Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Jak czyścicie wentylatory w swoich klimach? Jak zapuściłem sobie kamerkę inspekcyjną to mi się włączać odechciało.

Robienie takiego basenu w salonie co pół roku czy nawet co rok nie bardzo i się uśmiecha.

Macie jakiś patent, czy nie widzę, więc nie ma problemu?

Jak to oglądam to cieszę się że nie mam klimy :D

A ja chciałem się zapytać czy ktoś coś wie na temat łączenia klimy i wentylacji, a mianowicie czy ma jakikolwiek sens podłaczać jednostkę kanałową do wentylacji ale nie w celu realizacji pełnowymiarowej klimatytzacji tylko w celu obnizenia temperatury nawiewanej latem i podniesieinia temperatury nawiewanej zima. Czyli w skrocie tylko tyle nawiewanego powietrza ile potrzeba do wentylacji .

Coś tam rekpuretor Mitshubishi Lossnay moze niby wspolpracowac z klimatyzacja tylko co i jak i gdzie nikt nie wie i nie ma schematow jak to ma pracowac.

Czy one tylko wpsolpracuja na zasadzie wymiany danych , czy ten klimatyzator wpina sie w te same kanaly co wentylacje.

Cos tam clarnet na swoim blogu pisze o chlodnicy lodowej, ale to nie to samo chyba....

Mam to przetestowane, że wpięcie w kanały wentylacyjne od rekuperatora powietrznej pompy ciepła do CWU się sprawdza, i obniża temp. powietrza z 20 do 5 C, ale moc PPC to maks 3,8 kW

Ustawiam wtedy centralę na maksymalną wydajność, czyli 320 m3/godz a dmuchawa PPC ma 500 m3/godz, przy większej mocy i wydajności dmuchawy od klimy nie wiem jak by to działało, ale już w łazienkach przy wyciągach świst powietrza zaczyna być słyszalny przy tej mojej.

Mam to przetestowane, że wpięcie w kanały wentylacyjne od rekuperatora powietrznej pompy ciepła do CWU się sprawdza, i obniża temp. powietrza z 20 do 5 C, ale moc PPC to maks 3,8 kW

Jak to masz spięte? Całe powietrze wentylacyjne przechodzi przez PC i trafia do domu (w upały)?

A zimą odwrotnie? Podpinasz przed wyrzutnią i całe powietrze wywiewane przechodzi przez PC?

Czy inaczej?

U mnie teraz wygrywa opcja podpięcia przez trójniki. Latem by zaciągała z wywiewu (ile zechce - jak będzie chciała więcej, niż daje reku to zassie z wyrzutni) a schłodzone przez trójnik wpuszczałaby do czerpni (jak wydmucha za dużo - to czerpnią wyrzuci na zewnątrz, trudno, trochę chłodu się zmarnuje).

Tylko się zastanawiam, co zimą? Trzeba wyssać resztki ciepła z wyrzutni, i chyba wyrzucić na zewnątrz.

Czyli na wywiewie z rekuperatora miałbym dwa trójniki - pierwszy przez cały rok robiłby za czerpnię dla PC, a drugi zimą za wyrzutnię. Na czerpni reku byłby jeden trójnik - podpięty do niego byłby wyrzut z PC latem, żeby chłód się nie marnował.

Zimą problem byłby, jakby reku miał mniejszy wyrzut, niż zaciągałaby czerpnia PC, bo wtedy PC zasysałaby powietrze, które już przemieliła i schłodziła. Ale jakby to była PC Ariston Nuos która potrzebuje 150m3/h, to tylko kwestia zwiększenia obrotów reku gdy się włączy.

Druga opcja, to po dwa trójniki na przewodzie do czerpni i do wyrzutni. Latem zasysałbym z czerpni i wyrzucał też do czerpni, ale bliżej reku.

Zimą zasysałbym z przewodu do wyrzutni, i wyrzucał też do niego, tylko bliżej wyrzutni. Niby lepiej i nie ma problemu z zamkniętym obiegiem latem. Ale biorąc pod uwagę, że PC pracowałaby tylko kilka godzin to nie powinien być problem. A przy Nuos i reku 300m3/h chodzącym nawet na 2/3 mocy 80m3 i tak byłoby świeżego powietrza.

No i pozostaje kwestia zbilansowania wentylacji - liczę, że CF w Thessli sobie z tym poradzi.

Niby ilość kWh ciepła potrzebnego do CWU jeszcze pomniejszona o zużyty prąd to wydaje się śmiesznie mało, jak na chłodzenie domu (chłodu wyjdzie w upały góra 4kWh przy produkcji 100l wody o temperaturze 55*). Ale z praktyki wiem, że nawet niewielkie zmniejszenie temperatury i osuszenie powietrza znacznie poprawia komfort. Więc chyba gra warta świeczki zważywszy, że cały dodatkowy koszt, to trzy trójniki - a chłód i osuszenie będą całkowicie gratis.

Edytowane przez Kaizen

Uff, jutro mija 3 miesiące od rozpoczęcia budowy a my już mieszkamy od 2 tygodni :)

Więc podsumuję.

Mam kanałówkę Gree 3,8kW. Rozprowadzone do każdego pomieszczenia (bez łazienek). W łazienkach po grzejniku Touch (nie do końca jeszcze obczajone działanie, ale czujnik ruchu działa, i faktycznie obniża zadaną temperaturę o kilka stopni jak człeka nie ma w łazience - po otworzeniu drzwi, momentalnie dmucha ciepełkiem i nadgania różnicę- dziwne uczucie, ale bardzo mi się podoba pomysł OszczędnegoGrzesia, bo grzeję tylko wtedy, gdy ktoś jest i jest taka potrzeba).

Rekuperator Vents z poliplepleple wymiennikiem :p - Wersja mini - 100m3/h - dmucha, wentyluje, działa.

Do wody Ariston Nuos 200Sys. Grzeje i w sumie ... to ma robić, więc robi :D

2 tygodnie w nowym domu i spostrzeżenia dot wentylacji i grzania :

Było kilka dni zimna, grzanie działa. Co prawda, myślałem, że to ciepło to będzie dmuchało "50stopni", a tu delikatny powiew ciepłego (musze zmierzyć ile ma na wylocie), ale fajnie to działa. Cicho, delikatnie i podbija z 19 na 23 w jakieś 15 minut.

Było też kilka dni gorąca, klima działa.

Wentylacja pracuje ciągle na 1 biegu (50m3), nie ma sensu włączać na 2 czy 3 bieg. Powietrze jest świeże, po nocy brak "smrodu" w sypialniach, w łazienkach nie ma wilgoci. Ale nie polecam Ventsa Mini - nie ma "wajchy" Bypass. I trzeba wyciągać cały wymiennik by nie odzyskiwać ciepła (znając życie, zgubie kiedyś ten wymiennik).

Ariston Nuos : nie miałem okazji (czasu) na zabawe w menu, ale włączyłem tryb Green, i działa. Wody 200l o temp. 55stopni wystarcza na kompiel dziecka w wannie i godzinę pod prysznicem :), później leci już letnia woda.

Co mnie martwi? Tak "słabe" grzanie. Wydawało mi się, że powinno mi dmuchać jak z grzejnika Touch (1,8kW), a tu dmucha zaledwie ok, 40 stopniami (zmierzę). I się zastanawiam, czy temperatura zewnętrzna ma wpływ na temperaturę nadmuchu? .... hmmm Chociaż... to inwerter, elektronika, inteligencja ... I jednak w domu jest ciepło :) Może sam sobie dawkuje potrzebną moc grzania ? :)

Nie do końca też wiem, jak ustawić spręż, czym się sugerować przy ustawieniu. Czy ma dmuchać mocno, słabo, średnio ... ?

Jak to masz spięte? Całe powietrze wentylacyjne przechodzi przez PC i trafia do domu (w upały)?

A zimą odwrotnie? Podpinasz przed wyrzutnią i całe powietrze wywiewane przechodzi przez PC?

Czy inaczej?

PC do CWU jest wpięta pomiędzy wylotem z reku a wlotem do kanałów nawiewnych w domu i tak na stałe.

Zimą nie używam PC więc nie chłodzi, a latem obniża temp. powietrza np. z 20 do 5 C i takie leci w kanały do anemostatów.

Miałem plan zamienić zasilanie z powrotem od rekuperatora, ale na razie nie ma potrzeby - klimatyzator i tak daje radę schładzać dom pomimo, że jest w korytarzu więc podziałam tak trochę a potem je zamienię i zobaczę czy będzie znacząca różnica.

@ SUSPENSER Jaką klimę założyłeś zakładałeś sam czy przez kogoś z papierami??

@

W domu coraz gorzej na parterze 22,2-22,7 na piętrze 23,2-23,7 :(

Myślałem o Kaisai ECO tańsze niż GREE :) Co myślicie o Kaisai??Myślę że za jakieś 1300-1400 udałoby się to kupić i odpalić.

Duże ponoszę ryzyko przy odpaleniu wszystkiego bez pompy próżniowej i długości instalacji ok 1m??

@

Myślałem o Kaisai ECO tańsze niż GREE :) Co myślicie o Kaisai??Myślę że za jakieś 1300-1400 udałoby się to kupić i odpalić.

Duże ponoszę ryzyko przy odpaleniu wszystkiego bez pompy próżniowej i długości instalacji ok 1m??

To fajne temperatury, ja wczoraj na poddaszu miałem 28 stopni a na parterze 26 a klima tylko na dole więc - migracja. Dobrze, że chociaż na dole.

@

Daikin od dystrybutora - promocja z targów - cena z montażem do 5 mb to 3500 netto czyli 3780 z VAT 8% za 6,2 kW

U mnie obecnie 24 w pokoju, ale wilgotność 50% i chłodzić na razie nie potrzebuję.

Teraz jeszcze można na noc [ najlepiej po porze grasowania komarzyc] uchylić okna żeby ochłodzić dom co się utrzyma przez dzień, gorzej będzie gdy się i w nocy zrobi ciepło, wtedy bez klimy nic nie pomoże.

Jakie izolacje w tym sklepiku? Ile okien? Czy dużo jest urządzeń generujących ciepło?
Okna wystawowe z jednej strony (strona zachodnia). Komputer + steamer. W sumie chodzi o schłodzenie przebieralni, jest to pomieszczenie (bez drzwi, dosyć szerokie przejście) na końcu sklepu, w którym słaba jest wentylacja.