Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Załóżmy, że mamy identyczne domy tylko inaczej ocieplone. Ty 60kWh, ja 15kWh. Salony mają po 50m2. Aby w oby przypadkach grzać wodą o temp. 30oC to w pasywnym wystarczy rozstaw co 20cm. U ciebie nawet 10cm będzie mało i będziesz musiał nadrabiać wyższą temperaturą.

Zatem COP leci w dół i więcej rurek wkładasz w podłogę.

Nie bierzesz pod uwagę powierzchni wymiany twoich rurek i bezwładności podłogi ...:yes:

Dokręcisz do tego jakąś mini pompę i będzie działało tyle że aby tak zrobić to musisz najpierw cały budynek odpowiednio zrobić ...

I tak w koło ...

A potem jeszcze CWU tą mikro pompą klepać ...

Mi wydaje się, że idealny jest system jaki wymyślił Krzysiek_BB. Ogrzewanie reaguje na temperaturę podłogi i powietrza. Dopiero jeśli oba założenia są spełnione (temp. podłogi i powietrza jest niższa od założonych) to załączany jest system ogrzewania.

Dobrze napisałeś ...," wydaje ci się"...

Nie bierzesz pod uwagę powierzchni wymiany twoich rurek i bezwładności podłogi ...:yes:

To prawda, bezwładność będzie większa. A rurki dałem 18'tki ;)

Dokręcisz do tego jakąś mini pompę i będzie działało tyle że aby tak zrobić to musisz najpierw cały budynek odpowiednio zrobić ...

I tak w koło ...

A potem jeszcze CWU tą mikro pompą klepać ...

A w czym problem, żeby c.w.u. tą mikropompką klepać ? W dedykowanych pc do cwu masz jeszcze mniejszą moc i grzeją.

Mi wydaje się, że idealny jest system jaki wymyślił Krzysiek_BB. Ogrzewanie reaguje na temperaturę podłogi i powietrza. Dopiero jeśli oba założenia są spełnione (temp. podłogi i powietrza jest niższa od założonych) to załączany jest system ogrzewania.

chyba wtedy gdy temperatura podłogi LUB powietrza jest niska to załączasz. oczywiście mogą to być różne wartości.

chyba wtedy gdy temperatura podłogi LUB powietrza jest niska to załączasz. oczywiście mogą to być różne wartości.

Dokładnie ...

Chodziło o wymuszenie utrzymania minimalnej temperatury podłogi pomimo że w pomieszczeniu była powyżej progu załączenia sterownika ...

Taką psełdo pogodówka że stałą nastawą na podłodze ...

Zwróćcie uwagę, że piszemy o domu pasywnym. Często bedzie tak, że temp. powietrza będzie wyższa od temp. podłogi, a temperatura podłoga nigdy nie spadnie do jakiegoś niekomfortowego poziomu.

Poza tym ludzie ogrzewają domy nadmuchowo / kanałowo i tam nie mówi się o jakimś minimalnym utrzymywaniu temperatury przegrody.

Zwróćcie uwagę, że piszemy o domu pasywnym. Często bedzie tak, że temp. powietrza będzie wyższa od temp. podłogi, a temperatura podłoga nigdy nie spadnie do jakiegoś niekomfortowego poziomu.

Poza tym ludzie ogrzewają domy nadmuchowo / kanałowo i tam nie mówi się o jakimś minimalnym utrzymywaniu temperatury przegrody.

Będzie tak jak w lecie kiedy od jakiegoś czasu jest bylejaka pogoda ...

Czyli " ni jak" ...

Ogrzewanie na krawędzi włączenia ale cały czas brakuje 0,1-0,2* aby się załączyło ...

bo wieje im cały czas ciepłym powietrzem. nie bez powodu mówi się, że przy podłogówce temperatura odczuwalna jest wyższa niż przy kaloryferach. o ile ta podłogówka pracuje. już to przerabiam na własnej skórze. dodatkowo podłogówka w grubej wylewce czy na płycie w murowanym domu reaguje wolno. nie ma problemu z w miarę dokładnym sterowaniem temperaturą, ale w takim domu można grzać co kilka dni i kręcić się wokół tej samej temperatury powietrza. różnica w odczuciach pomiędzy okresem kiedy akurat ogrzewanie działało a okresem bez grzania jest ogromna, a na termometrze tyle samo.

problem w tym grzaniu co kilka dni jest taki, że drugiego i trzeciego dnia jest ODCZUWALNIE chłodniej pomimo że na termostacie ta sama temperatura. ogrzewanie nie pracuje już od kilkudziesięciu godzin. czwartego dnia uruchamia się ogrzewanie i jest przyjemnie, a temperatura na termometrze taka sama, a pod koniec grzania o 0,2*C wyższa. u mnie pompka chodzi praktycznie codziennie, także w drogiej taryfie z bufora. chyba, że słońce świeci, to spokojnie wystarcza do kolejnego dnia w komfortowych warunkach. można też podnieść temperaturę powietrza.

Gość TwojPan

Komfortowo,ciepło,zimno,nieprzyjemnie-to są subiektywne odczucia.

Wynajmuję kilka pomieszczeń.Często jest tak,że odbieram telefon i słyszę:

Panie,kaloryfery są zimne.A jaka temp.w pomieszczeniu,pytam .No 22,5 deg.No to jest ok,umawialiśmy się na 21-22deg.No tak,ale grzejnik jest zimny...

Ja szukam rozwiązania pośredniego.W okresie przejściowym,nie liczę na ciepłą podłogę,a nie chcąc zbyt szybko zamordować urządzenia typu PC zbyt częstym taktowaniem-założę klimę kanałową z grzaniem z jednostki PC.Jedno urządzenie zewnętrzne,powinno być dobrze.ten samsung 8kW,jest do kupienia za 17500 brutto.Są tez inne firmy z takim rozwiązaniem.W domu chciałbym utrzymywać temp z dokładnością do 1-1,5 deg.Teraz,mocno daje się nam we znaki przegrzanie i niestabilna temp.Lata są jakie są,zimy także.W nocy -5deg,za dnia +10deg.Tutaj kanałówka z grzaniem będzie najlepsza.

bo wieje im cały czas ciepłym powietrzem. nie bez powodu mówi się, że przy podłogówce temperatura odczuwalna jest wyższa niż przy kaloryferach. o ile ta podłogówka pracuje. już to przerabiam na własnej skórze. dodatkowo podłogówka w grubej wylewce czy na płycie w murowanym domu reaguje wolno. nie ma problemu z w miarę dokładnym sterowaniem temperaturą, ale w takim domu można grzać co kilka dni i kręcić się wokół tej samej temperatury powietrza. różnica w odczuciach pomiędzy okresem kiedy akurat ogrzewanie działało a okresem bez grzania jest ogromna, a na termometrze tyle samo.

problem w tym grzaniu co kilka dni jest taki, że drugiego i trzeciego dnia jest ODCZUWALNIE chłodniej pomimo że na termostacie ta sama temperatura. ogrzewanie nie pracuje już od kilkudziesięciu godzin. czwartego dnia uruchamia się ogrzewanie i jest przyjemnie, a temperatura na termometrze taka sama, a pod koniec grzania o 0,2*C wyższa. u mnie pompka chodzi praktycznie codziennie, także w drogiej taryfie z bufora. chyba, że słońce świeci, to spokojnie wystarcza do kolejnego dnia w komfortowych warunkach. można też podnieść temperaturę powietrza.

Jest w tym trochę racji, bo bodajże R&K pisał, że włączał ogrzewanie tylko dla samego promieniowania. Temperatura nie zmieniała się, a odczucie ciepła było.

Y

A co w tej wycenie jest takiego nadzwyczajnego ...?

Masz tam pompa C 9 15,3 k,,dodaj sobie 10k za DZ wraz z robocizną , 1,5k za zasobnik 300L , 1k za armaturę w kotłowni i dodaj z 1,5k za podłączenie kotłowni ...:yes:

Ale jak ktoś zechciałby mi zapłacić 50k za tą samą robotę to ja bardzo chętnie przytulę ...:D

Ty jesteś montażystą pompa ciepła tej firmy? czyli mam rozumieć że za 30k montujesz pompę ciepła, robisz DZ, zbiornik 300l (ma ten zbiornik jakieś ocieplenie? Bo ja sobie kiedyś kupiłem do centralnego u siebie w domu do pieca na węgiel i za zbiornik 200l płaciłem prawie 2k) i wszystkie podłączenia do OP w tej cenie? I to jeszcze cena brutto czyli z VAT 8% za kompletną kotłownię w domu na gotowo?

Ty jesteś montażystą pompa ciepła tej firmy? czyli mam rozumieć że za 30k montujesz pompę ciepła, robisz DZ, zbiornik 300l (ma ten zbiornik jakieś ocieplenie? Bo ja sobie kiedyś kupiłem do centralnego u siebie w domu do pieca na węgiel i za zbiornik 200l płaciłem prawie 2k) i wszystkie podłączenia do OP w tej cenie? I to jeszcze cena brutto czyli z VAT 8% za kompletną kotłownię w domu na gotowo?

Kupuje pompy z tej firmy ...

Nie wiem czego nie możesz zrozumieć w tej cenie ...?