Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan
Czy ja dobrze widzę? Ten moduł kosztuje ponad 7tys. !?

Niestety,ale wzrok masz sokoli :)

Bartek,zastanawiam się nad instalacją tego urządzenia-ale nie dla tego,że cena jest wysoka,tylko czy ono prawidłowo zadziała.Przestałem już dawno myśleć,o budowie w sensie opłacalności,czy zwrotu takiej inwestycji.

Założyłem sobie,że zamontuję sprzęt najlepiej dobrany,przynajmniej ze średniej (jak nie wysokiej) półki.Chcę mieć wygodę i bezawaryjność tych systemów (WM i CO) przez długi czas.

Nawet Twój dom i rozwiązania typu "tymi ręcami" po kilku latach nie nabiorą wartości i nie pozwolą ci zarobić na ewentualnej sprzedaży domu.Dom to inwestycja.Ale nie zarobkowa ;)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budynek jest w kształcie litery "T"-część lewa jest nieizolowana (garaż,pom.gospodarcze) pod resztą domu jest 20cm XPS-a.Pod całością rozłożone jest GWC. Wydawało mi się,że taki kształt budynku,będzie korzystny i zdecydowałem się rozłożyć rurki.

Jednak teraz zwątpiłem.Kilkakrotnie (chyba nawet w tym wątku,a na 100% w wątku o GWC) przeczytałem,że jeśli nie ma wysoko wód gruntowych-to sprawność takiego GWC spada drastycznie...

Na Aerisa się nie upieram,choć wybrałem go ze względu na moduł sterujący do Fibaro.Bardziej zastanawia mnie ten Comfond do GGWC.

Jeśli mogę poprosić,to zerknij na jego parametry.http://wentylacja.com.pl/news/comfofond-do-rekuperatorow-aeris-350-i-550-52703.html

Dziękuję.

Nie panikuj ten wymiennik pod chałupą da radę dla takich wydajności ...

Z drugiej strony zastanawiam się jaki jest sens pakować tyle kasy w gotowe rozwiązania a potem patrzeć jak to całe ustrojstwo udaje że coś tam robi ...

Te 350m3/h jest stanowczo za mało aby dało bardziej zauważalny efekt

Jasiek, to nie o koszty eksploatacji chodzi tylko inwestycyjne.

Przecież rozsądnym jest docieplenie budynku i zakup PC za 15k zamiast 30k.

w dziale PC wszyscy robią kompletne kotłownie na T-Capach 9 kW za 24-26 tys. zł, niektórzy po dofinansowaniu za 13 tys. zł... sam dostawałem wyceny około 20 tys. PLN za kotłownię 6 kW bez szukania i kombinowania. oczywiście to wszystko z zasobnikiem. ta pompa o której często pisałeś, to monoblock - czy z tym nie wiążą się jakieś kłopoty albo dodatkowe nakłady finansowe, żeby uniknąć zamarznięcia układu?

Gość TwojPan
Ty chyba jesteś obrzydliwie bogaty. ;)

Wyznaje zasadę,że biednych nie stać na tanie rzeczy :)

A nie myślałeś np. na takim reku?: http://thesslagreen.com z modułem Coolbox ? Wyjdzie znacznie taniej, a nie koniecznie gorzej.

W tej dziedzinie (WM) -nie zajmujemy czołowych pozycji na świecie.Lokalny patriotyzm jest ok,ale nie w każdej dziedzinie.

Ale dziękuje -rozważę i te możliwość.

Gość TwojPan
..

Z drugiej strony zastanawiam się jaki jest sens pakować tyle kasy w gotowe rozwiązania a potem patrzeć jak to całe ustrojstwo udaje że coś tam robi ...

Te 350m3/h jest stanowczo za mało aby dało bardziej zauważalny efekt

Może coś zaproponujesz?Nie ukrywam,że nie mam wiedzy w tym temacie....

w dziale PC wszyscy robią kompletne kotłownie na T-Capach 9 kW za 24-26 tys. zł, niektórzy po dofinansowaniu za 13 tys. zł... sam dostawałem wyceny około 20 tys. PLN za kotłownię 6 kW bez szukania i kombinowania. oczywiście to wszystko z zasobnikiem.

Te 30k to za pompę gruntową 9kW o jakiej pisze jasiek.

ta pompa o której często pisałeś, to monoblock - czy z tym nie wiążą się jakieś kłopoty albo dodatkowe nakłady finansowe, żeby uniknąć zamarznięcia układu?

Glikol w obiegu.

Widzę że i beze mnie wątek toczy się dalej. Barth został osamotniony na polu walki ale i ja się przychylam do myśli że jak jest możliwość to nie opłaca się budować domu energooszczednego. Ten projekt http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223824-dom-prawie-pasywny&p=7079341#post7079341 nad którym obecnie myślę w OZC wyliczyłem że zapotrzebowanie na ciepło wychodzi w okolicach 17kWh/m2 a karolkak ma lepszy projekt jeżeli chodzi o możliwości w uzyskaniu dobrego wyniku. Lub jak już nie pasywny to można dać prawie pasywny i jakąś małą pompę ciepła do ogrzewania. Na pewno nie ma co cudować z paroma źródłami ciepła na zapas bo to tylko podniesie koszt niepotrzebnie. Liczą się proste a dobre rozwiązania.

Na pewno nie ma co cudować z paroma źródłami ciepła na zapas bo to tylko podniesie koszt niepotrzebnie. Liczą się proste a dobre rozwiązania.

Ale komfort tez sie liczy.

Wez posty Miloszenki. Klima ustawiona na auto i to doskonale hula, a majac ogrzewanie gazowe i histereze sterownika 0,5 bywa ze sa "doly"(tak pisal) A klima tanio te doly potrafi zniwelowac by w okresach przejsciowych wrecz wyeliminowac podstawowy system grzewczy. Czyli uklad mieszany jest idealny.

W lazience farelka z nadmuchem do dolu to fantastyczna sprawa. Koszt az 100 zl. A w promocji w Casto wyrwalem za 79.

Bylaby metka passiv i certyfikat to wiadomo

Wez posty Miloszenki. Klima ustawiona na auto i to doskonale hula, a majac ogrzewanie gazowe i histereze sterownika 0,5 bywa ze sa "doly"(tak pisal) A klima tanio te doly potrafi zniwelowac by w okresach przejsciowych wrecz wyeliminowac podstawowy system grzewczy. Czyli uklad mieszany jest idealny.

W lazience farelka z nadmuchem do dolu to fantastyczna sprawa. Koszt az 100 zl. A w promocji w Casto wyrwalem za 79.

Powiedz mi jaki jest problem sterować ogrzewaniem gazowym poprzez krzywą grzewczą a nie sterownikiem pokojowym ...?

Nie byłoby " dołów" ...:yes:

To sam tyczy się PC ..., kto komu nakazuje korzystać z sterownika czy czujnika pokojowego, ustawiasz krzywą i tyle ...

Jeszcze trzeba zwrócić uwagę na to że jak w łazience nie utrzymuje się stale 24st czyli tyle ile było w obliczeniach to reku mniej ciepła odzyska.

Ja tam nie uważam aby grzanie klimą należało do komfortu. Klima ma służyć do klimatyzacji a i tak trzeba pamiętać o tym ze jak wali powietrzem w lecie o temperaturze 5* to nie jest to komfort a tylko chorób można się nabawić. Grunt jest taki aby domek miał małe zapotrzebowanie na ciepło i na chłód by ta klima jak już chodzi to aby wyższą temperaturą mogła schłodzić. Przy okazji powinien poprawić się COP takiej klimy. Ale każdy radzi sobie jak może byle to był tani a dobry system. Drogie systemy trzeba zostawić dla ludzi majętnych którzy dla popisu sobie kupią by móc się pochwalić co się to nie ma w domu.

Powiedz mi jaki jest problem sterować ogrzewaniem gazowym poprzez krzywą grzewczą a nie sterownikiem pokojowym ...?

Nie byłoby " dołów" ...:yes:

To sam tyczy się PC ..., kto komu nakazuje korzystać z sterownika czy czujnika pokojowego, ustawiasz krzywą i tyle ...

Masz racje. Nie ma.

Patrze też od strony inwestycyjnej. Z kazdej cytryny da sie cos jeszcze wycisnac. I można tanio/taniej inwestycyjne i eksploatacyjne i nie musi być to gruntowka.

Masz racje. Nie ma.

Patrze też od strony inwestycyjnej. Z kazdej cytryny da sie cos jeszcze wycisnac. I można tanio/taniej inwestycyjne i eksploatacyjne i nie musi być to gruntowka.

Ale co taniej inwestycyjne i eksploatacyjne ...?

Do pompy PW potrzeba lepszego ocieplenia więc to co niby zaoszczędzić na pompie to dołożysz w izolację a gorszy COP takiej PC postawi cię dalej w jednym szeregu z domem 6 cio litrowy z gruntówką ...

Ale co taniej inwestycyjne i eksploatacyjne ...?

Do pompy PW potrzeba lepszego ocieplenia więc to co niby zaoszczędzić na pompie to dołożysz w izolację a gorszy COP takiej PC postawi cię dalej w jednym szeregu z domem 6 cio litrowy z gruntówką ...

Przecież jak się wyda, że tylko gruntowki maja sens a co dalej idzie ekonomicznie uzasadnione ocieplenie pod nie to Ty się z robotami nie wyrobisz.

Wiesz po co jest orgazm,... Żeby się nie zajechać na śmierć.

Alternatywa w postaci innych rozwiązań jest właśnie tym orgazmem.

Życie Ci ratuje. :-)

Gość TwojPan
Nie bardzo wiem jaki masz dom i jakie oczekiwania od tego GGWC ...?

Wiem tylko że urządzeniem za 7-8 k chcesz przenosić energię zawartą w strumieniu powietrza wentylacyjnego o max wydajności 350 m3/h ...

Mam dom o powierzchni 137m2 ,3 osobowa rodzina-tak jak pisałem,dom na bazie litery "T"

Jakie oczekiwania?Na miarę możliwości-rzecz jasna.Rozumiem,że proponujesz zwiększenie wydajności,aby można było maksymalnie przenosić i wykorzystywać energię z GGWC?

Mam dom o powierzchni 137m2 ,3 osobowa rodzina-tak jak pisałem,dom na bazie litery "T"

Jakie oczekiwania?Na miarę możliwości-rzecz jasna.Rozumiem,że proponujesz zwiększenie wydajności,aby można było maksymalnie przenosić i wykorzystywać energię z GGWC?

Tak prawdę mówiąc za taką kasę to bym sobie odpuścił to rozwiązanie ...

Ale co kto lubi ...

W lecie jesteś w stanie przenieść tą chłodnicą i strumieniem 350m3/h ok 2 kW chłodu na godzinę ( zewnętrzna 35*, 18* nawiew ...) ale moc chłodnicza w domu jest znacznie mniejsza bo ok 0,9 kW na godzinę ( nawiewasz 18* a wyrzucasz z domu np 26*...), aby uzyskać jako taki efekt to ten układ musi być trochę inaczej sterowany niż to co oferuje sterownik od tej centrali ...

Na zimę to wystarczy aby włączała się pompką poniżej -2* i tyle ale na lato to oprócz by pasu,pompki glikolu to jeszcze automatyczna regulacja wydajności zależna od temp wewnętrznej ..., trzeba dobrze zgrać progi temp zewnętrznej i wewnętrznej odpowiedzialnej za obejście reku a także obiegu glikolu

Jasiek, do domu 6l nie ma szans aby kotłownia kosztowała 30k z pompa i silnym źródłem. W bajki takie to ja nie wierzę. Jaką masz moc grzewczą w domu? 10kW czy więcej? Dobra pompa sama bedzie kosztować 20-25k a do tego kolektor poziomy rozwala całą działkę i jak bedzie to robić firma to nie ma szans aby w 30k się zmieścić. Bardziej realne wydaje się 50k. Pokaż ofertę od firmy na wykonanie gruntówki za 30k, nie jakiś link strony tylko konkretną ofertę. Bo taka tu ścieme walisz że masakra.

Jasiek, do domu 6l nie ma szans aby kotłownia kosztowała 30k z pompa i silnym źródłem. W bajki takie to ja nie wierzę. Jaką masz moc grzewczą w domu? 10kW czy więcej? Dobra pompa sama bedzie kosztować 20-25k a do tego kolektor poziomy rozwala całą działkę i jak bedzie to robić firma to nie ma szans aby w 30k się zmieścić. Bardziej realne wydaje się 50k. Pokaż ofertę od firmy na wykonanie gruntówki za 30k, nie jakiś link strony tylko konkretną ofertę. Bo taka tu ścieme walisz że masakra.

Y

A co w tej wycenie jest takiego nadzwyczajnego ...?

Masz tam pompa C 9 15,3 k,,dodaj sobie 10k za DZ wraz z robocizną , 1,5k za zasobnik 300L , 1k za armaturę w kotłowni i dodaj z 1,5k za podłączenie kotłowni ...:yes:

Ale jak ktoś zechciałby mi zapłacić 50k za tą samą robotę to ja bardzo chętnie przytulę ...:D