Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokój dzienny 25m2

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie SSO czyli przed oknami, instalacjami. Zorientowałem się, że już teraz muszę mieć koncepcję aranżacji wnętrz i utknęliśmy już na etapie naszego pokoju dziennego. Proszę o jakieś pomysły dla poniższego pomieszczenia:

pokoj dzinny 25m.JPG

Ma się tu znaleźć stół na 6 (8?) krzeseł (rozkładany 4-6 razy w roku na większe imprezy), wypoczynek, telewizor, i ewentualnie jakieś szafeczki.

Potrzebujemy wstępnej koncepcji, jak to rozmieścić, aby było sensownie, nie kolidowało z oknami (dojście do tarasu, umiejscowienie TV...)

Taras jest od południa, okno od zachodu. (Kuchnia jest sąsiadującym pomieszczeniem, z wydzielonym miejscem na stół - małą jadalnię).

Każda podpowiedź mile widziana :)

Dumając nad powyższą propozycją wyszło mi że:

- jak dla mnie 5 m z kanapy do TV to trochę dużo. Można nadrobić dużym TV, ale musiałoby być dość głośno

- trochę skomplikowałoby się ustawienie oświetlenia sufitowego aby zgrać ze stołem przy ścianie.

Kombinuję jakby podzielić pokój na strefę ze stołem i wypoczynkiem (2 duże oświetlenia sufitowe). Te kilka razy w roku to stół i dostawka muszą stanąć wzdłuż pokoju (lub w T) aby pomieścić nawet 20 osób :(, wtedy te 2 oświetlenia byłyby nad stołem również.

Poniżej pomysł, niestety ryzykowny ze względu na odblaski w TV, pogorszoną komunikację do tarasu i częściowym zasłonięciem okna tarasowego (ale sporo takich rozwiązań widzę w necie) - co myślicie ?

pokoj dzienny 25m a 1.JPG

• 3 weeks później...

Rozwiązanie kinka wydaje się być optymalne. Wszystko jest na swoim miejscu :) Stół blisko wejścia z Kuchni, narożnik we właściwym miejscu. W aranżacji warto przewidzieć roletę lub zasłony na okno, gdyż oglądanie tv wieczorem (szczególnie latem) może być trudne ze względu na zaglądające promienie zachodzącego słońca. Pokój jest bardzo jasny co jest jego wielkim atutem! Można pomyśleć o ciekawej (niekoniecznie stonowanej ) kolorystyce ścian. Wszystko zależy od stylu, pomysłu i gustu właścicieli.

Powodzenia! :)

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 weeks później...

W pierwszej propozycji fajne jest to, że jest dużo miejsca na ewentualne gry na konsoli podłączonej do TV :)

Ale z drugiej strony odpowiada mi oglądanie TV z 2-3m, i nie lubię gdy ktoś się pojawia na linii kanapa-TV :(

Nie gra mi też stół dostawiony do ściany (miałby większy sens, gdyby ściana nie oddzielała pokoju od kuchni) i nie mam pomysłu w takim ustawieniu na górne oświetlenie.

Może jeszcze jakieś pomysły ?

pokoj dzienny 25m a 3.JPG

Przecież nie ma sensu takie ustawienie i wchodzenie w narożnik.Nie da się oglądać tv z 2m bo nie mieści się przed narożnikiem stolik,odwróć to ustawienie o 180st.Ładnie wszystko wygląda na rzucie a w rzeczywistości wcale za dużo miejsca nie zostanie.

http://images77.fotosik.pl/409/ddc93e5db8a2b0c9med.jpg

kinka - dzięki za opinie i szkic podobny do mojej poprzedniej koncepcji i bliski do ustawienia z projektu.

Elfir - fakt, że zabrakło z mojej strony dokładnego przemyślenia wnętrza na etapie projektu. Ale niekoniecznie wiele by się zmieniło. Projektu nie adaptowałem, projekt jest indywidualny... ze względu na specyfikę działki. Okna są związane z oknami na poddaszu, nad tarasowym jest lukarna, a mniejsze jest w ścianie szczytowej w układzie 4 okien.

Jak można mieć nieustawny salon w projekcie indywidualnym to ja już kompletnie nie rozumiem? Co twój architekt robił? Przerysowywał bezrefleksyjnie wasze szkice czy co?

To projekt indywidualny - czyli z DEFINICJI maksymalnie dopasowany do waszych potrzeb.

A teraz kosztem ładnej elewacji masz problem z nieustawnym wnętrzem?

Ludzie? Za co wy płacicie grubą kasę architektom? Za prace na kolanie?

Serio architekt nie wrysował wam schematycznie podstawowych mebli we wnętrzach?

Pogadajcie z nim, jak on widział rozstawienie mebli w tym salonie?

Edytowane przez Elfir