Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Człowieku ty czytasz się czasami ??? , ja o klimie ,a ty o moim brudnym kominku i kresach.Doświadczenie czerpiesz z brudnych kominków na Lubelszczyźnie??? Słuchaj prześmiewco.Klimy nie mam i w domu póki co mieć nie będę o czym pisałem wyżej.Nie rajcuje mnie oszczędzanie w ogrzewaniu domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę.Nie moje klimaty tym bardziej zakładając gdyby tak było musiałbym dużo przerabiać by czerpać z tego innego źródła pozyskiwania energii oszczędności.szkoda ,ze tak późno powiedziano mi kim tak naprawdę jesteś.Żenua.:p

Taaa? A kto taki życzliwy, że Ci musiał powiedzieć. Sam nie wpadłeś na to?

Przykro mi.Ja się niestety do nich nie zaliczam.Nie chciałbym gazu,wody z wodociągów,kanalizacji itd.Póki co potrzebuję jedynie prądu.A niebawem ,mam nadzieję,tylko jego niewielką ilość ;)

Fajne te teksty o zazdrości.Siedzisz od 7 rano na FM,aby się dowartościować?

Tutaj muszę ci przyznać gratulacje.

Pozdrawiam i bez odbioru.

Piszesz o tym czego byś nie chciał, bo tego nie masz. Ja też w zasadzie nie chciałbym wygrać kumulacji w lotto, bo wiem ...że nie wygram. Ja znowu nie prosiłem się o światłowód a patrz, jacyś nadgorliwi położyli i mam przy posesji. Co za kraj.

Pisałem kilkanaście postów wcześniej.System Samsunga EHS TDM.

Tak z ciekawości. Ile kosztuje ten system? U mnie wystarczy 9kw.

Tu jest jakiś stary cennik.

Jednostka wewnętrzna kanałowa = max 3,1tys zł

Pompa ciepła A2W / A2A TDM - 11,0/11,3 RD110PHXEA NH160PHXEA 27.800zl

Jeśli parametry grzania przy -20*C są podobne do panasonica to chyba warto się tym systemem zainteresować. No może ten zbiornik CWU jest troche przesadzony :)

Edytowane przez link2jack

Ja pier... . Ja tez nie chcę wody, kanalizacji ani gazu. I nie dlatego że tego nie mam. Ale tego że nie chcę. Ciesze się wodą ze studni, przydomową oczyszczalnią ścieków i jak skończę budowę, to mam nadzieję pompą ciepła z Kanałówki + grzejnikami konwektorowymi na duże mrozy. Nie mam komina a mikołaj będzie miał miejsce na prezenty na balkonie.

Światłowodu nie chcę, mimo iż mam kilka metrów od posesji, wolę mobilny internet LTE i niezależność.

I tak jak TwójPan, mam nadzieję kiedyś na fotowoltanikę.

Po co te sprzeczki ? Jeden lubi blondynki, inny lubi rude. Każdy z nas ma inne pojęcie komfortu, niezależności, wygody. Dla jednego to będzie piec śmierdziuch z podajnikiem, dla innego gaz a jeszcze inny będzie grzał kablami. Jeden lubi Polonezem jeździć, bo wygodny a inny najnowszym Merolem. i nie zawsze ten, co jeździ Polonezem, nie ma kasy na Merola... On może po prostu ma inne potrzeby i inną definicję swojego, podkreślam SWOJEGO komfortu, a nie komfortu sąsiada.... !

Zakukuryczacie się w swoich teoriach. A może warto popatrzeć na świat z odrobiną tolerancji ? ...

Taaa? A kto taki życzliwy, że Ci musiał powiedzieć. Sam nie wpadłeś na to?

Powiem szczerze ,że chce by cie pobolało.Poczytaj wyżej tam masz całą prawdę o sobie.Lepiej usuń stopkę jak masz charakter bo to obiecałeś.Zapytałbym jakie z tytułu klimy masz oszczędności ale jest mi to już niepotrzebne zważywszy na fakt ,że wreszcie zrozumiałem twą politykę obłudy jaka sprzedajesz na FM.Powiadam ci .Znam to to!!!:bye:

Gość TwojPan
Tak z ciekawości. Ile kosztuje ten system? U mnie wystarczy 9kw.

Tu jest jakiś stary cennik.

Jednostka wewnętrzna kanałowa = max 3,1tys zł

Pompa ciepła A2W / A2A TDM - 11,0/11,3 RD110PHXEA NH160PHXEA 27.800zl

Jeśli parametry grzania przy -20*C są podobne do panasonica to chyba warto się tym systemem zainteresować. No może ten zbiornik CWU jest troche przesadzony :)

W tym roku wychodzi nowszy model.Nie znam jego cen.Jak pisałem,bez zbiornika CWU,klimatyzatory kanałowe 2x3,5kW ,PC 8kW cena z montażem 27k brutto.

Nie mam żadnych splitów.Nie czytasz uważnie.

Moim zdaniem o ile zasadne jest różnicowanie temp.w grzaniu,to przy chłodzeniu nie jest to aż takie istotne..Może inaczej,nie wszystkie pomieszczenia mnie wtedy interesują.

Jak pisałem,nie wyobrażam sobie żadnych jednostek w sypialni,nawet nawiewu z kanałówki.I o ile zniósłbym jakiś anemostat z kanałówki,to już żadnego splita doklejonego do ściany-nie . Ale to kwestia gustu i poczucia estetyki.Nawet takiego który wygląda jak obraz ;) Dlatego wybrałem kratkę w ścianie od klimatyzatora kanałowego.Mam porównanie jak spisuje się klimatyzator kanałowy i split o tej samej mocy.Pomimo zapewnień producenta, moim zadaniem różnica jest kolosalna.

Ja mam jedną jednostkę zewnętrzną PC,jeden hydrobox do niej i nic więcej.Zapewnia mi to grzanie i chłodzenie,jak tam mi się spodoba.Podłogą czy nadmuchem,a czasem grzanie i podłoga i nadmuchem.

Rozumiem dlatego tak, jak napisałem, takie rozwiązenie (jeden nawiew na kilka pomieszczeń to proteza. Czy to z kratki kanału, czy ze splita

Ja pier... . Ja tez nie chcę wody, kanalizacji ani gazu. I nie dlatego że tego nie mam. Ale tego że nie chcę. Ciesze się wodą ze studni, przydomową oczyszczalnią ścieków i jak skończę budowę, to mam nadzieję pompą ciepła z Kanałówki + grzejnikami konwektorowymi na duże mrozy. Nie mam komina a mikołaj będzie miał miejsce na prezenty na balkonie.

Światłowodu nie chcę, mimo iż mam kilka metrów od posesji, wolę mobilny internet LTE i niezależność.

I tak jak TwójPan, mam nadzieję kiedyś na fotowoltanikę.

Po co te sprzeczki ? Jeden lubi blondynki, inny lubi rude. Każdy z nas ma inne pojęcie komfortu, niezależności, wygody. Dla jednego to będzie piec śmierdziuch z podajnikiem, dla innego gaz a jeszcze inny będzie grzał kablami. Jeden lubi Polonezem jeździć, bo wygodny a inny najnowszym Merolem. i nie zawsze ten, co jeździ Polonezem, nie ma kasy na Merola... On może po prostu ma inne potrzeby i inną definicję swojego, podkreślam SWOJEGO komfortu, a nie komfortu sąsiada.... !

Zakukuryczacie się w swoich teoriach. A może warto popatrzeć na świat z odrobiną tolerancji ? ...

Też tak myślę. Tylko po co te cięgłe dogryzanie jednemu, że zrobił według "speców" źle, choć zrobił dobrze?

Powiem szczerze ,że chce by cie pobolało.Poczytaj wyżej tam masz całą prawdę o sobie.Lepiej usuń stopkę jak masz charakter bo to obiecałeś.Zapytałbym jakie z tytułu klimy masz oszczędności ale jest mi to już niepotrzebne zważywszy na fakt ,że wreszcie zrozumiałem twą politykę obłudy jaka sprzedajesz na FM.Powiadam ci .Znam to to!!!:bye:

Komfortu chłodzenia nie da się przeliczyć na pieniądze. Nie pisz bzdur w stylu "jakie masz oszczędności z klimy" bo aż ciśnie się na usta pytanie - jakie masz oszczędności z posiadania samochodu, bo przecież autobus czy tramwaj tańszy?

Oparte o jedna PC? Tzn?

Tak się schemat instalacji przedstawia: http://barway.pl/instalacja.pdf W skrócie PC będzie grzać CWU/Basen jednocześnie chłodząc wodę lodową do klimakonwektorów. Jak się bufor wody lodowej "wyzeruje", to pójdzie z DZ. Co zasili woda lodowa to już rzecz wtórna -- mogą to być klimakonwektory (kanałowe czy naścienne), mogą być zwykłe chłodnice kanałowe (np. na przewodach WM, tylko mocy będzie z tego mało). Można też w zimę napełniać bufor ciepłem i dogrzewać pomieszczenia powietrzem (albo dogrzewać nawiewane powietrze wentylacyjne). Ale do tego trzeba zrobić zwrotnicę, a to dosyć upierdliwe będzie.

Też myślałem, o klimakonwektorach. Jednak ich ich koszt jest spory.

Jest spory, bo one całkiem potężne moce mają.

A ja myślę, że wielu chciało by mieć i gaz, i kominek a do tego jeszcze na upały klimę. Nikt, kto już wybudował i ma jak ma, a może i chciał by mieć inaczej, nie przyzna się do tego a zbeszta kogoś takie rozwiązania posiadającego Jestem przekonany, że przez wielu (nie przez wszystkich) przemawia podświadoma zazdrość.

A ja nie chciałbym mieć gazu i uważam, że mogłem zrobić to inaczej/lepiej.

A ja myślę, że wielu chciało by mieć i gaz, i kominek a do tego jeszcze na upały klimę.

Jasne, do tego jeszcze solary, panele fotowoltaiczne, elektrownię wiatrową, bufor grawitacyjny a jako wisienkę na torcie kondensatory żeby prąd z piorunów zbierać. Ty jednak ewidentnie masz coś zrąbane ze stropem.

Komfortu chłodzenia nie da się przeliczyć na pieniądze. Nie pisz bzdur w stylu "jakie masz oszczędności z klimy" bo aż ciśnie się na usta pytanie - jakie masz oszczędności z posiadania samochodu, bo przecież autobus czy tramwaj tańszy?

Nadinterpretacja i nieuwaga w czytaniu.Przecież ci napisałem:

.Nie rajcuje mnie oszczędzanie w ogrzewaniu domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę.Nie moje klimaty.........

To zaczyna być bełkot.Ludzie tu opowiadają swoje sposoby jak rozumiem o klimie jako drugim źródle pozyskiwania energii.O kanałach o przeróbkach ewentualnych o współpracy z PC,czy z tego tytułu może być oszczędność gdy się w zimie kanałami podgrzeją itd.Tak to po swojemu widzę.Po swojemu też widzę ,że jesteś nieznośnym , krnąbrnym narcyzem.To to też przerabiałem.:wiggle:.Kuźwa i na dodatek byś to przetrawił maja racje jak ci tak odpowiadają.Niepotrzebnie nadepnąłeś mi na odcisk.poczuj więc jak to jest być w przekonaniach samym dla siebie bo dla ogółu to tylko twoja żałosna paplanina.:yes::cool: