Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

jest to jakiś punkt odniesienia zwłaszcza w kontekście "marketingu" instalatorów. moim zdaniem do tego jest FM aby porównywać. a to, że niektórzy odczuwają samozadowolenie ;) to już chyba ich problem :)

Samozadowolenie to problem? Oby więcej takich.

Co do pytania o wybór taryfy...to odpowiedź jest raczej oczywista.Jeśli ma być komfortowo,to grzejemy/chłodzimy kiedy potrzeba.Druga taryfa odpada.

Potwierdzam.

Wczoraj jak wygasło w kominku i wieczorem chciałem trochę podgrzać włączyłem splita. Ciepło było ale czy komfortowo, no nie wiem. Jest ciepło jak wieje, zaraz po wyłączeniu czar pryska ...a podłogówka naładowana kominkiem z PW dalej oddaje ciepło.

Jest coś na rzeczy. Kanałówka może jak chodzi cały czas to problemu nie ma, ale nie zwykły split. Tak po prawdzie to dwie zupełnie różne klasy urządzeń.

Gość TwojPan
..a podłogówka naładowana kominkiem z PW dalej oddaje ciepło.

Tak.Tylko w salonie/kotłowni gdzie stoi kominek jest 25deg i tam komfortu już nie ma.Dla mnie komfort to możliwość utrzymywania temp jakiej potrzebuję.W każdym pomieszczeniu.Głownie w salonie i sypialni.Kominek odpada wtedy w przedbiegach ;)

Jest coś na rzeczy. Kanałówka może jak chodzi cały czas to problemu nie ma, ale nie zwykły split. Tak po prawdzie to dwie zupełnie różne klasy urządzeń.

Czemu niby split nie może działać cały czas? Może. Kwestia tylko akceptacji ew. szumu w pomieszczeniu. Moja matka jednak stwierdziła, że w trybie nocnym w ogóle nie słyszała pracy splita powieszonego w swojej sypialni. A głucha jeszcze nie jest... Generalnie kanałówka i "split" to jest to jedno i to samo, tylko zazwyczaj innej mocy -- kanałówka wisi w jednym punkcie (np. na poddaszu nieużytkowym czy innym garażu) a (multi)splity są rozproszone bezpośrednio po pomieszczeniach.

Gość TwojPan
Czemu niby split nie może działać cały czas? Może..

To nie kwestia czy może działać,tylko czy musi.Kiedy temp w pomieszczeniu (lub w miejscu gdzie leży pilot (funkcja I Feel) zostanie osiągnięta,split się wyłączy.temp będzie taka jaką ustawiłeś,ale czy bez nadmuchu ciepłego powietrza będzie komfortowo?Dla mnie nie jest.

Gość TwojPan
Samozadowolenie to problem? Oby więcej takich.

Chyba nie do końca.

Budowanie -to tak jak pójście na wojnę.Każda błędna decyzja to problem na następnym etapie.Fajna frajda,jak się nie robi niczego na budowie ,za wyjątkiem projektowania.W naszym klimacie największym problemem jest ogrzewanie i pozyskanie CWU.

I się zaczyna.Zobacz ile "gadżetów" w stopkach mają co niektórzy.Kocioł,kominek,solary,klima itd.Tylko po co?Jak sądzisz?

Za 27k pln,mam PC PW w systemie TDM,jedna jednostka zewnętrzna ,czyli 100% grzanie powietrze,grzanie mieszane powietrze/woda (80%-20% aż do całkowitego przejścia na grzanie podłogi-czyli podłogówka+nawiew),grzanie 100% woda/podłoga,100% chłodzenie podłoga lub 100% chłodzenie nawiew.

Co znaczy skrót TDM? Masz gdzieś dokładnie opisany ten system? Dziennik?

To nie kwestia czy może działać,tylko czy musi.Kiedy temp w pomieszczeniu (lub w miejscu gdzie leży pilot (funkcja I Feel) zostanie osiągnięta,split się wyłączy.temp będzie taka jaką ustawiłeś,ale czy bez nadmuchu ciepłego powietrza będzie komfortowo?Dla mnie nie jest.

Nie wiem jeszcze jakie jednostki mają moi staruszkowie i jakie mają możliwości sterowania. Wiem na przykładzie MOJEGO splita, że jest jak piszesz. Tzn. po osiągnięciu żądanej temperatury (niezależnie czy w trybie grzania czy chłodzenia) split się wyłącza. Ale ja mam jednostkę ON/OFF, znacznie przewymiarowaną -- a teraz wszędzie już są invertery. I te się nie wyłączają a zmniejszają moc. Podejrzewam więc, że to kwestia wysterowania aby się split nie wyłączał, a działał na minimalnej mocy cały czas. A jeśli się mimo tego wyłącza, to znaczy że jest zbyt dużej mocy i nie może zejść poniżej określonego poziomu.

To tak jakbyś powiedział, że rower i samochód to jedno i to samo, tylko kwestia akceptacji niższej prędkości, warunków atmosferycznych i ograniczonej ładowności.

To jest zła analogia. Ogólne moce w przypadku splitów i kanałówki mogą (i powinny być) takie same. Niższy jest tylko komfort (ze względu na ew. hałas w pomieszczeniu). Reszta jest taka sama, bo nadal grzane jest powietrze.

Gość TwojPan
Zobaczymy jak wyjdzie u mnie, własnie montują kanałówkę w szkieleciaku.

A koszt to ok. 3800 za kanałówkę 3,5kW i ok 1000zł za kanały. Myślę, że to nie drogo...

Ale ja mam malutki domek do ogrzania ... ok 85m2 użytkowej.

W szkieleciaku powinno być ok.Tak jak u kumpla w USA.Jest tak marna izolacja,że nadmuch ciepłego powietrza prawie wcale się nie wyłącza bo (brak możliwości akumulacji) rzadko udaje mu się dłużej utrzymać ustawioną temp.zadaną wewnątrz na dłużej, kiedy na zewnątrz jest -10deg za dnia i -25/30 deg w nocy :)

Nie przesadź z ociepleniem,a będzie dobrze,no może nie do końca dla Twego portfela.

Chyba nie do końca.

Budowanie -to tak jak pójście na wojnę.Każda błędna decyzja to problem na następnym etapie.Fajna frajda,jak się nie robi niczego na budowie ,za wyjątkiem projektowania.W naszym klimacie największym problemem jest ogrzewanie i pozyskanie CWU.

I się zaczyna.Zobacz ile "gadżetów" w stopkach mają co niektórzy.Kocioł,kominek,solary,klima itd.Tylko po co?Jak sądzisz?

Jestem zdania, że zadowolenie - w tym samozadowolenie to sens życia, więc jak ktoś lubi gadżety, to się będzie cieszył właśnie z nich. Ja lubię mieć bezobsługowo, bezawaryjnie i niedrogo, inny może lubić bardzo tanio, wycieczki do lasu i rąbanie drewna, a jeszcze inny tradycyjne 4 tony węgla i o ile spala je w sposób sensowny, to nie mam z tym problemu.

Gość TwojPan
Nie wiem jeszcze jakie jednostki mają moi staruszkowie i jakie mają możliwości sterowania. Wiem na przykładzie MOJEGO splita, że jest jak piszesz. Tzn. po osiągnięciu żądanej temperatury (niezależnie czy w trybie grzania czy chłodzenia) split się wyłącza. Ale ja mam jednostkę ON/OFF, znacznie przewymiarowaną -- a teraz wszędzie już są invertery. I te się nie wyłączają a zmniejszają moc. Podejrzewam więc, że to kwestia wysterowania aby się split nie wyłączał, a działał na minimalnej mocy cały czas. A jeśli się mimo tego wyłącza, to znaczy że jest zbyt dużej mocy i nie może zejść poniżej określonego poziomu.

.

Mam inverter Airwell ,jedną z najcichszych na rynku.Mając na myśli wyłączenie po osiągnięciu zadanej,miałem na myśli stan w którym nie grzeje,a tylko miesza ogrzane do pożądanej temp.powietrze.A i tak masz wrażenie,że dmucha chłodnym :)

Długo by tłumaczyć. Ale racja mój błąd. Przepraszam. Tymczasem g12W może się opłacić. Lub nawet rozważyć g13.

Myjk, a własciwie jego rodzice nie rozważą G13 poniewaz są z Warszawy. G13 jest dostępna tylko w Tauronie i tylko w jego częsci (dawny Enion). Po co doradzac rozwiazania które są niemozliwe do zrealizowania.

Gość TwojPan
Jestem zdania, że zadowolenie - w tym samozadowolenie to sens życia, więc jak ktoś lubi gadżety, to się będzie cieszył właśnie z nich. Ja lubię mieć bezobsługowo, bezawaryjnie i niedrogo, inny może lubić bardzo tanio, wycieczki do lasu i rąbanie drewna, a jeszcze inny tradycyjne 4 tony węgla i o ile spala je w sposób sensowny, to nie mam z tym problemu.

Jak dla mnie-nie w tym rzecz.Fora internetowe,blogi i inne pierdoły zaśmiecają zdrowy rozsądek tak mocno,że ludzie wierzą w to co przeczytają.

Kocioł na eko na 90m2,czemu nie przecież można kupić 7kW.Klimatyzacja do ogrzania budynku,czemu nie przecież jest niedroga. Solary za 7-8k pln w kredycie,czemu nie przecież to z dotacjami itd.

Sposób ogrzewania budynku,powinien być wybierany na starcie jego projektowania.A nie w miarę długości zamieszkania- dokładana następna "hybryda" aby utrzymać komfort.

Kominki w salonie -gdzie temp sięga po rozpaleniu 26deg,a i tak połowa energii ulatuje kominem.Przewymiarowane dwukrotnie kotły na ekogroszek w kotłowniach w bryle budynku.Kurz,brud,bałagan wieczny.Tylko po co?Trzeba było na etapie projektowania dodać kilka centymetrów ocieplenia na ścianę więcej-za niewielkie pieniądze-a można by było obejść się bez takich wynalazków.No tak,ale kocioł na eko i kotłownie da się utrzymać w czystości bezwzględnej tak jak i ściany salonu przy grzaniu kominkiem-pisza na forach i blogach.

Nie da się. To kłamstwo.Sprawdziłem u siebie :mad:

Mam inverter Airwell ,jedną z najcichszych na rynku.Mając na myśli wyłączenie po osiągnięciu zadanej,miałem na myśli stan w którym nie grzeje,a tylko miesza ogrzane do pożądanej temp.powietrze.A i tak masz wrażenie,że dmucha chłodnym :)

No bo skoro już osiągnął temperaturę, to zmniejsza moc i tylko utrzymuje temperaturę. Wrażenia jakie masz to już inna kwestia. Jak Ci dmucha zimnem, to podnieś temperaturę. Wtedy nawet jak będzie tylko mieszać, to i tak ciepłym... Niemniej jednak to jest właśnie powód dla którego na wszelakie grzanie powietrza się nie piszę. Czy to poprzez grzejniki, czy to przez kominek (a już łącznie z DGP to w ogóle masakra), czy to przez PC PP. Podłoga musi grzać zawsze, wg mnie w 80-90% (+reszta z rekuperacji, albo 100% bez reku) całego zapotrzebowania i koniec.

Ergo, klimatyzatory to rzeźba, próba ratunku, tak jak u moich rodziców. Żeby takie ogrzewanie zaplanować w nowym domu (murowanym) i jeszcze jako jedyne źródło (czyt. bez podłogówki) to trzeba spaść z wysokiego konia.

Edytowane przez Myjk

Gość TwojPan
No bo skoro już osiągnął temperaturę, to zmniejsza moc i tylko utrzymuje temperaturę. Wrażenia jakie masz to już inna kwestia. Jak Ci dmucha zimnem, to podnieś temperaturę. Wtedy nawet jak będzie tylko mieszać, to i tak ciepłym... Niemniej jednak to jest właśnie powód dla którego na wszelakie grzanie powietrza się nie piszę.

Tak można w nieskończoność,ale to nie jest komfortowe działanie...:)

Ergo, klimatyzatory to rzeźba, próba ratunku, tak jak u moich rodziców. Żeby takie ogrzewanie zaplanować w nowym domu (murowanym) i jeszcze jako jedyne źródło (czyt. bez podłogówki) to trzeba spaść z wysokiego konia.

Dobrze ,że tym razem nie napisałeś o samozadowoleniu użytkowników takich rozwiązań :)

Tak można w nieskończoność,ale to nie jest komfortowe działanie...:)

No nie, w końcu będzie tak ciepło, że przestaniesz podnosić temperaturę. ;)

Dobrze ,że tym razem nie napisałeś o samozadowoleniu użytkowników takich rozwiązań :)

Zawsze twierdziłem, ze grzanie powietrza to słaby pomysł. Ale klimatyzatory i tak są lepsze od wynglosyfu czy innego kominka.

Mój inverter LG po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza się i niczego nie miesza, bo po co.

Ja porównywałem wykonanie klimatyzacji kanałowej z wykonaniem mojego systemu grzanie/chłodzenie,który w 100% zabezpiecza komfort temperaturowy w domu.Nie pamiętam dokładnie wycen,ale koszt kanałówki w moim domu to 8-9k pln.Za 27k pln,mam PC PW w systemie TDM,jedna jednostka zewnętrzna ,czyli 100% grzanie powietrze,grzanie mieszane powietrze/woda (80%-20% aż do całkowitego przejścia na grzanie podłogi-czyli podłogówka+nawiew),grzanie 100% woda/podłoga,100% chłodzenie podłoga lub 100% chłodzenie nawiew.

Grzanie/chłodzenie powietrzem zapewniają 2 jednostki kanałowe (zabudowane)3,5kW rozmieszczone w salonie i korytarzu z rozejściem na dwa pokoje.Nie wyobrażam sobie klimy bezpośrednio w sypialniach.

Rozumiem, że ta cena za pompę, 2 kanałówki to po jakimś rabacie?

Do tego masz dodatkowo zbiornik CWU?