącznie 1m3 opału.Ehh...co takie wpisy wnoszą?Masz ciepłomierz+licznik kalorii na kominku?Co to za nowa jednostka zużycia energii- "przez pierwszą część miesiąca co dwa dni na parę godzin" co?Ma to jakiś symbol,jednostkę etc..:mad:

Człowieku te dane przesyłają mi użytkownicy. Jak Ci nic nie wnoszą to nie czytaj. Albo jedź i załóż im licznik jaki chcesz.

Moi rodziciele zamontowali sobie zamiast kominka klimatyzatory (tak Grzesiu, dzięki za zlewkę tematu) do grzania domu -- już dzisiejszą noc (całkiem chłodną, bo na minusie) przepracowały i grzeją ponoć bez problemu. Teraz zastanawiam się czy do grzania całego domu klimatyzatorami mają przesiadać się na G12W czy mają zostać na G11. Co radzicie?

Gość TwojPan
Człowieku te dane przesyłają mi użytkownicy. Jak Ci nic nie wnoszą to nie czytaj. Albo jedź i załóż im licznik jaki chcesz.

Aby mieć miarodajne dane dot zużycia kWh na potrzeby ogrzewania,trzeba założyć licznik który zmierzy do kupy zużycie reku (jeśli jest),źródła ogrzewania bez przygotowania CWU.Tak zrobiłem ja.Ale ja nie mam kominka,gdybym go jednak miał,potrzebny by był ciepłomierz-aby ocenić także straty,a nie tylko zyski ze spalania drewna,a także licznik kalorii-aby można było wyliczyć ilość zużytej z niego energii i jej koszt.

Edytowane przez TwojPan

Niczego.

Takie same pierdoły jak na kulinarnych blogach ,gdzie ludzie odkrywają,że jedzenie można zrobić samemu :)

Czytając FM, zastanawiam się po co komu informacje w stylu - ja zużywam na miesiąc 150 kWh prądu, a inny 450 kWh albo dziennie jeden 3 m3 gazu, a inny 7 m3.

Z takich danych kompletnie nic nie wynika. Służą chyba tylko samozadowoleniu zużywających mniej i do frustrowania zużywających więcej.

Gość TwojPan
Czytając FM, zastanawiam się po co komu informacje w stylu - ja zużywam na miesiąc 150 kWh prądu, a inny 450 kWh albo dziennie jeden 3 m3 gazu, a inny 7 m3.

Z takich danych kompletnie nic nie wynika. Służą chyba tylko samozadowoleniu zużywających mniej i do frustrowania zużywających więcej.

Użytkownik oszczędny Grześ,montuje pewnie klimatyzatory -jako źródło ogrzewania,albo co gorsze kanałową klimatyzację za spore pieniądze.Udowodnienie tezy ,że klimatyzatorem można się ogrzać,wymaga zamieszczania takich "skrupulatnych danych"

Ta zima,ostudziła zapały co niektórych aby klima była jedynym słusznym źródłem ogrzewania.A kilka takich z rzędu-było by lekiem na całe zło :)

Aby nie być gołosłownym,mam klimę w domu i w okresach przejściowych ogrzewa mi mieszkanie (salon z kuchnią),bardzo niskie 2,40cm-na poddaszu.Efekt jest taki,że ciepło jest w salonie.Toaleta,sypialnia,korytarze itd.-żyją swoim życiem.Ale nawet w salonie,podłoga jest chłodna-jak dla mnie zero komfortu.To tak jak przy wyłączonej podłogówce,temp.otoczenia 22deg,a brak źródła promieniowania ciepła sprawia,że dyskomfort jest wszechobecny :)

W nowym domu zaprojektowałem ogrzewanie nadmuchowe i wodne (podłogówka ) z jednej pompy ciepła PW.Takie hybrydowe podejście producenta takiej PC wydaje się być idealne na nasze warunki klimatyczne,ale czy tak będzie?Jak pomieszkam będę wiedział.Ale nigdy nie oparłbym ogrzewania domu na samych klimatyzatorach.Chyba że,kotłownia w salonie (kominek) tylko wtedy można zapomnieć o komforcie temperaturowego bytowania.

Edytowane przez TwojPan

jest to jakiś punkt odniesienia zwłaszcza w kontekście "marketingu" instalatorów. moim zdaniem do tego jest FM aby porównywać. a to, że niektórzy odczuwają samozadowolenie ;) to już chyba ich problem :)

• Like 1

Użytkownik oszczędny Grześ,montuje pewnie klimatyzatory -jako źródło ogrzewania,albo co gorsze kanałową klimatyzację za spore pieniądze.Udowodnienie tezy ,że klimatyzatorem można się ogrzać,wymaga zamieszczania takich "skrupulatnych danych"

Ta zima,ostudziła zapały co niektórych aby klima była jedynym słusznym źródłem ogrzewania.A kilka takich z rzędu-było by lekiem na całe zło :)

Aby nie być gołosłownym,mam klimę w domu i w okresach przejściowych ogrzewa mi mieszkanie (salon z kuchnią),bardzo niskie 2,40cm-na poddaszu.Efekt jest taki,że ciepło jest w salonie.Toaleta,sypialnia,korytarze itd.-żyją swoim życiem.Ale nawet w salonie,podłoga jest chłodna-jak dla mnie zero komfortu.To tak jak przy wyłączonej podłogówce,temp.otoczenia 22deg,a brak źródła promieniowania ciepła sprawia,że dyskomfort jest wszechobecny :)

W nowym domu zaprojektowałem ogrzewanie nadmuchowe i wodne (podłogówka ) z jednej pompy ciepła PW.Takie hybrydowe podejście producenta takiej PC wydaje się być idealne na nasze warunki klimatyczne,ale czy tak będzie?Jak pomieszkam będę wiedział.Ale nigdy nie oparłbym ogrzewania domu na samych klimatyzatorach.Chyba że,kotłownia w salonie (kominek) tylko wtedy można zapomnieć o komforcie temperaturowego bytowania.

POWTÓRZĘ RAZ JESZCZE! dla nie umiejących czytać. NIE POLECAM klimatyzatora jako JEDYNEGO źródła ogrzewania.

Aby mieć miarodajne dane dot zużycia kWh na potrzeby ogrzewania,trzeba założyć licznik który zmierzy do kupy zużycie reku (jeśli jest),źródła ogrzewania bez przygotowania CWU.Tak zrobiłem ja.Ale ja nie mam kominka,gdybym go jednak miał,potrzebny by był ciepłomierz-aby ocenić także straty,a nie tylko zyski ze spalania drewna,a także licznik kalorii-aby można było wyliczyć ilość zużytej z niego energii i jej koszt.

Czy kolega umie czytać, że podane jest również zużycie z budynku gdzie właściciel podaje wszystko od reku po pompę do cwu? Akurat ten co się przyczepiłeś podał jak podał.

Moi rodziciele zamontowali sobie zamiast kominka klimatyzatory (tak Grzesiu, dzięki za zlewkę tematu) do grzania domu -- już dzisiejszą noc (całkiem chłodną, bo na minusie) przepracowały i grzeją ponoć bez problemu. Teraz zastanawiam się czy do grzania całego domu klimatyzatorami mają przesiadać się na G12W czy mają zostać na G11. Co radzicie?

Długo by tłumaczyć. Ale racja mój błąd. Przepraszam. Tymczasem g12W może się opłacić. Lub nawet rozważyć g13.

Ale to wszystko jest raczej oczywiste. Bezpośrednie grzanie powietrza nie jest komfortowe i nigdy nie będzie, szczególnie w naszych warunkach gdzie głównie domy murowane. Moi rodzice, choć ich ostrzegałem, popełnili błąd -- bo się zdecydowali na sam kominek (czyli w zasadzie podobny problem jak z klimatyzatorami, tylko trzeba jeszcze obsługiwać, przegrzewane jest pomieszczenie gdzie stoi kominek itd.), zamiast choć zrobić w podłodze rurki (tak, mogli, bo dom kupili w stanie surowym otwartym bez wylewek) pod przyszłe źródło ciepła. Teraz nie mają szczególnego wyjścia i się ratują klimatyzatorami, a poniżej -10 będą mieć kominek.

Tymczasem może ktoś posiadający doświadczenia odpowie na pytanie czy przy (do)grzaniu klimatyzatorami, które z założenia mają pracować automatycznie wg potrzeb (wg mnie powinny chyba pracować cały czas na minimalnej mocy), warto iść w G12W czy zostać przy G11?

Gość TwojPan
Ale to wszystko jest raczej oczywiste.

Nie dla każdego.

Wprowadziłem się do mieszkania,gdzie piecyk kominkowy już był,tak jak i ogrzewanie centralne węgiel+grzejniki.Dorobiłem klimatyzator jedynie.Ani jedno (kominek),ani drugie (kocioł CO) nie daje komfortu ogrzewania.

Co do pytania o wybór taryfy...to odpowiedź jest raczej oczywista.Jeśli ma być komfortowo,to grzejemy/chłodzimy kiedy potrzeba.Druga taryfa odpada.

Gość TwojPan
Co to są spore pieniądze?

Ja porównywałem wykonanie klimatyzacji kanałowej z wykonaniem mojego systemu grzanie/chłodzenie,który w 100% zabezpiecza komfort temperaturowy w domu.Nie pamiętam dokładnie wycen,ale koszt kanałówki w moim domu to 8-9k pln.Za 27k pln,mam PC PW w systemie TDM,jedna jednostka zewnętrzna ,czyli 100% grzanie powietrze,grzanie mieszane powietrze/woda (80%-20% aż do całkowitego przejścia na grzanie podłogi-czyli podłogówka+nawiew),grzanie 100% woda/podłoga,100% chłodzenie podłoga lub 100% chłodzenie nawiew.

Grzanie/chłodzenie powietrzem zapewniają 2 jednostki kanałowe (zabudowane)3,5kW rozmieszczone w salonie i korytarzu z rozejściem na dwa pokoje.Nie wyobrażam sobie klimy bezpośrednio w sypialniach.