Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Nie musisz się zgadzać z krytyką. Racja jest jak du*a, każdy ma swoją. Tak samo jak każdy ma inne pojęcie komfortu.

Dla mnie osobiście pompa ma wyrabiać przez 95% czasu. Na chwilę obecną wyrabia na 100% i żadne dodatkowe grzanie mi nie było potrzebne A było i -15.

Jestem za bardzo wygodny i lubię ciepło:)

Pompa ma wyrabiać przez większość sezonu. Zależy od domu czy potrzebne jest wspomaganie i kiedy. U mnie przy gree jak miałem na parterze poniżej -7 musiałem dogrzewać. Tak czy inaczej zawsze sezon wychodził poniżej 1500 zł z cwu. Ale jak ktoś ma dom dobrze izolowany to nawet gree daje radę do -15 na metrażach do 100 m2. I należy brać pod uwagę cały sezon grzewczy który w zasadzie trwa 6 miesięcy i pamiętać o tym że lepiej dogrzać niecentralnie niż nadmiernie przewymiarować pompę.

Czyli za małej mocy pompa bo nie daje sobie rady już przy -5 stopniach i trzeba grzać kilka godzin kominkiem ..

Dodatkowo 21 stopni to też nie porażająca temperatura.

Szczerze ? Mało zachęcające ;-)

Dla mnie ideałem było by tak jak sugerował chyba Oszczędny Grześ poza pompą PP dać ogrzewanie elektryczne podlogowe , wtedy nie było by "niespodzianek" przy większych mrozach a i podłoga była by ciepła i można by dać większą temepraturę w łazience (łazienkach) a tak nie ma takie możliwości przy pompie PP ...

To jest tylko kwestią rachunku ekonomicznego, a osoby w tym wątku wyjątkowo dobrze sobie z tym radzą;)

Jeżeli chcesz bez kombinacji to kupujesz pompę, która ma 5kW przy -20.

Jeżeli chcesz optymalnie kosztowo to kupujesz pompę która wystarczy do -5 albo -10 a poniżej tego dogrzewasz (konwektory, nagrzewnica kanałowa).

Możesz też jak napisałeś z kablami w podłodze, ale to chyba drogi biznes, droższy niż dopłata do pompy 5kW@-20. Na 80m2 maty grzewcze by kosztowały z 4000-5000 (chociaż do końca nie wiem ile to kosztuje normalnie, ja mam tylko w łazience). Plus straszliwa kombinacja z wykonaniem (dodatkowa zalewana warstwa, albo zabawy z zatopienie w płycie).

Z tego co widzę to chyba każdy użytkownik kanałówki ma w łazience inny system grzewczy dowolnie sterowany (maty, konwektory, drabinki).

Edytowane przez ACCel

To jest tylko kwestią rachunku ekonomicznego, a osoby w tym wątku wyjątkowo dobrze sobie z tym radzą;)

Jeżeli chcesz bez kombinacji to kupujesz pompę, która ma 5kW przy -20.

Jeżeli chcesz optymalnie kosztowo to kupujesz pompę która wystarczy do -5 albo -10 a poniżej tego dogrzewasz (konwektory, nagrzewnica kanałowa)..

Tyle że często ekonomia nie ma nic wspólnego z komfortem a tutaj był przedstawiony tego przykład.

Jak dla mnie zero komfortu jeśli w domu nie można przez cały sezon utrzymać i tak niskiej temperatury 21 stopni i trzeba się ratować kominkiem a tak naprawdę jakiś naprawdę siarczystych mrozów nie było.

Jesli pompa siada juz przy -5 stopni to oznacza że już przy 0 działa na prawie 100% mocy , więc jest ewidentnie niedopasowana ...

No chyba że montaż pompy miał na cele ograniczenie palenia w kominku a nie miał zapewnic całkowitej bezobsługowości to co innego , ale w takim przypadkuy do komfortu i systemu bezobsługowego daleko ...

Ale jak inwestor zadowolony to najważniejsze ...

Edytowane przez kaszpir007

Tyle że często ekonomia nie ma nic wspólnego z komfortem a tutaj był przedstawiony tego przykład.

Jak dla mnie zero komfortu jeśli w domu nie można przez cały sezon utrzymać i tak niskiej temperatury 21 stopni i trzeba się ratować kominkiem a tak naprawdę jakiś naprawdę siarczystych mrozów nie było.

Jesli pompa siada juz przy -5 stopni to oznacza że już przy 0 działa na prawie 100% mocy , więc jest ewidentnie niedopasowana ...

No chyba że montaż pompy miał na cele ograniczenie palenia w kominku a nie miał zapewnic całkowitej bezobsługowości to co innego , ale w takim przypadkuy do komfortu i systemu bezobsługowego daleko ...

Ale jak inwestor zadowolony to najważniejsze ...

Jeżeli chcesz 100% komfortu to kupujesz pompę na 100% zapotrzebowania przy -20 i już.

Czemu się uczepiłeś kominka? Nikt rozsądny nie montuje kominka do domu z maksymalnym zapotrzebowaniem 5kW, zresztą*teraz to kominek głównie jest "dla klimatu" wyrzuconą inwestycją w błoto, bo kominek ekologiczny daje taki sam "klimat". Nie mówiąc o komforcie używania kominka.

Każdy oczekuje innej temperatury w domu. Dla mnie komfortowe jest 23 stopnie, dla kogoś 21 a dla innych 19. Dla osób mieszkających wcześniej w blokach zazwyczaj ta temperatura komfortu będzie wyższa.

Przy -5 pompa nie siada, tylko słabsze modele Gree mają kiepską charakterystykę mocy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=387936&d=1493680783

Lepsze pompy mają np takie charakterystyki

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=387935

I tak jak napisałem, pompa nie siada, właściciel używa jej nawet do -20, tylko musi dogrzewać. Pompa może dawać przy -15 np 1,5KW pozostałe 1,5kW trzeba uzupełnić.

A teraz konkret ekonomiczny, masz dom 117m2 o zapotrzebowaniu 50W/m2? Czyli potrzebujesz 6kW mocy przy -20?

• Masz pompę LG PW 9kW, która ma 6,5kW@-15, kosztowała 17 000zł + skomplikowane instalacje wodne. Dodatkowo możesz ogrzać wodę.
  • Kupujesz tanie Gree PP 6kW które ma 3kW@-15 za 5000zł + 4 grzejniczki po 200zł + proste instalacje kanałów. Dodatkowo masz klimatyzację. Musisz zużywać prąd poniżej -5.
  • Kupujesz dobre Paci Elite PP 6kW które ma 6kW@-15 za 8000zł + proste instalacje kanałów. Dodatkowo masz klimatyzację.
  • Kupujesz 4 sztuki splitów PP LG Deluxe 2,5kW które mają po 1,8kW@-15 za 8000zł + brak dodatkowych instalacji (rozwiązanie dla starych domów). Dodatkowo masz klimatyzację.

Ja wybieram opcję z Paci Elite PP albo odpowiednikiem renomowanego producenta (jak już wybuduję duży dom).

Aktualnie mam jeden split LG Deluxe 3,5kW, który ma gdzieś około 2,5kW@-15 ale od -5 dogrzewam, bo mój domek ma zapotrzebowanie gdzieś około 5kW@-15.

Edytowane przez ACCel

Jeżeli chcesz 100% komfortu to kupujesz pompę na 100% zapotrzebowania przy -20 i już.

A teraz konkret ekonomiczny, masz dom 117m2 o zapotrzebowaniu 50W/m2? Czyli potrzebujesz 6kW mocy przy -20?

• Masz pompę LG PW 9kW, która ma 6,5kW@-15, kosztowała 17 000zł + skomplikowane instalacje wodne. Dodatkowo możesz ogrzać wodę..

Nie lubię ogrzewania nadmuchowego , nie lubię szumu i hałasu klimatyzacji , lubię ciepłą podłogę ...

Sam myślałem nad ogrzewaniem nadmuchowym ale przez w/w wady dałem sobie spokój.

Ogrzewanie podłogowe jest dużo bardziej komfortowe ..

Pompa PW kupiona przewymiarowana lekko aby grzać głownie w II taryfie. Na razie koszt CO + CWU wyszedł mi poniżej 600zł (od 1 wrzesnia do teraz) bez żadnego wspomagania niczym . W domu powyżej 22 stopnie.

Nie lubię ogrzewania nadmuchowego , nie lubię szumu i hałasu klimatyzacji , lubię ciepłą podłogę ...

Pompa PW kupiona przewymiarowana lekko aby grzać głownie w II taryfie. Na razie koszt CO + CWU wyszedł mi poniżej 600zł (od 1 wrzesnia do teraz) bez żadnego wspomagania niczym . W domu powyżej 22 stopnie.

Dlatego jest tyle rozwiązań ;)

Ja osobiście nie lubie ciepłej podłogi, miałem i nie podoba mi się to.

A nadmuchowe nie szumi ... chyba że źle zrobione. U mnie szumiało ale miałem źle zamaskowany powrót, teraz już jest ok.

Dla mnie i tak na przyszłość, to ogrzewanie typowo kaloryferami np. Atlantica może z pracą Gree ...

Ale to w momencie, jak się odkuję po budowie i zamontuję sobie fotowoltaike na dach :)

A masz rekuperator dmuchający zimnem... ciekawe ;)

Klima kanałowa dobrze ustawiona nie powinna się różnić od rekuperatora (większy przepływ, większe średnice, podobna prędkość), poza tym że dmucha ciepłem. Wyloty przy podłodze (przełączane na zimę) powinny rozwiązać kwestie rozłożenia temperatury w pomieszczeniu.

Trochę życia wstąpiło na to forum...

W tej chwili na zewnątrz jest +1 z silnym wiatrem a pompa pobiera 490W- tak więc do max. mocy 1300 W jeszcze trochę brakuje. W moim domu za komfortowe temperatury uznajemy w strefi dziennej 21,5-22 a w sypialniach 20-21 i takie temperatury utrzymuje w 100 % do -5, przy -12 kiedy nie było nas w domu bez wspomagania Gree utrzymywało temperaturę od 19-20 stopni, dzięki takiemu rozwiązaniu mogę gdzieś wyjechać, nie martwiąc się o zbytnie wychłodzenie domu - czego nie miałem przy kominku który max. utrzymuje temperaturę przez 12-14h.

Screenshot_20180216-122350.jpg

Edytowane przez pawpiwo

Trochę życia wstąpiło na to forum...

W tej chwili na zewnątrz jest +1 z silnym wiatrem a pompa pobiera 490W- tak więc do max. mocy 1300 W jeszcze trochę brakuje. W moim domu za komfortowe temperatury uznajemy w strefi dziennej 21,5-22 a w sypialniach 20-21 i takie temperatury utrzymuje w 100 % do -5, przy -12 kiedy nie było nas w domu bez wspomagania Gree utrzymywało temperaturę od 19-20 stopni, dzięki takiemu rozwiązaniu mogę gdzieś wyjechać, nie martwiąc się o zbytnie wychłodzenie domu - czego nie miałem przy kominku który max. utrzymuje temperaturę przez 12-14h.

Ja mam zużycie około 16kWh/dobę. Za luty zapowiada się około 380kWh.

A co sądzicie na temat energooszczędnych grzejników konwekcyjnych? Natrafiłam na taki artykuł zastanawiam się, jaki rodzaj ogrzewania wybrać, do naszego domku na wsi.

EE że co? To jakiś spam czy spam + pozycjonowanie? Do zgłoszenia.

Edytowane przez Redakcja

Dlatego jest tyle rozwiązań ;)

Ja osobiście nie lubie ciepłej podłogi, miałem i nie podoba mi się :)

A już myslałem że ja jakiś odmieniec jestem:-) Tez podłogówka mi jakoś nie pasuje, w lazience czy tam gdzie przebywam krótko ok ale jak dłużej grzeje w nogi to robi się dla mnie dziwnie i niekomfortowo.

Posiadam dom blisko pasywnego. Mam Gree U-Crown'a 3,5kW zamontowanego w salonie + kable w całym domu. Za kable + jeden sterownik do łazienki zapłaciłem 3tys. zł (reszta pomieszczeń sterone z fibaro). Za splita ok. 4tys.

W zeszłym sezonie grzewczym w dużej mierze grzałem samym klimatyzatorem - do temp. ok. -2oC na zewnątrz. Przy niższych temperaturach dołączałem kable. W tym sezonie, staram się jak najwięcej korzystać z kabli. Ogrzewanie splitem jest mało komfortowe. Zdecydowanie wole ogrzewanie podłogowe.

Posiadam dom blisko pasywnego. Mam Gree U-Crown'a 3,5kW zamontowanego w salonie + kable w całym domu. Za kable + jeden sterownik do łazienki zapłaciłem 3tys. zł (reszta pomieszczeń sterone z fibaro). Za splita ok. 4tys.

W zeszłym sezonie grzewczym w dużej mierze grzałem samym klimatyzatorem - do temp. ok. -2oC na zewnątrz. Przy niższych temperaturach dołączałem kable. W tym sezonie, staram się jak najwięcej korzystać z kabli. Ogrzewanie splitem jest mało komfortowe. Zdecydowanie wole ogrzewanie podłogowe.

Split w jednym miejscu to tylko split, nie ma co porównywać z ogrzewaniem całego domu.

To tak jakbyś wstawił farelkę w salonie i chciał mieć komfort w całym domu:D

Ja mam splita, ale umieszczonego centralnie w małym budynku z otwartą antresolą.

W większe mrozy (poniżej -5) nie dawał rady, na dole było za zimno, myślałem że to kwestia za małej mocy. Różnica temperatur góra dół też była mocno odczuwalna.

Ale ostatnio zrobiłem karton gipsy oraz wełnę 5cm (tylko dla akustyki) na suficie na dole, oraz pozmieniałem ustawienia aby split mocniej grzał i okazało się że przy aktualnych mrozach na dole jest ciepło, oraz że różnica temperatur jest dużo mniej odczuwalna.

Ale jeden centralny split to tylko sposób na oszczędność. Jak ktoś potrzebuje prawdziwego ogrzewania to robi kanałówkę.

Split nie będzie komfortowy jak ma cały dom ogarniać.Co innego kanałówka. Ustawiamy kable na 22'C i kanałówkę i bardzo dobrze współpracuje.

Edytowane przez oszczednyGrześ

Polecam poczytać o ciekawym i tanim ustrojstwie MIDEA pracującym do - 27C

Mission Extreme to w zasadzie ta sama sprężarka co powiedzmy kanałówki tyle że dołożone rozmrażanie tacy oraz grzałka karteru. Teraz przerabiam kanałówki właśnie w taką samą wersję. Szkoda, że Polska Midea nie ściąga kanałówek i generalnie innych urządzeń, które mają przygotowane płyty główne pod sterowanie właśnie kablem grzejnym tacy oraz grzałki karteru. W urządzeniach jakie są w PL mamy niewlutowane sloty i trzeba kombinować. Śmieszne zatem, że piszą przy urządzeniach wszelkich innych niż Extreme (i nie tylko o midee chodzi), że grzeje do -15'C (katalogowo) prawda jest taka, że taca może się zalodzić i wentylator się zablokuje i po zabawie. Zawsze polecam dołożyć grzałkę tacy. Karteru nie jest konieczna gdy urządzenia nie wyłączamy.

Jakiej temperatury posadzki spodziewasz się w domu współcześnie budowanym? Odczuwasz ją jako ciepłą?

Tak odczuwam ją jako ciepłą na płytkach jest to bardziej odczuwalne a na panelach mniej. Oczywiście dom budowany wspolczesnie a dokładnie rok temu. Oczywiście zaraz napiszesz że skopana instalacja to od razu uprzedzam ze wszędzie gdzie jest podĺogówka tak mam. Znam zalety podłogowki i ich nie podważam jednak mi osobiscie nie pasuje taki typ ogrzewania poza łazienka gdzie przebuwamy raczej krótko. Na tym konczę.

Split w jednym miejscu to tylko split, nie ma co porównywać z ogrzewaniem całego domu.

To tak jakbyś wstawił farelkę w salonie i chciał mieć komfort w całym domu:D

Komfort w całym domu to pojęcie względne, bo nie mówi o równomiernej temp. w całym domu. Np. sypialnia w moim domu jest pomieszczeniem na końcu domu i nigdy nie była ogrzewana, a mimo to najniższa temp. w sypialni była ok 19oC, co dla mnie jest bardzo komfortowe. Co więcej, sypialnie mam non stop zamkniętą, aby split mi jej nie dogrzał ;)

Salon u mnie to połowa domu, bo zawiera strefę jadalni oraz otwartą kuchnię. To w tej części domu odbywa się życie. Pisząc wcześniej o komforcie miałem na myśli właśnie tą część, która spokojnie U-Corwnem może być ogrzewana nawet do -20oC (spokojnie pracował przy -15oC), czy nawet farelką jak piszesz. Mimo to uważam, że jakiekolwiek ogrzewanie nadmuchowe jest zdecydowanie mniej komfortowe od ogrzewania podłogowego.

Piszę to z pełną świadomością, mimo również tego, że swego czasu byłem wielkim zwolennikiem ogrzewania klimą. Po dwóch sezonach grzewczych zmieniłem zdanie.

I jeszcze jedno. Split zamontowany w takim domu jak mój, w takim miejscu jakim mam obecnie potrafi znakomicie ogrzać nie tylko cześć salonową, ale również pokoje. Jedynym warunkiem jest pozostawienie otwartych drzwi. Zobacz jak pracują łopatki w U-Corwnie.

Ale jeden centralny split to tylko sposób na oszczędność. Jak ktoś potrzebuje prawdziwego ogrzewania to robi kanałówkę.

Nie mam kanałówki, więc się nie wypowiem. Piszę opinie jedynie o tym co mam.

Split nie będzie komfortowy jak ma cały dom ogarniać.Co innego kanałówka.

Nie musi "Ogarniać cały dom" - napisałem powyżej mój układ.

PS. kanałówka też nie "ogarnia" całego domu. Zdecydowanie lepiej robią to multisplity.

Ustawiamy kable na 22'C i kanałówkę i bardzo dobrze współpracuje.

U mnie nie. 22,5oC przy ogrzewaniu podłogówką daje lepsze poczucie ciepła (dzięki promieniowaniu) niż 23,5oC utrzymywane splitem/kanałówką. Tego nie da się zgrać, żeby dobrze ze sobą współpracowało.

Oczywiście zaraz napiszesz że skopana instalacja to od razu uprzedzam ze wszędzie gdzie jest podĺogówka tak mam.

Napiszę, ze skopana izolacja i parametry niezgodne z WT2017. A pewnie i z WT2014.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/projco135.jpg

Źródło

0,02 w pierwszej kolumnie odpowiada płytkom. Czyli z pierwszej kratki danych odczytujemy, że przy 53W/m2 temperatura posadzki to 26,7* gdy w pomieszczeniu mamy 20*. Ja taką temperaturę odbieram jako neutralną do lekko ciepłej. A takie obciążenie jest nie do osiągnięcia przy domu spełniającym WT2017 (ta tabela jest dosyć stara, dla "tradycyjnych" domów - niestety, z niżej schodzącej nie znalazłem).

A w swoim domu nie spodziewam się takiego obciążenia cieplnego nawet w największe mrozy (niewiele ponad 30W/m2 przy -20 będę potrzebował). Zresztą wszyscy grzejący podłogówką w nowych domach twierdzą, że mają podłogę cieplejszą o 2-3*. To nie jest odczuwalne jako ciepła podłoga.

Edytowane przez Kaizen