Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

U mnie są dwa niezależne systemy. Grzanie/chłodzenie Kanałówką i Wentylacja Ventsa na PeFlexach.

Kanałówka to taki split w dużym uproszczeniu. Grzeje i chłodzi, ale z możliwością rozprowadzenia ciepła/chłodu do poszczególnych pomieszczeń poprzez rury/kanały.

Rozumiem ,że masz grzejniki kanałowe które to grzeją i chłodzą , tak na chłopski mój rozum.Nie masz nigdzie klimatyzatora???.

Rozumiem ,że masz grzejniki kanałowe które to grzeją i chłodzą , tak na chłopski mój rozum.Nie masz nigdzie klimatyzatora???.

Nie ma żadnych grzejników - popatrz na zdjęcie które dodałem wyżej. Ma coś podobnego - rurami ma rozprowadzenie do pokoi. Czerpnie ma pewnie gdzies w pomieszczeniu komunikacyjnym. Dodatkowo jednostka zewnętrzna.

Nie ma żadnych grzejników - popatrz na zdjęcie które dodałem wyżej. Ma coś podobnego - rurami ma rozprowadzenie do pokoi. Czerpnie ma pewnie gdzies w pomieszczeniu komunikacyjnym. Dodatkowo jednostka zewnętrzna.

O Mamuniu!!!

Bądź łaskaw mi niekumatemu i wytłumacz jak w tym układzie w jego domu będzie np. można manipulować temp. np z 18 stC do 23 stC.Co jest czynnikiem grzewczym , a co chłodzącym??? Np. Matka Ziemia bo to tez widziałem i czułem???

Widzę że bałagan powoli się kończy a zatem. Kanałówka pracuje w tandemie z grzejnikami konwektorowymi lub podłogówką elektryczną. Pompę ustawiamy powiedzmy na 21'c i podobnie grzejniki w pomieszczeniach. Względnie niżej w zależności od pomieszczenia. Łazienki dogrzewamy a czas kąpieli grzejnikiem z nadmuchem zaś podłogówka pilnuje komfortu podłogi (mata lub kable).

Widzę że bałagan powoli się kończy a zatem. Kanałówka pracuje w tandemie z grzejnikami konwektorowymi lub podłogówką elektryczną. Pompę ustawiamy powiedzmy na 21'c i podobnie grzejniki w pomieszczeniach. Względnie niżej w zależności od pomieszczenia. Łazienki dogrzewamy a czas kąpieli grzejnikiem z nadmuchem zaś podłogówka pilnuje komfortu podłogi (mata lub kable).

Nie ma kanałówki bez grzejników?

edit. Piszesz troche zagmatwanie - Szczególnie jesli NS pyta o konkrety.

Kanałówka to kanałówka. Dmucha powietrzem ciepłym/zimnym

Dodatkowo montuje się ogrzewanie podłogowe lub jak napisał grzes - grzejniki konwektorowe.

Edytowane przez link2jack

Dodatkowo montuje się ogrzewanie podłogowe lub jak napisał grzes - grzejniki konwektorowe.

Sama kanałówka to niezbyt dobry pomysł. Raz że trzeba przewymiarować a dwa że droga a trzy jak za duża to mniej ekonomiczna. W nowym domu przy dobrych izolacjach tylko podłogówka. Fajnie współpracuje. Jak ktoś nie chce to konwektory z precyzyjnym termostatem elektronicznym. Wspomnę od razu po raz kolejny, nie każdemu musi się to podobać. Ale pamiętajmy że rozwiązań idealnych nie ma. Wrzuce później parę fotek z różnych instalacji.

Dziękuje ,że poparłeś moje pytania.Powiem szczerze ,że nadal nie wiem ............................i może ktoś to logicznie wytłumaczy bez przenośni technicznych.

..O Mamuniu!!!

Bądź łaskaw mi niekumatemu i wytłumacz jak w tym układzie w jego domu będzie np. można manipulować temp. np z 18 stC do 23 stC.Co jest czynnikiem grzewczym , a co chłodzącym??? Np. Matka Ziemia bo to tez widziałem i czułem???..........

Jak to zamierza opanować Maazik.

Chcę wreszcie z Wami rozmawiać merytorycznie bez wycieczek personalnych.

Dziękuje ,że poparłeś moje pytania.Powiem szczerze ,że nadal nie wiem ............................i może ktoś to logicznie wytłumaczy bez przenośni technicznych.

Jak to zamierza opanować Maazik.

Chcę wreszcie z Wami rozmawiać merytorycznie bez wycieczek personalnych.

Nie bardzo rozumiem pytania. Ale sterowanie odbywa się tak samo jak w piecu gazowym. Jest sterownik który ma czujnik temperatury. Ustawiasz na 18 to grzeję do 18 stopni. Ustawiasz na 23 to grzeję do 23. Jest w nim opcja heating i cooling lub auto. Cżyli taki domowy klimatronik :) Działa to w obiegu zamkniętym.

Nie bardzo rozumiem pytania. Ale sterowanie odbywa się tak samo jak w piecu gazowym. Jest sterownik który ma czujnik temperatury. Ustawiasz na 18 to grzeję do 18 stopni. Ustawiasz na 23 to grzeję do 23. Jest w nim opcja heating i cooling lub auto. Cżyli taki domowy klimatronik :) Działa to w obiegu zamkniętym.

Wszystko się zgadza.By nie męczyć dalej ucha,na twoim tu przykładzie , odpowiedz bym dobrze zasnął.Jakie źródło powoduje ,że masz chłodno w domu , a jakie ,że ciepło.Opisz to na zasadzie np. kominek ,ZCWU, grzejniki,podłogówka itp.

Pompa ciepła.

Inaczej - kanałowy klimatyzator z funkcja grzania.

Z kanałami nawiewającymi ciepłe(chłodne) powietrze do każdego pomieszczenia.

Czego jeszcze nie rozumiesz ?

Myślałem że NS żartuje :) W sumie, mój szwagier też nie wierzył że tak może to pracować teraz sam chce ogrzewać jeszcze biuro.

Pompa ciepła.

Inaczej - kanałowy klimatyzator z funkcja grzania.

Z kanałami nawiewającymi ciepłe(chłodne) powietrze do każdego pomieszczenia.

Czego jeszcze nie rozumiesz ?

Tego ,że nic nie wspomniał o PC.Taką instalacje o której mówiłem wyżej potwierdzasz.PC musi być.Popraw mnie jak głupoty gadam.

Musisz jednak przyznać, że jak jest mowa o PC, to raczej większość myśli o PC PW. Jak mowa o klimie, to niekoniecznie wprost PC. A może tylko ja tak myślę:cool:

Tak, w Polsce takie myślenie. W innych krajach kanałówki nazywane są najczęściej ducted heat pumps. Mowa o tych anglojęzycznych. I są to pompy ciepła.