Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyka podłówki

Kodzak

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar zrobić w cały domu ogrzewanie podłogowe z automatyką. Mógłby ktoś doradzić jakie siłowniki, termostaty i listwy wybrać? Jakie przewody położyć do sterowników i w jakim miejscu najlepiej je założyć? Czy na te 2 rozdzielacze dać osobny bezpiecznik, jaki? Doświadczenie w układaniu ogrzewania podłogowego już posiadam, lecz z automatyką jeszcze się nie bawiłem więc jestem całkiem zielony w tym temacie. W domu będą 2 rozdzielacze góra 6 sekcji oraz dół 7 sekcji.

Jeśli jesteś zainteresowany automatyką pokojową mogę polecić przewodowy system KAN-therm Basic - szcególy znajdziesz na stronie internetowej firmy KAN. Instrukcje i cenniki do urządzeń są dostępne w dziale "Do pobrania".

Jeśli chodzi o przewody to zalecane są min. 3-zyły, najlepiej połóż 5-zył będziesz miał w zapasie.

Termostat należy umieścić na ścianie mniej więcej na wysokości głowy, w miejscu w którym nie będą oddziaływać na niego przeciągi, nasłonecznienie, musi być odkryty (bez firan).

Jednym słowem musi to być miejsce najbardziej wiernie oddające odczucie temp. w pomieszczeniu, bez jakichkolwiek zakłóceń.

Jeśli chodzi o listwy proponuje wersję nieco droższą, z modułem pompowym. W chwili gdy wszystkie siłowniki się zamkną listwa odetnie napięcie na pompę obiegową.

Na co Tobie ta automatyka i sterowanie?

Imbusem z Ikea ustawiasz sobie przepływy na rotametrach i szafa gra :-)

Może akurat nie interesują Go żadne gry komputerowe? Będzie ustawiał, przestawiał, kontrolował itp.

Jeśli tylko OP ma służyć wyłącznie do tego, do czego jest przeznaczone-grzania, to automatyka zbędna. Do dokładnego utrzymania zadanej temp,rzeczywiście wystarczy np wyłącznie pogodówka. Reszta to zbędne dodatki i kosztowne komplikacje.

(...) Reszta to zbędne dodatki i kosztowne komplikacje.

taaaaa ..... kiedyś wpadła tutaj pewna katarzynka:

Witam,

potrzebuję Waszej pomocy... (...)

Ogrzewanie wszędzie działało. Jednak ostatnio z mężem poregulowaliśmy sobie rotametry, bo w jednych pomieszczeniach było trochę za ciepło, a w innych za chłodno. Następnego dnia mąż wyjechał i okazało się, że teraz ogrzewanie nie grzeje kompletnie w jednej z łazienek (podłoga rano jest całkowicie zimna). (...)

Myślisz, że katarzynka wykręciła sobie imbusikiem ciepełko sama? :lol2:

Bo żeby coś regulować, to trzeba znać zasadę działania regulowanej rzeczy.

Dlatego np. ty musisz mieć automatyke.

Nie muszę tylko chcę bo dla mnie nie jest ona zbędnym dodatkiem a już na pewno nie kosztowną komplikacją tylko niezwykle użyteczną rzeczą która zapewnia mi komfort, jest prosta w obsłudze i spełnia moje oczekiwania. Wystarczyło kilka stówek i problemy z ogrzewaniem podłogowym zupełnie mnie się nie imają. Po odpaleniu pieca i całego systemu, wyregulowaniu, założeniu sterowania mogę już jedynie z zaciekawieniem czytać takie posty jak ten katarzynki albo "złote rady" jak to trzeba pokręcić imbusem ... i pośmiać się z was do monitora. Zupełnie nie łapiecie o co chodzi z tym sterowaniem.

Zdąża się. A mam przytoczyć Twoje posty z kłopotami z tą automatyką, jak to nie potrafiłaś dodciągnac do temperatury zadanej ?

Ależ bardzo proszę. Nie zapomnij przytoczyć tych moich słów którymi informowałam, że to jest mój pierwszy kocioł gazowy, pierwsza w życiu podłogówka, pierwszy sezon grzania , piec jest dopiero ustawiany i regulowana cała podłogówka - to był listopad? , i że zakupiłam system sterowania podłogówka Danfossa - nowe urządzenie które dopiero co poznaję i uczę się nim posługiwać. A na forum szukam osób z podobnym sterowaniem bo liczę na to, ze ktoś mi pomoże, odpowie na moje pytania i wątpliwości.

Teraz mamy luty, piec został ustawiony, podłogówka wyregulowana, a regulatory Danfossa okazały się banalnie proste w obsłudze. Wszystko co nieznane wydaje się na początku trudne.

(...)

Jak sądzę, odwiedził ich ktoś, kto się zna i temu zaradził. Jak i w Twoim przypadku.

ja też lubię puszczać wodze fantazji: jak sadzę, odwiedził ich ktoś, kto się zna i temu zaradził oraz polecił im zakupić prosty system do sterowania systemem ogrzewania podłogowego aby uchronić panią domu przed powtórką trudnej sytuacji a pana domu przed kolejnym nieplanowanym, szybszym powrotem do domu.

to ja bym sie wolał pofatygować do domu niż wydać pare ładnych stówek na sterowanie :)

A całkiem serio - każdy robi jak mu pasuje. Ja lubie jak najprościej, bo po co proste rzeczy komplikować. Przerabiałem już temat autoadaptacji kotła i podziękowałem. Jaby do tego miała się każda pętla sama sterować...

Edytowane przez genezyp

ja też lubię puszczać wodze fantazji: jak sadzę, odwiedził ich ktoś, kto się zna i temu zaradził oraz polecił im zakupić prosty system do sterowania systemem ogrzewania podłogowego aby uchronić panią domu przed powtórką trudnej sytuacji a pana domu przed kolejnym nieplanowanym, szybszym powrotem do domu.

Tak jasne, rozkuć tynki, poprowadzić przewody....

Bujna ta Twoja fantazja.

Bardziej realnie - układ został wyregulowane, temperatury zgodne z oczekiwaniami, mozna mieszkać.

Tak, jak u Ciebie tylko, ze bez wydatkowania tysiąca-dwóch złotych...ł

to ja bym sie wolał pofatygować do domu niż wydać pare ładnych stówek na sterowanie :)

A całkiem serio - każdy robi jak mu pasuje. Ja lubie jak najprościej, bo po co proste rzeczy komplikować. Przerabiałem już temat autoadaptacji kotła i podziękowałem. Jaby do tego miała się każda pętla sama sterować...

gdyby chłop pożałował mi kilka stówek na mój komfort i spokój to spuściłabym go w kibelku ... no ale ja jestem w innej sytuacji, mam sterowanie i nie muszę sobie zawracać głowy zasadami działania ogrzewania podłogowego.To tylko kilka stówek.

Tak jasne, rozkuć tynki, poprowadzić przewody....

Bujna ta Twoja fantazja.

no w przypadku katarzynki to zapewne pozostaje już tylko bezprzewodowy system sterowania, droższy niż przewodowy. No ale kłopoty trzeba umieć przewidywać przed decyzją o wyborze rodzaju ogrzewania domu/mieszkania. Wystarczy poczytać wcześniej, zdobyć nieco wiedzy o wybranym systemie, o jego użytkowaniu i podjąć decyzję o zakupie lub nie. katarzynka z mężem wybrali najprostszą opcję czyli rozdzielacz i rotametry bo zapewne jakiś "miszcz" powiedział im, że wystarczy nimi pokręcić ręcznie i wszystko będzie hulać bez problemu.

I na to wszystko jeszcze ten mąż na wyjeździe ... może pojechał w delegację za granicę ... oj, daleko ...

Ale autor tego tematu jest przed położeniem przewodów.

Ale autor tego tematu jest przed położeniem przewodów.

I widzi, że "kłopoty" może sprawić zarówno prosty rozdzielacz, jak i system za (w jego przypadku) 1-1.5 tys złotych.

I że wystarczy tylko troche poznac system i kłopoty znikają.

Wszystko co nieznane wydaje się na początku trudne.

Prawda ?

:)

Prawda ?

:)

Manipuluj dalej. Myślisz, że jesteś nie do przegadania? Ależ proszę bardzo, pozostawiam Tobie ostatnie zdanie.

Wierzę w to, ze autor tematu ma swój rozum i wystarczy, ze poczyta Twoje posty aby zorientować się, że należysz do forumowej grupy zwolenników kręcenia rotametrami przy pomocy imbusa z Ikei i zarazem bezmyślnych przeciwników sterowania podłogówką przy pomocy prostych systemów chociażby jak ten mój system Danfossa CF+ http://products.danfoss.pl/productrange/heatingsolutions/ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/systemy-sterowania-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

Akurat ten mój to system bezprzewodowy jest drogi ale wystarczy wybrać go w wersji przewodowej i to bedzie już koszt rzędu 900 zł. Albo skoro w tym temacie odezwał się KAN-therm to warto popytać jego o szczegóły, jeżeli jest się zainteresowanym prostym i bezproblemowym użytkowaniem własnej podłogówki.

I powtórzę to Tobie, fotohobby, ostatni raz: moje problemy wynikały z tego, że zarówno sam sposób ogrzewania jak i urządzenia które sterują moją podłogówką to był zupełnie nowy temat. Piec został ustawiony, wyregulowana podłogówka a same regulatory nie sprawiają mi już jakichkolwiek problemów. I dzięki nim śpię spokojnie - a wasze kręcenie rotametrmi kończy się takimi historiami jak ta katarzynki.

To wasze ręczne kręcenie roaatmetrmi to zwyczajny sposób "na czuja" , strata czasu, pieniędzy i komfortu. Może dla was to dobry sposób ale wasze głupie zwalczanie na tym forum osób które takie sterowanie podłogówką mają i używają oraz wasze przechwałki,jakimi to jesteście bohaterami ikeowskich imbusów jest zwyczajnie szkodliwe. Szkodliwe dla nowych użytkowników tego forum jakim jest właśnie autor tego tematu - ktoś kto może chciałby taki system sterowania kupić aby sobie zaoszczędzić problemów, a wy go wkręcacie w reczne kręcenie rotametrami ... bo wolicie mieć w kieszeni kilka stówek ale już nie liczycie tych stówek które pójdą na ręczną regulację ... kiedy kreci sie rotametrem, ustawia przepływy, czeka dobę albo kilka dób na ustabilizowanie temperatury a gaz płynie ... zaś efekt po tych kilku dobach wcale nie taki oczywisty.

Jeszcze raz powtórzę: mam nadzieję, że autor tego tematu ma swój rozum.

Bez odbioru, fotohobby, bo zwyczajnie szkoda mi czasu na przewalanie się z Tobą postami.

Edytowane przez MarysiaMarysia

Nie zaglądałem do szafki od pażdziernika.

Sorry - w grudniu żona zażyczyła sobie chłodniej w sypialni, minuta na korektę i kolejnego dnia było juz 0.3 chłodniej.

Wiec nie twórz mitu, że trzeba latać z inbusami. Swoją zrogą, mam normalne zaworki, inbusy, śrubokręty nie są potrzebne

To, źe piszesz, ze na regulację rotametremi zużyjemy gaz za kilka stówek świadczy o tym, ze nie bardzo masz pojęcie o podlogówce.

Przy tym fragmencie nawet sie uśmiechnąłem.

Masz automatykę działa ci i super.

Większość z tego zrezygnowało, działa im i super.

Na Twoje mieszkanie to kilka stówek, na dom z dwoma rozdzielacza mi pewnie powyzej tysiąca. Niepotrzebny wydatek.

Naprewdę nie powoduje to żadnych "kłopotów"

Chcialem tez zaznaczyć, ze nikt tutaj nie "zwalcza" użytkowników automatyki.

Ty zaczęłaś - - gdyby nie Twój sarkastyczny post, odezwałaby sie tylko Kan i temat możnaby zamknąć. Watpię, żeby pojawił się ktoś inny.

Edytowane przez fotohobby

Manipuluj dalej. Myślisz, że jesteś nie do przegadania? Ależ proszę bardzo, pozostawiam Tobie ostatnie zdanie.

Wierzę w to, ze autor tematu ma swój rozum i wystarczy, ze poczyta Twoje posty aby zorientować się, że należysz do forumowej grupy zwolenników kręcenia rotametrami przy pomocy imbusa z Ikei i zarazem bezmyślnych przeciwników sterowania podłogówką przy pomocy prostych systemów chociażby jak ten mój system Danfossa CF+ http://products.danfoss.pl/productrange/heatingsolutions/ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/systemy-sterowania-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

Akurat ten mój to system bezprzewodowy jest drogi ale wystarczy wybrać go w wersji przewodowej i to bedzie już koszt rzędu 900 zł. Albo skoro w tym temacie odezwał się KAN-therm to warto popytać jego o szczegóły, jeżeli jest się zainteresowanym prostym i bezproblemowym użytkowaniem własnej podłogówki.

I powtórzę to Tobie, fotohobby, ostatni raz: moje problemy wynikały z tego, że zarówno sam sposób ogrzewania jak i urządzenia które sterują moją podłogówką to był zupełnie nowy temat. Piec został ustawiony, wyregulowana podłogówka a same regulatory nie sprawiają mi już jakichkolwiek problemów. I dzięki nim śpię spokojnie - a wasze kręcenie rotametrmi kończy się takimi historiami jak ta katarzynki.

To wasze ręczne kręcenie roaatmetrmi to zwyczajny sposób "na czuja" , strata czasu, pieniędzy i komfortu. Może dla was to dobry sposób ale wasze głupie zwalczanie na tym forum osób które takie sterowanie podłogówką mają i używają oraz wasze przechwałki,jakimi to jesteście bohaterami ikeowskich imbusów jest zwyczajnie szkodliwe. Szkodliwe dla nowych użytkowników tego forum jakim jest właśnie autor tego tematu - ktoś kto może chciałby taki system sterowania kupić aby sobie zaoszczędzić problemów, a wy go wkręcacie w reczne kręcenie rotametrami ... bo wolicie mieć w kieszeni kilka stówek ale już nie liczycie tych stówek które pójdą na ręczną regulację ... kiedy kreci sie rotametrem, ustawia przepływy, czeka dobę albo kilka dób na ustabilizowanie temperatury a gaz płynie ... zaś efekt po tych kilku dobach wcale nie taki oczywisty.

Jeszcze raz powtórzę: mam nadzieję, że autor tego tematu ma swój rozum.

Bez odbioru, fotohobby, bo zwyczajnie szkoda mi czasu na przewalanie się z Tobą postami.

Co prawda swoją instalację OP ustawiłem w parę wieczorów i od kilku już lat tam nie zaglądam-sterowana wyłącznie pogodówką. A może nic nie wiem o tym, że mam źle;)? Może MarysiaMarysia jako specjalistka coś doradzi, ulepszy ;)?

Lepiej zmienić późno niż wcale:lol2:.