jasiek71 29.02.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ok,ale nie zmienia to faktu-że źle dobrana ( nawet dobrze),nawet z inwertorem ,a w szczególności w okresach przejściowych-często zadziała na na zasadzie on/off.A może się mylę?Tu tylko chodzi aby takie "stany" PC ograniczyć. Kurcze,w okresach przejściowych nie ma nic lepszego a niżeli klima z modułem grzewczym.Takie jest moje zdanie.Odpalasz tryb auto i vola. Normalnie "miszczostwo" świata ... Grzanie gruntową PC poprzez krzywą grzewczą jest Beee... a dogrzewanie się klimą jest cacy gdzie w pierwszym przypadku mamy COP ok 4,5 a w drugim ok 3 ... Naprawdę " nogami" to wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A potem w to wszystko jeszcze mieszamy godziny taniego prądu i cały ten inwerter możemy sobie darować ... Jaki jest sens grzać w nocy i mieć nad ranem 22,5oC, żeby wieczorem spadło do komfortowych 21,5oC ? Czasami nie ma sensu kurczowo trzymać się 2 taryfy. Ktoś pisał, że mimo grzania prądem w 2 taryfie dogrzewa w godzinach 18:00-20:00. Zauważ, że im chłodniejszy dom, tym te dobowe zmiany temperatur będą większe. Dołożymy jeszcze rozstaw rurek co 20-30cm w podłodze i już jest miodzio ... Ale przecież jest taniej ... Czy nie jest tak, że właśnie w domu 60kWh rozstaw powinien być mniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Normalnie "miszczostwo" świata ... Grzanie gruntową PC poprzez krzywą grzewczą jest Beee... a dogrzewanie się klimą jest cacy gdzie w pierwszym przypadku mamy COP ok 4,5 a w drugim ok 3 ... Naprawdę " nogami" to wszystko ... Ale grzejesz, powietrze a nie wylewke. Moze o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 gdzie w pierwszym przypadku mamy COP ok 4,5 a w drugim ok 3 ... Teraz splity mają COP na poziomie 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Wchodzi się do ciepłej łazienki . Bierze kąpiel. Dobra prysznic. Załącza farelkę z nadmuchem.Nie jakiś promiennik. (przetestowane wiele rozwiązań). Za 5-7 min min sauna. Dla mnie rewelacja. A teraz to samo tylko odpalam podłogówkę . ....Układ mieszany jest "komfortowszy":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jaki jest sens grzać w nocy i mieć nad ranem 22,5oC, żeby wieczorem spadło do komfortowych 21,5oC ? Czasami nie ma sensu kurczowo trzymać się 2 taryfy. Ktoś pisał, że mimo grzania prądem w 2 taryfie dogrzewa w godzinach 18:00-20:00. Zauważ, że im chłodniejszy dom, tym te dobowe zmiany temperatur będą większe. Dziwne że ten ktoś nie grzał po prostu w godz 13-15 .Chociaż są taryfy bez okienek w południe może o to chodzi . Od góry idąc to ideałem byłyby kable w wylewce i histereza 0,1 C pracujące w taryfie płaskiej i może odpuścić grzanie nocne choć wiadomo że to oszczędności nie przynosi a wprowadza dyskomfort (mówie o "normalnych" domach) Gaz, bufor , OP i precyzyjna krzywa grzewcza . Nie znam niestety domów gdzie taki układ chodzi , bo oczywiście wszędzie oszczędności . Krzywa grzewcza ale.... ze sterownikiem pokojowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A w ogole to olac to wszystko. Termokapcie na usb i power bank na plecy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Normalnie "miszczostwo" świata ... Grzanie gruntową PC poprzez krzywą grzewczą jest Beee... a dogrzewanie się klimą jest cacy gdzie w pierwszym przypadku mamy COP ok 4,5 a w drugim ok 3 ... Naprawdę " nogami" to wszystko ... Grzałem kiedyś wg.krzywej grzewczej,można było sobie nawet samemu ją profilować.Szybko zrezygnowałem,nie było to komfortowe wyjście.Teraz ustawiam stałą temp.CO na kotle ,a resztą zajmują się termostaty.No ale jest to układ z grzejnikami i kotłem CO-inna bajka. Mnie zastanawia,co usłyszałem od kolesia grzejącego PC PW w g.krzywej grzewczej.Powiedział mi,że w 'pewnych wypadkach" krzywa jest własnie bee. Jako argument podał wietrzny dzień z temp.5deg i bezwietrzny dzień z tą samą temp na zewnątrz.No może nie jeden dzień,a kilka.I dla niego,w te wietrzne dno w domu nie było już tak komfortowo po pewnym czasie,jak z tą samą temp.na zewnątrz -bez wiatru. Może miał nieszczelny dom,nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Wchodzi się do ciepłej łazienki . Bierze kąpiel. Dobra prysznic. Załącza farelkę z nadmuchem.Nie jakiś promiennik. (przetestowane wiele rozwiązań). Za 5-7 min min sauna. Dla mnie rewelacja. A teraz to samo tylko odpalam podłogówkę . ....Układ mieszany jest "komfortowszy":) Jak mieszkałem u Irish'y -tak było rozwiązane grzanie w każdej łazience.Dla mnie to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Od góry idąc to ideałem byłyby kable w wylewce i histereza 0,1 C pracujące w taryfie płaskiej i może odpuścić grzanie nocne choć wiadomo że to oszczędności nie przynosi a wprowadza dyskomfort (mówie o "normalnych" domach) . Jak dla mnie,ideałem byłoby takie ogrzewanie,które reagowałoby na moje fanaberie temperaturowe w mgnieniu oka.Niestety przy podłogówce jest to niewykonalne. Nie ukrywam,że koszt ogrzewania jest dla mnie istotny,ale komfort jego użytkowania jest równie istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jak mieszkałem u Irish'y -tak było rozwiązane grzanie w każdej łazience.Dla mnie to masakra. Nie mowie o grzaniu tylko dogrzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jaki jest sens grzać w nocy i mieć nad ranem 22,5oC, żeby wieczorem spadło do komfortowych 21,5oC ? Czasami nie ma sensu kurczowo trzymać się 2 taryfy. Ktoś pisał, że mimo grzania prądem w 2 taryfie dogrzewa w godzinach 18:00-20:00. Zauważ, że im chłodniejszy dom, tym te dobowe zmiany temperatur będą większe. Czy nie jest tak, że właśnie w domu 60kWh rozstaw powinien być mniejszy ? Od tego jest sterowanie pogodowe a nie pokojowe ... Rozstaw rurek dyktuje temperaturę czynnika grzewczego a więc i moc w niskich zakresach bo im więcej rurek to i ich powierzchnia większą ... Przy ogrzaniu pompą ma to dość duże znaczenie, przy grzałkce już mniej ... Więcej rurek to więcej wody a to z kolei bardziej stabilna praca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Grzałem kiedyś wg.krzywej grzewczej,można było sobie nawet samemu ją profilować.Szybko zrezygnowałem,nie było to komfortowe wyjście.Teraz ustawiam stałą temp.CO na kotle ,a resztą zajmują się termostaty.No ale jest to układ z grzejnikami i kotłem CO-inna bajka. Mnie zastanawia,co usłyszałem od kolesia grzejącego PC PW w g.krzywej grzewczej.Powiedział mi,że w 'pewnych wypadkach" krzywa jest własnie bee. Jako argument podał wietrzny dzień z temp.5deg i bezwietrzny dzień z tą samą temp na zewnątrz.No może nie jeden dzień,a kilka.I dla niego,w te wietrzne dno w domu nie było już tak komfortowo po pewnym czasie,jak z tą samą temp.na zewnątrz -bez wiatru. Może miał nieszczelny dom,nie wiem Porównujesz nieporównywalne ... Grzejniki - podłogówka Wietrzenie oknami - wentylacja mechaniczna z reku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jak dla mnie,ideałem byłoby takie ogrzewanie,które reagowałoby na moje fanaberie temperaturowe w mgnieniu oka.Niestety przy podłogówce jest to niewykonalne. Nie ukrywam,że koszt ogrzewania jest dla mnie istotny,ale komfort jego użytkowania jest równie istotny. Zgłoś się do Bogusława ( regulus )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Dziwne że ten ktoś nie grzał po prostu w godz 13-15 .Chociaż są taryfy bez okienek w południe może o to chodzi . Od góry idąc to ideałem byłyby kable w wylewce i histereza 0,1 C pracujące w taryfie płaskiej i może odpuścić grzanie nocne choć wiadomo że to oszczędności nie przynosi a wprowadza dyskomfort (mówie o "normalnych" domach) Gaz, bufor , OP i precyzyjna krzywa grzewcza . Nie znam niestety domów gdzie taki układ chodzi , bo oczywiście wszędzie oszczędności . Krzywa grzewcza ale.... ze sterownikiem pokojowym . Tylko krzywą ... A ten sterownik pokojowy to po co ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Teraz splity mają COP na poziomie 5. Pod taki COP to trzeba sobie chałupę zbudować tyle że ona w takich warunkach nie potrzebuje jeszcze ogrzewania ... I tak w koło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Od tego jest sterowanie pogodowe a nie pokojowe ... Rozstaw rurek dyktuje temperaturę czynnika grzewczego a więc i moc w niskich zakresach bo im więcej rurek to i ich powierzchnia większą ... Przy ogrzaniu pompą ma to dość duże znaczenie, przy grzałkce już mniej ... Więcej rurek to więcej wody a to z kolei bardziej stabilna praca ... Załóżmy, że mamy identyczne domy tylko inaczej ocieplone. Ty 60kWh, ja 15kWh. Salony mają po 50m2. Aby w oby przypadkach grzać wodą o temp. 30oC to w pasywnym wystarczy rozstaw co 20cm. U ciebie nawet 10cm będzie mało i będziesz musiał nadrabiać wyższą temperaturą. Zatem COP leci w dół i więcej rurek wkładasz w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Pod taki COP to trzeba sobie chałupę zbudować tyle że ona w takich warunkach nie potrzebuje jeszcze ogrzewania ... I tak w koło ... Tu masz rację. SCOP podawany przez producentów powietrznych pomp ciepła będzie niższy dla domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.02.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tylko krzywą ... A ten sterownik pokojowy to po co ...?? Mi wydaje się, że idealny jest system jaki wymyślił Krzysiek_BB. Ogrzewanie reaguje na temperaturę podłogi i powietrza. Dopiero jeśli oba założenia są spełnione (temp. podłogi i powietrza jest niższa od założonych) to załączany jest system ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.02.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) A taka PC,nie rozwiązałaby tematu:zima grzanie -woda (CO podłogowe),lato chłodzenie-powietrze (klima kanałówka lub split),okres przejściowy grzanie-powietrze (kanałówka grzanie/chłodzenie auto)?Samsung RD070PHXEA (7 kW)System EHS charakteryzuje się :Trybem pracy Powietrze/Woda (A2W) - ogrzewanie lub chłodzenie w systemie wodnym.Trybem pracy Powietrze/Powietrze (A2A) - ogrzewanie lub chłodzenie w systemie powietrznym.Trybem pracy A2W i A2A jednocześnie - jednoczesne ogrzewanie w systemie wodnym i powietrznym. Edytowane 29 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts