Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka z garażem - wystarczy środków?

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów budował ostatnimi czasy parterówke z kopertą 110-120m + garaż jednostanowiskowy?

Po głowie chodzi mi ten projekt do niewielkich modyfikacji:

http://extradom.pl/projekt-domu-grac...m-1-st-WRF1639

Po doświadczeniach mojej rodziny stwierdziłem że nie bede budować dużego domu- a myśle ze taki spokojnie wystarczy do rodziny 2+1 lub 2+2.

Ok wiec tak działka jest 24X41 wiec myślę ze sie zmieści. Kanalizacja, woda w drodze - planuje też wykopanie studni.

Troche gotówki odłożone reszta kredyt lecz nie przeznacze wiecej jak 350 tyś na dom w którym bede mógł juz zamieszkać (bez elewacji podjazdów i ogrodzenia) - bo poprostu na wiecej mnie nie stać.

Wiadomo że wszystko zalezy co chce mieć a wiec bez szaleństw - porotherm 25, strop drewniany, podłogówka po calości i chyba kocioł na ekogroszek (bo na PC pow-woda raczej pieniedzy nie starczy a to by było dobre) a wiec kominy też wchodzą w gre.

Dach dachówka ceramiczna średniej półki, blachodachówka lub gont zaleznie od kosztów SSZ

Co do prac:

SSZ firma

Reszta sys gospodarczym

Ocieplenia poddasza zabudowa K-G, Gipsy, malowanie, drzwi wew - samemu

Jak myślicie panowie ile bedą kosztować pojedyncze etapy takiego budynku

Stan zero - wiadomo tutaj bedzie drogo - parterówka duża powierzchnia a wiec fundamenty droższe niż domu z poddaszem

stan SSO

stan SSZ

z dachem krytym dachówką ceramiczną średniej klasy.

I teraz czy brać sie za taki dom z takimi pieniędzmi czy lepiej dać sobie spokój i zainteresować sie podobnej wielkości domem 2 spadowym z poddaszem użytkowym (choc parterówki są dla mnie numer 1.)

Proszę o opinie oraz osoby które coś podobnego budowały w zeszłym roku (parter,koperta) jak z kosztam?i

I odrazu dziekuje za cenne rady

Myślę, że ta kwota starczy do deweloperskiego, ale pod klucz...Ciężko.

Masz tam aż dwie łazienki - jedno z droższych pomieszczeń w wykańczaniu wnętrz. Do tego toaleta, spora kuchnia. Te pomieszczenia tu pewnie co najmniej 50-60 tyś. do wykończenia, jeśli to nie będzie najtańsze wyposażenie.

Bedzie zmiana. Te 2 lazienki bedą połączone w jedną.

Z toalety zrezygnujemy na rzecz kotłowni.

350 aby zamieszkać - nie mówie ze wszystkie pokoje musze miec gotowe (no ale w sumie ogrzewanie wylewki sufity i tynki musze zrobic odrazu wszedzie wiec tylko conajwyzej nie połoze płytek tam i nie pomaluje:P

jedna łazienka? Akurat uważam, że te oszczędności idą w zła stronę przy domu dla czteroosobowej rodziny.

Dla mnie "do zamieszkania" oznacza z kuchnią i przynajmniej jedną łazienką na gotowo.

A stan deweloperski - tynki, wylewki, instalacje.

Kwestia przemyslenia ale napewno nie bede robić 2 łazienek + toaleta. Dokładnie dla mnie zonacza to samo

Ale mała łazienka gościnna (najlepiej z prysznicem) + łazienka rodzinna to przy czterech osobach moim zdaniem minimum, aby zapobiec nerwowemu pukaniu do drzwi w porannym szczycie.

Wiem wiem tak jak pisałem sprawa do przemyślenia jednak 2 normalnych lazienek + toalety napewno robić nie bede

po raz kolejny, w kolejnym watku twierdze ze da sie, ja wybudowałem ten dom : http://pracownia-projekty.dom.pl/d5_dominik_z_garazem_ce.htm

tylko troche powiekszylem, teraz ma 178m2, za 360tys po klucz, bez nowych mebli do sypiani ale przenieslismy z poprzedniego. a dałoby sie jeszcze taniej bo bylo troche drogich gadzetow, dach wyszedl 80k dachowka ceramiczna angoba, kominek 17k, trzeci komin. drewniane okna, parkiet. te rzeczy spokojnie mozna bylo zrobic taniej takze w 320tys by sie zamknal. 90% robily mi firmy.

jak znajdziejsz projekt który bedzie łatwiejszy w budowie to tez mozna zejsc z kosztow.

a i mam dwie normalne lazienki, jedna wc, bidet, natrysk i umywalka, w drugiej dodatkowo wanna. cena o ktorej pisze to wsio, wszystkie przylacza, lazienki, kuchnia wszystko wykonczone

I wszystko robiły firmy?

Możesz podesłać szczegółowy kosztorys na maila łącznie z robocizną?

szczerze to nie bardzo chce mi sie to przepisywac, bo mam tego pół grubego zeszytu, kazda pozycje osobno. z rzeczy które zrobiłem sam to:

- elektryka

- welna elewacja + klej z siatka

- stelaze sufitow i gk oraz układanie wełny

- malowanie

- kafelki w kotlowni i garazu

takie rzeczy to kazdy srednio rozgarniety czlowiek zrobi, ja wszystko robiłem pierwszy raz z pomoca yiutuba :) ale wyszlo ok.

• 3 weeks później...
SSO trzeba liczyć min 200 tys. . Możesz ograniczyć koszty poprzez zmianę dachu i jego pokrycia. Wszystko zależy od tego ile weźmie ekipa, a tu czasem nie warto oszczędzać. Zawsze możesz zrezygnować z kominów i strop zrobić drewniany, lub jako więźbę prefabrykowana. Ja poszedłem w strop lany i to są naprawdę koszty. . Zawsze możesz tez wyrzucić garaż z domu i dobudować go tylko do niego. taniej i cieplej. Są projekty ze skumulowanymi wokół siebie pomieszczeniami takimi jak wc, łazienka i kuchnia, a jeszcze to przy kotłowni to już spore oszczędności. Z projektu widzę, że dużo wydasz na dach. To będzie jakieś 1/3 kosztów. Ja miałem 360 m2 dachu, co przy 180 metrowej parterowej chałupie jest raczej normalne

Całkiem niezły ten projekt.

Na pewno niemałe pieniądze będzie kosztował dach, jest rozległy i koperta. Początkowo znacząco możesz obniżyć wydatki, rezygnując z budowy garażu. Można dobudować go później, ewentualnie wiatę. Wolałbym zrezygnować początkowo z garażu, ale na dach położyłbym dachówkę ceramiczną.

Wewnątrz zmieniłbym parę detali, choć to oczywiście mój gust. Zrezygnowałbym z kominka, jakiegokolwiek. Ewentualnie kiedyś biokominek. Dwie łazienki połączyłbym w jedną dużą, z wejściem z hallu. Ubikację połączyłbym z kotłownią, zyskując przestrzeń i prysznic. A co kotłownią i opalaniem?

Zastosowałbym pompę ciepła powietrze-woda do OP i CWU. Tym sposobem zyskałbym normalną łazienkę i czystość w domu i wokół domu. Koszt nie byłby chyba większy, gdyż wyeliminowałbym kotłownię +skład opału+komin+kocioł z podajnikiem. Sumując wszystko wystarczy na pompę ciepła, choćby taką http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=pompa+ciep%C5%82a+panasonic+9+kW&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-3-0203 . Taka PC może stać w PG lub nawet w ogólnodostępnej łazience. W związku z tym, że wszystkie punkty odbioru wody są niedaleko, niepotrzebna jest tam cyrkulacja CWU. Nie potrzebowałbym kominów instalując samodzielnie WM z jakimś niedrogim reku. W parterówce rozprowadzenie kanałów jest banalnie proste.