Gość TwojPan 22.03.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Miałeś na myśli klimakonwektory czy chłodzenie posadzką? Klimatyzatory kanałowe,tam jest czynnik chłodniczy,a nie woda jak w klimakonwektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie chce się wdawać z tobą w dyskusję bo mi znowu niepotrzebnie nawrzucasz to powiem tylko ,że skoro życzysz mi już tak tego upału nie masz bladego pojęcia o materiale z którego mam chałupę i o jej zaizolowaniu ,to to się nazywa zgodnie ze sztuką budowlaną , że sztuki nie masz więc pozamiatane.Bijesz pianę z byle "G", oczywiście źle interpretując temat w którym się poruszasz.Cieszy mnie tylko ,że wreszcie po łapkach dostałeś wiec wiesz co to jest.Klima w chałupie w mojej subiektywnej ocenie to powtórzę , zbytek własny.Niepotrzebny wydatek i jak dla mnie źle eksploatowana dość niekorzystna dla zdrowia. p.s Zapytałbym przewrotnie co lepsze.Za oknem 40 stC , a w chałupie 18stC i z klimy wali chłodem , czy jazda motocyklem w jesienny zimny dzień.W upalne dni jak piszesz w domu temp. nie przekracza mi 21 stC.Pewną rolę odgrywa tu moja podłogówka.Sztuki w tym zakresie nie masz czyli raczkujesz.Wybieram zdecydowanie jazdę motorkiem. No tak jak myślałem. Wszyscy łącznie z Tobą wybudowali do zgodnie ze sztuką budowlaną a ja nie, tak? Wszyscy forumowicze to eksperci a tylko ja raczkuję. Sami nieomylni a rzadko kto pisze prawdę, zdecydowana większość nagina sytuację po swojemu. A motorem lubię jeździć, niedługo początek sezonu i wsiądę na swoją nowiuśką wypicowaną Yamahę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 I ten split ogrzeje ci tak, że w sypialni będziesz miał 21C, w korytarzu 20, a w łazience 23C ? Nie, nawet przy pootwieranych drzwiach - i dlatego piszę, ze to proteza Jeśli piszesz, że w salonie/kuchni/jadalni masz klimatyzatory kanałowe, to dlaczego w strefie nocnej masz splita ? Nie rozumiem w czym lepszy split na ścianie, od kanałówki nad głową ? Nie mam żadnych splitów.Nie czytasz uważnie. Moim zdaniem o ile zasadne jest różnicowanie temp.w grzaniu,to przy chłodzeniu nie jest to aż takie istotne..Może inaczej,nie wszystkie pomieszczenia mnie wtedy interesują. Jak pisałem,nie wyobrażam sobie żadnych jednostek w sypialni,nawet nawiewu z kanałówki.I o ile zniósłbym jakiś anemostat z kanałówki,to już żadnego splita doklejonego do ściany-nie . Ale to kwestia gustu i poczucia estetyki.Nawet takiego który wygląda jak obraz Dlatego wybrałem kratkę w ścianie od klimatyzatora kanałowego.Mam porównanie jak spisuje się klimatyzator kanałowy i split o tej samej mocy.Pomimo zapewnień producenta, moim zadaniem różnica jest kolosalna. Ja mam jedną jednostkę zewnętrzną PC,jeden hydrobox do niej i nic więcej.Zapewnia mi to grzanie i chłodzenie,jak tam mi się spodoba.Podłogą czy nadmuchem,a czasem grzanie i podłoga i nadmuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie rozumiem w czym lepszy split na ścianie, od kanałówki nad głową ? Z pewnością w istniejącym domu łatwiej zainstalować (multi)splita niż robić aferę z prowadzeniem kanałów. Miałeś na myśli klimakonwektory czy chłodzenie posadzką? Ja mam zamiar też zrobić chłodzenie całego domu na klimakonwektorach oparte o jedną PC (tylko GW, czyli na wodzie lodowej) -- do tego jeszcze grzanie basenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No tak jak myślałem. ! Szkoda,że nie pomyślałeś przed zbudowaniem.Błedy na etapie budowy robi każdy.Kosztowne i mniej kosztowne.Jesteśmy tylko ludźmi.Ale pomimo wielkiego dystansu do swojej osoby,wstydziłbym się umieścić w swej stopce trzy źródła grzania i jedno chłodzenia-jak to jest u Ciebie-bo to (nie gniewaj się) czysty absurd.Nie uzasadniony ekonomicznie.Wkład kominowy do kotła na gaz,wkład kominowy do kominka.Zbudowanie samych kominów czy to dymowych,czy to wentylacyjnych to pieniądze wyrzucone w błoto.Ja też planuje kominek,nawet 3kW.Ale do tego nie potrzebuję komina.Nie trzeba armaty aby zabić komara Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.03.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Z pewnością w istniejącym domu łatwiej zainstalować (multi)splita niż robić aferę z prowadzeniem kanałów. Ja mam zamiar też zrobić chłodzenie całego domu na klimakonwektorach oparte o jedną PC (tylko GW, czyli na wodzie lodowej) -- do tego jeszcze grzanie basenu. Oparte o jedna PC? Tzn? Też myślałem, o klimakonwektorach. Jednak ich ich koszt jest spory. U mnie podłogowka się sprawdziła i działała całą zime praktycznie tylko w taniej taryfie. Gdybym zamienił część podłogówki na klimanowektory musiałbym pogodzić się z drugą taryfą, a montowanie klimakonwektorów tylko by chlodzić latem chyba mija się z celem. Dlatego zostawiłem sobie możliwość zainstalowania kanałówki (przejścia przez stropy itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.03.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Wszyscy forumowicze to eksperci a tylko ja raczkuję. Taka prawda. Po prostu należy przyznać się do popełnionych błędów. Nikt nie jest nie omylny. Dziesiątki razy już Ci forumowicze pisali że się nieznasz a udajesz eksperta. Wszystko co najlepsze to twoje. A motorem lubię jeździć, niedługo początek sezonu i wsiądę na swoją nowiuśką wypicowaną Yamahę! Strasznie pyszałkowaty jesteś, widać ze lubisz się dowartościowywać jak zostajesz krytykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.03.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No tak jak myślałem. Wszyscy łącznie z Tobą wybudowali do zgodnie ze sztuką budowlaną a ja nie, tak? Wszyscy forumowicze to eksperci a tylko ja raczkuję. Sami nieomylni a rzadko kto pisze prawdę, zdecydowana większość nagina sytuację po swojemu. A motorem lubię jeździć, niedługo początek sezonu i wsiądę na swoją nowiuśką wypicowaną Yamahę! Pojęcie sztuka nie jest ci obce bo rzucasz nim bezpodstawnie na lewo i prawo, nie zgłębiając jej do końca i wychodzą ci takie właśnie sprzeczności.Widzisz jakich argumentów używasz , ja tylko zwróciłem ci uwagę ,że nie masz pojęcia jaki wpływ na chłód w mym domu w upalne dni ma to z czego jest chałupa wybudowana,jak izolowana i w samej rzeczy podłogówka.Nie potrzeba mi przy 40 stC przez 2 tygodnie żaru z nieba , klimy.Dom się sam broni przed gorącem.Ale ty oczywiście wiesz lepiej bo byleś u mnie widziałeś poczułeś to na własnej skórze itd. przypinając każdemu łatkę.Niczego nie naginam tylko chce cię sprowadzić szybko na ziemię.Pamiętaj , udzielając komuś rad musisz być pewien ,że robisz to znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Szkoda,że nie pomyślałeś przed zbudowaniem.Błędy na etapie budowy robi każdy.Kosztowne i mniej kosztowne.Jesteśmy tylko ludźmi.Ale pomimo wielkiego dystansu do swojej osoby,wstydziłbym się umieścić w swej stopce trzy źródła grzania i jedno chłodzenia-jak to jest u Ciebie-bo to (nie gniewaj się) czysty absurd.Nie uzasadniony ekonomicznie.Wkład kominowy do kotła na gaz,wkład kominowy do kominka.Zbudowanie samych kominów czy to dymowych,czy to wentylacyjnych to pieniądze wyrzucone w błoto.Ja też planuje kominek,nawet 3kW.Ale do tego nie potrzebuję komina.Nie trzeba armaty aby zabić komara Pozdrawiam. Posiadam 2 źródła ciepła to raz, do kominka jest komin systemowy "Brata" to dwa, wkład z kwasówki jest w przewodzie wentylacyjny i jest to tylko rura to trzy. Nie uważam, że wyrzuciłem w błoto choć jedną złotówkę. A jak ty sobie wyobrażasz kominek bez komina, skoro uważasz komin za marnotrawstwo kasy? Chyba, że biokominek czyli nędzna imitacja prawdziwego. A klima służy mi tylko i wyłącznie do chłodzenia. Grzałem 2 razy przez bardzo krótki okres czasu, no ale tacy jak Ty potrafią z tego faktu zrobić "ciągłe grzanie" a niektórzy nawet "poniewieranie sprężarki"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Taka prawda. Po prostu należy przyznać się do popełnionych błędów. Nikt nie jest nie omylny. Dziesiątki razy już Ci forumowicze pisali że się nieznasz a udajesz eksperta. Wszystko co najlepsze to twoje. Strasznie pyszałkowaty jesteś, widać ze lubisz się dowartościowywać jak zostajesz krytykowany. Nie muszę się dowartościowywać. Lubię natomiast czytać posty super mega ekspertów, którzy widzą pod lasem a nie widzą pod nosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 22.03.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Panowie, odrobina kultury nie zaszkodzi to raz, a dwa, to temat o Tanim grzaniu a nie przepychanki Pani Jadzi z monopolowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Pojęcie sztuka nie jest ci obce bo rzucasz nim bezpodstawnie na lewo i prawo, nie zgłębiając jej do końca i wychodzą ci takie właśnie sprzeczności.Widzisz jakich argumentów używasz , ja tylko zwróciłem ci uwagę ,że nie masz pojęcia jaki wpływ na chłód w mym domu w upalne dni ma to z czego jest chałupa wybudowana,jak izolowana i w samej rzeczy podłogówka.Nie potrzeba mi przy 40 stC przez 2 tygodnie żaru z nieba , klimy.Dom się sam broni przed gorącem.Ale ty oczywiście wiesz lepiej bo byleś u mnie widziałeś poczułeś to na własnej skórze itd. przypinając każdemu łatkę.Niczego nie naginam tylko chce cię sprowadzić szybko na ziemię.Pamiętaj , udzielając komuś rad musisz być pewien ,że robisz to znacznie lepiej. NS, nie muszę oglądać Twojego domu żeby mieć jakiś jego zarys. Znam Lubelszczyznę bardzo dobrze, aż po kresy wschodnie i patrząc tylko na stan czystości Twojego kominka, mogę a nawet już wywnioskowałem wiele. Niestety, im dalej na wschód tym większy ogólnie pojęty bałagan. Takie moje wieloletnie obserwacje i niestety w tej materii nic nawet nie drgnęło. Z technologią budowy Twojego super termicznego domu jest pewnie podobnie, lecz jak to się mówi "papier" a raczej internet wszystko przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Posiadam 2 źródła ciepła.... A klima służy mi tylko i wyłącznie do chłodzenia. Grzałem 2 razy przez bardzo krótki okres czasu, no ale tacy jak Ty potrafią z tego faktu zrobić "ciągłe grzanie" a niektórzy nawet "poniewieranie sprężarki"! Problemy z liczeniem. Czytasz czasem to co sam piszesz.Kocioł gazowy,kominek,split-którego,jak napisałeś powyżej-używałeś do grzania,a nie tylko do chłodzenia.Ja policzyłem dobrze.Trzy źródła ogrzewania,jedno chłodzenia. Biokominek jest właśnie dla tych,co nie potrzebują kotłowni w salonie,a odrobina ognia ich kręci Aby było jasne.To są moje poglądy,nic do ciebie nie mam.Masz co chciałeś,ale jak wrzucasz w stopkę opis co sobie tam zgotowałeś,licz się z krytyką.To samo tyczy się tych,co dzienniki prowadzą.To co dla ciebie jest normą,dla innych jest czystą głupotą. Na tym kończę,przepraszając za off. Edytowane 22 Marca 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.03.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dwa systemy,czy grzania czy chłodzenia w jednym domu to lipa.Kanałówka to niepotrzebny wydatek.Wystarczy PC PW i mamy grzanie i chłodzenie.Przy odpowiednio projektowanym domu,można to zrobić z tej jednej PC Klimatyzatory kanałowe,tam jest czynnik chłodniczy,a nie woda jak w klimakonwektorach. Pytałem o to co proponujesz by grzać i chłodzić PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Pytałem o to co proponujesz by grzać i chłodzić PC PW. Pisałem kilkanaście postów wcześniej.System Samsunga EHS TDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie muszę się dowartościowywać. Lubię natomiast czytać posty super mega ekspertów, którzy widzą pod lasem a nie widzą pod nosem. W czym widzisz problem jeśli inni piszą Ci ze mogłeś tak jak oni (np niktspecjalny) zbudować dom w taki sposób by w lato było chłodno a zimą ciepło? Oni nie muszą się wspierać klimatyzacją by było komfortowo. Pewnie stwierdzisz ze na klimatyzacje wydałes 2 tysie, wiec tyle co nic, i tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Problemy z liczeniem. Czytasz czasem to co sam piszesz.Kocioł gazowy,kominek,split-którego,jak napisałeś powyżej-używałeś do grzania,a nie tylko do chłodzenia.Ja policzyłem dobrze.Trzy źródła ogrzewania,jedno chłodzenia. Biokominek jest właśnie dla tych,co nie potrzebują kotłowni w salonie,a odrobina ognia ich kręci Aby było jasne.To są moje poglądy,nic do ciebie nie mam.Masz co chciałeś,ale jak wrzucasz w stopkę opis co sobie tam zgotowałeś,licz się z krytyką.To samo tyczy się tych,co dzienniki prowadzą.To co dla ciebie jest normą,dla innych jest czystą głupotą. A ja myślę, że wielu chciało by mieć i gaz, i kominek a do tego jeszcze na upały klimę. Nikt, kto już wybudował i ma jak ma, a może i chciał by mieć inaczej, nie przyzna się do tego a zbeszta kogoś takie rozwiązania posiadającego Jestem przekonany, że przez wielu (nie przez wszystkich) przemawia podświadoma zazdrość. Nie oczekuję od nikogo przyznawania się do czegokolwiek, lecz ta bezgraniczna krytyka jest zupełnie zbędna. Zaraz zmienię stopkę, specjalnie dla Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 W czym widzisz problem jeśli inni piszą Ci ze mogłeś tak jak oni (np niktspecjalny) zbudować dom w taki sposób by w lato było chłodno a zimą ciepło? Oni nie muszą się wspierać klimatyzacją by było komfortowo. Pewnie stwierdzisz ze na klimatyzacje wydałes 2 tysie, wiec tyle co nic, i tu jest problem. Nie, wydałem 5 tysi i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 NS, nie muszę oglądać Twojego domu żeby mieć jakiś jego zarys. Znam Lubelszczyznę bardzo dobrze, aż po kresy wschodnie i patrząc tylko na stan czystości Twojego kominka, mogę a nawet już wywnioskowałem wiele. Niestety, im dalej na wschód tym większy ogólnie pojęty bałagan. Takie moje wieloletnie obserwacje i niestety w tej materii nic nawet nie drgnęło. Z technologią budowy Twojego super termicznego domu jest pewnie podobnie, lecz jak to się mówi "papier" a raczej internet wszystko przyjmie. Człowieku ty czytasz się czasami ??? , ja o klimie ,a ty o moim brudnym kominku i kresach.Doświadczenie czerpiesz z brudnych kominków na Lubelszczyźnie??? Słuchaj prześmiewco.Klimy nie mam i w domu póki co mieć nie będę o czym pisałem wyżej.Nie rajcuje mnie oszczędzanie w ogrzewaniu domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę.Nie moje klimaty tym bardziej zakładając gdyby tak było musiałbym dużo przerabiać by czerpać z tego innego źródła pozyskiwania energii oszczędności.szkoda ,ze tak późno powiedziano mi kim tak naprawdę jesteś.Żenua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 A ja myślę, że wielu chciało by mieć i gaz, i kominek a do tego jeszcze na upały klimę. Przykro mi.Ja się niestety do nich nie zaliczam.Nie chciałbym gazu,wody z wodociągów,kanalizacji itd.Póki co potrzebuję jedynie prądu.A niebawem ,mam nadzieję,tylko jego niewielką ilość Fajne te teksty o zazdrości.Siedzisz od 7 rano na FM,aby się dowartościować? Tutaj muszę ci przyznać gratulacje. Pozdrawiam i bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts