fotohobby 22.03.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ahh sorry ... Zdanie "jeden nawiew na kilka pomieszczeń to proteza" zinterpretowałem jako kanałówka. Pomińmy zatem chłodzenie. Splita w zakresie ogrzewania też nazwałbym protezą, jeśli nie stanowi jedynego systemu grzewczego domu. Głównie splity miałem na myśli. Kanałówkę zawsze rozumiałem jako nawiew każdym pomieszczeniu, jak widać niektórzy z tego rezygnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 22.03.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Jasne rozumie. Wykonując instalacje to często się z tym spotykam i jak pytam po co ten kominek to odpowiedź zazwyczaj jest taka jak podałeś.. Mogłeś rozbić kominek bez PW i wyszło by dużo taniej- czyli gaz i kominek bez PW. Chociaż uważam że lepiej PC + ewentualnie kominek. U mnie kominek być musiał. Koniec kropka. Ja rozumiem tych co mają kominek. Ja uważam że to zbędna rzecz ale żona się uparła. W tym sezonie napaliła nim 10 razy (muszę uaktualnić stopkę). Warto było? Ja uważam że nie, zona że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Głównie splity miałem na myśli. Kanałówkę zawsze rozumiałem jako nawiew każdym pomieszczeniu, jak widać niektórzy z tego rezygnują. Ale splita w zakresie ogrzewania też nie nazwałbym protezą, jeśli nie stanowi jedynego systemu grzewczego domu. U mnie bardzo często split "salonowy" załączał się w tym czasie co podłogówka (13:00-15:00) i szybko doprowadzał temp. w domu do zadanej. Wracając z pracy w domu jest przyjemnie ciepło i z czasem, ze względu na małą pojemność cieplną powietrza rolę grzewczą - ze względu na swoją bezwładność - przejmowała podłoga. Taki układ zapewnia szybkie i stabilne utrzymywanie temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Pisałem o JEDNYM źródle nawiewu na kilka pomieszczeń jak u TP w części nocnej Kanałówka jest ok, ale nie jako kratka w przedpokoju, która ma ogrzewać/chłodzić jeszcze sypialnie i łazienkę. Za kilka miesięcy napiszę jak to jest,bo jeszcze nie "chłodziłem".Natomiast grzałem i jest całkiem ok.Urządzenia są na pełnej mocy wentyla może nie najcichsze,ale potem jest całkiem przyzwoicie.Czujnik temp.jest umieszczony jest w sterowniku, pod klimatyzatorem i jego zabudową-nadmuch nie zakłóca jego pracy Nie ma jeszcze drzwi,więc temp. w pomieszczeniach była raczej równomierna.Piszę "raczej",bo dla mnie różnica 0,5deg to żadna różnica.Sypialnia,łazienka i pokój dziecka są niewielkie.Nie wyobrażam sobie w nich kratek kanałówki ani splita na ścianie. Tyle o grzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.03.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Biokominek jest właśnie dla tych,co nie potrzebują kotłowni w salonie,a odrobina ognia ich kręci Mam biokominek bo ogien mnie kreci. WGxxx nie ma racji piszac ze biokominek to nedzna imitacja.... Wiekszy klimat daja swieczki z Ikei wstawione w biokominek niz plonace paliwo do biokominka. Ale cofajac czas, prawdziwego kominka i tak bym nie zrobil. Wole odwiedzic znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ale splita w zakresie ogrzewania też nie nazwałbym protezą, jeśli nie stanowi jedynego systemu grzewczego domu. U mnie bardzo często split "salonowy" załączał się w tym czasie co podłogówka (13:00-15:00) i szybko doprowadzał temp. w domu do zadanej. Wracając z pracy w domu jest przyjemnie ciepło i z czasem, ze względu na małą pojemność cieplną powietrza rolę grzewczą - ze względu na swoją bezwładność - przejmowała podłoga. Taki układ zapewnia szybkie i stabilne utrzymywanie temperatury w domu. O jakim spadku temperatury w swoim domu mówisz, jeśli w moim, dziadowsko ocieplonym, przy -5 st. tracę ok. 1,5 - 2,0 stopnia na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 O jakim spadku temperatury w swoim domu mówisz, jeśli w moim, dziadowsko ocieplonym, przy -5 st. tracę ok. 1,5 - 2,0 stopnia na dobę. Wydaje mi się, że przy -5 gdzieś ok 1o, może 1,5oC. Ale to nie jest wyznacznikiem do porównania, ponieważ podejrzewam, że nasze domy bardzo się różnią. Mój ma mała masę akumulacyjną, bo ocieplony jest styropianem od wewnątrz. Zatem nie stopnie Celsjusza a ilość traconych kWh odgrywa rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 A ile kW ma twój wkład? Moc grzewcza 16, moc obiegu wodnego 6-12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Moc grzewcza 16, moc obiegu wodnego 6-12. ILE? Jaki metraż ta bestia ogrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Wydaje mi się, że przy -5 gdzieś ok 1o, może 1,5oC. Ale to nie jest wyznacznikiem do porównania, ponieważ podejrzewam, że nasze domy bardzo się różnią. Mój ma mała masę akumulacyjną, bo ocieplony jest styropianem od wewnątrz. Zatem nie stopnie Celsjusza a ilość traconych kWh odgrywa rolę. Rozumiem. U mnie silka 25 cm, ocieplenie na stropie, ale nie 10 kWh/m2, a > 90 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 ILE? Jaki metraż ta bestia ogrzewa? 210 po podłodze, 500 m3 kubatury. Chyba bestii jeszcze nie widziałeś. Ale w sumie, przecież to nie Ty pytałeś więc ...nawet nie zaczynaj śpiewki, czego to ja nie spierniczyłem. Powinien mieć ciut większą komorę spalania, wtedy rzadziej bym tam zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 A jeszcze jakbyś go tak z salonu do kotłowni wyniósł, to byś nawet nie musiał sprzątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 A jeszcze jakbyś go tak z salonu do kotłowni wyniósł, to byś nawet nie musiał sprzątać. Kominek w kotłowni ma mniej więcej taki sens, jak jedyna w domu lodówka stojąca w ...garażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Straszysz mnie? Ty? Cały się trzęsę. Nie mam w zwyczaju. Daję jeno do przemyślenia, że stawiasz się bardzo blisko boguslawa, którego za wypisywane głupotki niedawno sam piętnowałeś. Przełożenie jest bardzo zbliżone -- podobne masz "argumenty" do obrony swoich przekonań i kompletnie jesteś ślepy na uwagi innych będąc święcie przekonanym o swojej racji... Kominek w kotłowni ma mniej więcej taki sens, jak jedyna w domu lodówka stojąca w ...garażu. Ah te twoje bogusławowe analogie. Idź się pogodzić z bogusławem, on w takich sytuacjach pisze: po co mieć podłogówkę, skoro szybciej się ogrzeje kalafiorem. Edytowane 22 Marca 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Kominek w kotłowni ma mniej więcej taki sens, jak jedyna w domu lodówka stojąca w ...garażu. Lepszy kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.03.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No podniecajcie się pompami ciepła i innymi sposobami elektrycznego ogrzewania , już śpiewają że za chwilę będą niedobory energi el , wydatek inwestycyjny duży a niebawem i eksploatacyjny może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.03.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No podniecajcie się pompami ciepła i innymi sposobami elektrycznego ogrzewania , już śpiewają że za chwilę będą niedobory energi el , wydatek inwestycyjny duży a niebawem i eksploatacyjny może być Między innymi właśnie po to mam ten "zbędny i nieprzemyślany oraz ekonomicznie nieuzasadniony" kominek z płaszczem. Mieszkam na pojezierzu więc i lasów dużo czyli: energia odnawialna dla mojego "truciciela" jest? Jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.03.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 210 po podłodze, 500 m3 kubatury. Chyba bestii jeszcze nie widziałeś. Ale w sumie, przecież to nie Ty pytałeś więc ...nawet nie zaczynaj śpiewki, czego to ja nie spierniczyłem. Powinien mieć ciut większą komorę spalania, wtedy rzadziej bym tam zaglądał. Cały czas walczysz. z nimi na argumenty ,których ci zaczyna brakować.Jak już je wyczerpiesz do końca poczujesz ulgę.To także znam.Ktoś wyżej powiedział ,że nadgorliwość w wyposażaniu domu w 3 źródła pozyskiwania energii cieplnej to absurd.Mam KZPŁW ,KG.Jako uzupełnienie kolektory i grzanie elektryczne z grzałką w ZCWU 350 l , 7 szt. grzejników elektrycznych gdyby mi się nagle coś odmieniło ,montowanych w każdym z pokoi i nie tylko.Nie wspominam o tym ponieważ budowa domu z porothermu ,10 lat temu sprawdza się do dzisiejszego dnia.Wodna podłogówka także i póki co pseudo klima w lecie oczywiście przy założeniu nie otwierania okien w upały itp.działa dobrze.9 kominków w dachu podpiętych pod termostaty dzięki którym nie ma uczucia przyduchy na poddaszu bo powietrze dzięki takiemu rozwiązaniu , pompowane jest na zewn.Klima nie brana pod uwagę gdy zaczynałem budowę choć zamontowana na próbę kiedyś była.te nowoczesne rozwiązania ,które są tu przytaczane podobają mi się i co z tego jak pociąga to za tym już nie tylko finanse ale i dużo rozpierduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No podniecajcie się pompami ciepła i innymi sposobami elektrycznego ogrzewania , już śpiewają że za chwilę będą niedobory energi el , wydatek inwestycyjny duży a niebawem i eksploatacyjny może być Słowo klucz takiego populistycznego straSZYDŁOwania to "może". Kto śpiewa tak konkretnie? Koledzy wynglowcy? Wielu już tak śpiewało (w tym także nie raz ty), że gaz zakręcą, prąd wyłączą, że na niewiernych spadną plagi egipskie, a nawet że będzie koniec świata. Wiele było podobnych bzdur żeby kasę od naiwniaków wyciągnąć. Jakoś się nie spełniły te czarnowidztwa. Czy ci się podoba czy nie, energia elektryczna jest najbardziej stabilnym nośnikiem energii. Jeśli kiedyś ma zabraknąć prądu, to tylko w lato, jak brakuje wody do chłodzenia a jest zapotrzebowanie na chłodnie wszelakie. W zimie nie ma i nie będzie takiego problemu, wiec grzejący prądem mogą spać spokojnie, łącznie z gwarancją w miarę stabilnej ceny (a przypomnę, że ceny prądu jak i gazu ostatnio spadły). Po raz kolejny, nie strasz nie strasz, bo się ... Między innymi właśnie po to mam ten "zbędny i nieprzemyślany oraz ekonomicznie nieuzasadniony" kominek z płaszczem. Mieszkam na pojezierzu więc i lasów dużo czyli: energia odnawialna dla mojego "truciciela" jest? Jest! Koniecznie nadrób brak i zbuduj schron przeciwatomowy -- taki wyjątkowo potrzebny i przemyślany oraz ekonomicznie uzasadniony element nie może się marnować bez twojego posiadania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.03.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Jest duży problem z kopalnią węgla brunatnego i zabraknie sporo energi o tym trąbiono kilka dni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts