MaNaOl 16.08.2016 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Patrząc z tej strony, to najbardziej "niezdrowa" jest ceramika. A najbardziej "zdrowy" silikat Silikatem już bym sobie głowy nie zawracał, najdroższy i najcięższy. Robocizna tez by wyszła u mnie drożej. Przy okazji zapytam bo tez jestem z wlkp. Polecisz jakąs dobrą ekipę budowlana i dostawców materiałów? Moje majstry sa jeszcze pod znakiem zapytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 moja ekipa już nie pracuje na placach budów - zestarzała się i poszła na emeryturę. A materiały wybierałam tam, gdzie oferowano najniższą cenę. Chciałeś materiał o najniższej akustyczności - nic silikatu nie przebije. To był jeden z powodów dla którego ja mam dom z silikatów. Czyli jedyne co się dla ciebie liczy to cena materiału a nie jego właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 16.08.2016 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 moja ekipa już nie pracuje na placach budów - zestarzała się i poszła na emeryturę. A materiały wybierałam tam, gdzie oferowano najniższą cenę. Chciałeś materiał o najniższej akustyczności - nic silikatu nie przebije. To był jeden z powodów dla którego ja mam dom z silikatów. Czyli jedyne co się dla ciebie liczy to cena materiału a nie jego właściwości. Nie cena, tylko jak mam płacić duzo więcej za materiał i robociznę a uzyskac coś tylko troszke lepszego to szkoda kasy i czasu bo nie ukrywam że chciałbym się dosyc szybko wybudować. Jestem totalnie zielony w temacie i chłone widzę chyba za szybko i niestety miesza się to strasznie. Postaram sie jakos to sobie uporządkować. Teraz widze że Ytong to i beton komórkowy i silikaty O matko i jak tu ogarnac to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Ytong to beton komórkowy.Producent to Xella.A Xella robi też pod Poznaniem silikaty o nazwie Silka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 16.08.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) OK, widzialem stronke ytong-silka stad pewnie ta pomyłka Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez MaNaOl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 gdybym miała inną działkę, pewnie budowałabym z BK a nie silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 16.08.2016 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Póki co decyduję sie na solbet 24cm min. 500 a najchętniej 600. Zastanawiam się tez nad Ytongiem. Po głebokiej analizie stwierdzam że jak jest hałas to mnie nie ma w domu tylko jestem poza domem, bo ten hałas sam wytwarzam. Kiedy odpoczywam w domu hałasu nie ma Ścianki działowe moge walnac z silikatów czy nie powinno sie łaczyć róznych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 można łączyć różne materiały. Silikat jest materiałem o dużej pojemności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 17.08.2016 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Dziś rano, wczesnie rano znalazlem fajny wpis na innym forum. Pan zbudował sobie dom z BK ocieplił wełną a scianki działowe zrobił z silki żeby nie słuchac nastoletniej córki i teściowej w pokojach obok Całkiem dobry pomysł. Czy faktycznie lepiej ocieplać wełną BK niż styropianem? Wiem że wełna droższa ale chyba dużo lepsza co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 17.08.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Sam mam podobny dylemat: za wełną przemawia niepalność i paroprzepuszczalność... Tylko z drugiej strony punkt rosy zazwyczaj wypada w warstwie izolacyjnej więc czy niema ryzyka wykraplania się wody w wełnie? Poza tym nie potrzebuję oddychających ścian bo chcę wentylację mechaniczną więc powietrze w domu raczej będzie cały czas świeże i dość suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Dlaczego wełna miałaby być lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 17.08.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Elfir burzysz wszystkie moje plany ale to i dobrze, wracam do pierwotnych powoli czyli porotherm i styropian he he. Czuję się jakbym był w betoniarce, nieustannie mieszany Powoli zaczynam się irytowac co ekipa jeszcze nic nie zrobiła a juz się zaczyna opóźnianie prac i mieszanie . Czy ktoś może mi polecić swoich byłych murarzy i dekarzy co machną temat raz dwa i przyzwoicie z okolic Poznania? Chyba wsiąde w auto i po prostu objade okoliczne budowy, najszybciej i najpewniej bo zobaczę wykonania, zapytam o wcześniejsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts