Barth3z 29.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Y A co w tej wycenie jest takiego nadzwyczajnego ...? Masz tam pompa C 9 15,3 k,,dodaj sobie 10k za DZ wraz z robocizną , 1,5k za zasobnik 300L , 1k za armaturę w kotłowni i dodaj z 1,5k za podłączenie kotłowni To są ceny netto czy brutto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tak prawdę mówiąc za taką kasę to bym sobie odpuścił to rozwiązanie ... Ale co kto lubi ... Patrzysz na to z innej perspektywy.Jasiek,ja o temacie WM mam znikome pojęcie.Nie zamierzam akurat w tej części budowy,robić czegokolwiek "tymi ręcami".Nie zabieram się za rzeczy,na których się nie znam.Oszczędza mi to zwykle,sporo zdrowia i masę pieniędzy aby uzyskać jako taki efekt to ten układ musi być trochę inaczej sterowany niż to co oferuje sterownik od tej centrali ... Na zimę to wystarczy aby włączała się pompką poniżej -2* i tyle ale na lato to oprócz by pasu,pompki glikolu to jeszcze automatyczna regulacja wydajności zależna od temp wewnętrznej ..., trzeba dobrze zgrać progi temp zewnętrznej i wewnętrznej odpowiedzialnej za obejście reku a także obiegu glikolu Ok,podrzucę temat instalatorowi we właściwym czasie.Cieszy mnie niezmiernie fakt Twojej oceny tego układu i tego ,że zadziała.. Bardzo dziękuję. Pozostaje wciąż temat PC i wyboru-gruntowa czy powietrzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Bart,Ty budowałeś swojego pasywniaka z BK 400.Czy gdybyś miał zastosować BK 350,to pomijając fakt "ościeży z bunkra rodem"-wykluczyłbyś cholernie drogi montaż w warstwie ocieplenia?Męczy mnie finansowa sprawa tych systemów,czy MOWO czy wszelkich systemowych hybryd.Moje przeszklenia to 40% całej elewacji-koszt montażu będzie nieziemski.Może trzeba to zrobić przy użyciu wszelkich taśm (rozprężnych,paroszczelnych itd.) i to w zupełności wystarczy?Ktoś z budujących "pasywniaki" rozważał takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Na twoim miejscu, przy BK350 i montażu "normalnych" okien a nie pakietów szybowych zdecydowanie zrobiłbym montaż w licu ściany i nie kombinował z MOWO, kotwami itp. Dałbym jedynie taśmę paroizolacyjną od wewnątrz.Zastanowiłbym się jedynie na montaż okien, które byłyby do samej podłogi. Tam kombinowałbym z wklejeniem XPS'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Na twoim miejscu, przy BK350 i montażu "normalnych" okien a nie pakietów szybowych zdecydowanie zrobiłbym montaż w licu ściany i nie kombinował z MOWO, kotwami itp. Dałbym jedynie taśmę paroizolacyjną od wewnątrz. Zastanowiłbym się jedynie na montaż okien, które byłyby do samej podłogi. Tam kombinowałbym z wklejeniem XPS'u. Za wyjątkiem 2/10 ,mam same okna do podłogi Rozumiem,że trzeba by pomyśleć o wklejeniu XPS-a pod dolną ramę spoczywającą na izolowanej PF? Chętnie zobaczyłbym 27cm szpalet w takim oknie.Jestem ciekaw,czy wygląda to, aż tak źle. Może fakt zmniejszenia kosztów montażu-przemawia definitywnie za rezygnacją z montażu w warstwie ocieplenia. Edytowane 29 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Za wyjątkiem 2/10 ,mam same okna do podłogi Rozumiem,że trzeba by pomyśleć o wklejeniu XPS-a pod dolną ramę spoczywającą na izolowanej PF? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tak. Robi się ciekawie.Podrzucę temat do FIX-a,zobaczymy jaka będzie odpowiedź.Mam w większości spore przeszklenia,rozumiem że te systemy,konsole itd. są sprawdzone,ale martwię się o statykę okien w takim montażu.Mur to zawsze mur.Z czego by tam nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Problemem będzie za małą pompą w stosunku do potrzeb domu jak i za duża w stosunku do możliwości podłogówki ... W pierwszym przypadku będzie ogrom motogodzin a w drugim częste start / stóp i kiepski COP co bezpośrednio wpłynie na żywotność ... Trzeba wiedzieć co się robi ... Rozumiem,że masz na myśli optymalne dobranie ocieplenia do medium grzewczego jakim jest PC?Najpierw założenia dla mocy takiego medium,a potem dobieranie grubości ocieplenia-można wtedy zrobić to dokładniej i zdać się na max COP pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Rozumiem,że masz na myśli optymalne dobranie ocieplenia do medium grzewczego jakim jest PC?Najpierw założenia dla mocy takiego medium,a potem dobieranie grubości ocieplenia-można wtedy zrobić to dokładniej i zdać się na max COP pompy? Otóż to. Różnica pomiedzy mną a jaśkiem polega na tym, że ja preferuję najmniejszą powietrzną pompę ciepła, a jasiek gruntową 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Otóż to. Różnica pomiedzy mną a jaśkiem polega na tym, że ja preferuję najmniejszą powietrzną pompę ciepła, a jasiek gruntową 9kW. Proponuję założyć Hewalex-a 3,8 do mojego domu , będzie ciekawie ... A te ceny kotłowni to dla klienta, tyle zapłaci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jasiek, my przecież cały czas rozmawiamy o nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jasiek, my przecież cały czas rozmawiamy o nowym domu. Dokładnie ... Tyle że ty o 1,5 Litrowym a ja 6- cio Litrowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Otóż to. Różnica pomiedzy mną a jaśkiem polega na tym, że ja preferuję najmniejszą powietrzną pompę ciepła, a jasiek gruntową 9kW. Rozumiem. Zastanawiałem się nad tym wcześniej.Instalator pompy,też poruszył kwestię częstego zał/wył PC i tego jak to się ma do "żywota" sprężarki.Muszę zatem posiedzieć przy doborze właściwego ocieplenia.Skoro u mnie np. PC poniżej 7,6 kW to zbyt mało,a 9kW to już za dużo,trzeba by się zastanowić,czy dodać ocieplenia-a skoro mam go i tak sporo (25cm) czy nie lepiej czasem ująć go nieco i nie męczyć sprężarki pompy częstymi zał/wył i zakupić 9kW.Czy może jeszcze go dodać i pójść w stronę mniejszej PC? Kiedyś w rozmowie asoltem,pytałem czy czasem nie powinienem dobierać ocieplenia własnie z uwzględnieniem medium grzewczego,ale planując najpierw (znając już pow.budynku,uzyski słoneczne) min.możliwe źródło ciepła. Może warto wrócić na tę drogę?Przeliczyć koszta związane z dopłatą za grubsze ocieplenie,a zastosować "słabsze medium" grzewcze.Zliczyć dokładnie uzyski słoneczne itd.-bo chyba w okresie przejściowym problem o którym pisze jasiek : W pierwszym przypadku będzie ogrom motogodzin a w drugim częste start / stóp i kiepski COP co bezpośrednio wpłynie na żywotność ... Trzeba wiedzieć co się robi ... najczęściej występuje i jest największy. Takie wyliczenia to za wysokie progi jak dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Rozumiem. Zastanawiałem się nad tym wcześniej.Instalator pompy,też poruszył kwestię częstego zał/wył PC i tego jak to się ma do "żywota" sprężarki.Muszę zatem posiedzieć przy doborze właściwego ocieplenia.Skoro u mnie np. PC poniżej 7,6 kW to zbyt mało,a 9kW to już za dużo,trzeba by się zastanowić,czy dodać ocieplenia-a skoro mam go i tak sporo (25cm) czy nie lepiej czasem ująć go nieco i nie męczyć sprężarki pompy częstymi zał/wył i zakupić 9kW.Czy może jeszcze go dodać i pójść w stronę mniejszej PC? Kiedyś w rozmowie asoltem,pytałem czy czasem nie powinienem dobierać ocieplenia własnie z uwzględnieniem medium grzewczego,ale planując najpierw (znając już pow.budynku,uzyski słoneczne) min.możliwe źródło ciepła. Może warto wrócić na tę drogę?Przeliczyć koszta związane z dopłatą za grubsze ocieplenie,a zastosować "słabsze medium" grzewcze.Zliczyć dokładnie uzyski słoneczne itd.-bo chyba w okresie przejściowym problem o którym pisze jasiek : W pierwszym przypadku będzie ogrom motogodzin a w drugim częste start / stóp i kiepski COP co bezpośrednio wpłynie na żywotność ... Trzeba wiedzieć co się robi ... najczęściej występuje i jest największy. Takie wyliczenia to za wysokie progi jak dla mnie... Ale ją mogę założyć ci nawet 11kW do pasywnego i nie będzie taktować ... Trzeba wiedzieć co się buduje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Ale ją mogę założyć ci nawet 11kW do pasywnego i nie będzie taktować ... Trzeba wiedzieć co się buduje ... Własnie to jest problemem.Wiedzieć co się buduje. Czy wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć,zliczyć?Teoretycznie pewnie tak.Ale w praktyce może być nieco inaczej,choćby dla komfortu inwestora. Czy to nie jest czasem tak,jak pisał karolek, o "efekcie zimnej stopy"? I druga sprawa,w rozmowie telefonicznej,pytany o uzyski słoneczne powiedział mi,że to nie jest problem bo nie są to duże wartości-kiedy pytałem go o sterowanie podłogówką kiedy do mocno przeszklonego domu ,od południa zawita sporo słoneczka? Komfort jest czynnikiem niemierzalnym. Tutaj to co piszesz ma sens.Trzeba wiedzieć co się buduje- dodałbym jeszcze z czym (źródło ciepła)-i dla kogo Edytowane 29 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 jasiek mówi o gruntówce on-off, a ja o inwerterowej, która nie jest tak wrażliwa na różnice temperatur grzewczych. Inwerterowa nie wyłącza się tak często, bo potrafi modulować moc i dostarczyć tyle ciepła ile jest w danej chwili wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Własnie to jest problemem.Wiedzieć co się buduje. Czy wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć,zliczyć?Teoretycznie pewnie tak.Ale w praktyce może być nieco inaczej,choćby dla komfortu inwestora. Czy to nie jest czasem tak,jak pisał karolek, o "efekcie zimnej stopy"? I druga sprawa,w rozmowie telefonicznej,pytany o uzyski słoneczne powiedział mi,że to nie jest problem bo nie są to duże wartości-kiedy pytałem go o sterowanie podłogówką kiedy do mocno przeszklonego domu ,od południa zawita sporo słoneczka? Komfort jest czynnikiem niemierzalnym. Tutaj to co piszesz ma sens.Trzeba wiedzieć co się buduje- dodałbym jeszcze z czym (źródło ciepła)-i dla kogo Jak ktoś buduje " nogami" a nie rękami instalację to różnie z tym bywa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 jasiek mówi o gruntówce on-off, a ja o inwerterowej, która nie jest tak wrażliwa na różnice temperatur grzewczych. Inwerterowa nie wyłącza się tak często, bo potrafi modulować moc i dostarczyć tyle ciepła ile jest w danej chwili wymagane. A potem w to wszystko jeszcze mieszamy godziny taniego prądu i cały ten inwerter możemy sobie darować ... Dołożymy jeszcze rozstaw rurek co 20-30cm w podłodze i już jest miodzio ... Ale przecież jest taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 jasiek mówi o gruntówce on-off, a ja o inwerterowej, która nie jest tak wrażliwa na różnice temperatur grzewczych. Inwerterowa nie wyłącza się tak często, bo potrafi modulować moc i dostarczyć tyle ciepła ile jest w danej chwili wymagane. Ok,ale nie zmienia to faktu-że źle dobrana ( nawet dobrze),nawet z inwertorem ,a w szczególności w okresach przejściowych-często zadziała na na zasadzie on/off.A może się mylę?Tu tylko chodzi aby takie "stany" PC ograniczyć. Kurcze,w okresach przejściowych nie ma nic lepszego a niżeli klima z modułem grzewczym.Takie jest moje zdanie.Odpalasz tryb auto i vola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Dołożymy jeszcze rozstaw rurek co 20-30cm w podłodze i już jest miodzio ... Ale przecież jest taniej ... Koleś instalator,w trakcie rozmowy,kiedy rzuciłem taki temat rozstawu rurek,powiedział mi tylko: No way,zrobię tak jak chcesz,ale dawaj projekt podłogówki.Widziałeś zdjęcia z kamery z podłogi z takim rozstawem rurek?Tam wyraźnie już widać zimne strefy! Karolkowi (bez urazy karolek)-zamarzły by pomiędzy tymi rozstawami stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts