Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
Taka że lepiej w takiej temperaturze załączyć grzałkę - sprężarka dłużej podziała.

To już zamiast wydawać w wątpliwy wyrób te 6-8 tys od razu wstawić grzałkę elektryczną za mizerne 200 zł i w sumie po podzieleniu tych 6-8 tys na prąd wyjdzie taniej

To już zamiast wydawać w wątpliwy wyrób te 6-8 tys od razu wstawić grzałkę elektryczną za mizerne 200 zł i w sumie po podzieleniu tych 6-8 tys na prąd wyjdzie taniej

Jak ktoś grzeje 2 taryfowo to nie opłaca się pompy dawać w żaden sposób. Ważne jest też ile wody idzie, jak mało to duże zbiorniki nie mają sensu.

Będę instalował u siebie konsole Gree wersje 09. Wybrałem specjalnie tę jednostkę bo posiada grzałkę krateru i tacy ociekowej, dodatkowo zapewni lepszy rozkład temperatury. Zastąpi pod oknem grzejnik. Jako, że w DTR pokazana wydajność grzewcza jest do -15*C zobaczymy jak zachowa się w temperaturze niższej, w katalogu zakres grzania to od -22 stopni zatem zobaczymy jak się zachowa, z jaką wydajnością będzie pracowała. Cały zestaw będzie obserwowany, mierzony pobór prądu, dodatkowo będę "bawił się" w sterowanie sprężarką za pomocą rezystencji czujnika temp aby zmusić sprężarkę do działania z różną wydajnością, jak to się przekłada na pobór prądu i jakie temperatury skraplania możemy uzyskać. Będę liczył deltę temperatury na różnych wydajnościach sprężarki, a także rozkład temperatury w pomieszczeniu. Plany ambitne ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie mam zamiaru ingerować w elektronikę jednostek, nic nie będę zmieniał w układach, nie znam się na tym, jedynie będę próbował oszukać ją. Do zimy jeszcze trochę ale idą upały i klimatyzacja się przyda. Po każdym miesiącu wszystko będę obliczał biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne, na koniec sezonu wszystko podsumuje i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Będę instalował u siebie konsole Gree wersje 09. Wybrałem specjalnie tę jednostkę bo posiada grzałkę krateru i tacy ociekowej, dodatkowo zapewni lepszy rozkład temperatury. Zastąpi pod oknem grzejnik. Jako, że w DTR pokazana wydajność grzewcza jest do -15*C zobaczymy jak zachowa się w temperaturze niższej, w katalogu zakres grzania to od -22 stopni zatem zobaczymy jak się zachowa, z jaką wydajnością będzie pracowała. Cały zestaw będzie obserwowany, mierzony pobór prądu, dodatkowo będę "bawił się" w sterowanie sprężarką za pomocą rezystencji czujnika temp aby zmusić sprężarkę do działania z różną wydajnością, jak to się przekłada na pobór prądu i jakie temperatury skraplania możemy uzyskać. Będę liczył deltę temperatury na różnych wydajnościach sprężarki, a także rozkład temperatury w pomieszczeniu. Plany ambitne ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie mam zamiaru ingerować w elektronikę jednostek, nic nie będę zmieniał w układach, nie znam się na tym, jedynie będę próbował oszukać ją. Do zimy jeszcze trochę ale idą upały i klimatyzacja się przyda. Po każdym miesiącu wszystko będę obliczał biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne, na koniec sezonu wszystko podsumuje i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Fajnie. Czekam na dane

Pierwsze wyniki to będą za 5-6 miesięcy. Początkowo myślałem o czym z serii nordic czyli z gwarantowanym grzaniem do -25 stopni ale to w moim przypadku mija się z celem. Mi zależy na klimatyzacji a ogrzewanie tylko w okresach przejściowych i właśnie do testów. Mieszkam na razie w mieszkaniu, jak będe miał dom to będę na pewno eksperymentował (mam sporo pomysłów), mam też dom rodzinny ale jak na razie brak czasu i możliwości na testowanie różnych rozwiązań. Zatem wersja nordic mija sie z celem w moim przypadku zwłaszcza, że jest 2,5 razy droższa.

Pierwsze wyniki to będą za 5-6 miesięcy. Początkowo myślałem o czym z serii nordic czyli z gwarantowanym grzaniem do -25 stopni ale to w moim przypadku mija się z celem. Mi zależy na klimatyzacji a ogrzewanie tylko w okresach przejściowych i właśnie do testów. Mieszkam na razie w mieszkaniu, jak będe miał dom to będę na pewno eksperymentował (mam sporo pomysłów), mam też dom rodzinny ale jak na razie brak czasu i możliwości na testowanie różnych rozwiązań. Zatem wersja nordic mija sie z celem w moim przypadku zwłaszcza, że jest 2,5 razy droższa.

Ja nigdzie nie proponuje nordic przynajmniej w Polsce. Szkoda płacić więcej. Te konsolki sprawdzały się fajnie zimą

• 2 weeks później...
Jednak to chyba będzie Luxury, ciągle się zastanawiam a czas leci, upały powoli się rozpoczynają, mam nadzieję wyrobić się do końca czerwca z montażem. Ale nie mam w co ręce włożyć ...Czemu zmiana na Luxury? jest trochę mocniejsze mimo tych modeli ale to nie wyznacznik, posiada wbudowane wi-fi - bardzo fajna opcja, czego konsola nie ma, w sumie ta konsola to stara jednostka...kolejnym powodem jest 2 połówka(NJAWŻNIEJSZYM!) ...po prostu nie podoba się coś na kształt grzejnika, ścienny jakoś lepiej ale też nie do końca...:) luxury ma także dwie grzałki, również do -22 stopni. Wezmę chyba model 12btu...żeby było śmieszniej jest tańszy od konsoli.

• 3 weeks później...

Ja trochę żałuję, że nie mam wpiętego miernika do CWU i PP. Bo bym obliczył osobno dla nich.

Ale za pełne dwa miesiące życia w domu, (24/h jest zona z dzieckiem)

CWU z Aristona Nuos 200l, w maju trochę grzania PP i grzejnikami Touch w lazienkach (łącznie może z 1h ciągłej pracy),

później chłodzenie się codziennie przez średnio 3h dziennie (od godziny do nawet całej doby).

Rekuperator Vents mini działający ciagle na 1wszym biegu

Hydrofor do wody Gardeny 800W (24l)

Kuchenka indukcyjna ,

Zmywarka codziennie używana

Pralko-suszarka - 2x na tydzień,

Oświetlenie LED w domu,

I wyszło 484kWh za dwa miesiące. - 294zł . Bałem się chłodzić, grzać - bo drogo :p, myślę - zrobimy test i grzaliśmy i chłodziliśmy tyle, ile nam potrzeba , Guzik prawda - nie jest drogo. Użytkowanie domu za dwa miesiące wyszło mniej, niż mieszkanie w bloku z piecykiem gazowym w kuchni. I jest fajnie i bezpiecznie :)

Ja trochę żałuję, że nie mam wpiętego miernika do CWU i PP. Bo bym obliczył osobno dla nich.

CWU z Aristona Nuos 200l, w maju trochę grzania PP i grzejnikami Touch w lazienkach (łącznie może z 1h ciągłej pracy),

później chłodzenie się codziennie przez średnio 3h dziennie (od godziny do nawet całej doby).

Kuchenka indukcyjna ,

Oświetlenie LED w domu,

I wyszło 484kWh za dwa miesiące. - 294zł . Bałem się chłodzić, grzać - bo drogo :p, myślę - zrobimy test i grzaliśmy i chłodziliśmy tyle, ile nam potrzeba , Guzik prawda - nie jest drogo. Użytkowanie domu za dwa miesiące wyszło mniej, niż mieszkanie w bloku z piecykiem gazowym w kuchni. I jest fajnie i bezpiecznie :)

oczywiście. Większość inwestorów którzy nie wierzyli potem byli miło zaskoczeni.

osczędny grzesiu, na początek szacunek dla ciebie za dzielenie się tutaj swoimi doświadczeniami z mega cierpliwością :D

mam pytanie o kanałówkę - chcę ja zainstalować na środku domu parterowego - w malutkim pomieszczeniu gdzie będzie stała pralka - pod sufitem mogę tę klimę zabudować myślę spokojnie, powierzchnia sufitu to będzie 120 cm X 90 cm. i teraz pytanie o kanały rzeczone - jakie muszą mieć przekroje, bo o ile w pralni mogę obniżyć sufit nawet o 50 cm (wysokość netto 275 cm) o tyle reszty przedpokoju nie chciałabym za bardzo obniżać - mam do doprowadzenia zimne powietrze z jednej strony do otwartej części dziennej około 50 mkw a z drugiej strony do 4 niedużych sypialni. jakie przekroje mają płaskie prostokątne kanały o ile w ogóle można takie zastosować do klimatyzacji?

Kuchenka indukcyjna ,

Oświetlenie LED w domu,

maazik ale ty piszesz o tym roku że przez dwa miesiące praktycznie codziennie u ciebie klimatyzacja chodziła? ja mam dom w warszawie w którym mieszkają moi rodzice i dwa duże splity chodziły w tym roku może z 5 dni po parę godzin. żeby dom naprawdę zrobił się gorący musi trzymać upał ponad 30 stopni dobre parę dni. u mnie w mieszkaniu a mieszkam na ostatnim piętrze i mam okna od południa od podłogi do sufitu chodziła klima tak samo z 5 może 7 dni po parę godzin w tym roku. nie rozumiem. czy ty masz ten dom na południu europy? :)

kamil.szymczak, chciałeś konsolkę głównie do chłodzenia? Ciekawe...

Ja wracam do tematu klimatyzatora z grzaniem bo muszę zrobić instalacje w ścianach na tym etapie. Prawdopodobnie zdecyduję się na LG Deluxe 3.5kW. Im dłużej grzebałem w informacjach technicznych Gree tym bardziej mnie zniechęcał. Czemu Lomo Luxury ma gorszy SCOP od Change? Gdzie są tabele COP w zależności od temperatury, czy to coś tajnego albo czy może pokazywały że jest niefajnie itp itd.

LG czy Panasonic się z tym nie kryją.

Na dodatek LG Deluxe nie jest droższy od Lomo Luxury. Ma Wi-Fi, RS485, pokazuje zużywaną energię i jest załadowany na 7,5m instalacji (Gree na 5m).

Edytowane przez ACCel

maazik ale ty piszesz o tym roku że przez dwa miesiące praktycznie codziennie u ciebie klimatyzacja chodziła? ja mam dom w warszawie w którym mieszkają moi rodzice i dwa duże splity chodziły w tym roku może z 5 dni po parę godzin. żeby dom naprawdę zrobił się gorący musi trzymać upał ponad 30 stopni dobre parę dni. u mnie w mieszkaniu a mieszkam na ostatnim piętrze i mam okna od południa od podłogi do sufitu chodziła klima tak samo z 5 może 7 dni po parę godzin w tym roku. nie rozumiem. czy ty masz ten dom na południu europy? :)

Nie na południu :) Mam dom szkieletowy, dobrze izolowany, ale my lubimy chłodek w lecie. W domu jest teraz 22 stopnie utrzymywane :) Jak kto lubi :)