Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Dzięki za podpowiedzi.

Mazik skąd masz taką cenę klimatyzatora? Mnie nie udało się znaleźć nic taniej niż 4000. Jeśli to nie tajemnica...

OszczędnyGrześ a twój Panas to jaki model? Pisałeś ale nie umiem teraz znaleźć...

Mam jeszcze jedno pytanie.

Skoro można mieć kanałówkę za 3-7 tys plus kable w lazience i drabinka to dlaczego ludzie wydają dużo więcej na PC PW? Kanały porównywalnie jak podłogówka powiedzmy, bojler CWU też więc gdzie jest haczyk?

Dzięki za podpowiedzi.

Mazik skąd masz taką cenę klimatyzatora? Mnie nie udało się znaleźć nic taniej niż 4000. Jeśli to nie tajemnica...

OszczędnyGrześ a twój Panas to jaki model? Pisałeś ale nie umiem teraz znaleźć...

Mam jeszcze jedno pytanie.

Skoro można mieć kanałówkę za 3-7 tys plus kable w lazience i drabinka to dlaczego ludzie wydają dużo więcej na PC PW? Kanały porównywalnie jak podłogówka powiedzmy, bojler CWU też więc gdzie jest haczyk?

Haczyk... taki sam jak kiedyś czyli nieznane. Przecież w Polsce zaczynało się od węgla w każdym pomieszczeniu, potem centralne wchodziło, później gaz, pompy gruntowe, powietrze-woda. Wszystko z oporami, bojaźnią. Teraz czas na p-p :) W USA czy Kanadzie to standard. U nas też coraz więcej instalacji. Jak zaczynałem temat mało kto to miał czy chciał a teraz powiem szczerze zainteresowanie ogromne. Wiele rzeczy można zrobić samemu.

U mnie ze względu na cenę ... bo nie do końca wierzyłem że to będzie działało. Teraz wiem że działa i wiem, że bym wybrał jednostkę z ciepłym startem, ale ciepły start to sobie postaram się dorobić, przerabiając opóźnienie na wentylatorach względem temperatury na wymienniku, ale to może kiedyś... po gwarancji. Najbardziej to denerwuje gdy jest dużo defrostów, wtedy jak dmucha +19 gdy masz w domu 23 ... to czuć to bo obniża temperature w pomieszczeniu` (co prawda po kilku chwilach już dmucha +30 - 35, ale jednak te 19 na początku czuć).. Ale gdybym miał dodatkowo grzejniki np. atlantica, to by nie było problemu :) Póki co, lecę tylko na Gree i daje spokojnie radę u mnie z grzaniem do -15 stopni. I powiem to, co już mówiłem ja, grześ i inni, przy -15 lepiej grzała niż teraz, przy -1 ... powód ? częste defrosty.

Moja żona to ciepłolubek, póki co ani razu nie mówiła że jej zimno czy temu podobne :)

Co do minimalnych poborów, to nie wiem jak u ciebie będzie ale u mnie jeśli jest już delikatnie na plusie, to jednostka pracuje praktycznie na minimum bo zdarza się, że się wyłącza. A przy +5 to więcej nie działa niż działa, ale to nie problem bo można zejść ze sprężem na minimum, wentylatory na średnią prędkośc i dłużej pracuje jako inverter a nie on/off :) .

Rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc. Ja jestem już przekonany. Tylko moja lepsza polowa..... ehhh....

Jak się uda to będzie kanałówka, w kuchni i lazience pod kafelkami maty i w lazience drabinka z grzałką. Jak braknie mocy to farelki na środek pokoju. Muszę mega tanio postawić dom więc jeśli mogę zaoszczędzić na CO około 10 tysi to mega dużo.

Rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc. Ja jestem już przekonany. Tylko moja lepsza polowa..... ehhh....

Jak się uda to będzie kanałówka, w kuchni i lazience pod kafelkami maty i w lazience drabinka z grzałką. Jak braknie mocy to farelki na środek pokoju. Muszę mega tanio postawić dom więc jeśli mogę zaoszczędzić na CO około 10 tysi to mega dużo.

W kuchni mam nadmuch ciepłego też. Martwiłem się, czy zapachy nie będą szły na dom - nie , nie ma tego problemu.

W łazienkach mam temowentylatory TOUCH z czujnikiem ruchu.

Chociaż ten czujnik ruchu to troche bajer, bo jak idę się kompać, to po prostu włączam sobie termowentylator na 28 stopni i zanim ja się "ogarnę", to w łazience jest już cieplutko. Jak wychodzę to wyłaczam i nie grzeje niepotrzebnie łazienek.

Czujniki ruchu działają, ale z opóźnieniem. Bo jeśli wykryją ruch w łazience, to po dwóch minutach dopiero włączą grzanie. Więc wychodzi na to że lepiej ręcznie włączyć albo z programatora (jeśli o tych samych godzinach mniej więcej się kąpiecie).

A co do braku mocy to się nie przejmuj. Ja też się bałem i wychodzi na to, że nie ma czego się bać!! Bo grzać będzie grzało, najwyżej przez noc spadnie ci temperatura o stopień, dwa ...no może 3 ? . Ale w dzień to nadrobisz (bo cieplej)... i na noc znów będzie ta sama sytuacja.

Ja żeby było taniej, nie mam zadnego komina, za cenę dwóch kominów jakie były w projekcie plus obróbki zrobiłem grzanie, reku i przynajmniej część pompy do CWU.:)

Słuchaj od czasu założenia tego wątku wiele osób złożyło sobie lub z moją pomocą zgodnie z moimi wytycznymi podobne systemy w różnych domach. Jak popatrzysz wstecz co jakiś czas podaję to co użytkownicy mi podsyłają z dobrej woli bo w różnych przypadkach jest to opomiarowane. Jak chcesz to napisz do mnie to Ci rozpiszę co i jak. Zacznij jednak przede wszystkim od porządnej izolacji w domu. Ta pozwala na wrzucenie tańszego urządzenia. To raz. A dwa na niższe koszty eksploatacji. Dobra izolacja domu i jego szczelność wracać się będzie przez lata. Natomiast wiadomo urządzenia zawsze kiedyś się psują... Co do gree to najtańsza opcja, coś lepszego to Midea dobrze wychodzi cena/jakość. Testowana przeze mnie nawet przy -28'C teraz nawet przerabiam ją na wersję NORDIC by jeszcze pewniej działała. Zarówno Gree jak i Midea nie są w stanie bardzo nisko schodzić z mocą ale Midea ma lepsza sprężarkę no i między innymi funkcję ciepłego nawiewu. Jest ona dostępna w najmniejszej jednostce 5,6 kW nominału dla grzania.

Generalnie instalację robisz tak: Kanałówka z nawiewami na pokoje/kuchnie. Jak masz porządną izolacje możesz dać podłogówkę np. kable i grzać w 2 taryfie dla większego komfortu ciepłej podłogi. Natomiast powiem Ci tak, że jak podłoga jest dobrze izolowana powiedzmy 20 cm od gruntu minimum to temperatura powierzchni podłogi wynosi około 0,5- 1'C mniej niż powietrza. Wiele osób robi bez podłogówki w pokojach tylko maty pod płytki w kuchni/łazience a pokoje konwektory z precyzyjnym termostatem do 0'1C. W łazience dodatkowo grzejnik z nadmuchem do wysokiego podbijania temperatury na czas kąpieli.

oszczednyGrześ izolacja będzie od spodu 20cm pod płytą fundamentową, ściany 20cm grafitu, strop drewniany z 30cm wełny lub więcej. Płyta fundamentowa będzie 20cm więc bezwładność ogromna, dlatego nie chcę podłogówki. I dlatego zainteresowałem się ogrzewaniem nadmuchowym. Nad firmą się jeszcze nie zastanawiałem. Chciałbym coś dobrego i na dłużej. Ciekawi mnie też ten grzejnik z nadmuchem do łazienki, tylko czy można zrobić go tak by był niewidoczny? Chciałbym się w całości ogrzewania domu zmieścić w 10000zł. Mam na myśli klimę, maty pod kafelkami 11mkw z dwoma sterownikami i drabinka łazienkowa. Cały dom stawiam sam, więc poza montażem klimy nie zlecam nic w ww temacie.

oszczednyGrześ izolacja będzie od spodu 20cm pod płytą fundamentową, ściany 20cm grafitu, strop drewniany z 30cm wełny lub więcej. Płyta fundamentowa będzie 20cm więc bezwładność ogromna, dlatego nie chcę podłogówki. I dlatego zainteresowałem się ogrzewaniem nadmuchowym. Nad firmą się jeszcze nie zastanawiałem. Chciałbym coś dobrego i na dłużej. Ciekawi mnie też ten grzejnik z nadmuchem do łazienki, tylko czy można zrobić go tak by był niewidoczny? Chciałbym się w całości ogrzewania domu zmieścić w 10000zł. Mam na myśli klimę, maty pod kafelkami 11mkw z dwoma sterownikami i drabinka łazienkowa. Cały dom stawiam sam, więc poza montażem klimy nie zlecam nic w ww temacie.

Skąd jesteś?

Płyta fundamentowa będzie 20cm więc bezwładność ogromna, dlatego nie chcę podłogówki.

Ja właśnie dla tej bezwładności byłem dosyć długo zafiksowany na płytę fundamentową. Grzejesz, gdy prąd tani (jak nikomu opłaci Ci się G12as). A czy płyta ciągnie prąd, czy nie - to tego nie odczuwasz przez jej bezwładność. A jak temperatura powietrza wzrośnie o 0,5* czy 1*, to podłoga przestaje grzać, bo różnica jest bliska zera. Za to jak np. przewietrzysz i temperatura spadnie w domu o 2*, to płyta nawet nie ciągnąc prądu jest o te 3* cieplejsza i ogrzewa powietrze.

Montaż klimy możesz sam przeprowadzić. To nie jest trudne. Jedyne co, to podjechać do instalatora i za "flache" podjedzie w piątek po pracy i ci podłączy elektrycznie i rury z czynnikiem.

Grzejników nie schowasz, to są grzejniki z relingiem na ręczniki. U mnie wisi, pokazuje godzinę w łazience a dodatkowo robi za wieszak na ręczniki i szlafroki :)

oszczędnyGrześ jestem z Rybnika na Śląsku.

Kaizen też byłem zafiksowany na akumulację, ale byłem w domu grzanym PC PW z 10cm wylewki grzanej w 2taryfie. Nad ranem robi się za ciepło. Jak słońce przygrzało to było już za ciepło, a po 19 robiło się chłodno ciut a do t2 jeszcze kilka godzin... no i nie czujesz ciepła od razu tylko po pewnym czasie.

Maazik fakt zamocować jednostkę mogę sam, fajnie jednak byłoby zapłacić tylko 8% vatu. Tak jak z oknami np.

Muszę sobie obejrzeć te grzejniki łazienkowe.

Kaizen też byłem zafiksowany na akumulację, ale byłem w domu grzanym PC PW z 10cm wylewki grzanej w 2taryfie. Nad ranem robi się za ciepło. Jak słońce przygrzało to było już za ciepło, a po 19 robiło się chłodno ciut a do t2 jeszcze kilka godzin... no i nie czujesz ciepła od razu tylko po pewnym czasie.

Maazik fakt zamocować jednostkę mogę sam, fajnie jednak byłoby zapłacić tylko 8% vatu. Tak jak z oknami np.

Ja mam szkieleciaka, to inna para kaloszy.

Podłoge mam na legarach i wszędzie panele na podłogach (w łazienkach i kuchni też - winylowe). Odczucie ciepła jest takie, że wszyscy chodzą w skarpetkach :) a bałem się, że trzeba będzie chodzić w kapciach, bo wszyscy znajomi , którzy mają płytki i wylewki, mają po prostu bardzo zimne podłogi.

Jeden znajomy właśnie w szkieleciaku ma płytę z grzaniem i mówi że strasznie ciężko jest mu to sterować tak, by było optymalnie ciepło o każdej porze dnia. Dlatego my stwierdziliśmy, że podłoga na legarach będzie ok. I jest, póki co.

Z podatkiem to nie jest tak że za okna płacisz 8%. Tak naprawdę to płacisz 8% podatku i np 15 - 20% za montaż ( i tak łącznie wyjdzie ci 23-25%). Dlatego firmy sprzedające np. okna mają tą samą cenę za okna kupione bez montażu a z montażem :)

A te grzejniki co mam ja w łazienkach wyglądają tak : big_touch-grzejnik-elektryczny-lazienkowy-z-czujnikiem-ruchu_4_.jpg

Dokładnie o to z oknami chodzi. Można powiedzieć, że masz montaż w cenie okna.

Grzejniki sobie już obejrzałem. Fajna sprawa w łazience podnieść temp na czas kąpieli.

Maazik a podłogę na legarach masz na ścianach czy słupach?

Ja normalnie mam chudziaka robionego mixokretem i zacierane tak, że to mogło by być już podłogą i tu miał być styropian i wylewka 10cm ... ale w ostatniej chwili położyliśmy na to papę samozgrzewalną i 10cm legary pomiędzy wełna skalna, na to osb 18mm, podkład pod panele i panele. Wyszło wg. nas idealnie, równo i ciepło.

Znam takie domy gdzie odradzałem akumulacji w wylewce bo będzie problem... Ale nie chcieli słuchać :) Przyszła zima, goście i kanałówka "chciałaby" w chłodzenie przechodzić. Ale to dom z izolacjami 30/30/35. Jak podłogówka to można sobie ją zrobić na niewielkiej grubości wylewki jako kable grzewcze z precyzyjną regulacją termostatem i trzymać komfort w tandemie z pompą p-p wtedy takie połączenie powoduje że podłoga ta nie stygnie szybko pomimo grzania tylko w taryfie ponieważ powietrze nie odbiera od niej ciepła tak intensywnie jak w przypadku gdyby była jedynym źródłem grzania w domu. Inna wersja to maty podpłytkowe - grzanie bezpośrednie wtedy kiedy trzeba i ile trzeba z szybkim czasem reakcji. Ale tak jak wspominałem przy dobrej izolacji jak ktoś nie musi mieć gorącej podłogi to temperatura powietrza i podłogi będą zbliżone. Tylko pompa powinna chodzić non stop! To dla niej najlepsze wyjście.

Do łazienki możesz dać grzejnik https://econovli.pl/maty-grzewcze-na-podczerwien-maty-grzejne-na-podczerwien/385-lazienkowe-grzejniki-elektryczne-pod-glazure-suszarki-do-recznikow.html taki :) ale to nadmuchu nam nie da. A chodzi o to by podpić temperaturę do kąpieli. Ja mam nicobara oraz tatou bain'sa od atlantica. Generalnie dopasowuje grzejniki do kosztów i estetyki :). w 10 000 zł przy swoim montażu i nieco "prostszych" rozwiązaniach i materiałach jesteś w stanie się zmieścić. Ale pamiętaj pompa zawsze w tandemie.