Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak znaleźć kierownika budowy

Recommended Posts

Cześć,

Będę rozpoczynał budowę domu i nie wiem jak zabrać się do szukania kierownika budowy?

Dom będzie budowany etapami, na wiosnę fundament, a reszta późne lato - jesień. Sam dom będzie drewniany, a jego postawienie ma zająć firmie ok 6 tygodni plus późniejsze wykończenie.

Jak jest rozliczany kierownik budowy? Czy jak go zatrudnię na wiosnę to będzie brał kasę za każdy miesiąc, nawet jak jest przerwa w robotach czy tylko kasuje wtedy jak coś się dzieje i jest na budowie?

Poradźcie mi proszę jak najlepiej znaleźć kierownika? Nie pochodzę z rejonu gdzie będzie budowa więc nikogo nie znam w okolicy...

Cześć,

Będę rozpoczynał budowę domu i nie wiem jak zabrać się do szukania kierownika budowy?

Dom będzie budowany etapami, na wiosnę fundament, a reszta późne lato - jesień. Sam dom będzie drewniany, a jego postawienie ma zająć firmie ok 6 tygodni plus późniejsze wykończenie.

Jak jest rozliczany kierownik budowy? Czy jak go zatrudnię na wiosnę to będzie brał kasę za każdy miesiąc, nawet jak jest przerwa w robotach czy tylko kasuje wtedy jak coś się dzieje i jest na budowie?

Poradźcie mi proszę jak najlepiej znaleźć kierownika? Nie pochodzę z rejonu gdzie będzie budowa więc nikogo nie znam w okolicy...

Na pewno kierbud nie moze byc w jakikolwoek sposob powiazany z wykonawca, kierownicy z tego co wiem biora za robote, niezaleznie od czasu, niektorzy doliczaja za kazdy przyjazd inni nie. Najlepiej kierownik polecony od znajomych. Moj sie udal, a konkretnie udala bo kobitka, za nadzor wziela 2000, teoretycznie platnosc 1/3 przy chudziaku 1/3 po dachu i 1/3 po odbiorze, w praktyce calosc zaplacilem na koniec. Z przyjazdami nie bylo problemu, przyjezdzala na kazde zawolanie i nic nie doliczala, a nawet jak wiedziala ze cos sie dzieje to sama wpadala z dwa trzy razy w tygodniu, mowila ze tak ma ,jak jedzie w poblizu budowy to zawsze zajezdza. Takze mysle ze kierownik jakich malo :)

Cześć,

P.s. budowa u mnie od pozwolenia do odbioru trwala 3.5 roku

Dzięki za odpowiedź. To będę też pytał o takiego co weźmie z góry ustaloną stawkę. W moim przypadku to pewnie będzie kwestia tylko 3-4 wizyt jak będą kluczowe etapy robione.

Ale tez tego nie zakladaj w ten sposob, bo moze sie okazac ze w projekcie sa bledy albo niejasnosci i kierownik musi dymac na budowe, zebys nie musial za kazdym razem placic. Bo sobie pomyslisz ze jak masz za rzut okiem na projekt zabulic 150zl to sam lepiej cos wykombinujesz

Podobno przy budowie prostego domu kierbud musi być około 5 razy.

Ja podpisałam umowę na konkretną kwotę, w którą jest wliczone 5 wizyt na budowie. Każda dodatkowa wizyta to 150 zł. Kierbud ma u siebie jeden projekt i w razie wątpliwości możemy pewne rzeczy ustalać wyłącznie telefonicznie.

Kierownika polecili nam budujący systemem gospodarczym znajomi, my też tym systemem budujemy :)