Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedpokój - co na ściany

Juniorka

Recommended Posts

Ostatnio dylemat goni u mnie dylemat... Pomóżcie, bo mnie głowa boli z tych myślenic :/

Chodzi mi o przedpokój. Nie wiem co w końcu dać na ściany. Tzn. miała być biała cegiełka, ale im bliżej jej zakupu tym mniej jestem jej pewna. Biała cegiełka będzie na jednej ścianie w salonie i miała też być w przedpokoju. Ale pierwszy dylemat - czy nie będzie za dużo tej cegiełki w mieszkaniu? A drugi dylemat związany jest z ilością tej cegły w przedpokoju. Oglądając zdjęcia inspiracji przedpokojowych z cegiełką, zauważyłam że na żadnym zdjęciu ta cegiełka nie występuje na wszystkich ścianach. Najczęściej jest na jakiejś jednej głównej/dominującej ścianie, czasem dwóch. I tak się zastanawiam czy u nas tej cegiełki w przedpokoju nie będzie za dużo, bo ma być na wszystkich ścianach poza zabudową, która będzie na jednej najdłuższej ścianie.

Ogólnie przedpokój jest w kształcie litery "L", będzie miał 7 białych drzwi wewnętrznych plus oczywiście wejściowe (jakiś a la beż). Styl ogólnie nowoczesny. Podłoga to szare płytki, zabudowa biblioteczki będzie biała, jedna szafa biała (a może lepszy inny kolor?), a jedna lustrzana. Będą też wstawki drewniane albo fornirowane (jeszcze nie wiem co dokładnie) w postaci np. wieszaka, siedziska.

No i na ścianach miała być biała cegiełka. Ale nie wiem czy to dobry pomysł??? Jeśli dobry, to dać ją na wszystkich ścianach? A jeśli nie na wszystkich, to co na pozostałych?

A jeśli cegiełka to zły pomysł, to co dać na ściany? Przez myśl raz czy dwa przeszła mi tapeta w biało-szarą kratę, ale też nie jestem do niej przekonana.

Co innego ciekawego można zrobić?

jeśli chodzi o to by "coś zadziało" się na ścianach, to lepiej pomalować ściany jasną farbą, najlepiej biel lub jasno szary (nie wiem, jakie masz drzwi) i po prostu zawiesić lustro z ciekawą ramą lub zrobić galerię zdjęć, powiesić grafikę, fajny zegar

będzie lekko, interesująco i zawsze łatwiej zmienić

np tak

http://cdni.condenast.co.uk/640x640/a_c/AJ_436_425-house-28aug15_AlexanderJames_bt_640x640.jpg

51625996fb5a0691af5f4a93209974a4.jpg

08fa80725a7ab3507cc997f924e5cc19.jpg

slonko, dzięki za fotki. Wyżej opisałam jak wygląda przedpokój i jakie mam drzwi.

Nie bardzo mam miejsce na takie grafiki, na zegar prędzej. Lustro będzie w postaci drzwi w szafie wnękowej. A mnie bardziej chodziło o same ściany (fakturę) co na nich zrobić, by było ciekawie i w nowoczesnym stylu. Kolor farby biały odpada ze względu na dzieci. O jasnym szarym myślę...

Juniorka widzisz przeczytałam pół posta ;) jak zwykle wpadam w biegu i tak na szybko czytam ;)

jeśli drzwi białe to polecam szary kolor ścian, efekt jest naprawdę dobry i nowoczesny, o jaki Ci chodzi

nie rób żadnych faktur, szybko się nudzi, zbiera kurz i dla dzieci, które pewnie często się o ścianę otrą nie będzie zbyt przyjemne

cegiełkę możesz położyć na jednym fragmencie, nie na całości

a koloru jasnego nie bój się przy dzieciach, to kwestia rodzaju farby, a nie koloru

są takie, z których łatwo usuwać zabrudzenia, pełna gama i nie problem je znaleźć

galerię można zrobić w pionie - między drzwiami

kwestia dopasowania ramek

c382d69dc2cbdaea8ef56a5eabeaf496.jpg

http://hellolittlehome.com/wp-content/uploads/2013/09/entry-gallery-wall.jpg

tutaj jest przesada, ale widać zamysł

http://3.bp.blogspot.com/-9MJgfRF4vLs/TkJ8M_cuIfI/AAAAAAAAO88/tTb6IFgOaaM/s1600/living-room-design-ideas-ED0110-Gambrel-15.jpg

• 4 weeks później...

Szare ściany przy białych drzwiach będą wyglądały znakomicie. Szarość fajnie eksponuje biel i wnętrze robi się porządne, eleganckie ale tez zaciszne i stylowe. Jeśli gładkie ściany nie zaspokajają apetytu na dekorację można pomyśleć o jakiejś strukturze w tym właśnie odcieniu. Może beton? Może stiuk perłowy? –w zależności od stylu wnętrza. Polecam przyjrzeć się dekoracjom, będą same w sobie ciekawą dekoracją, ochronią ścianę w przedpokoju gdzie jak wiemy eksploatacja jest duża ale ‘zrobią’ też bardzo ciekawe tło dla ewentualnych ram, zegarów czy pamiątek o jakich tutaj mowa :)

http://www.magnatfarby.pl/produkt/magnat-style-stiuk-perlowy-dekoracyjna-farba-strukturalna

http://www.magnatfarby.pl/produkt/magnat-style-beton-drobnoziarnisty-tynk-mineralny

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka