1igor1 24.05.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Wyliczyć idzie ale nie kazdy chce za to zapłacić. A z informacji od osób które mają klimę wychodzi że 50W/m2 jest wystarczające, czyli że nikt w upałach nie cierpiał z powodu wysokich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.05.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Jak czyścicie wentylatory w swoich klimach? Jak zapuściłem sobie kamerkę inspekcyjną to mi się włączać odechciało. Robienie takiego basenu w salonie co pół roku czy nawet co rok nie bardzo i się uśmiecha. Macie jakiś patent, czy nie widzę, więc nie ma problemu? Jak to oglądam to cieszę się że nie mam klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.05.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Jak to oglądam to cieszę się że nie mam klimy Ale masz chyba glikolowe GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.05.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Jak to oglądam to cieszę się że nie mam klimy A gdy to oglądasz cieszysz się, że nie masz samochodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.05.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Ale masz chyba glikolowe GWC ? Tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.05.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 A gdy to oglądasz cieszysz się, że nie masz samochodu ? Nie , cieszę się że moje dziewczyny nie są taki głupie jak ta pani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.05.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 A ja chciałem się zapytać czy ktoś coś wie na temat łączenia klimy i wentylacji, a mianowicie czy ma jakikolwiek sens podłaczać jednostkę kanałową do wentylacji ale nie w celu realizacji pełnowymiarowej klimatytzacji tylko w celu obnizenia temperatury nawiewanej latem i podniesieinia temperatury nawiewanej zima. Czyli w skrocie tylko tyle nawiewanego powietrza ile potrzeba do wentylacji .Coś tam rekpuretor Mitshubishi Lossnay moze niby wspolpracowac z klimatyzacja tylko co i jak i gdzie nikt nie wie i nie ma schematow jak to ma pracowac. Czy one tylko wpsolpracuja na zasadzie wymiany danych , czy ten klimatyzator wpina sie w te same kanaly co wentylacje.Cos tam clarnet na swoim blogu pisze o chlodnicy lodowej, ale to nie to samo chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.05.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Mam to przetestowane, że wpięcie w kanały wentylacyjne od rekuperatora powietrznej pompy ciepła do CWU się sprawdza, i obniża temp. powietrza z 20 do 5 C, ale moc PPC to maks 3,8 kW Ustawiam wtedy centralę na maksymalną wydajność, czyli 320 m3/godz a dmuchawa PPC ma 500 m3/godz, przy większej mocy i wydajności dmuchawy od klimy nie wiem jak by to działało, ale już w łazienkach przy wyciągach świst powietrza zaczyna być słyszalny przy tej mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Tak mam. Zatem teoretycznie powinieneś czyścić lamele tak samo jak w klimie (jak na przytoczonym filmie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.05.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Mam to przetestowane, że wpięcie w kanały wentylacyjne od rekuperatora powietrznej pompy ciepła do CWU się sprawdza, i obniża temp. powietrza z 20 do 5 C, ale moc PPC to maks 3,8 kW Jak to masz spięte? Całe powietrze wentylacyjne przechodzi przez PC i trafia do domu (w upały)? A zimą odwrotnie? Podpinasz przed wyrzutnią i całe powietrze wywiewane przechodzi przez PC? Czy inaczej? U mnie teraz wygrywa opcja podpięcia przez trójniki. Latem by zaciągała z wywiewu (ile zechce - jak będzie chciała więcej, niż daje reku to zassie z wyrzutni) a schłodzone przez trójnik wpuszczałaby do czerpni (jak wydmucha za dużo - to czerpnią wyrzuci na zewnątrz, trudno, trochę chłodu się zmarnuje). Tylko się zastanawiam, co zimą? Trzeba wyssać resztki ciepła z wyrzutni, i chyba wyrzucić na zewnątrz. Czyli na wywiewie z rekuperatora miałbym dwa trójniki - pierwszy przez cały rok robiłby za czerpnię dla PC, a drugi zimą za wyrzutnię. Na czerpni reku byłby jeden trójnik - podpięty do niego byłby wyrzut z PC latem, żeby chłód się nie marnował. Zimą problem byłby, jakby reku miał mniejszy wyrzut, niż zaciągałaby czerpnia PC, bo wtedy PC zasysałaby powietrze, które już przemieliła i schłodziła. Ale jakby to była PC Ariston Nuos która potrzebuje 150m3/h, to tylko kwestia zwiększenia obrotów reku gdy się włączy. Druga opcja, to po dwa trójniki na przewodzie do czerpni i do wyrzutni. Latem zasysałbym z czerpni i wyrzucał też do czerpni, ale bliżej reku. Zimą zasysałbym z przewodu do wyrzutni, i wyrzucał też do niego, tylko bliżej wyrzutni. Niby lepiej i nie ma problemu z zamkniętym obiegiem latem. Ale biorąc pod uwagę, że PC pracowałaby tylko kilka godzin to nie powinien być problem. A przy Nuos i reku 300m3/h chodzącym nawet na 2/3 mocy 80m3 i tak byłoby świeżego powietrza. No i pozostaje kwestia zbilansowania wentylacji - liczę, że CF w Thessli sobie z tym poradzi. Niby ilość kWh ciepła potrzebnego do CWU jeszcze pomniejszona o zużyty prąd to wydaje się śmiesznie mało, jak na chłodzenie domu (chłodu wyjdzie w upały góra 4kWh przy produkcji 100l wody o temperaturze 55*). Ale z praktyki wiem, że nawet niewielkie zmniejszenie temperatury i osuszenie powietrza znacznie poprawia komfort. Więc chyba gra warta świeczki zważywszy, że cały dodatkowy koszt, to trzy trójniki - a chłód i osuszenie będą całkowicie gratis. Edytowane 26 Maja 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 26.05.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Uff, jutro mija 3 miesiące od rozpoczęcia budowy a my już mieszkamy od 2 tygodni Więc podsumuję. Mam kanałówkę Gree 3,8kW. Rozprowadzone do każdego pomieszczenia (bez łazienek). W łazienkach po grzejniku Touch (nie do końca jeszcze obczajone działanie, ale czujnik ruchu działa, i faktycznie obniża zadaną temperaturę o kilka stopni jak człeka nie ma w łazience - po otworzeniu drzwi, momentalnie dmucha ciepełkiem i nadgania różnicę- dziwne uczucie, ale bardzo mi się podoba pomysł OszczędnegoGrzesia, bo grzeję tylko wtedy, gdy ktoś jest i jest taka potrzeba). Rekuperator Vents z poliplepleple wymiennikiem - Wersja mini - 100m3/h - dmucha, wentyluje, działa. Do wody Ariston Nuos 200Sys. Grzeje i w sumie ... to ma robić, więc robi 2 tygodnie w nowym domu i spostrzeżenia dot wentylacji i grzania : Było kilka dni zimna, grzanie działa. Co prawda, myślałem, że to ciepło to będzie dmuchało "50stopni", a tu delikatny powiew ciepłego (musze zmierzyć ile ma na wylocie), ale fajnie to działa. Cicho, delikatnie i podbija z 19 na 23 w jakieś 15 minut. Było też kilka dni gorąca, klima działa. Wentylacja pracuje ciągle na 1 biegu (50m3), nie ma sensu włączać na 2 czy 3 bieg. Powietrze jest świeże, po nocy brak "smrodu" w sypialniach, w łazienkach nie ma wilgoci. Ale nie polecam Ventsa Mini - nie ma "wajchy" Bypass. I trzeba wyciągać cały wymiennik by nie odzyskiwać ciepła (znając życie, zgubie kiedyś ten wymiennik). Ariston Nuos : nie miałem okazji (czasu) na zabawe w menu, ale włączyłem tryb Green, i działa. Wody 200l o temp. 55stopni wystarcza na kompiel dziecka w wannie i godzinę pod prysznicem , później leci już letnia woda. Co mnie martwi? Tak "słabe" grzanie. Wydawało mi się, że powinno mi dmuchać jak z grzejnika Touch (1,8kW), a tu dmucha zaledwie ok, 40 stopniami (zmierzę). I się zastanawiam, czy temperatura zewnętrzna ma wpływ na temperaturę nadmuchu? .... hmmm Chociaż... to inwerter, elektronika, inteligencja ... I jednak w domu jest ciepło Może sam sobie dawkuje potrzebną moc grzania ? Nie do końca też wiem, jak ustawić spręż, czym się sugerować przy ustawieniu. Czy ma dmuchać mocno, słabo, średnio ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.05.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Zatem teoretycznie powinieneś czyścić lamele tak samo jak w klimie (jak na przytoczonym filmie). Pudło Barth - pomysl dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.05.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Jak to masz spięte? Całe powietrze wentylacyjne przechodzi przez PC i trafia do domu (w upały)? A zimą odwrotnie? Podpinasz przed wyrzutnią i całe powietrze wywiewane przechodzi przez PC? Czy inaczej? PC do CWU jest wpięta pomiędzy wylotem z reku a wlotem do kanałów nawiewnych w domu i tak na stałe. Zimą nie używam PC więc nie chłodzi, a latem obniża temp. powietrza np. z 20 do 5 C i takie leci w kanały do anemostatów. Miałem plan zamienić zasilanie z powrotem od rekuperatora, ale na razie nie ma potrzeby - klimatyzator i tak daje radę schładzać dom pomimo, że jest w korytarzu więc podziałam tak trochę a potem je zamienię i zobaczę czy będzie znacząca różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 30.05.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Potrzebuję porady jaką klimę wybrać do chłodzenia sklepu ok. 100 m2? Chodzi mi tylko o chłodzenie? Która najlepiej chłodzi i nie kosztuje kupy forsy? Ile z montażem takie cacko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.05.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 @ SUSPENSER Jaką klimę założyłeś zakładałeś sam czy przez kogoś z papierami?? @ W domu coraz gorzej na parterze 22,2-22,7 na piętrze 23,2-23,7 Myślałem o Kaisai ECO tańsze niż GREE Co myślicie o Kaisai??Myślę że za jakieś 1300-1400 udałoby się to kupić i odpalić. Duże ponoszę ryzyko przy odpaleniu wszystkiego bez pompy próżniowej i długości instalacji ok 1m?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.05.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 @ SUSPENSER Jaką klimę założyłeś zakładałeś sam czy przez kogoś z papierami?? @ W domu coraz gorzej na parterze 22,2-22,7 na piętrze 23,2-23,7 Myślałem o Kaisai ECO tańsze niż GREE Co myślicie o Kaisai??Myślę że za jakieś 1300-1400 udałoby się to kupić i odpalić. Duże ponoszę ryzyko przy odpaleniu wszystkiego bez pompy próżniowej i długości instalacji ok 1m?? To fajne temperatury, ja wczoraj na poddaszu miałem 28 stopni a na parterze 26 a klima tylko na dole więc - migracja. Dobrze, że chociaż na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 @ SUSPENSER Jaką klimę założyłeś zakładałeś sam czy przez kogoś z papierami?? @ W domu coraz gorzej na parterze 22,2-22,7 na piętrze 23,2-23,7 Daikin od dystrybutora - promocja z targów - cena z montażem do 5 mb to 3500 netto czyli 3780 z VAT 8% za 6,2 kW U mnie obecnie 24 w pokoju, ale wilgotność 50% i chłodzić na razie nie potrzebuję. Teraz jeszcze można na noc [ najlepiej po porze grasowania komarzyc] uchylić okna żeby ochłodzić dom co się utrzyma przez dzień, gorzej będzie gdy się i w nocy zrobi ciepło, wtedy bez klimy nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.05.2017 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Potrzebuję porady jaką klimę wybrać do chłodzenia sklepu ok. 100 m2? Chodzi mi tylko o chłodzenie? Która najlepiej chłodzi i nie kosztuje kupy forsy? Ile z montażem takie cacko? Jakie izolacje w tym sklepiku? Ile okien? Czy dużo jest urządzeń generujących ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 31.05.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Jakie izolacje w tym sklepiku? Ile okien? Czy dużo jest urządzeń generujących ciepło? Okna wystawowe z jednej strony (strona zachodnia). Komputer + steamer. W sumie chodzi o schłodzenie przebieralni, jest to pomieszczenie (bez drzwi, dosyć szerokie przejście) na końcu sklepu, w którym słaba jest wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 01.06.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Naprawdę nikt nawet żadną ciekawą ceną nie rzuci? Nie wiem czy ceny z allegro są dobre, może ktoś ma lepszy dostęp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts