Barth3z 26.02.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Raczej, przy podgrzewaniu CWU SCOP wychodzi gorszy, co "pewnie" związane jest z wyższą temperaturą CWU w stosunku do CO. Tak, ale to jest niejako pomijane, bo w przestawionych domach jest takie samo. Chodzi o różnice w c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.02.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Ja już wcześniej to pisałem że należy rozdzielić te dwa sposoby budowania, jaki sens ma porównywanie komercyjnego układu PC z samodzielnym ułożeniem kabli ...tak samo z wentylacją, zobacz ile kosztuje rekuperator do pasywnego ... Autorka tego wątku nie będzie sama budowała ścian, kleiła izolacji, robiła ogrzewania , budowała centrali wentylacyjnej ,wsadzała samych pakietów ... Doskonale wiesz jaki będzie finał kosztów budowy takiego domu ... To może podam "świeżutkie" wyceny dla nierobów,którzy "tymi ręcami" nie budują : Rekuperator,pompa PC PW,fotowoltaika,podłogówka-jedna firma,oferta. Panowie się pomylili i nie uwzględnili ceny Glikolowego Comfofonda ,jest na samym dole. Pięknie,kur...a .pięknie-jak mówił B.Linda Edytowane 26 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.02.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Aby dom był "niezależny" od cen wody,ścieków+ewentualnie ustawa o deszczówce....1.Oczyszczalnia eokolgiczna Ecopol Hybryda 2500 dla 3-4 osób 8500pln-2800pln max dotacja (zakopana)2.Szambo 10m3 ,jako zbiornik na deszczówkę 2500pln,rękawy rozsączające nadmiar ,koparka,ułożenie itd 3000pln3.Studnia chłonna dla nadmiaru deszczówki ,zintegrowana z rozsączaniem ze zbiornika deszczówki ,2t płukanego kamienia 15-25mm+koparka,robocizna,rury drenarskie "w kokosie" 4000pln4.Studnia wiercona,rury 29m -bez pompy ,kręgi betonowe,właz 8000 pln.Jakieś prace na rozprowadzenie wody do zraszaczy ,elektryki,kabli sterujących zraszaczami na ogrodzie,woda przy domku letnik 2000pln. To tak na szybko,aby być niezależnym od energetyki,wody,ścieków itd. Edytowane 26 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.02.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Nie jestem pewny czy dobrze doczytałem wycenę podłogówki ponad 21k?Ja za mój metraż zapłaciłem mniej z ułożeniem styro. Edytowane 26 Lutego 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.02.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie jestem pewny czy dobrze doczytałem wycenę podłogówki ponad 21k? Ja za mój metraż zapłaciłem mniej z ułożeniem styro. Wycena jest ze styro,którego i tak nie będzie-nie zamierzam robić "hamburgera-przekładańca" na izolowanej 20cm XPS PF.Absurd.Ale wyceniający o tym wiedział To są wyliczenia dla 134m2,wyceny są dla prac jeszcze nie wykonanych.Natomiast wyceny dla prac wykonanych-podałem poniżej. Dla pasywnego będzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.02.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie problemem jest to,czy te wyliczenia-to dużo pieniędzy czy mało i jaki jest czas zwrotu inwestycji. Ja to po części już "łyknąłem Miałem na to kasę rodem -"ze skarpety". Gdybym miał ją pozyskać z "Banku Zła" (cyt. bajka "Jak Ukraść Księżyc") - czyli z jakiegokolwiek banku w naszym pięknym Kraju-chyba zbudowałbym sobie szałas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 To może podam "świeżutkie" wyceny dla nierobów,którzy "tymi ręcami" nie budują : Rekuperator,pompa PC PW,fotowoltaika,podłogówka-jedna firma,oferta. Panowie się pomylili i nie uwzględnili ceny Glikolowego Comfofonda ,jest na samym dole. Pięknie,kur...a .pięknie-jak mówił B.Linda Co Ty masz w tej podłogówce, że kosztuje takie krocie ? Jakiś system sterowania ? Termostaty-siłowniki dla każdego z pomieszczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.02.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Co Ty masz w tej podłogówce, że kosztuje takie krocie ? Jakiś system sterowania ? Termostaty-siłowniki dla każdego z pomieszczeń ? Tak jak pisałem,to są jedynie wyceny.... Gdybym choć trochę nie "polizał" tego tematu-za tyle trzeba by to zakupić.Nie planuje niczego,za wyjątkiem rotametrów... Na 100% -żadnych siłowników.Jedyne co mnie martwi przy PC i podłogówce,to sterowanie jej krzywą grzania....Niedokładne dla całego domu,brak precyzji w okresach "przejściowych"..Chyba postawię jakieś czujniki w domu,dla bardziej komfortowego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.02.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Co Ty masz w tej podłogówce, że kosztuje takie krocie ? Jakiś system sterowania ? Termostaty-siłowniki dla każdego z pomieszczeń ? Kolego,jeśli tak mogę.... Przeciętny inwestor,dostaje własnie takie,a nie inne wyceny. Gaworzycie sobie w temacie "Plan -dom pasywny"-więc podałem ceny dla autora wątku.Nawet jeśli da się zejść z 20%,to trzeba to dodać na ocieplenie.Koło się zamyka.Chyba,że ktoś opiera system grzania CO,jakby go nie nazwać-na kablach i czystej energii.Tutaj milknę,bo przeszkadza mi w rozmowie- bicie ukłonów w jego stronę,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ja za rury + siatka + opaski + rozdzielacz zapłaciłem ok. 3k. Zatem w pasywnym taniej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 27.02.2016 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 To może podam "świeżutkie" wyceny dla nierobów,którzy "tymi ręcami" nie budują : Rekuperator,pompa PC PW,fotowoltaika,podłogówka-jedna firma,oferta. Panowie się pomylili i nie uwzględnili ceny Glikolowego Comfofonda ,jest na samym dole. Pięknie,kur...a .pięknie-jak mówił B.Linda nie wiem czy ja nie umiem czytać ale jakie masz żródło ciepła do podłogówki ? panele fotov ? widzę rekuperacje, podłogówkę pompę do cwu i tyle poczytaj sobie tą stronę : http://www.tbkeco.pl/artykuly/wspomaganie-ogrzewania-kolektorami-slonecznymi/ są tam ciekawe spostrzeżenia ale ta pompa powietrzna do cwu droga strasznie. jak patrzę na twoje wyceny to z miejsca decyduję się na pompę Jaska71 nawet jak do ogrzewania nie będzie zbytnio potrzebna to na cwu i tak popłynę - robię za trzy panny z długimi włosami do tego "wszystkosamorobiacy" kominek na pellet dla klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ja za rury + siatka + opaski + rozdzielacz zapłaciłem ok. 3k. Zatem w pasywnym taniej ! Wszystko zależy czy chałupa parterowa czy piętrowa, jaka jej powierzchnia ... Zrobię rozstawy co 20-25cm też będzie taniej niż jak co 10-15cm ...,a co kogo potem taki np COP pompy będzie obchodził , byłe taniej ... Kupię rurki w Casto ... za 1,5 zeta za MB też będzie tanio, rozdzielacz bez rotametrów też...,co kogo potem regulację obchodzą inwestor się pomęczy z zaworkami i da radę ale będzie taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 A no właśnie Jasiek. Tabela, którą wkleiłem zawierała teoretyczne wyliczenia COP'a. Prawdopodobnie nie uwzględnili w tych wyliczeniach temperatury czynnika grzewczego, która w przypadku domu pasywnego będzie znacznie niższa. COP powinien być na podobnym poziomie. Co do mojej podłogówki mam rozstaw co 20cm w pokojach i 15cm w łazience. Sądzisz, że przez to będę musiał pędzić ogrzewanie na wyższej temp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.02.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 To może podam "świeżutkie" wyceny dla nierobów,którzy "tymi ręcami" nie budują : Rekuperator,pompa PC PW,fotowoltaika,podłogówka-jedna firma,oferta. Panowie się pomylili i nie uwzględnili ceny Glikolowego Comfofonda ,jest na samym dole. Pięknie,kur...a .pięknie-jak mówił B.Linda gdzieś tam,daleko w Polsce......dalej strzyżenie baranów postępuje. jak to zobaczyłem to się przeżegnałem lewą nogą przez prawe ramię. w imię ojca dyrektora to nie po bożemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Teraz coś na ostudzenie zapędów w śrubowanie parametrów budynku ...1. Jako odnośnik mój własny dom 154m2 pędzony kablami zbudowany z klocków styropianowych Th 250, skosy i strych ok 30cm wełny, 15cm na gruncie, bez izolacji fundamentów, zwykłe dwuszybowe okna, płyta balkonu o dł 5 m bez izolacji , kupę mostków termicznych pod wszystkimi wejściami, dziurawy jak sito, wentylacja mechaniczna z GWC a od 15,03,2015 także rekuperator, w lecie 2015 został dodatkowo 5cm ocieplony strych i ułożona płytą MFP, 07,11,2015 została dodatkowo oklejona 12cm styropianem ściana szczytowa (100 m2 ), w całym domu jest utrzymywana temperatura 22-23*... 2. Dom 150m2 + 25m2 nie ogrzewany odizolowany garaż w bryle budynku, zbudowany z grafitowych klocków TH 350 na płycie , 20cm xps do gruntu, dach ze 25cm piana, okna górna półka , podłogówka wodna pędzona kotłem elektrycznym, WM , temperatura wewnętrzna ok 19* ,rozruch ogrzewania 18,12, 2015 wcześniej przepalany w kominku ...Na etapie prawie do zamieszkania ... 3. Dom 215m2 + 45m2 ogrzewanego od stycznia garażu w bryle ( przelotowy 2 bramy )ściany z ceramiki + 20cm grafitowego, fundamenty 10cm xps, 15cm EPS podłoga, poddasze ok 20cm piana, okna górna półka + 8 dachowych ,ogrzewanie podłogowe z PC 11kW, dwa kominy dymowe zatkane workami po cemencie, rozruch ogrzewania 13,11,2015, w domu temp 17-18*, w grudniu styczniu trwały prace z płytowaniem poddasza i układaniu płytek ... Wszystkie budynki mają liczniki energii na ogrzewanie które okresowo jak jestem w okolicy to spisuję ...Budynek nr 2 od rozruchu ( 18,12,2015 )zużył 3686kwh Budynek nr 3 od rozruchu (13,11,2015 ) zużył 2082kwhOd 3,01,2016 do 26,02,2016 budynki zużyły... ( w nawiasie podam dodatkowo mój poprzedni sezon aby odnieść korzyści z ulepszeń ...)Budynek nr 1 3090kwh ( 3340kwh )Budynek nr 2 2877kwhBudynek nr 3 1201kwh Od 18,02,2016 do 26,02,2016 ...Budynek nr 1 374kwh (414kwh )Budynek nr 2 358kwhBudynek nr 3 142kwh I co ...???Izolować ile się da czy zrobić normowo i wsadzić pompę ciepła ...?Ja rozumiem że niby pierwsze sezony tratatata ble ble ale celowo odnosiłem do swojego aby pokazać że nie zmienia się proporcja pomiędzy tymi budynkami a jednocześnie widać jak niewiele lub wcale dały te moje zmiany ( widzimy jaka jest obecna zima ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Z tym izolowaniem ile się da to zagadkowa sprawa. Zwłaszcza z materiałami typu styropian czy wełna. Zwłaszcza od północnej strony , czy w miejscach pod okapem dachu ,gdzie słońce od wiosny do jesieni nie operuje. Glony po latach tam zamieszkują . Lubią wilgoć ,a wilgoć i izolacja to nie teges. Też myślę ,że PC jest panaceum na małe zużycie energii.Tyle ,że te ceny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.02.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Z tym izolowaniem ile się da to zagadkowa sprawa. Zwłaszcza z materiałami typu styropian czy wełna. Zwłaszcza od północnej strony , czy w miejscach pod okapem dachu ,gdzie słońce od wiosny do jesieni nie operuje. Glony po latach tam zamieszkują . Lubią wilgoć ,a wilgoć i izolacja to nie teges. Też myślę ,że PC jest panaceum na małe zużycie energii.Tyle ,że te ceny:D Panowie nydar,jasiek,Bartek i wszyscy którzy zgłębiają temat GWC -bardzo proszę o twarde opinie na temat: 1.Zakopałem pod budynkiem 220mb rurki 3,2 na potrzeby glikolowego GWC. Grunt jest piaszczysty,wodę dla studni chłonnej trafiliśmy na 29m. 2.Glikolowy Comfofond kosztuje ok 8k pln-w zestawie do Aerisa 350. 3.Podstawowe zmartwienie to ....grunt rodzimy typu piasek,choć na etapie wiercenia studni chłonnej,woda była na 5-6m,potem długo nic.A właśnie tam jest poziome DZ GGWC. 4.Naczytałem się ,że przy takiej geologii (piaski) nie ma co marzyć o jakiejkolwiek sprawności takiego GWC. Ale jasiek napisał,że przy odwiertach pionowych PC,nie martwi go takie podłoże.To jak to jest. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Izolować ile się da czy zrobić normowo i wsadzić pompę ciepła ...? brzmi to jak .. na ile mogę zepsuć budynek.. te "normowe" tak samo powiedzą ci od śmieciuchów, wstawi kocioł za 3kzł i pół okolicy okadzone. tak teście grzeją, tak Rodzice - pierwsi grzeją węglem .. drudzy grzeją drewnem .. cóż za 3 tyś .. chałupę ogrzewa się .. na ponad 200m2 .. co da się .. tylko zapomnij podłożyć .. strzelasz zębami Mam budynek - gdzie jak by nie ogrzewanie splitem - umarł by z zimna, albo z kosztów. Ale ma tyle przeszklenia, że sporo dni grzeje się sam .. do tego stopnia - że potrzeba otwierać drzwi. cóż fundamenty nie izolowane , okna 2 szyby zwykłe ( większe zyski). Ja wierze w przaśne rozwiązania, a nie w mechanikę .. pompa ile wytrzyma ? 20 lat .. To jest robienie i pakowanie się w koszty - koszt izolacji .. która mogła by i powinna być grubsza .. a dodatkowo pompa ciepła .. owszem gruntówka grzejąca 1000m2 przy 10kW czemu nie. Oczywiście, kiedy się trafia okazja na pompę gruntową .. czemu by nie montować .. ale u moich rodziców co ? 25 kW pompa .. owszem .. będzie tanio .. równie tanio co teraz na drzewie .. jeśli zapotrzebowanie na moc spadnie 10 razy .. to papierem z biedry opali a finał jest taki, że nie opłaca się nic .. kupić sobie kontener i walnąć meter epe'sa i grzać się przy Żonie Edytowane 27 Lutego 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 28.02.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Coś czuję, że w najbliższym czasie u Jaska zobaczymy pompę ciepła. Jestem ciekawy wyników. Jaką moc pompy dla Twojego domu planujesz?Jak będę przy kompie to wrzucę moją wycenę pompy ciepła. Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada wyceny pc to wrzucajcie będzie obraz całości. To nie tak łatwo wyciągnąć pompę za 30k. od sprawdzonej firmy. Zasadą jest najtańszą ofertę odrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Panowie nydar,jasiek,Bartek i wszyscy którzy zgłębiają temat GWC -bardzo proszę o twarde opinie na temat: 1.Zakopałem pod budynkiem 220mb rurki 3,2 na potrzeby glikolowego GWC. Grunt jest piaszczysty,wodę dla studni chłonnej trafiliśmy na 29m. 2.Glikolowy Comfofond kosztuje ok 8k pln-w zestawie do Aerisa 350. 3.Podstawowe zmartwienie to ....grunt rodzimy typu piasek,choć na etapie wiercenia studni chłonnej,woda była na 5-6m,potem długo nic.A właśnie tam jest poziome DZ GGWC. 4.Naczytałem się ,że przy takiej geologii (piaski) nie ma co marzyć o jakiejkolwiek sprawności takiego GWC. Ale jasiek napisał,że przy odwiertach pionowych PC,nie martwi go takie podłoże.To jak to jest. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam Takim aerisem to możesz co najwyżej ok 1,5 kW chłodu przenieść ... Wystarczy ok 150 m rury ułożyć równomiernie w ok 200m2 gruntu piaszczystego i może działać na okrągło ... Te 220 m jakie tam wsadziłeś to na całej powierzchni pod budynkiem czy tylko np pod garażem ...? Takie 220 m jak zwiniesz i wsadzisz do studni z wodą to dość szybko przestanie działać ale jak tą samą rurę zakopiesz np po okręgu średnicy ok 70 m nawet na pustyni to bez problemu wyciągnięsz z niego ponad 2kW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts