marcuso86 07.02.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 WitamCzy ktoś z szanownych forumowiczów budował ostatnimi czasy parterówke z kopertą 110-120m + garaż jednostanowiskowy?Po głowie chodzi mi ten projekt do niewielkich modyfikacji:http://extradom.pl/projekt-domu-grac...m-1-st-WRF1639 Po doświadczeniach mojej rodziny stwierdziłem że nie bede budować dużego domu- a myśle ze taki spokojnie wystarczy do rodziny 2+1 lub 2+2. Ok wiec tak działka jest 24X41 wiec myślę ze sie zmieści. Kanalizacja, woda w drodze - planuje też wykopanie studni.Troche gotówki odłożone reszta kredyt lecz nie przeznacze wiecej jak 350 tyś na dom w którym bede mógł juz zamieszkać (bez elewacji podjazdów i ogrodzenia) - bo poprostu na wiecej mnie nie stać. Wiadomo że wszystko zalezy co chce mieć a wiec bez szaleństw - porotherm 25, strop drewniany, podłogówka po calości i chyba kocioł na ekogroszek (bo na PC pow-woda raczej pieniedzy nie starczy a to by było dobre) a wiec kominy też wchodzą w gre.Dach dachówka ceramiczna średniej półki, blachodachówka lub gont zaleznie od kosztów SSZ Co do prac:SSZ firmaReszta sys gospodarczymOcieplenia poddasza zabudowa K-G, Gipsy, malowanie, drzwi wew - samemu Jak myślicie panowie ile bedą kosztować pojedyncze etapy takiego budynkuStan zero - wiadomo tutaj bedzie drogo - parterówka duża powierzchnia a wiec fundamenty droższe niż domu z poddaszem stan SSOstan SSZz dachem krytym dachówką ceramiczną średniej klasy. I teraz czy brać sie za taki dom z takimi pieniędzmi czy lepiej dać sobie spokój i zainteresować sie podobnej wielkości domem 2 spadowym z poddaszem użytkowym (choc parterówki są dla mnie numer 1.) Proszę o opinie oraz osoby które coś podobnego budowały w zeszłym roku (parter,koperta) jak z kosztam?iI odrazu dziekuje za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 ja bym poszukała parterówki ale z dachem 2 spadowym, bo ten jest duży i skomplikowany, więc podnosi koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 08.02.2016 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Tylko ze osobiscie za chiny nie podobają mi sie parterówki 2 spadowe ehh. Tak sie poprostu zastanawiam - jestem nawet w stanie zrezygnować z dachówki na rzecz blachy jeśli bym nie zmieścił sie w SSZ w 180 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.02.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 SSZ w 180 tys. zł może być ciężko. Obstawiałbym koło 220 tys. zł na podstawie własnego doświadczenia. No chyba, że będziesz miał robociznę darmową albo za pół darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 08.02.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam, Ja wybudowałem dom parterowy konkretnie Dom w Lilakach 2 z biura Archon, zmieściłem się w kosztorysie, a nawet zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Myślę, że ta kwota starczy do deweloperskiego, ale pod klucz...Ciężko.Masz tam aż dwie łazienki - jedno z droższych pomieszczeń w wykańczaniu wnętrz. Do tego toaleta, spora kuchnia. Te pomieszczenia tu pewnie co najmniej 50-60 tyś. do wykończenia, jeśli to nie będzie najtańsze wyposażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 08.02.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Bedzie zmiana. Te 2 lazienki bedą połączone w jedną.Z toalety zrezygnujemy na rzecz kotłowni.350 aby zamieszkać - nie mówie ze wszystkie pokoje musze miec gotowe (no ale w sumie ogrzewanie wylewki sufity i tynki musze zrobic odrazu wszedzie wiec tylko conajwyzej nie połoze płytek tam i nie pomaluje:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 jedna łazienka? Akurat uważam, że te oszczędności idą w zła stronę przy domu dla czteroosobowej rodziny. Dla mnie "do zamieszkania" oznacza z kuchnią i przynajmniej jedną łazienką na gotowo. A stan deweloperski - tynki, wylewki, instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 09.02.2016 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Kwestia przemyslenia ale napewno nie bede robić 2 łazienek + toaleta. Dokładnie dla mnie zonacza to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 09.02.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 może coś tego typu - powinno być trochę taniej ze względu na dach http://z500.pl/projekt/462/Z41_GP,z-garazem-jednostanowiskowym-po-prawej/dane-ogolne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 09.02.2016 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam, Ja wybudowałem dom parterowy konkretnie Dom w Lilakach 2 z biura Archon, zmieściłem się w kosztorysie, a nawet zostało. Czyli zmiesciłeś sie w stanie deweloperskiem w około 300 tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Kwestia przemyslenia ale napewno nie bede robić 2 łazienek + toaleta. Dokładnie dla mnie zonacza to samo Ale mała łazienka gościnna (najlepiej z prysznicem) + łazienka rodzinna to przy czterech osobach moim zdaniem minimum, aby zapobiec nerwowemu pukaniu do drzwi w porannym szczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 09.02.2016 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Wiem wiem tak jak pisałem sprawa do przemyślenia jednak 2 normalnych lazienek + toalety napewno robić nie bede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.02.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Wiem wiem tak jak pisałem sprawa do przemyślenia jednak 2 normalnych lazienek + toalety napewno robić nie bede po raz kolejny, w kolejnym watku twierdze ze da sie, ja wybudowałem ten dom : http://pracownia-projekty.dom.pl/d5_dominik_z_garazem_ce.htm tylko troche powiekszylem, teraz ma 178m2, za 360tys po klucz, bez nowych mebli do sypiani ale przenieslismy z poprzedniego. a dałoby sie jeszcze taniej bo bylo troche drogich gadzetow, dach wyszedl 80k dachowka ceramiczna angoba, kominek 17k, trzeci komin. drewniane okna, parkiet. te rzeczy spokojnie mozna bylo zrobic taniej takze w 320tys by sie zamknal. 90% robily mi firmy. jak znajdziejsz projekt który bedzie łatwiejszy w budowie to tez mozna zejsc z kosztow. a i mam dwie normalne lazienki, jedna wc, bidet, natrysk i umywalka, w drugiej dodatkowo wanna. cena o ktorej pisze to wsio, wszystkie przylacza, lazienki, kuchnia wszystko wykonczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 09.02.2016 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 I wszystko robiły firmy?Możesz podesłać szczegółowy kosztorys na maila łącznie z robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.02.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 I wszystko robiły firmy? Możesz podesłać szczegółowy kosztorys na maila łącznie z robocizną? szczerze to nie bardzo chce mi sie to przepisywac, bo mam tego pół grubego zeszytu, kazda pozycje osobno. z rzeczy które zrobiłem sam to: - elektryka - welna elewacja + klej z siatka - stelaze sufitow i gk oraz układanie wełny - malowanie - kafelki w kotlowni i garazu takie rzeczy to kazdy srednio rozgarniety czlowiek zrobi, ja wszystko robiłem pierwszy raz z pomoca yiutuba ale wyszlo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.02.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 jak ci sie projekt podoba to zrob sobie wycieczke i wpadaj do mnie zobaczyc jak to wyglada, bardzo daleko nie masz, 150km. ja w czasie budowy widziałem dwa te domy, i bardzo mi pomoglo, bo inaczej wyglada na papierze a inaczej w rzeczywistosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 27.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 SSO trzeba liczyć min 200 tys. . Możesz ograniczyć koszty poprzez zmianę dachu i jego pokrycia. Wszystko zależy od tego ile weźmie ekipa, a tu czasem nie warto oszczędzać. Zawsze możesz zrezygnować z kominów i strop zrobić drewniany, lub jako więźbę prefabrykowana. Ja poszedłem w strop lany i to są naprawdę koszty. . Zawsze możesz tez wyrzucić garaż z domu i dobudować go tylko do niego. taniej i cieplej. Są projekty ze skumulowanymi wokół siebie pomieszczeniami takimi jak wc, łazienka i kuchnia, a jeszcze to przy kotłowni to już spore oszczędności. Z projektu widzę, że dużo wydasz na dach. To będzie jakieś 1/3 kosztów. Ja miałem 360 m2 dachu, co przy 180 metrowej parterowej chałupie jest raczej normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konixdor 28.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 o jej moze nie wystarczyc :c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 28.02.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Całkiem niezły ten projekt. Na pewno niemałe pieniądze będzie kosztował dach, jest rozległy i koperta. Początkowo znacząco możesz obniżyć wydatki, rezygnując z budowy garażu. Można dobudować go później, ewentualnie wiatę. Wolałbym zrezygnować początkowo z garażu, ale na dach położyłbym dachówkę ceramiczną. Wewnątrz zmieniłbym parę detali, choć to oczywiście mój gust. Zrezygnowałbym z kominka, jakiegokolwiek. Ewentualnie kiedyś biokominek. Dwie łazienki połączyłbym w jedną dużą, z wejściem z hallu. Ubikację połączyłbym z kotłownią, zyskując przestrzeń i prysznic. A co kotłownią i opalaniem?Zastosowałbym pompę ciepła powietrze-woda do OP i CWU. Tym sposobem zyskałbym normalną łazienkę i czystość w domu i wokół domu. Koszt nie byłby chyba większy, gdyż wyeliminowałbym kotłownię +skład opału+komin+kocioł z podajnikiem. Sumując wszystko wystarczy na pompę ciepła, choćby taką http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=pompa+ciep%C5%82a+panasonic+9+kW&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-3-0203 . Taka PC może stać w PG lub nawet w ogólnodostępnej łazience. W związku z tym, że wszystkie punkty odbioru wody są niedaleko, niepotrzebna jest tam cyrkulacja CWU. Nie potrzebowałbym kominów instalując samodzielnie WM z jakimś niedrogim reku. W parterówce rozprowadzenie kanałów jest banalnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts