kisza77 07.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Panowie,kupiłem działke budowlana od gościa ktory ma obok dom i przekształcone ziemie rolna na działki. facet tamn mieszka i ma przyłącza, od jego skrzynki energetycznej do mojej granicy jest dobre 20m. teraz ważne:planuje budowe domu za 2-3 lata ale chcialbym doprowadzić prąd/skrzynke juz do swojej działki. bylem w punkcie energi i mam akt notarialny, nowa/tygodniową mapke sytuacyjno-wysokościową od geodety ale to jeszcze za mało bo karzą mi dać jakis plan zabudowy terenu/szkic itd...powiedzieli że bez tego nie mozna zrobić przyłącza, że musze miec projekt domu itd...jest masa działek uzbrojonych na sprzedaz wiec jakim sposobem tam sa skrzynki a mi karza juz dawać projekt ? jak z tego wyjść? do kogo zgłoscić się aby zrobił mi ewentualnie zrobił mi jakiś szkic gdzie ma stanąc skrzynka?i czy w ogole jest sens robić to teraz czy faktycznie wstrzymac sie z przyłączem do budowy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisza77 09.02.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 czy nikt nie umie mi odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 na mapce za pomocą długopisu wrysowujesz zamierzony budynek i dostarczasz do energetyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 16.02.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Mam dokładnie tą samą sytuację (ENEA). Czy mógłby ktoś napisać czy za postawienie skrzynki (bez licznika bo póki co to pusta działka i nie wiem kiedy będę coś tam budował) trzeba będzie płacić jakieś miesięczne daniny ? Jednorazowy koszt założenia rozumiem ale czy ENEA nie będzie potrzebowało z góry terminu kiedy się przyłącze ? Chciałbym aby działka była uzbrojona i czekała na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 1.nie2.tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.02.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot&p=7072513&highlight=przy%C5%82%C4%85cze#post7072513 Post 125 tego tematu od momentu zakończenia przyłącza zapłaty faktury jest 60 dni na zawarcie umowy o dostawę i trzeba płacić. W warunkach będziecie mieli wszystko napisane. U mnie ksero mapy wystarczyło z odrecznie narysowany prostokącik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Uzupełniając powyższy wpis. Koleżanka bajero zacytowała mój wątek pt. przyłącze prądu do blaszaka. Mam taką samą sytuację jak Ty, chcę uzbroić działkę jak najszybciej, a budować się za 2-3 lata, budowa będzie bezkredytowa, więc rozłożona w czasie na kolejne 4-5 lat. Przez caly ten czas chciałbym mieć prąd na działce w normalnej taryfie. Otóż w zależności od ZE, żeby działka została uzbrojona w prąd musi stać na niej jakiś "odbiornik". Na moim terenie musi to być co najmniej budynek gospodarczy legalnie zgłoszony, ale przeczytasz w tym wątku także, że w innych miejscach wystarczy domek narzędziowy z obi, czy szklarnia. Jak nie postawisz nic na działce to jest ryzyko, że będą chcieli Ci sprzedać prąd w taryfie C, chociaż to nie reguła. Wszystko zależy od danego ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.02.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Postawiłem skrzynkę na pustej działce, nie potrzeba żadnych odbiorników, bud, ani wiat. Jak zużycie jest zerowe to i tak opłaca się opłaty stałe. Ponoć są osoby walczące o taryfę G... i wygrywające... mniej zdeterminowanym osobom zostaje taryfa C ..., ale nie przesadzajmy, to nie majątek.... Edytowane 17 Lutego 2016 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Postawiłem skrzynkę na pustej działce, nie potrzeba żadnych odbiorników, bud, ani wiat. Jak zużycie jest zerowe to i tak opłaca się opłaty stałe. Ponoć są osoby walczące o taryfę G... i wygrywające... mniej zdeterminowanym osobom zostaje taryfa C ..., ale nie przesadzajmy, to nie majątek.... [ATTACH=CONFIG]347038[/ATTACH] Oczywiście do taryfy budowlanej nie potrzeba budynku,a odbiornikiem w Twoim przypadku jest wykonana budowlana widoczna na zdjęciu rbetka,której papiery instalacyjne wystawił uprawniony elektryk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.02.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No jasne, że kupując prąd budowlany nie musisz mieć nic na dzialce. Ale to koszt w moim przypadku 1400 zl rocznie za sam przesyl. Jeśli przez kilka lat będę traktował działkę rekreacyjnie to za podlewanie ogródka i koszenie trawy trochę drogo wychodzi. Dlatego ja należę do tej grupy osób, która wywalczyła taryfę G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 czy nikt nie umie mi odpowiedzieć? No niestety żądają planu zabudowy ale jak się nie zatrzymasz na okienku tylko pójdziesz dalej do biura i pokoju gdzie lądują te wszystkie wnioski to może wystarczy tylko szkic sytuacyjny z zaznaczeniem budynku na działce i skrzynki oraz pozostałych przyłączy będących w drodze. Jeśli się zamierzasz budować za 2 lata i masz już typ projektu który cię interesuje to idź do byle jakiego projektanta z uprawnieniami i niech ci narysuje plan zagospodarowania. U mnie jak stawiałem swoje to przez pierwszy rok korzystałem z prądu i wody od sąsiada zwykłym przedłużaczem i wężem przez płot. To uchroniło mnie chociaż trochę od kosztów taryfy budowlanej a dopiero jak dom stał to po zrobieniu instalacji zgłosiłem gotowość do przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 . Nie potrzebowałam planu zabudowy Tauron, tak jak pisałam,może ściągnij druk wniosku ze strony załącz mapkę z odręcznym szkicem zaznacz miejsce planowanej skrzynki i wyślij pocztą w kopercie,od razu trafi na odpowiednie biurko z pominięciem okienek,w razie czego napiszą o uzupełnienie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.02.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ja do wniosku o przyłącze musiałem dołączyć szkic budynku (kwadrat narysowany długopisem) i miejsce przy granicy działki, w którym chciałbym mieć skrzynkę. Wszystko to na mapie zasadniczej do celów projektowych (takiej, na której są zaznaczone media) w skali 1:1000 - koszt 30 zł, czas oczekiwania ok. 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ja do wniosku o przyłącze musiałem dołączyć szkic budynku (kwadrat narysowany długopisem) i miejsce przy granicy działki, w którym chciałbym mieć skrzynkę. Wszystko to na mapie zasadniczej do celów projektowych (takiej, na której są zaznaczone media) w skali 1:1000 - koszt 30 zł, czas oczekiwania ok. 2 tygodnie. Mapka zasadnicza geodezyjna i mapka do celów projektowych to dwie rożne sprawy. Pierwsza faktycznie kosztuje 30 zł natomiast drugą zamawia się u geodety i jej koszt to już do 500zł. Ale fakt .....Tauron jest troszkę bardziej przyjazny klientom niż Enea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.02.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Taryfę zmienia się na G, w momencie kiedy jest stan surowy zamknięty z instalacją elektryczną. Potrzebny wniosek, oświadczenie na druku + oświadczenie elektryka. Osoby które wywalczyły wcześniej niech napiszą jak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibipl 24.02.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Ja po prostu poszedłem do Energi. Pani zapytała się jaka taryfa? powiedziałem G11 (na tzw. "pałe" - może się uda) i taką wpisała na umowie. Koniec Nie rozwodziła się na dodatkowymi papierami, dom stał z oknami goły. Proponowała jeszcze g12w czy jakoś (weekendowa), ale nie skorzystałem. Edytowane 24 Lutego 2016 przez bibipl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 25.02.2016 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) ja tez wywalczylam G na dzialce rolnej , niezabudowanej zgłosiłam w starostwie chcęć budowy altany ogrodowej (tak ma byc wpisane). biore pieczatke na zgloszeniu i juz obojetne czy starostwo sie zgadza czy nie(moi akurat nie wniesli zastrzezen) bo elektrownia sie o tym nie dowie idziesz z tym zgloszeniem i wnioskiem i mowisz ze przebywasz calorocznie tam i masz prad G . nikt nie żądał ode mnie żadnego planu zabudowy ani mapek. Wniosek złozyłam w normalnym zakładzie energetycznym nie tauron czy enea Edytowane 25 Lutego 2016 przez gawronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts