Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Jaka moc według ciebie? Myślałem jeszcze o 2 jednostkach. Tylko ,że wtedy do sypialni musiałyby być otwarte drzwi.

Mało komfortowe, najlepiej kanałówka. Można względnie 2 tanie kanałówki rozprowadzić w korytarzu bezpośrednio przez ściany albo jedna z góry na cały dom. Ja tak mam. Na taki dom dajesz kanałówkę 5-6 kW. przy takich izolacjach. Co ja bym zrobił na Twoim miejscu przy takich izolacjach jakie dajesz.

1. Kanałówka 5-6 kW

2. Rekuperacja

3. W łazience mata pod płytki sterowana zadaniowo z precyzyjnym termostatem programowalnym plus grzejnik nadmuchowy.

4. W pokojach precyzyjne grzejniki konwektorowe na ogromny mróz do wspomożenia pompy.

5. CWU bojler taryfa g12w. Lub pompa ciepła do cwu przy g11.

Można sobie mały kominek zostawić. U mnie będzie biokominek robiony na wypadek braku prądu lub inne sytuacje kryzysowe. Jest też agregat.

Aha, koszty od paru lat poniżej 1500 zł za sezon cwu + ogrzewanie.

Edytowane przez oszczednyGrześ

Na stronie ciepło właściwe wychodzi 4,1 kW

Na te wyniki nie patrz, bo to bardziej wróżba, niż kalkulacja. Przecież nie podajesz szczegółowych danych dotyczących użytych materiałów.

Na moc nominalną nie patrz - patrz na moc przy -20. Często trzeba nieźle się naszukać, żeby taką informacje znaleźć. Bo przy +7 czy nawet -7 to mało ważne.

Multisplity zazwyczaj wychodzą drożej i od pojedynczych splitów jak i od kanałówki.

Na te wyniki nie patrz, bo to bardziej wróżba, niż kalkulacja. Przecież nie podajesz szczegółowych danych dotyczących użytych materiałów.

Na moc nominalną nie patrz - patrz na moc przy -20. Często trzeba nieźle się naszukać, żeby taką informacje znaleźć. Bo przy +7 czy nawet -7 to mało ważne.

Multisplity zazwyczaj wychodzą drożej i od pojedynczych splitów jak i od kanałówki.

No własnie nominał to nominał...., Mój Panas:

Przy +7'C = 5,6 kW

Przy - 10 = 4,76 kW

Przy - 15 = 4,06 kW

Przy -20 = 3,03 kW

Midea 5,6 kW:

Przy +7'C = 5,6 kW

Przy - 15 = 3,04 kW

Przy -20 = 2,65 kW

Niby różnice niewielkie ale... Panas potrafi schodzić nisko z poborem a midea często on off bierze minimum 470 W przy 218 W Panasonica. Teraz - 7'C u mnie pobór 519 W i trzyma ponad 21'C w domu. Zobaczymy przez noc...

To i ja się dołączę z pytaniem. Domek około 90 m2 pow. użyttkowej. Parter : pokój z otwartą kuchnią około 26m2 , sypialnia dół 12m2 reszta to pralnia, łazienka i wiatrołap. Całość dół 51m2 plus poddasze 2 pokoje: 15m2 ,18m2 i łazienka 6m2. W sumie do ogrzania około 80m2 do ogrzania. Planowane ogrzewanie elektryczne. Później stanęło na kominku hybrydowym na drewno i pelet z dgp. Postanowiłem porównać jakby to wyszło ogrzewając nadmuchowo. I tak po wizycie instalatora wstępna wycena na multisplity to:

1. System LG moc grzania jedn.zewn. 8,4 kW jednostki wewn: 3x3,2kW i 1x3,8kW cena z montarzem 16300brutto

2. System Midea jedn. zewn. 8,8kW wewn: 3x2,9kW i 1x3,8kW cena 13700 brutto.

Nie wiem czy instalator nie przesadził z ilością i mocą jednostek przez co cena wyszła spora?

Wychodzi na to ,że taniej będzie jednak kominek hybrydowy który wymaga jednak minimalnej obsługi.

Taniej będzie dwa splity po 3000 zł szt każdy. Razem 6000 zł brutto z montażem. Jeśli LG to 4000x2 z montażem. Czyli 8000 z vat, z montażem.

W tej samej cenie masz kanałówkę - zaleta że nie trzeba zostawiać otwartych drzwi i weźmie mniej energii w okresie przejściowym. Wada że znacznie gorszy COP/SCOP i skomplikowane prowadzenie kanałów.

Instalator oczywiście przesadził dwukrotnie z ilością mocy co świadczy o tym że to naciągacz - dyletant.

Edytowane przez JanWerbinski

Więc tak. Jeżeli chodzi o kanałówkę:"Można ale brak osobnego sterowania pomieszczeń. Słaba wydajność. Brak gwarancji zadowolenia z komfortu. Cena około 9k".

Takie uwagi pana po rozmowie telefonicznej. Czekam jeszcze na wycenę gree.

Pierdoły za przeproszeniem. Większy komfort jest ze splita?. Split i tak, zawsze grzeje więcej niż nastawione o 2'C zanim się wyłączy. Znam ogrzewanie i splitami i kanałówką. Splity są głośniejsze i mniej komfortowe - nadmuch. Dobrze zrobiona kanałówka pozwala na utrzymywanie temperatur pomiędzy pokojami z różnicą maks do 1'C. U mnie przy słabych izolacjach generalnie oscyluje w granicach 0,5'C. Oczywiście racją jest, że bardziej na splitach jesteśmy zrobić układ niecentralny z nieco lepszą kontrolą temperatury ale pamiętajmy i kanałówka i splity to nigdy nie jest precyzyjny grzejnik z termostatem do 0,1 'C. Co to znaczy słaba wydajność? Jakie urządzenie?

Edytowane przez oszczednyGrześ

Więc tak. Jeżeli chodzi o kanałówkę:"Można ale brak osobnego sterowania pomieszczeń. Słaba wydajność. Brak gwarancji zadowolenia z komfortu. Cena około 9k".

Pan chyba nie ma doświadczenia z kanałówkami i wybrzydza. Wydajność jest taka sama, komfort może być wyższy bo nie masz wiatraka nad głową. Indywidualnego sterowania nie ma, tylko czy go potrzebujesz?

Jesteś Samorobem czy nie?

To Twój dziennik? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227626-Male%C5%84stwo

Podłączenie całości to naprawdę pestka. Poukładasz sobie kanały, połączysz, puścisz parę rurek miedzianych (bez podłączania do klimy). Na stronie 72 tego wątku Maazik pisze ile go to kosztowało.

Na allegro jest oferta uruchomienia klimatyzacji za 400zł (ty montujesz wszystko, ktoś przyjeżdża i odpala). Można to nawet zrobić samemu, nawet bez narzędzi o ile klima ma nabity gaz wystarczający na długość instalacji (LG ma na 7m), tylko traci się gwarancję.

Śmiem podejrzewać, że kanałówka jest bardziej wydajna od multisplita.

Pojedyncze splity (takie o mocy do 3,5kW) mają też lepszą wydajność niż urządzenia o większej mocy (SCOP często jest wyższy). Splita LG 3,5kW (2,9kW przy -10) kupowałem po 2440 brutto z tego co pamiętam. Montaż na allegro kosztuje 800zł netto, albo 400zł netto samo uruchomienie.

Jesteś Samorobem czy nie?

To Twój dziennik? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227626-Male%C5%84stwo

Tak to moje wypociny. Ale mam jeszcze dużo do zrobienia a po wypadku nie jestem już tak sprawny jak wcześniej.

Na moje oko przy montarzu multi jest mniej roboty i pewnie o to chodzi lub nie ma doświadczenia z kanałówką. Poczekam na wycenę gree .

Ok, rozumiem. Wiem co to wysiłek i stres związany z budową, zwłaszcza że miałem na całość tylko 6 miesięcy;) Dlatego teraz odchorowuję (wypoczywam).

Ja bym sugerował abyś poszukał fachowca, który ma doświadczenie. Może poproś aby skontaktował się z tobą na priva ktoś z tego wątku, kto robi kanałówki. Bo "fachowiec" który nie ma przekonania i doświadczenia to kiepska kombinacja.

Tak wiem ale będą chodzić 2 agregaty także marna oszczędność. Nie lepiej multisplit 2 jednostki wewnętrzne?

Multisplit to żadna oszczędność. Kosztuje znacznie drożej niż osobne klimatyzatory. Nie wygląda na to żeby miały lepsze COP i SCOP. Najkorzystniej pod względem COP i SCOP wychodzi split, a potem kanałówka. W okresie przejściowym nie będziesz uruchamiał dwóch kimatyzacji tylko najpierw jedną lub obie na zmianę okresowo (np. w taniej taryfie) potem jedną ciągle a drugą okresowo, następnie obie na małej mocy itp. To co stracisz na drugiej sprężarce czyli 200W zaoszczędzisz na tym że będziesz miał wysoki COP i bardziej równomierne ogrzewanie.

Pan wyniuchał kasę chce Cię naciągnąć na wydatki. Dlatego gada bzdury. Poza tym on się nie zna na kanałówkach i nie umie zrobić komfortowej instalacji o czym sam powiedział.

Kanałówkę steruje się sterownikiem przewodowym z głównego lub największego pomieszczenia. Ono jest punktem odniesienia i musi być zawsze ogrzewane tym klimatyzatorem. Temperatury w pozostałych pomieszczeniach ustawia się relatywnie do pomieszczenia ze sterownikiem używając przepustnic na kanałach. W dobrze ocieplonym domu temperatury będą wyrównane i niezależnie od rodzaju ogrzewania da się wprowadzić dużych różnic temperatur bez np. otwierania okien.

• 2 weeks później...

Czytając ten wątek najpierw pomyślałem, że ogrzewanie domu klimą jest lepsze i tańsze niż powietrzną pompą ciepła. Potem zwątpiłem. Teraz sam już nic nie wiem....

Powiedzcie mi co mogę zrobić by było tanio w zakupie i montażu. Koszt użytkowania i tak będzie niski.

Buduję dom w pulmeriach archonu z dachem 30stopni z wiązarów. Izolacje to 20,20,30. Wg OZC potrzebuję 4,1Kw przy -20st

Jeśli nie PC PW to klima. I moje pytanie brzmi: kilka splitów czy kanałówka? Jeśli możecie to uzasadnijcie dlaczego to rozwiązanie.

Czytając ten wątek najpierw pomyślałem, że ogrzewanie domu klimą jest lepsze i tańsze niż powietrzną pompą ciepła. Potem zwątpiłem. Teraz sam już nic nie wiem....

Powiedzcie mi co mogę zrobić by było tanio w zakupie i montażu. Koszt użytkowania i tak będzie niski.

Buduję dom w pulmeriach archonu z dachem 30stopni z wiązarów. Izolacje to 20,20,30. Wg OZC potrzebuję 4,1Kw przy -20st

Jeśli nie PC PW to klima. I moje pytanie brzmi: kilka splitów czy kanałówka? Jeśli możecie to uzasadnijcie dlaczego to rozwiązanie.

Dom o izolacjach 30/30/30 100m2 za 8 miesięcy wyszło 908 zł za sezon grzewczy 2016/17 za cwu, ogrzewanie 24'c, rekuperacja. Ogrzewanie to kanalowka plus niecentralne podłogowe/grzejniki. Koszt instalacji poniżej 30 tys. Urządzenia midea,airpack, vivi verti, elektra, Atlantic. Jakie widzisz za dla PW? Jakie dla pp?

Jesteś na etapie budowy więc wszystko możesz.

Zaplanuj i zrób kanałówkę 3-5kW 4000-8000zł plus rury i anemostaty jako ogrzewanie główne. Jeśli masz duży salon na parterze lub otwarte pomieszczenie możesz dodać splita o niewielkiej mocy (np. 2,5kW mocy grzewczej na 30-50m2) za 3000-3000. Dodatkowo przynajmniej w łazienkach zamontuj też kable grzewcze.

Kanałówka da Ci tanie ogrzewanie całego domu.

Split to teoretycznie jeszcze tańsze z uwagi na COP ogrzewanie i możliwość zróżnicowania temperatur. Ciepło z niego rozejdzie się na pozostałe pomieszczenia i do góry. Taki split momentalnie nagrzeje pomieszczenie kiedy wrócisz do domu po dłuższej nieobecności.

Kable po to żeby boso było ciepło w nogi w i dla wygody w łazienkach.

Dobrze zrobiona, na dużych średnicach rur kanałówka będzie działać ciszej od splita, bo rury wytłumią działanie wentylatorów. Jeśli zachowasz odpowiednio niski przepływ powietrza to kanałówka powinna być tak niesłyszalna jak rekuperacja. W okresie przejściowym ogrzanie całego domu np. pięcioma splitami to 5x300W minimalnego poboru mocy zamiast 1x300W minimalnego poboru mocy kanałówki.

O zaletach podłogówki wiele napisano. Wadą PC P-P jest to, że nie grzeje podłogi. A to oprócz rezygnacji z powszechnie opisanych zalet podłogówki dodatkowo wyższy koszt ogrzewania, przez marną akumulacyjność a co za tym idzie brak możliwości grzania prawie wyłącznie w taniej strefie różnych odmian G12 czy G13.