Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Coś czuję, że w najbliższym czasie u Jaska zobaczymy pompę ciepła. Jestem ciekawy wyników. Jaką moc pompy dla Twojego domu planujesz?

Jak będę przy kompie to wrzucę moją wycenę pompy ciepła.

Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada wyceny pc to wrzucajcie będzie obraz całości. To nie tak łatwo wyciągnąć pompę za 30k. od sprawdzonej firmy. Zasadą jest najtańszą ofertę odrzucić.

U mnie to nie ma szans bo mam kable i zagospodarowane podwórko ale jak bym miał się jeszcze budować to pewnie by się zamontowało , tym bardziej że tylko po kosztach materiału ...:D

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzisz...

Zaczynamy wchodzić na tematy " tymi ręcami..." aby udowodnić słuszność swojego wyboru ...ja akurat tutaj podchodzę do tematu komercyjnie ,ty zaczynają naciągać na swoją stronę na zasadzie że to sam a tamto to z odpady prawie darmo, a okna to sklejone na styropian pakiety ...

Jeszcze chwile i zaczniemy sklejać styropianowe pudło z wklejoną szybą i suszarką jako CO w środku ...

Tak podchodząc do tematu to ja mam pompę z DZ za 15k ...;)

Ja już wcześniej to pisałem że należy rozdzielić te dwa sposoby budowania, jaki sens ma porównywanie komercyjnego układu PC z samodzielnym ułożeniem kabli ...tak samo z wentylacją, zobacz ile kosztuje rekuperator do pasywnego ...

Autorka tego wątku nie będzie sama budowała ścian, kleiła izolacji, robiła ogrzewania , budowała centrali wentylacyjnej ,wsadzała samych pakietów ...

Doskonale wiesz jaki będzie finał kosztów budowy takiego domu ...

No właśnie . Jak pasywnie to tylko tymi rencami i bez metki passiv . Chyba że ktoś jest z tych kogo można pytać ile Łódź z mieszkańcami kosztuje .

Jak tymi rencami to trzeba wykonać taką pracę jak Barth , czyli w zasadzie doktorat z każdego detalu .

A jak mam w doooopie to wszystko to okołonormowy , (ale aż żal , nie dać więcej :)

przywiązać Pci , precyzyjny sterownik , dwie taryfy . I olać kiedy ona chodzi a kiedy nie . Wejść do kotłowni po sezonie i sprawdzić czy "żyje"

Jasiek, to nie o koszty eksploatacji chodzi tylko inwestycyjne.

Przecież rozsądnym jest docieplenie budynku i zakup PC za 15k zamiast 30k.

Poszedłbym w docieplenie , odkopany temat z czeluści czyli grzałka w rurze (lub używka kocioł el za 500 zł ), OP i kanałówka.

A i tak znajdzie się takie miejsce w chałupie gdzie czasami przydałoby sie "więcej" promieniowania lub ...po prostu grzanie na czas w danej chwili i tam ogrzewanie miejscowe .Maty , promiennik czy coś innego . I gdyby nie ta cholerna kanałówka - jej koszt który kręci sie pewnie od 8 tyś w górę . To układ nie do przebicia.

Cwu z Aristonem wspomagany przepływką .

Taka , łazienka i grzanie nadmuchem w dół (jako wspomaganie). Kto raz spróbował ten wie.bo po co tam utrzymywać obliczeniowe 24 C ???

Edytowane przez noname2

Poszedłbym w docieplenie , odkopany temat z czeluści czyli grzałka w rurze (lub używka kocioł el za 500 zł ), OP i kanałówka.

A i tak znajdzie się takie miejsce w chałupie gdzie czasami przydałoby sie "więcej" promieniowania lub ...po prostu grzanie na czas w danej chwili i tam ogrzewanie miejscowe .Maty , promiennik czy coś innego . I gdyby nie ta cholerna kanałówka - jej koszt który kręci sie pewnie od 8 tyś w górę . To układ nie do przebicia.

Cwu z Aristonem wspomagany przepływką .

A bardziej skomplikować się nie da ...?

Ale dalej będziesz w tym samym miejscu ...:yes:

Nie sądzę. Mój dom jest cieplejszy przez co awaria pompy nie będzie takim problemem jak u ciebie. Zarówno w przypadku jej całkowitej wymiany (koszt zakupu nowej), jak i podczas awarii (przerwa w ogrzewaniu).

A gdybym chciał taki dom sprzedać, to wezmę za niego więcej.

Nie sądzę. Mój dom jest cieplejszy przez co awaria pompy nie będzie takim problemem jak u ciebie. Zarówno w przypadku jej całkowitej wymiany (koszt zakupu nowej), jak i podczas awarii (przerwa w ogrzewaniu).

A gdybym chciał taki dom sprzedać, to wezmę za niego więcej.

To są tylko gdybania ...

Pompy ciepła w brew pozorom to są debilnie proste urządzenia i jak jest dobrze dobrane GZ i DZ to mogą sobie pracować bez wysiłku całe życie ...

Nie wiem jaką musiała by być awaria tej pompy że trzeba by ją wymieniać na nową ...

To są tylko gdybania ...

Pompy ciepła w brew pozorom to są debilnie proste urządzenia i jak jest dobrze dobrane GZ i DZ to mogą sobie pracować bez wysiłku całe życie ...

Nie wiem jaką musiała by być awaria tej pompy że trzeba by ją wymieniać na nową ...

Sprężarka ma swoją żywotność. Elektronika również.

Kolejny argument przemawiający na rzecz ocieplenia to właśnie żywotność takiej sprężarki, która zależy od ilości przepracowanych godzin. U ciebie będzie pracowała więcej niż u mnie, więc zużyje się szybciej. Żywotność sprężarek określana jest na ok. 15-20lat w zależności od eksploatacji.

Bartek staraj się patrzeć oczami przeciętnego inwestora a nie swoimi ...

Ja się z tego wyleczyłem ...

Ja wiem, że wiele rzeczy zrobiłem tymi recami, ale żadne z detali nie wymagają jakieś specjalnej wiedzy. Tu raczej chodzi, że ludziom się nie chce, albo nie chcą ryzykować i kupują rozwiązania półkowe.

Np. montaż pakietów szybowych w XPSie. Większość ludzi nie wyobraża sobie takich okien u siebie, ale nie dlatego, że nie potrafią tego zamontować tylko dlatego, że chcą okna otwierane. :)

Gość TwojPan
Takim aerisem to możesz co najwyżej ok 1,5 kW chłodu przenieść ...

Wystarczy ok 150 m rury ułożyć równomiernie w ok 200m2 gruntu piaszczystego i może działać na okrągło ...

Te 220 m jakie tam wsadziłeś to na całej powierzchni pod budynkiem czy tylko np pod garażem ...?

Takie 220 m jak zwiniesz i wsadzisz do studni z wodą to dość szybko przestanie działać ale jak tą samą rurę zakopiesz np po okręgu średnicy ok 70 m nawet na pustyni to bez problemu wyciągnięsz z niego ponad 2kW ...

Budynek jest w kształcie litery "T"-część lewa jest nieizolowana (garaż,pom.gospodarcze) pod resztą domu jest 20cm XPS-a.Pod całością rozłożone jest GWC. Wydawało mi się,że taki kształt budynku,będzie korzystny i zdecydowałem się rozłożyć rurki.

Jednak teraz zwątpiłem.Kilkakrotnie (chyba nawet w tym wątku,a na 100% w wątku o GWC) przeczytałem,że jeśli nie ma wysoko wód gruntowych-to sprawność takiego GWC spada drastycznie...

Na Aerisa się nie upieram,choć wybrałem go ze względu na moduł sterujący do Fibaro.Bardziej zastanawia mnie ten Comfond do GGWC.

Jeśli mogę poprosić,to zerknij na jego parametry.http://wentylacja.com.pl/news/comfofond-do-rekuperatorow-aeris-350-i-550-52703.html

Dziękuję.

Sprężarka ma swoją żywotność. Elektronika również.

Kolejny argument przemawiający na rzecz ocieplenia to właśnie żywotność takiej sprężarki, która zależy od ilości przepracowanych godzin. U ciebie będzie pracowała więcej niż u mnie, więc zużyje się szybciej. Żywotność sprężarek określana jest na ok. 15-20lat w zależności od eksploatacji.

Z tą żywotnością to jest trochę bardziej skomplikowane niż ci się wydaje ...

Przeciętny dom rocznie potrzebuje 1200-1400 godzin pracy sprężarki na CO i CWU ...

Problemem będzie za małą pompą w stosunku do potrzeb domu jak i za duża w stosunku do możliwości podłogówki ...

W pierwszym przypadku będzie ogrom motogodzin a w drugim częste start / stóp i kiepski COP co bezpośrednio wpłynie na żywotność ...

Trzeba wiedzieć co się robi ...

Ja wiem, że wiele rzeczy zrobiłem tymi recami, ale żadne z detali nie wymagają jakieś specjalnej wiedzy. Tu raczej chodzi, że ludziom się nie chce, albo nie chcą ryzykować i kupują rozwiązania półkowe.

Np. montaż pakietów szybowych w XPSie. Większość ludzi nie wyobraża sobie takich okien u siebie, ale nie dlatego, że nie potrafią tego zamontować tylko dlatego, że chcą okna otwierane. :)

Dlatego cały czas twierdzę że pasywność jest dobra dla pasjonatów ...:yes:

Budynek jest w kształcie litery "T"-część lewa jest nieizolowana (garaż,pom.gospodarcze) pod resztą domu jest 20cm XPS-a.Pod całością rozłożone jest GWC. Wydawało mi się,że taki kształt budynku,będzie korzystny i zdecydowałem się rozłożyć rurki.

Jednak teraz zwątpiłem.Kilkakrotnie (chyba nawet w tym wątku,a na 100% w wątku o GWC) przeczytałem,że jeśli nie ma wysoko wód gruntowych-to sprawność takiego GWC spada drastycznie...

Na Aerisa się nie upieram,choć wybrałem go ze względu na moduł sterujący do Fibaro.Bardziej zastanawia mnie ten Comfond do GGWC.

Jeśli mogę poprosić,to zerknij na jego parametry.http://wentylacja.com.pl/news/comfofond-do-rekuperatorow-aeris-350-i-550-52703.html

Dziękuję.

Czy ja dobrze widzę? Ten moduł kosztuje ponad 7tys. !?

Dlatego cały czas twierdzę że pasywność jest dobra dla pasjonatów ...:yes:

Odróżnij pasywność od budowy tymi recami. Ja uważam, że pasywność jest opłacalna. Nawet jeśli nie jest robiona tymi recami i o ile nie są kupowane elementy z "certyfikatem" i naklejką passiv.

Co zaś tyczy się pasywności mojego domu to już inna bajka. Cena budowy takiego domu jest niższa niż domu 60kWh przez ekipy zewnętrzne.