Myjk 23.03.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Kurwa jak miło. Padłem, leżę, hihram. To wracając powoli do Kanałów... Kawałek instalacji kanałówki i kanałów do reku w moim szkieleciaku. Można gdzieś więcej poczytać o Twoim szkieleciaku, planowanych kosztach budowy oraz wyliczeniach nt. ogrzewania takiego domu? Kumpel ma skomplikowaną sytuację mieszkaniową, mogę go wspomóc udostępnieniem domku na mojej działce, zakupie ziemi obok -- rzuciłem luźno pomysł zbudowania szkieletona ze względu na szybkość i raczej niższe koszty budowy, ale szczerze mówiąc kompletnie tematu nie przerabiałem skupiając się pod siebie na betonowcach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.03.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 ...chichram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.03.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) ...chichram. Ciekawy byłem czy się złapiesz. Edytowane 23 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.03.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Ciekawy byłem czy się złapiesz Nie zrobiłeś tego, żebym ja się "złapał". Ty najzwyczajniej nie znasz zasad ortografii. Edytowane 23 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.03.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Nie zrobiłeś tego, żebym ja się "złapał". Ty najzwyczajniej nie znasz zasad ortografii. Borze. Oczywiście ty jak zwykle wiesz lepiej i musisz to pokazać żeby się swoje zakompleksione ego dowartościować. Oczywiście że znam zasady ortografii, co więcej mam narzędzia które mi podświetlają tekst jak przypadkiem literówkę popełniam -- słowo hihram świeci się jak księżyc w pełni. Skończ... Edytowane 23 Marca 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 To wracając powoli do Kanałów... Kawałek instalacji kanałówki i kanałów do reku w moim szkieleciaku. [ATTACH=CONFIG]384877[/ATTACH] Zapytam jak chcesz pogodzić reku z klimatyzatorem tak by inwestycja w takie rozwiązanie była tania w eksploatacji bo jak rozumiem tak zakłada ten topik. Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę Wiesz przecież ,że klimatyzatory Split mają taką przypadłość że nie dopływa do nich świeże powietrze. Wiesz zapewne ,że pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym go zamontowano w rzeczy samej schładza je,by w następstwie znowu do niego nawiewać.Taka zasada będzie panować u ciebie w szkieleciaku i połączeniu z rekuperacją??? Cały czas mam na myśli jak będziesz się ogrzewał z rekuperacja i klimatyzatorami bo chyba jednego nie da się wpiąć w taki układ.Chyba ,że mówisz jeszcze o multisplicie i połączeni z PC.Taniej będzie od opcji z grzejnikami elektrycznymi to już wiem bo widziałem.Dlaczego pytam.Żona w gabinecie ma Splita i nie korzysta z CO.Jak jest mroźna zima niestety klimatyzator nie daje rady.Wówczas CO jest priorytetem.Tani nie drogi ale nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Zapytam jak chcesz pogodzić reku z klimatyzatorem tak by inwestycja w takie rozwiązanie była tania w eksploatacji bo jak rozumiem tak zakłada ten topik. Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę Wiesz przecież ,że klimatyzatory Split mają taką przypadłość że nie dopływa do nich świeże powietrze. Wiesz zapewne ,że pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym go zamontowano w rzeczy samej schładza je,by w następstwie znowu do niego nawiewać.Taka zasada będzie panować u ciebie w szkieleciaku i połączeniu z rekuperacją??? Cały czas mam na myśli jak będziesz się ogrzewał z rekuperacja i klimatyzatorami bo chyba jednego nie da się wpiąć w taki układ.Chyba ,że mówisz jeszcze o multisplicie i połączeni z PC.Taniej będzie od opcji z grzejnikami elektrycznymi to już wiem bo widziałem.Dlaczego pytam.Żona w gabinecie ma Splita i nie korzysta z CO.Jak jest mroźna zima niestety klimatyzator nie daje rady.Wówczas CO jest priorytetem.Tani nie drogi ale nie daje rady. Nie wiem do końca w czym problem. U niego kanałówka (grzanie/chłodzenie) to jeden system, drugi to wentylacja (to ona dostarczy świeże powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 23.03.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Padłem, leżę, hihram. Można gdzieś więcej poczytać o Twoim szkieleciaku, planowanych kosztach budowy oraz wyliczeniach nt. ogrzewania takiego domu? Kumpel ma skomplikowaną sytuację mieszkaniową, mogę go wspomóc udostępnieniem domku na mojej działce, zakupie ziemi obok -- rzuciłem luźno pomysł zbudowania szkieletona ze względu na szybkość i raczej niższe koszty budowy, ale szczerze mówiąc kompletnie tematu nie przerabiałem skupiając się pod siebie na betonowcach... Będzie można, ale jeszcze chwila. Staram się jakoś ogarnąć to forum i mi nie wychodzi to jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Borze. Oczywiście ty jak zwykle wiesz lepiej i musisz to pokazać żeby się swoje zakompleksione ego dowartościować. Oczywiście że znam zasady ortografii, co więcej mam narzędzia które mi podświetlają tekst jak przypadkiem literówkę popełniam. ----------------------------------------moderowano----------------------- ---------------------A TU BYŁY SŁOWA OBRAŹLIWE.----------------------- Popraw też Borze na Boże bo i z tego zrobi sensację i nie dowiem się jak klimatyzator wpiąć do reku bez PC. Buc - pyszałek, zarozumialec Gnom -przenośnie: człowiek mały, niepozorny, pokraczny; karzeł, kurdupel Tak nawiasem tego co mi wg nawrzucał. Z tym, że ja Cię w tak ordynarny sposób nie opisywałem Edytowane 23 Marca 2017 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Popraw też Borze na Boże bo i z tego zrobi sensację i nie dowiem się jak klimatyzator wpiąć do reku bez PC. "nie łączy się systemu ogrzewania z wentylacją" - tak by pewnie napisał TB - ale go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Nie wiem do końca w czym problem. U niego kanałówka (grzanie/chłodzenie) to jeden system, drugi to wentylacja (to ona dostarczy świeże powietrze). Ja cie doskonale rozumiem tylko jeden klimatyzator tego nie ogarnie by ogrzać np. 100 m2 i np.450 m3 kubatury.Nie wydoli.Jak za oknem np. -20 stC to jeden nie wydoli.W/w jak u żony w gabinecie. Edytowane 23 Marca 2017 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Ty piszesz chyba o splicie. My o kanałówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.03.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 "nie łączy się systemu ogrzewania z wentylacją" - tak by pewnie napisał TB - ale go nie ma A masz pomysł jak to połączyć? Klimatyzacja jednak ma dużo większe przepływy niż wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 A masz pomysł jak to połączyć? Klimatyzacja jednak ma dużo większe przepływy niż wentylacja. Czemu chcesz to łączyć? Tego się nie łączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Ty piszesz chyba o splicie. My o kanałówce. [ATTACH=CONFIG]384881[/ATTACH] Oczywiście ,że o Splicie ale w połączeniu z reku bo tak go zrozumiałem.Podpinam się pod temat wątku merytorycznie w tych zdrowych wpisach ale skoro kanałówka to także z klimatyzatorem??? Bo nie kumam.Popraw mnie w moim błędzie.Temat to: Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Czemu chcesz to łączyć? Tego się nie łączy. Dlaczego.Łączy się .multisplit i PC powietrzna itp.Skoro reku osobno do oczyszczania powietrza to gdzie ogrzewanie klimatyzatorem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Temat dotyczy tylko ogrzewania - nie ma nic wspólnego z wentylacją.Ja myśle o kanałówce (grzanie i chłodzenie).Są osoby na forum które grzeją splitem - raczej podgrzewają, bo jak zauważyłeś cieżko jednym nawiewem ogrzać cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 23.03.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) U mnie są dwa niezależne systemy. Grzanie/chłodzenie Kanałówką i Wentylacja Ventsa na PeFlexach. Oczywiście ,że o Splicie ale w połączeniu z reku bo tak go zrozumiałem.Podpinam się pod temat wątku merytorycznie w tych zdrowych wpisach ale skoro kanałówka to także z klimatyzatorem??? Bo nie kumam.Popraw mnie w moim błędzie.Temat to: Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę .............. Kanałówka to taki split w dużym uproszczeniu. Grzeje i chłodzi, ale z możliwością rozprowadzenia ciepła/chłodu do poszczególnych pomieszczeń poprzez rury/kanały. Edytowane 23 Marca 2017 przez Maazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Temat dotyczy tylko ogrzewania - nie ma nic wspólnego z wentylacją. Ja myśle o kanałówce (grzanie i chłodzenie). Są osoby na forum które grzeją splitem - raczej podgrzewają, bo jak zauważyłeś cieżko jednym nawiewem ogrzać cały dom. No właśnie zgłupiałem jak piszesz ,że Ja myśle o kanałówce (grzanie i chłodzenie). gdzie tu w kanałówce klimatyzator.??? Tak to właśnie rozumiem bo u żony w gabinecie mam namacalny przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 U mnie są dwa niezależne systemy. Grzanie/chłodzenie Kanałówką i Wentylacja Ventsa na PeFlexach. Czy dodatkowo masz maty grzewcze w podłogówce? Jak ci się sprawdzało grzanie kanałówką w duże mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts