Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolot powietrza do kominka

agusia59

Recommended Posts

Ważne aby układają doprowadzenie powietrza w warstwie izolacji rura doprowadzająca była jednak przykryta styropianem .

Najlepiej w takim przypadku zastosować rury prostokątne wentylacyjne np 55x110 mm , pamiętaj jednak aby zapewnić prawidłową ilość centymetrów kwadratowych powierzchni kanału.

Takich kanałów możesz dać np 2 obok siebie...

Powietrze inaczej przepływa przez wąskie kanały prostokątne jak przez kanał okrągły

ruch powietrza jest spiralny / kołowy

wąskie kanały prostokątne = duże opory i deficyt powietrza w kominku, co jest równoznaczne z brudzeniem się szyby, niedopalaniem gazów, sadzą w kominie

Wycięcie w chudziaku bruzdy szlifierką i wrzucenie tam odpowiedniego kanału powietrznego to nie problem, tylko trochę pracy.

Robi się to raz, a dobrze.

• 10 months później...
A czy można dolot powietrza zrobić w garażu ? nie mam innej możliwości jak wypuścić tam rurę i zrobić kratke na ścianie. Garaż jest od strony zachodniej i nie jest szczelny. Można powiedzieć że jest to jakby wiata :) ale nic tam nie zawiewa.
W przypadku typowego garażu, umieszczenie tam czerpni, może go bardzo wychładzać. Skoro to wiata, nie powinno być problemów....

Powietrze inaczej przepływa przez wąskie kanały prostokątne jak przez kanał okrągły

ruch powietrza jest spiralny / kołowy

wąskie kanały prostokątne = duże opory i deficyt powietrza w kominku, co jest równoznaczne z brudzeniem się szyby, niedopalaniem gazów, sadzą w kominie

Wycięcie w chudziaku bruzdy szlifierką i wrzucenie tam odpowiedniego kanału powietrznego to nie problem, tylko trochę pracy.

Robi się to raz, a dobrze.

Mam dolot kanałami z ocynku i działa ..... zapraszam na kawusie to zobaczysz Kolego jak gra i trąbi kominek kombi

• 2 weeks później...

Dzien dobry w Nowym Roku, wszystkim budujacym zycze pomyslnosci i wytrwalosci w dazeniu do celu.

Moze i mnie ktos poradzi.

W miejscu gdzie rura dolotowa wychodzi na zewnatrz budynku, zaczyna sie robic wilgoc na scianie. Juz jest na wysokosc ok. 15cm . Kominka uzywamy od stycznia 2016 i teraz pokazalo sie cos takiego.

Czy moglby mi ktos wyjasnic/podpowiedziec co sie stalo? Dziekuje za wszystkie sugestie.

Dzien dobry w Nowym Roku, wszystkim budujacym zycze pomyslnosci i wytrwalosci w dazeniu do celu.

Moze i mnie ktos poradzi.

W miejscu gdzie rura dolotowa wychodzi na zewnatrz budynku, zaczyna sie robic wilgoc na scianie. Juz jest na wysokosc ok. 15cm . Kominka uzywamy od stycznia 2016 i teraz pokazalo sie cos takiego.

Czy moglby mi ktos wyjasnic/podpowiedziec co sie stalo? Dziekuje za wszystkie sugestie.

Co to znaczy "już jest na wysokość ok. 15cm"? Chętnych do odpowiedzi mało, bo łatwo popłynąć...;)

Dziekuje Piotrze za odzew.

Wiem, wiem, ze niezbyt kompetentnie to opisalam . Sprobuje jeszcze raz:

w tym miejscu gdzie rura dolotowa wychodzi na zewnatrz budynku, na scianie (patrzac na sciane od wewnatrz czyli w pokoju goscinnym) od podlogi do gory na wys. jakies 15 cm mamy wilgotna plame. Ta plama ma taka szerokosc jak rura dolotowa.

Generalnie chodzi o to, że kanał tego typu ma prawo produkować wilgoć. To czy ona wyłazi na ścianie, zależy od wielu czynników, np rodzaju materiału, długości kanału, sposobu zamurowania. Czasem poprawia sytuację izolacja - wtedy w nią wsiąka wilgoć i zanim wylezie często wysycha ;) ....Masz wentylację mechaniczną w domu?

Mam wentylacje mechaniczna wywiewna czyli w kuchni i lazienkach. Czyli trzeba od zewnatrz poprawic izolacje, dobrze zrozumialam?

Rura przechodząc przez ścianę powina być dobrze izolowana, zwłaszcza jak przechodzi płytko pod podłogą a czasami nad nią. Przyczyną jest mostek termiczny i punkt rosy w tym miejscu ściany. Sprawdź czy w tym miejscu ściana jest zdecydowanie zimniejsza niż np, metr dalej. Jeśli jest tak jak opisałem to poprawienie izolacji zewnętrznej niewiele da.

Witaj Remiks, jest wlasnie tak jak piszesz. Co moge/musze z tym zrobic?

Rozkuć ścianę wokół rury ile się da (bo poniżej podłogi pewnie nie za bardzo się da) tak na 5cm od rury, na całej grubości ściany i wypełnić to np. styropianem albo pianką niskorozprężną. Mała demolka ale powinna pomóc. Może fachowcy się wypowiedzą, moje doświadczenie nie jest zbyt duże w tym temacie;-)

Rozkuć ścianę wokół rury ile się da (bo poniżej podłogi pewnie nie za bardzo się da) tak na 5cm od rury, na całej grubości ściany i wypełnić to np. styropianem albo pianką niskorozprężną. Mała demolka ale powinna pomóc. Może fachowcy się wypowiedzą, moje doświadczenie nie jest zbyt duże w tym temacie;-)
Większego doświadczenia nie potrzeba...