oszczednyGrześ 09.01.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 "Relatywnie kiepsko" 15cm styro grafit w ścianach, 18 w podłodze, 16cm PUR w dachu. Brakuje do przyzwoitego standardu za jaki ja uznaję 30cm grafitu (no dach prawie ma) A wentylacja mechaniczna jest z rekuperacją czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Podaję zużycia za grudzień z różnych lokalizacji: Świetnie izolowane 100 m2. Temperatury w domu 24'C. Łazienka 27'C. Całkowite zużycie na ogrzewanie z kanałowej pompy ciepła, rekuperację, ciepłą wodę użytkową z pompy ciepła, podłogówki elektryczne to 327 kwh. Koszt około 180 zł. Dom 180 m2 izolacje 20/20/20. Kanałówka midea plus grzejniki koszt 210 zł. Do tego kominek 10 razy odpalony w grudniu. Temperatury od 20-23'C. Dom 90 parę m2 izolacje 20/20/30 kanałówka Toshiba pobrała 167 kwh na ogrzewanie do temperatur w granicach 22-23'C. Kolejne dane z grudzień z domu 100 m2 z kanałówką Gree 3,5 kW. Urządzenie pobrało 437 kwh co przekłada się na koszt 205 zł. Temperatury od 21-22'C w domu.Terma 100 L pobrała prądu za 58 zł w taniej taryfie. Koszt za grudzień zatem dla ogrzewania i CWU 263 zł. Izolacja od gruntu 6cm, ściany suporeks+10cm styropian, poddasze nieużytkowe 25 cm wełny. U mnie na 100 m2 przy temperaturach od 21,5-22'5 po pokojach (czasem podbijane do 23'C) pompa powietrze-powietrze pobrała 347 kwh. Grzejniki łazienkowe 10,98 kwh, podłogówki zadaniowe (łazienki,kuchnia) 115 kwh (stan podlicznika na teraz 165,17 kwh). Dane za niemalże 32 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2018 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Dla tych którzy siłują się z 1 splitem na dom, jak widać i w innych ZIMNYCH krajach tak robią: http://www.kaukoenergia.fi/panasonic-ilmalampopumpujen-asennusohjeet http://www.ivtlahti.fi/tekniset-tiedot-ivt-nordic-inverter-ilmalampopumput.htm Przetłumaczyć sobie google'm można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.01.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Zrobiłem próbę i podaję wyniki - niech każdy sam oceni. Początek grzania 28.12 godz. 19.50, klimatyzator [zamontowany na górze korytarza ] nastawiony na 28C żeby utrzymał w całym domu 23-24 C bo tyle mam przy grzaniu kotłem na ekogroszek. Rekuperator 320 m3/h nastawiony na wydajność 75%. Powierzchnia domu 162 m2 po podłogach + 24 m2 garażu [drzwi do niego były zamknięte jak to jest zwykle]. Koniec grzania 01.01 godz. 15.00 - klimatyzator pobrał 82,83 kWh. Na górze utrzymało się 23-24C, na dole niestety tylko 20-21C więc kolejnym razem na test nastawię maksymalną temp. zadaną klimatyzatora, czyli 30C. Podsumowując - przez około 91 godzin poszło około 83 kWh co daje dobowo około 21,9 kWh prądu i koszt poniżej 10 zł.Dla porównania przy grzaniu drogim ekogroszkiem [takim ostatnio paliłem bo ma najmniej popiołu - cena około 1000 zł / tonę] przy podobnych temperaturach na zewnątrz z kotła do instalacji grzewczej średniodobowo dostarczane jest 82 kWh energii cieplnej co zależnie od węgla kosztuje około 12 zł dobowo [dane z ciepłomierza i notatek]. Dzieląc 82/21,9 = 3,74 i taka byłaby różnica w energii pobranej przez klimatyzator w porównaniu z dostarczaną do instalacji grzewczej przez kocioł gdyby klimatyzator utrzymał temperaturę w całym domu. W domu nikogo nie było więc zyski bytowe odpadają, ale z drugiej strony nie była zużywana CWU na które zwykle idzie duża wanna codziennie. Zapraszam do dyskusji i omówienia wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 12.01.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Można, ale chyba raczej przy bardzo dobrze ocieplonym domu, ewentualnie dogrzewanie w pasywnym w mrozy. Zresztą dwa czy trzy zestawy po 2500zł to nie jest majątek w porównaniu do innych instalacji grzewczych, zwłaszcza wodnych, a w gratisie jest jeszcze chłodzenie. Tutaj macie fajną*stronkę:http://www.eurovent-certification.com/index.php?lg=en Są tam konkretne dane o COP w różnych temperaturach. Klimatyzatorów Gree tam nie widzę, jakieś pompy ciepła są.Panasonic, LG czy Samsung są. Przeciętna markowa klimatyzacja ze średniej półki potrafi mieć COP 3.0@-10℃ oraz 2.0@-20℃. Badziewne LG Basic ma COP 2.4@-10℃.Czasami widziałem w tym wątku stwierdzenie "po co męczyć klimę przy dużych mrozach, COP pewnie jest i tak marny", jak się okazuje wcale nie jest taki marny na mrozie. Przy okazji zwróćcie uwagę na parametr Pdesign dla -10℃, bo to właściwie on pokazuje porównywalną moc dla grzania dla różnych urządzeń.Dla przykładu LG Prestige 3,5kW ma Pdesign dla grzania 3,8kW, a LG Deluxe 3,5kW ma Pdesign tylko 2,9kW. Samsung AC052MXADKH o którego ktoś pytał wcześniej, ma niby 5kW ale w rzeczywistości Pdesign dla grzania 2,4kW. Jednocześnie ma bardzo fajne wartości COP na mrozie 3.08@-10℃ oraz 2.17@-20℃ i kiepskie dla 3.8@+7℃, co daje relatywnie słaby SCOP 4.1. LG Deluxe DM12RP COP 2.9@-10℃, 4.1@+7℃LG Prestige H12AL COP 3.1@-10℃, 5.4@+7℃O dziwo podają -10℃ jako operating limit temperature, a w katalogu jest -15℃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja ostatnio zastanawiałem się gdzie założyć jednego splita i żeby to jeszcze jako tako opędziło całą chałupę w grzaniu i chłodzeniu chyba nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2018 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Nie ma co ukrywać, że jeżeli chcemy dogrzać większą powierzchnię niż do 60 m2 to trzeba albo kanałówkę albo multi... Powietrze tak łatwo się nie rozejdzie, w parterówce nie najgorzej ale w piętrowym to już będzie ciężko! Robiłem porównania grzania tylko splitem a kanałówką - jednym słowem bez porównania kanałówka z rozprowadzeniem na poszczególne pokoje. Teraz -1'C Panasonic bierze 520 W. W domu od 21,5 - 22,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Czy w funkcji grzania klima nie zadziała trochę jak kominek?? tzn ciepło pójdzie klatką schodową ?? z chłodzeniem to już wiem że tka nie pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.01.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Czy w funkcji grzania klima nie zadziała trochę jak kominek?? tzn ciepło pójdzie klatką schodową ?? z chłodzeniem to już wiem że tka nie pójdzie Mam centralnie umieszczoną, otwartą klatkę schodową i jeśli chodzi o rozchodzenie ciepła z kominka to ma z tym większego problemu. Sądzę że klimą byłoby podobnie. Jednak jeśli chodzi o chłodzenie to lepiej byłoby gdyby klima byłaby na poddaszu. Teraz się zastanawiam czy lepiej wybrać pierwszą opcję z której będę korzystał w okresach przejściowych i zimowym czy zwiększyć sobie komfort upalne lato którego jest łącznie 2 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Czy w funkcji grzania klima nie zadziała trochę jak kominek?? tzn ciepło pójdzie klatką schodową ?? z chłodzeniem to już wiem że tka nie pójdzie Klima operuje zwykle niższymi temperaturami niż ciepło z kominka. W zależności też jakiej mocy kominek i klima . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Koza wg dtr ma 2-6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 13.01.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 W końcu normalne warunki. Brak wilgoci odczuwalny momentalnie. -4 stopnie na zewnatrz, na sterowniku ustawione 23 stopnie, pobór z ostatnich 3 godzin to 1.1kwh , z kanalow dmucha +39 ... z rekuperatora dmucha +14 stopni, w domu trzyma ładnie temperaturę. Defrost nie co 40 minut ... przez trzy godziny nie bylo ani jednego!! Wkoncu Na poddaszu zamykam delikatnie wyloty bo 25 stopni... Dziś ma być-9 a jutro -15 w nocy... Czekam z niecierpliwością na mrozy szkoda tylko że zapomniałem kamery termo z pracy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 14.01.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Noc była cieplejsze niż zapowiadano : -7 było. Zmniejszyłem na 22 bo się żyć nie dało...Tak grzało. Cała noc, od godziny 19 do godziny 7 rano : niewiele ponad 8kwh co daje średnio 660W/h - do 1kw (moc max) jeszcze kilka Wat zapasu . Dziś będzie zimniej, bo już jest -8... Zobaczymy... I nie podgrzewam się niczym ... sama pompa ciepła gree. Przy -8 ustawione 23, w domu nadal trzyma temperaturę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.01.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Noc była cieplejsze niż zapowiadano : -7 było. Zmniejszyłem na 22 bo się żyć nie dało...Tak grzało. Cała noc, od godziny 19 do godziny 7 rano : niewiele ponad 8kwh co daje średnio 660W/h - do 1kw (moc max) jeszcze kilka Wat zapasu . Dziś będzie zimniej, bo już jest -8... Zobaczymy... I nie podgrzewam się niczym ... sama pompa ciepła gree. Przy -8 ustawione 23, w domu nadal trzyma temperaturę... Mówiłem nie raz że gree dawała radę. I to jak zminiej było do -10'C to lepiej grzała niż przy 0'C i wilgoci dużej. U mnie Panas natomiast śmiga bdb biorąc 530 W przy -7'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 14.01.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 No ja miałem chwilami wątpliwości... Jak ledwo grzała przy -1 .. to co bedzie przy - 10? A tu sie okazuje ze jest ok . -9 - wyłączył się nadmuch z reku, wyciąg działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.01.2018 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 No ja miałem chwilami wątpliwości... Jak ledwo grzała przy -1 .. to co bedzie przy - 10? A tu sie okazuje ze jest ok . -9 - wyłączył się nadmuch z reku, wyciąg działa. skoro u mnie radziła sobie przy gorszych izolacjach i u innych całkiem dobrze daje radę to inaczej być nie mogło. Nie po to testowałem ją te parę lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 14.01.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Dzisiaj jest najzimniejszy dzień w sezonie, mam 23kWh zużycia w ciągu 24h, a jeszcze dodatkowo grzeje farelka. Dziwne to trochę bo wydaje mi się że były wcześniej gorsze temperatury. Dziwne też bo jednostka zewnętrzna chodzi całkiem bezgłośnie jak na takie obciążenie. Może to kwestia wilgotności i małego oblodzenia? Jeżeli klima działa na 100% mocy grzewczej (2.9kW) to daje COP około 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 15.01.2018 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 -13 jest właśnie, nie wiem ile pobrala przez noc, ale w domu utrzymuje nadal temperaturę zadaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 15.01.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mnie rury kosztowały ok. 1000zł na cały dom. rozdzielacz około 500zł. Otrzymałem kolejny rachunek za prąd. Dla przypomnienia, dom w 100% prądowy. 100m2, użytkowa 86m2. Wełna w ścianach 20cm, dach 30cm, podłoga 10cm ( na legarach), Rekuperator Vents Mini, Gree 3,8kW CWU : Ariston Nuos 240 Grzejniki w łazienkach Touch. Hydrofor do wody, indukcja w kuchni Nie rozdzielam tego dot. kosztów samego ogrzewania. Liczę i podaję całe zużycie prądu na dom. Rodzina 2+1 + pies. W domu cały dzień jest minimum jedna osoba. Taryfa G11. Maj/Czerwiec : 294zł (początek mieszkania w domu) Lipiec/sierpień: 417zł (klimatyzacja) wrzesień/październik: 507zł (pierwsze grzanie od 1 września) listopad/grudzień: 991zł (najzimniej -9, w nocy temperatury od 0 do -6) listopad/grudzień jest niepotrzebnie zwiększone zużycie gdyż było w tych dwóch miesiącach kilka poważnych strzałów z mojej strony. Po 1. grzejniki w łazienkach były włączone przez ok. miesiąc, i ustawione na 26 stopni (co prawda wyłączają się po 10 minutach nieobecności, ale jak ktoś się pojawi to znów grzeją.. a po 10 minutach przechodzą na 3,5 stopnia niżej niż zadana, więc mimo wszystko starały się utrzymać ok 23 stopnie w łazienkach, w których nikogo nie było...) Po 2. CWU włączyłem raz tryb Boost (PP i Grzałka 2kW) po dogrzaniu do zadanej temperatury przechodzi w tryb Auto, gdzie podczas zużycia wody włącza się Pompa Ciepła i Grzałka (nie wiem po co... ) I zapomniałem przełączyć w tryb Green ... zorientowałem się dopiero po około tygodniu ... może dwóch ... Na 8 miesięcy życia w domu, wychodzi mi 276zł za miesiąc. W domu nikt niczego nie oszczędza, woda leci ile ma lecieć, temperatura na zasobniku 55 stopni. W domu temperatura pomiędzy 23 a 24 stopnie.Światło się świeci ile trzeba, nikt nie wyłącza specjalnie ( a czasem powinien). Ogólnie moja rodzina nie należny do najoszczędniejszych jeśli chodzi o Wodę/prąd/ grzanie. Jestem zadowolony na chwilę obecną z kosztów. Jakos duzo wam wychodzi bo mi tyle wychodzi dla domu 92m2 na kablach COP=1 6500kWh/rok samo grzanie albo 3200zł srednia z pieciu lat za cały prad (ogrz, cwu, indukcja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 15.01.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 -13 jest właśnie, nie wiem ile pobrala przez noc, ale w domu utrzymuje nadal temperaturę zadaną... Wstajesz o 4:18 i sprawdzasz temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts